Top

Πόλεμος Ουκρανία: H απειλή της πυρινικής καταστροφής

Αναλυτικά οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Parallaxi
πόλεμος-ουκρανία-h-απειλή-της-πυρινική-892306
Parallaxi

Αναλυτικά οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Όταν τα ρωσικά στρατεύματα ξημερώματα Παρασκευής προκάλεσαν φωτιά στους χώρους του πυρηνικού, ηλεκτροπαραγωγού εργοστασίου της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, προκλήθηκε φόβος παγκοσμίως για μια μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή. Παρά το ότι η αρμόδια ρυθμιστική αρχή για την πυρηνική ενέργεια στην Ουκρανία ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξε διαρροή, η ρωσική επίθεση στη μονάδα πυρηνικής ενέργειας έστρεψε το βλέμμα της παγκόσμιας κοινότητας στις ενδεχόμενες συνέπειες αντίστοιχων επιθέσεων σε μια χώρα που είναι έντονα εξαρτημένη από την πυρηνική ενέργεια.

«Πρόκειται για μια πρωτοφανή περίπτωση στην ιστορία της πυρηνικής ενέργειας: ένα κράτος στο οποίο λειτουργούν 15 πυρηνικοί αντιδραστήρες να βρίσκεται εν μέσω ενός κανονικού πολέμου» ανέφερε στην DW o Σάουν Μπέρνι, ειδικός σε θέματα πυρηνικής ενέργειας στην Greenpeace Ανατολικής Ασίας. To εργοστάσιο της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία περιλαμβάνει έξι αντιδραστήρες και παράγει περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Προς το παρόν σε λειτουργία βρίσκεται μόνο ένας πυρηνικός αντιδραστήρας.

Σύμφωνα με τον ειδικό της Greenpeace  οι πυρηνικοί σταθμοί της Ουκρανίας δεν ήταν σε καμία περίπτωση προετοιμασμένοι για μια πολεμική σύγκρουση πλήρους κλίμακας. Υπό αυτό το πρίσμα θεωρεί το χτύπημα στον σταθμό της Ζαπορίζια ως «μια τρομακτική αρχή στην πυρηνική εποχή». Μάλιστα όπως εξηγεί, ενώ πολλοί πυρηνικοί σταθμοί ενέργειας στην πρώην Σοβιετική Ένωση είχαν κατασκευαστεί υπό του εδάφους, στην Ουκρανία είναι όλοι υπέργειοι. «Ένας πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι από τις πιο περίπλοκες και ευαίσθητες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, οι οποίες απαιτούν ένα σύνθετο σύστημα πόρων ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή ασφαλής» εξηγεί ο ειδικός.

Τα σενάρια προκαλούν τρόμο. Οι αντιδραστήρες που βρίσκονται σε λειτουργία είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε περίπτωση διακοπής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια ενός πολέμου. Εάν η τροφοδοσία ενός πυρηνικού σταθμού με ρεύμα καταστεί αδύνατη λόγω σφοδρού βομβαρδισμού, αυτό θα μπορούσε να απενεργοποιήσει την ψύξη του αντιδραστήρα. Σε ένα χειρότερο σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση του όλου συστήματος, όπως στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, συνοδευόμενη από «μαζική έκλυση ραδιενέργειας».

Σύμφωνα με ενημέρωση της Greenpeace, η περιοχή της Ζαπορίζια θεωρείται σε κάθε περίπτωση «υψηλού κινδύνου». Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της είναι άλλωστε ήδη ευάλωτες, έχοντας σχεδιαστεί στις αρχές της δεκαετίας του 70. Ο Ρότζερ Σπάουτζ, ειδικός σε θέματα πυρηνικής ενέργειας από την Greenpeace Γαλλίας και Λουξεμβούργου παρατηρεί ότι η ενδεδειγμένη διάρκεια ζωής των 40 χρόνων έχει ήδη ξεπεραστεί, όπως και στην περίπτωση της Γαλλίας.

«Ένας τέτοιος σταθμός χρειάζεται ρεύμα 24 ώρες το 24ωρο» λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι εφεδρικές γεννήτριες ενέργειας με καύσιμα όπως ντίζελ μπορεί να μην είναι σε θέση να λειτουργήσουν μετά από μερικές εβδομάδες. Επίσης ο ίδιος υπογραμμίζει τον κίνδυνο καταστροφής των αποθεμάτων σε καύσιμα από διασταυρούμενα πυρά. Από την πλευρά του πάντως ο Νταγκ Γουέιρ, διευθυντής ερευνών στο βρετανικό Παρατηρητήριο Συγκρούσεων και Περιβάλλοντος, σημειώνει κλείνοντας ότι οι πυρηνικοί σταθμοί δεν πρέπει να δέχονται επιθέσεις σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, εξαιτίας των κινδύνων που εγκυμονούν. Αν θα τηρηθεί αυτή η αρχή στην περίπτωση της Ουκρανίας, παραμένει αβέβαιο.

