Πολεμικό το πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές ροδακίνων
Να σημειωθεί ότι μόνο στην Ουκρανία, εξάγονταν ετησίως, περίπου 35.000 τόνοι ροδάκινα και 4000 τόνοι νεκταρίνια
Σημαντικές απώλειες ετοιμάζονται να καταγράψουν για φέτος οι παραγωγοί πυρηνόκαρπων φρούτων της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και των κυρώσεων που επιβάλλουν οι δυτικοί σύμμαχοι στη Ρωσία.
Οι δύο εμπόλεμες χώρες, μαζί με την Λευκορωσία, απορροφούσαν σχεδόν το ¼ της ελληνικής παραγωγής σε επιτραπέζια ροδάκινα, κομπόστα και χυμούς.
Ήδη οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας και των άλλων νομών της Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν πληρώσει ακριβά τα γεωπολιτικά παιχνίδια και τις ευρωπαϊκές κυρώσεις μη εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από την Ε.Ε. προς τη Ρωσία λόγω της Κριμαίας.
Οι επιπτώσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την Κριμαία έπληξαν κυρίως τα αγροτικά προϊόντα που εξήγαγε η χώρα μας, δηλαδή καρπούς, φρούτα, λαχανικά, ψάρια, αλλά σημειώθηκαν και σημαντικές μειώσεις και σε άλλα εξαγώγιμα όπως γουναρικά, λέβητες, βαφές και καπνικά.
Πάντως το κύριο πλήγμα αφορούσε τα αγροτικά προϊόντα και κυρίως τα έσοδα από καρπούς και φρούτα, τα οποία το 2013 ανέρχονταν σε 107.000.000 ευρώ και το 2018 είχαν μηδενιστεί.
Να σημειωθεί ότι αυτά τα 7 χρόνια των κυρώσεων είχαν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους παραγωγούς καθώς διακόπηκε η πρόσβαση σε μια αγορά που αντλούσε περίπου το 50% της συνολικής παραγωγής, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Ημαθίας, η Ρωσία απορροφούσε και το 35% της συνολικής παραγωγής χυμού ροδακίνου.
Ωστόσο οι ελληνικές εξαγωγές φρούτων προς την Ρωσία, δεν είχαν σταματήσει εντελώς. Οι εμπορικοί δρόμοι άλλαξαν κατευθύνσεις, και μέσω εταιρειών με έδρα στη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία ή την Μολδαβία, και τα ελληνικά φρούτα κατέληγαν στην ρωσική αγορά.
Σημαντική όμως όλα αυτά τα χρόνια ήταν και η αγορά της Ουκρανίας αλλά και της Λευκορωσίας. Να σημειωθεί ότι μόνο στην Ουκρανία εξάγονταν ετησίως περίπου 35.000 τόνοι ροδάκινα και 4000 τόνοι νεκταρίνια.
Σε ότι αφορά τις εξαγωγές κομπόστας και χυμών προς τις αγορές Ρωσίας, Ουκρανίας και Λευκορωσίας, εκτιμάται πως αθροιστικά οι απώλειες αντιστοιχούν σε 40.000 τόνους πρώτης ύλης συμπύρηνου δηλαδή περίπου το 10% μιας κανονικής ελληνικής παραγωγής. Πιο ειδικά σχετικά με τους συμπυκνωμένους χυμούς, στη Ρωσία εξάγαμε πάνω από 10.000 τόνους, που είναι το ένα τρίτο της ελληνικής παραγωγής.
Όπως τονίζει στην Parallaxi ο Χρήστος Μωραλίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγροτικού Συνεταιρισμού Διαβατού Ημαθίας, «μετά την ενεργειακή κρίση ο πόλεμος της Ουκρανίας θα μας κοστίσει πολύ ακριβά. Εμείς παράγουμε κυρίως συμπύρηνο ροδάκινο που το περισσότερο εξάγεται και το κλείσιμο αυτών των αγορών θα είναι μεγάλο πλήγμα».
Αξίζει να επισημάνουμε ότι λόγω των κυρώσεων τα τελευταία χρόνια κατά της Ρωσίας, η ρώσικη αγορά έχει στραφεί ανατολικά και έχει αγκαλιάσει τις κινέζικες κομπόστες ροδάκινου αλλά και τα νωπά φρούτα, που προσφέρονται σε ανταγωνιστικές τιμές. Οι Έλληνες παραγωγοί επίσης, ακόμα δεν έχουν συνέλθει από τις περσινές καταστροφές λόγω παγετού, που είχαν μειώσει την εγχώρια παραγωγή από 400.000 τόνους στο μισό. Το μέλλον φαντάζει ακόμα χειρότερο λόγω και του ενεργειακού κόστους που έχει ανατρέψει όλους τους προϋπολογισμούς των αγροτικών νοικοκυριών.
Όλα όσα σχετίζονται με τις καλλιέργειες, δηλαδή από τα αγροτικά εφόδια, τα καύσιμα και τις μεταφορές μέχρι και τις συσκευασίες, έχουν ανατιμηθεί, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες, που στην συντριπτική πλειοψηφίας τους είναι μικροπαραγωγοί, να μη μπορούν να αντέξουν την οικονομική πίεση που επιφέρει η κρίση. Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις, η φετινή παραγωγή θα κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, εκτός από τις απώλειες των παγετών που έπληξαν τις πρώιμες ποικιλίες.
Όπως τονίζει ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επεξεργασίας και Πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων, του Αγίου Γεωργίου Βεροίας, ο πόλεμος θα κοστίσει πολύ ακριβά τους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς διότι θα ολοκληρώσει την απώλεια μίας μεγάλη αγοράς για τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά.
«Η Γερμανία πουλάει τα αυτοκίνητα της, οι Σουηδοί την ξυλεία τους και οι Άγγλοι το σίδερο τους, και εμείς κάνουμε εμπάργκο στη Ρωσία στα νωπά προϊόντα, αυτά είναι αντιφατικά πράγματα» τονίζει και αναφέρει ότι τα προβλήματα θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο, διότι δεν υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός, ούτε εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, που μαζί με τον τουρισμό, είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. «Χρειάζεται εξωστρέφεια και πλάνο ανάπτυξης με στόχο κυρίως την Βόρεια Ευρώπη» τονίζει.