ΠΟΛΕΜΟΣ: Με τον κλοιό να σφίγγει διαρκώς και το κόστος να έχει περάσει 100 δις

Στους 549 οι άμαχοι Ουκρανοί που έχασαν τη ζωή τους από 24/2 έως 9/3, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Parallaxi
πολεμοσ-με-τον-κλοιό-να-σφίγγει-διαρκώ-893855
Parallaxi

Ουκρανία: Πάνω από 100 δισ. δολ. το κόστος του πολέμου

Ζημιές άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν προξενήσει μέχρι στιγμής στις ουκρανικές υποδομές οι πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας

KIEBO. Ζημιές άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν προξενήσει μέχρι στιγμής στις ουκρανικές υποδομές οι πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, Ολεγκ Ουστένκο. Πέρα από τις καταστροφές σε κτίρια, δρόμους, γέφυρες και λοιπές υποδομές, ο πόλεμος έχει οδηγήσει σε κλείσιμο το 50% των επιχειρήσεων της χώρας, ενώ το υπόλοιπο 50% υπολειτουργεί.

Ο Ουστένκο ζήτησε να χρηματοδοτηθεί η ανοικοδόμηση από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν «παγώσει» συνεπεία των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία. Η χρονική στιγμή και οι συνθήκες της ανοικοδόμησης παραμένουν άδηλες, δεδομένου ότι οι εχθροπραξίες μαίνονται αδιάκοπα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, στις 4 τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου, έως τα μεσάνυχτα της 9ης Μαρτίου είχαν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία 549 άμαχοι και είχαν τραυματισθεί 957.

Οι ουκρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί είναι λιγότεροι από 549, ως εκ τούτου η ρωσική επιχείρηση έχει κοστίσει περισσότερες ζωές αμάχων παρά στρατιωτών. Δεν υπάρχουν ανεξάρτητες πηγές για την επιβεβαίωση των στοιχείων αυτών.

Βόμβες διασποράς Στους 549 οι άμαχοι Ουκρανοί που έχασαν τη ζωή τους από 24/2 έως 9/3, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Υπάρχει, αντιθέτως, πλήθος αναφορών για πλήγματα εναντίον κατοικημένων περιοχών και για χρήση βομβών διασποράς. Ως προς αυτό το σκέλος της πολεμικής φρίκης, η εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών, Λιζ Θρόσελ, έστειλε χθες ένα μήνυμα προς τις ρωσικές αρχές. «Υπενθυμίζουμε στις ρωσικές αρχές ότι οι απευθείας επιθέσεις κατά αμάχων και οι βομβαρδισμοί κατά περιοχών σε πόλεις και χωριά, καθώς και άλλες μορφές τυφλών επιθέσεων, απαγορεύονται με βάση το διεθνές δίκαιο και μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου». Επίσης, «ασύμβατη με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο είναι η χρήση βομβών διασποράς σε κατοικημένες περιοχές».

Ως προς το επισιτιστικό σκέλος της ανθρωπιστικής καταστροφής, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι παρότρυνε χθες τους γεωργούς της χώρας του να προχωρήσουν κανονικά στη σπορά, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην παραγωγή βασικών ειδών διατροφής. Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων εκτίμησε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η απουσία από τις διεθνείς αγορές σιτηρών και λιπασμάτων από Ρωσία και Ουκρανία θα ανεβάσει τις διεθνείς τιμές βασικών ειδών διατροφής κατά τουλάχιστον 20%, πλήττοντας ιδιαίτερα τις πιο φτωχές χώρες.

Τέλος, μια ευφάνταστη λύση για το πρόβλημα της στέγασης των Ουκρανών προσφύγων βρήκαν οι ιταλικές αρχές. Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Λουτσιάνα Λαμορτζέζε, οι Αρχές έχουν στη διάθεσή τους 283 ακίνητα που έχουν κατασχεθεί από οργανώσεις της μαφίας και τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη μακροπρόθεσμη στέγαση των προσφύγων.

Ο ΠΟΥ συμβούλευσε την Ουκρανία να καταστρέψει εξαιρετικά επικίνδυνα παθογόνα στα εργαστήρια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε σήμερα στην Ουκρανία να καταστρέψει τα παθογόνα υψηλού κινδύνου που είναι αποθηκευμένα στα εργαστήρια της χώρας για να αποτρέψει μια «πιθανή διαρροή» που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξάπλωση της νόσου στον πληθυσμό. Η οργάνωση δεν διευκρίνισε σε ποια παθογόνα αναφερόταν. Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι τα βιολογικά όπλα αναπτύσσονται στην Ουκρανία με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Σε επιστολή του προς το Reuters, ο ΠΟΥ είπε ότι συνεργάζεται με εργαστήρια υγείας της Ουκρανίας εδώ και αρκετά χρόνια. «Στο πλαίσιο αυτού του έργου, ο ΠΟΥ ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας και άλλες αρμόδιες αρχές να καταστρέψουν εξαιρετικά επικίνδυνα παθογόνα για να αποτρέψουν πιθανή εκτροπή», ανέφερε ο οργανισμός. Ο ΠΟΥ δεν διευκρίνισε πότε ακριβώς υποβλήθηκε αυτό το αίτημα και αν η Ουκρανία συμμορφώθηκε.