Το πρώτο κομβόι αμάχων απομακρύνθηκε από την πόλη Σούμι, σύμφωνα με αξιωματούχους

Ένα πρώτο κομβόι κατοίκων και ξένων φοιτητών απομακρύνθηκε από την ουκρανική πόλη Σούμι, και από την πόλη Ιρπίν, κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, ανακοίνωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι, ύστερα από συμφωνία με τη Ρωσία για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου, όπως δήλωσαν σήμερα ουκρανοί αξιωματούχοι.

«Έχουμε ήδη ξεκινήσει την απομάκρυνση αμάχων από τη Σούμι στην Πολτάβα (κεντρική Ουκρανία), συμπεριλαμβανομένων και ξένων φοιτητών», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτηση στο Twitter. «Καλούμε τη Ρωσία να συμφωνήσει σε άλλους ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην Ουκρανία».

Η απομάκρυνση αμάχων άρχισε μετά την συμφωνία Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων να δημιουργήσουν “ανθρωπιστικούς διαδρόμους” για να επιτραπεί σε αμάχους να φύγουν από κάποιες πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις.

“Από τις 09:30 (και ώρα Ελλάδος) περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί και οι δραστηριότητες (απομάκρυνσης) βρίσκονται σε εξέλιξη”, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής του Κιέβου Ολέξιι Κουλέμπα.

Η Ρωσία άνοιξε σήμερα ανθρωπιστικούς διαδρόμους ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν άμαχοι από το Κίεβο, την Τσερνίχιβ, την Σούμι, την Χάρκιβ (Χάρκοβο) και την Μαριούπολη, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το ρωσικό υπουργείο προσέθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία έπαυσαν πυρ από τις 09:00 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με το Interfax.

Η Ουκρανία είχε απορρίψει χθες, Δευτέρα, ρωσικές προτάσεις για την απομάκρυνση Ουκρανών προς τη Ρωσία ή την Λευκορωσία.

Ο πρώην πρόεδρος Γιανουκόβιτς καλεί τον Ζελένσκι να τα παρατήσει

Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς κάλεσε τον νυν πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να τα παρατήσει στον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Είστε προσωπικά υποχρεωμένος να σταματήσετε την αιματοχυσία και να καταλήξετε σε μια συμφωνία ειρήνης με οποιοδήποτε κόστος», έγραψε ο φιλορώσος πολιτικός σε μήνυμα που μεταδόθηκε σήμερα από το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Αυτό περμένουν από εσάς η Ουκρανία, το Ντονμπάς και η Ρωσία», αναφέρει προσθέτοντας ότι οι εταίροι του Κιέβου στη Δύση θα καλωσόριζαν επίσης μια τέτοια κίνηση.

Ο Γιανουκόβιτς, ο οποίος θεωρείται εξαιρετικά διεφθαρμένος, ανατράπηκε το 2014 από φιλοδυτικές διαδηλώσεις. Έκτοτε ο 71χρονος ζει εξόριστος στη Ρωσία. Στη χώρα του έχει καταδικαστεί ερήμην σε 13 χρόνια κάθειρξη για προδοσία. Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα πως το Κρεμλίνο θέλει να επαναφέρει τον Γιανουκόβιτς ως πρόεδρο.

Το όριο των 2 εκατ. προσφύγων θα ξεπεραστεί “σήμερα ή αύριο”, δηλώνει ο επικεφαλής της UNHCR

Περίπου 1,2 εκατ. Ουκρανοί έχουν φτάσει στην Πολωνία, σύμφωνα με την πολωνική συνοριοφυλακή – 106 εκατ. ευρώ συγκεντρώθηκαν στην Ολλανδία.

Το όριο των δύο εκατομμυρίων προσφύγων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής αναμένεται να ξεπεραστεί “σήμερα” ή “αύριο”, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φιλίπο Γκράντι.

“Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε το όριο των δύο εκατομμυρίων σήμερα ή ίσως, το αργότερο, αύριο”, δήλωσε ο Γκράντι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Όσλο.

“Αυτό δεν σταματά”, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι μετά το πρώτο κύμα προσφύγων από την Ουκρανία είναι πιθανόν να υπάρξει ένα δεύτερο που να συνίσταται από πιο ευάλωτους πρόσφυγες.

“Αν ο πόλεμος συνεχίσει θα αρχίσουμε να βλέπουμε ανθρώπους που δεν έχουν πόρους και συνδέσεις”, σημείωσε ο Φιλίπο Γκράντι.

“Αυτή θα είναι μια πιο περίπλοκη κατάσταση για να διαχειριστούν οι ευρωπαϊκές χώρες στο μέλλον και θα υπάρξει ανάγκη για ακόμη περισσότερη αλληλεγγύη για όλους στην Ευρώπη και πέραν αυτής”, τόνισε.

Ο Γκράντι, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από επίσκεψή του στη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Πολωνία, τρεις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία, δήλωσε επίσης ότι οι πόλεμοι στα Βαλκάνια, στη Βοσνία και στο Κόσοβο, είχαν επίσης προκαλέσει τεράστια κύματα προσφύγων, “ίσως δύο ή τρία εκατομμύρια, αλλά σε περίοδο 8 ετών”. “Τώρα πρόκειται για 8 μέρες”, επισήμανε.

“Κι άλλες περιοχές του κόσμου το έχουν δει αυτό, αλλά στην Ευρώπη είναι η πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο”, υπογράμμισε.

Περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φτάσει στην Πολωνία από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα η πολωνική συνοριοφυλακή.

Συνολικά 141.500 άνθρωποι εισήλθαν στην Πολωνία από την Ουκρανία χθες, Δευτέρα, λιγότεροι από αυτούς που έφτασαν στη χώρα την Κυριακή, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σήμερα στις 08:00 ώρα Ελλάδος 35.300 άνθρωποι είχαν εισέλθει στην Πολωνία, 16% λιγότεροι απ’ό,τι τις πρώτες επτά ώρες της Δευτέρας, επισήμανε επίσης.

Στο μεταξύ στην Ολλανδία συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 106 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθηθούν τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις που έχουν επιφορτιστεί με την συγκέντρωση χρημάτων.

“Ο μετρητής έδειξε 106,2 εκατ. ευρώ στο τέλος αυτής της εθνικής ημέρας δράσης”, ανακοίνωσε σύμπραξη 11 οργανώσεων αρωγής μεταξύ των οποίων ο Ερυθρός Σταυρός και η UNICEF Ολλανδίας, διευκρινίζοντας ότι ο ειδικός τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο γίνονται δωρεές από την 1η Μαρτίου θα παραμείνει ανοιχτός.

“Για εκατομμύρια Ουκρανούς, μεταξύ των οποίων 7,5 εκατομμύρια παιδιά, η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική”, υπογραμμίζουν οι οργανώσεις αυτές σε μήνυμά τους που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Δευτέρα, το βράδυ.

“Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν μπορούν να τους προσφέρουν έκτακτη βοήθεια ζωτικής σημασίας”, όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τρόφιμα, στέγη και ψυχοκοινωνική βοήθεια, διευκρινίζουν.

Στα 106 εκατομμύρια ευρώ περιλαμβάνονται 15 εκατομμύρια που κατέβαλε η ολλανδική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης.

Οι 11 αυτές οργανώσεις, οι οποίες ενώνουν τις δυνάμεις τους για την συγκέντρωση χρημάτων σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών καταστροφών από το 1984, ανακοίνωσαν επίσης ότι έχουν διοργανώσει 48 παρόμοιες δράσεις.

Πρώην λογογράφος του Πούτιν: «Αν ο Ρώσος πρόεδρος ήξερε τι επρόκειτο να συμβεί μετά την εισβολή, δεν θα την είχε ξεκινήσει»

 

«Αν ο Πούτιν ήξερε τι επρόκειτο να συμβεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία, δεν θα το είχε κάνει ποτέ». Ποιος το λέει αυτό; Ένας άνθρωπος που -κατά κάποιο τρόπο- ήταν η φωνή του Ρώσου προέδρου, είχε μπει στο μυαλό του. Ο άλλοτε λογογράφος του, Αμπάς Γκαλιάμοφ.

Μιλώντας σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Γκαλιάμοφ, που πλέον ζει μόνιμα στο Ισραήλ, είπε: «Ο Πούτιν είναι έτοιμος να σταματήσει την εισβολή, αλλά χρειάζεται κάποιο τρόπαιο για να το παρουσιάσει στο ρωσικό κοινό και στις ρωσικές ελίτ».

Ο ίδιος τόνισε ότι ο Πούτιν πίστευε ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν γρήγορη και αποφασιστική και θα τελειώσει σε «δύο ή τρεις ημέρες» μετά από τις οποίες θα ήταν σε θέση να επιβάλει μια κυβέρνηση-μαριονέτα. «Ο Ρώσος πρόεδρος καταλαβαίνει ότι μπήκε σε μπελάδες και σίγουρα δεν το υπολόγιζε», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι το κύριο κίνητρο για την εισβολή δεν είχε «καμία σχέση με την Ουκρανία ή με τις ΗΠΑ ή με το ΝΑΤΟ, αλλά με την φθίνουσα εγχώρια δημοτικότητα του Πούτιν», η οποία «πέφτει τα τελευταία τρία, τέσσερα χρόνια και τα αισθήματα διαμαρτυρίας αυξάνονται. Ο Πούτιν θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα». Αυτό -πρόσθεσε- τον ώθησε να ξεκινήσει τον πόλεμο με την ελπίδα ότι ο πατριωτισμός θα τονώσει τη δημοτικότητά του.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πρόσφατες διπλωματικές κινήσεις του Ισραήλ να μεσολαβήσει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου -συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης του πρωθυπουργού Μπένετ το Σαββατοκύριακο στη Ρωσία, όπου συναντήθηκε προσωπικά με τον Πούτιν- είπε ότι εάν ο ηγέτης της Ρωσίας είναι πρόθυμος να ακούσει τη λογική, «σίγουρα είναι μόνο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός που θα μπορέσει να φέρει σε πέρας μία τέτοια αποστολή».

«Όλοι γνωρίζουμε ότι, από όλες τις χώρες του πρώτου κόσμου, από όλες τις δημοκρατικές χώρες, το Ισραήλ έχει τις καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία», εξήγησε και συμπλήρωσε: «Ο Πούτιν αντιμετωπίζει το Ισραήλ διαφορετικά. Έτσι, αν υπάρχει κάτι γενικά που μπορεί να βοηθήσει τη Δύση και τη Ρωσία να βρουν κοινό έδαφος, τότε αυτό είναι μέσω του Ισραήλ».

Στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «ΕΛΠΙΔΑ» 30 παιδιά από την Ουκρανία

Τις πύλες της σε 30 περίπου παιδιά με ογκολογικά νοσήματα από την Ουκρανία ανοίγει η Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ».

Με παρέμβαση της Προέδρου του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων παιδιών με καρκίνο» Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, έχει ήδη ξεκινήσει μια σειρά επαφών με τον Πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα Σεργκέι Σουτένκο, και εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών και Υγείας της Ουκρανίας, προκειμένου οι 30 μικροί ασθενείς από Ογκολογικά Νοσοκομεία της Ουκρανίας να μεταφερθούν με ασφάλεια στην Ελλάδα και στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων και να μπορέσουν να συνεχίσουν με τις θεραπείες τους, ενώ οι γονείς των παιδιών θα φιλοξενηθούν στον «Ξενώνα της ΕΛΠΙΔΑΣ».

«Το ανθρώπινο δράμα που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία προκαλεί αβάσταχτο πόνο.  Οι εικόνες καρκινοπαθών παιδιών σε υπόγεια Ογκολογικών Νοσοκομείων αποτυπώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τη φρίκη κάθε εμπόλεμης σύρραξης.  Με κάθε τρόπο θα σταθούμε στο πλευρό των μικρών ασθενών και των οικογενειών τους για να μην κινδυνεύσει η ζωή κανενός παιδιού ή καθυστερήσει η θεραπεία του.  Κάθε παιδί σε κάθε γωνιά της γης έχει δικαίωμα στη ζωή», δήλωσε η κα Βαρδινογιάννη.

Όπως δήλωσε από την πλευρά του ο Κοινός Διοικητής των Νοσοκομείων Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και «Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» κ. Μανώλης Παπασάββας: «Το Ογκολογικό Νοσοκομείο “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”, είναι το μοναδικό στη χώρα μας για παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες. Ακολουθώντας πιστά το όραμα της Προέδρου του Σωματείου “Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο – ΕΛΠΙΔΑ”  κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, από την ίδρυσή του λειτουργεί ως ένα Νοσοκομείο για κάθε παιδί που νοσεί από καρκίνο της παιδικής ηλικίας  χωρίς λίστες αναμονής και χωρίς σύνορα. Το Ογκολογικό μας Νοσοκομείο δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχο στις δύσκολες στιγμές που βιώνει ο Ουκρανικός λαός».

Η Μόσχα ζητά επιστροφή σε μια ‘ειρηνική συνύπαρξη” με την Ουάσινγκτον όπως κατά τον Ψυχρό Πόλεμο

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιστρέψουν στην αρχή μιας «ειρηνικής συνύπαρξης» όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, φέρεται να ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Πηγή: DW, ΑΠΕ, kathimerini.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα