Πόλεμος- Γερμανία: Μηδενική ανάπτυξη για τη χώρα- Βουλιάζει σε ύφεση;
Η χώρα φαίνεται να είναι το πρώτο θύμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Μηδενική ήταν η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας της Γερμανίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022.
Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα πρόσφατα από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Destatis.
Θα οδηγήσει όμως η στασιμότητα και σε ύφεση;
Από τις τέσσερις μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης, η Γερμανία είναι η μόνη της οποίας το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) παρέμεινε στάσιμο μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου, σε αντίθεση με τη Γαλλία (+0,5%), την Ιταλία (+1%) και την Ισπανία (+1,1%).
Ενώ η Destatis αναθεώρησε την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας απότομα προς τα πάνω το πρώτο τρίμηνο (+0,8% και όχι +0,2%, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί), τα στοιχεία για το δεύτερο είναι ξεκάθαρα: σε μια ευρωζώνη που γνώρισε συνολική ανάπτυξη 0,7%.
Η στασιμότητα του ΑΕΠ σε όλο τον Ρήνο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δείχνει πόσο δυσκολεύεται σήμερα η κορυφαία οικονομία της ηπείρου «σε ένα δύσκολο παγκόσμιο οικονομικό πλαίσιο, με την πανδημία Covid -19, τις διαταραγμένες αλυσίδες εφοδιασμού, τις αυξανόμενες τιμές και τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε ο Destatis. σε ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.
Τη Δευτέρα, ήδη, η τελευταία μέτρηση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος που δημοσίευσε το Οικονομικό Ινστιτούτο του Μονάχου (IFO) είχε ως αποτέλεσμα οι Γερμανοί να λάβουν την πρώτη… κρυάδα. Σύμφωνα με αυτό το βαρόμετρο, το οποίο μετρά το ηθικό περίπου 9.000 Γερμανών επιχειρηματιών κάθε μήνα, υποχώρησε κατά 3,6 μονάδες τον Ιούνιο, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2020, στο τέλος του πρώτου κύματος πανδημίας.
«Η διάθεση έχει αλλάξει τελείως»
«Οι εταιρείες αναμένουν ότι οι επιχειρήσεις θα γίνουν πολύ πιο σκληρές τους επόμενους μήνες. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους και η απειλή έλλειψης αερίου επιβαρύνουν την οικονομία. Η Γερμανία βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης», δήλωσε ο Κλέμενς Φουστ, διευθυντής του IFO, σημειώνοντας ότι, από τη βιομηχανία έως τις υπηρεσίες, μέσω του εμπορίου και των κατασκευών, όλοι οι τομείς κατακλύζονται από ανησυχία. «Ακόμη και στον τουρισμό και τον ξενοδοχειακό κλάδο, όπου το κλίμα ήταν ακόμα πολύ αισιόδοξο πρόσφατα, το κλίμα έχει αλλάξει εντελώς», σημειώνει.
Για τη Γερμανία, αυτά τα στοιχεία είναι ακόμη πιο ανησυχητικά, καθώς είναι η καρδιά του οικονομικού και βιομηχανικού μοντέλου της, που βασίζεται σε φθηνό ενεργειακό εφοδιασμό και σε ισχυρή εξάρτηση από τις εξαγωγές, η οποία αναστατώνεται από τη διακοπή των παγκόσμιων αλυσίδων υπεργολαβίας και την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων, συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.
«Η δυσκολία της Γερμανίας είναι ότι αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με τους περισσότερους γείτονές της, αλλά με ακόμη πιο οξύ τρόπο: από όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, είναι αυτή που εξαρτάται περισσότερο από το φυσικό αέριο και επομένως αυτή που πλήττεται περισσότερο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η πολύ μικρή επιβράδυνση του πληθωρισμού στη Γερμανία, ο οποίος μειώθηκε από 7,6% σε 7,5% σε διάστημα ενός έτους μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία της Destatis, δεν είναι πιθανό να καθησυχάσει τους ενδιαφερόμενους.
Μείωση της παραγωγής και αναστολή της δραστηριότητας
Ένας άλλος δείκτης θεωρείται πολύ ανησυχητικός: σύμφωνα με μελέτη του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK), που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, το 16% των εταιρειών στη χώρα αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή του ή να αναστείλει τη δραστηριότητά του λόγω της εκτίναξης της ενέργειας και των τιμών. «Αυτά είναι ανησυχητικά στοιχεία. Δείχνουν σε ποιο βαθμό οι μόνιμα υψηλές τιμές ενέργειας τιμωρούν την παραγωγική μας ικανότητα. Πολλές εταιρείες δεν έχουν πλέον άλλη επιλογή από το να κλείσουν ή να μετεγκατασταθούν», σημειώνει ο πρόεδρος του DIHK Πέτερ Άντριαν.
Και παρόλο που από την Τετάρτη, ο ρωσικός κολοσσός Gazprom έχει μεταφέρει μόνο το 20% του φυσικού αερίου που έφθασε προηγουμένως στη Γερμανία μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, η προοπτική ύφεσης φαίνεται όλο και πιο πιθανή.
«Για το τέλος του έτους, μάλλον οδεύουμε προς μια τεχνική ύφεση [μείωση του ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα]. Αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα σενάριο, συμπεριλαμβανομένου αυτού της έλλειψης φυσικού αερίου που θα μας οδηγούσε σε μια απολύτως τρομερή ύφεση», εξηγεί ο Αντρέας Σούρλε για τον οποίο ένα πράγμα είναι ούτως ή άλλως σίγουρο: «Από το τέλος της δεκαετίας του 2000 έως σήμερα , η Γερμανία έζησε περισσότερο από μια πολύ ευνοϊκή δεκαετία. Τώρα πρέπει να προετοιμαστεί για μια δύσκολη περίοδο, η οποία θα μπορούσε επίσης να διαρκέσει μια δεκαετία».
Πηγή: ieidiseis