Ρωσικό τανκ ανατίναξε μια 31χρονη Ουκρανή – Προσπαθούσε να βρει φάρμακα για τη μητέρα της

Συγκινούν οι ιστορίες ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους άδικα στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Μια Ουκρανή φέρεται να σκοτώθηκε από ρωσικό τανκ σε ενέδρα, όταν βγήκε να πάρει φάρμακα για την άρρωστη μητέρα της. Η 31χρονη Βαλέρια Μακσέτσκα, πυροβολήθηκε μαζί με την μητέρα της Ιρίνα και τον οδηγό τους από ένα διερχόμενο ρωσικό τανκ σε ένα χωριό έξω από το Κίεβο.

Αποφάσισε να φύγει από το Κίεβο όταν τελείωσαν τα φάρμακα της μητέρας της Οι φίλοι της αποχαιρέτησαν την νεαρή γυναίκα και την αποκάλεσαν «γενναία», λέγοντας ότι έμεινε στην Ουκρανία για να βοηθήσει τους ντόπιους μετά την εισβολή της Ρωσίας. Πήρε τη μοιραία απόφαση να φύγει από τη χώρα όταν τελείωσαν τα φάρμακα της μητέρας της και το ζευγάρι οδηγούσε προς τα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας όταν έπεσε σε ενέδρα από ρωσικά στρατεύματα.

Η Μακσέτσκα φέρεται να έκανε στην άκρη του δρόμου για να περάσουν οι Ρώσοι όταν ένας άνοιξε πυρ στο αυτοκίνητό τους, σκοτώνοντας την 31χρονη, τη μητέρα της και τον οδηγό τους.

Την πυροβόλησε ρωσικό τανκ – Νεκρή και η μητέρα της και ο οδηγός τους Η διαχειριστής της USAID, Σαμάνθα Πάουερ επιβεβαίωσε πως και οι τρεις έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση. Όπως είπε: «Με μεγάλη μου λύπη μοιράζομαι την είδηση του θανάτου της Βαλέρια Μακσέτσκα, περήφανη Ουκρανή, αγαπημένη εταίρους υλοποίησης της USAID. Επέζησε από τον βομβαρδισμό του Ντονέτσκ, μετακόμισε στο Κίεβο και άρχισε να συνεργάζεται με την USAID. Η Βαλέρια, μια εκπαιδευόμενη γιατρός, θα μπορούσε να είχε φύγει από το Κίεβο όταν ξεκίνησε η εισβολή, αλλά έμεινε για να βοηθήσει άλλους».

Και συνέχισε: «Μόνο όταν τελείωσαν τα φάρμακα της μητέρας της, απομακρύνθηκε. Καθώς η Βαλέρια, η Ιρίνα και ο οδηγός τους Γιάροσλαβ περίμεναν σε ένα αυτοκίνητο να περάσει μια ρωσική συνοδεία, ένα τανκ πυροβόλησε εναντίον τους – σκοτώνοντας και τους τρεις. Ο θάνατος της Βαλέρια προκαλεί μεγάλο πόνο στην USAID, την Chemonics και όλους όσους τη γνώριζαν. Όπως έγραψε η Βαλέρια όταν άρχισε η επίθεση το Κίεβο, ήταν θυμωμένη με την απαίσια βία, αλλά τόσο περήφανη που ήταν Ουκρανή και ζει σε ένα μέρος όπου οι αξίες έχουν σημασία».

Ο Τζέιμι Μπάτσερ, διευθύνων σύμβουλος της Chemonics έγραψε: «Αυτή είναι η Βαλέρια Μακσέτσκα, μέλος του προσωπικού μου. Σκοτώθηκε σε ένα χωριό δυτικά του Κιέβου ενώ προσπαθούσε να πάρει φάρμακα για την άρρωστη μητέρα της».

Ουκρανία: Αεροπορική επιδρομή σε ρωσικό σημείο ελέγχου στο δρόμο προς Κίεβο- Δείτε βίντεο

«Η Πολεμική μας Αεροπορία δουλεύει!», σημείωσε σε ανάρτηση στο Twitter το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Ένα βίντεο που δείχνει ρωσικό σημείο ελέγχου στον δρόμο προς το Κίεβο να «καταστρέφεται» από αεροπορική επιδρομή έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

«Η Πολεμική μας Αεροπορία δουλεύει!», ανέφερε σε σχετική ανάρτηση στο Twitter.

Σημειώνεται ότι ρωσικές δυνάμεις ενισχύονται τις τελευταίες ώρες γύρω από το Κίεβο.

Λίγα λεπτά πριν από τις 5:30 τα ξημερώματα ήχησαν και πάλι οι σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Σε μήνυμά του στο Telegram, ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου, αναφέρει ότι η πόλη βρίσκεται σε συναγερμό για αεροπορική επιδρομή και θα πρέπει όλοι να αναζητήσουν καταφύγιο άμεσα.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, ακούστηκαν εκρήξεις και στη συνέχεια πυροβολισμοί στην πόλη.

Δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν χθες, από την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies, δείχνουν σπίτια και άλλα κτίρια στις φλόγες, εκτεταμένες ζημιές και κρατήρες κατά μήκος της κοινότητας Μοσχούν, βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Διακρίνονται επίσης μεγάλες ουρές αυτοκινήτων που προσπαθούν να φύγουν από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Οι φωτογραφίες από το Maxar φαίνεται να υποδηλώνουν ότι οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες «πυροβολούν ενεργά σε κατοικημένες περιοχές» – και σε μια φωτογραφία, μια φωτεινή λάμψη στο στόμιο φαίνεται από ένα πυροβόλο όπλο.

Εκτεταμένες ζημιές καταγράφονται και στο Μοσχούν, μια πόλη βορειοδυτικά του Κιέβου, ενώ οι πυρκαγιές συνεχίζουν να καίνε στο αεροδρόμιο Χοστόμελ.

Πηγές: ieidisis/καθημερινή/skai

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα