Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ΕΕ ενέκρινε το 4ο πακέτο κυρώσεων στην Ρωσία

Στο στόχαστρο κι άλλοι Ρώσοι ολιγάρχες και ο Αμπράμοβιτς

Parallaxi
πόλεμος-στην-ουκρανία-η-εε-ενέκρινε-το-614048
Parallaxi

Το 4ο πακέτο κυρώσεων στοχεύει άτομα και οντότητες που εμπλέκονται στην επίθεση κατά της Ουκρανίας, καθώς και αρκετούς τομείς της ρωσικής οικονομίας.

Η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ανακοίνωσε μέσω του twitter ότι εγκρίθηκε από τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ (COREPER II) το 4ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Σε συνεννόηση με τους διεθνείς εταίρους της ΕΕ, το 4ο πακέτο κυρώσεων στοχεύει άτομα και οντότητες που εμπλέκονται στην επίθεση κατά της Ουκρανίας, καθώς και αρκετούς τομείς της ρωσικής οικονομίας. Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ άμεσα, μόλις δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το COREPER II ενέκρινε επίσης μια δήλωση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με την αναστολή του ευνοϊκού καθεστώτος της Ρωσίας ως μέλους του και την αναστολή της εξέτασης της αίτησης της Λευκορωσίας στον ΠΟΕ.

Όπως έχει γίνει γνωστό από πηγές που επικαλείται το Reuters, μεταξύ των Ρώσων ολιγαρχών που προστίθενται στη «μαύρη λίστα» των κυρώσεων, φιγουράρει το όνομα του δισεκατομμυριούχου Ρόμαν Αμπράμοβιτς, του ιδιοκτήτη της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι.

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Μαρτίου, μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βερσαλλιών, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ένα «τέταρτο πακέτο μέτρων για την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας και την εξάντληση των πόρων που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση αυτού του βάρβαρου πολέμου».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ανακοινώσει την απαγόρευση εξαγωγής ειδών πολυτελείας στη Ρωσία, καθώς και την απαγόρευση εξαγωγών χάλυβα.

Νέα συνομιλία Πούτιν-Μπένετ για τον πόλεμο στην Ουκρανία -Συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε σήμερα τηλεφωνικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ.

Αυτό ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Κρεμλίνο τόνισε ότι ο Μπένετ είπε στον Πούτιν για τις πρόσφατες επαφές του με ηγέτες πολλών χωρών για το θέμα και ότι και οι δύο συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο.

Ο Μπένετ είχε πολυάριθμες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πούτιν, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στις προσπάθειες επίλυσης του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Την ανακοίνωση του Κρεμλίνου μετέδωσε το Reuters, χρησιμοποιώντας τον όρο «πόλεμο» αναφορικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ουκρανία: Ζητά την αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ευρώπης -Αν συμβεί, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμίγκαλ ζήτησε σήμερα από το Συμβούλιο της Ευρώπης την «άμεση αποβολή» της Ρωσίας.

Πρόκειται για πανευρωπαϊκό όργανο για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και αν υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, θα γίνει για πρώτη φορά στην ιστορία.

«Ζητάμε να ληφθεί μια απόφαση για την άμεση αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης», είπε ο Σμίγκαλ, μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης από το Κίεβο, σε αυτήν την έκτακτη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που εδρεύει στο Στρασβούργο.

Η Επιτροπή Υπουργών, το «εκτελεστικό όργανο» του Συμβουλίου, θα συνεδριάσει το πρωί της Πέμπτης για να αποφασίσει. Ο Σμίγκαλ, που μίλησε εκτάκτως στη θέση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε από τις 46 χώρες μέλη του Συμβουλίου, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να υπερασπιστούν την Ουκρανία «αλλά και όλη την Ευρώπη». «Ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτή η επίθεση, πριν υπάρξει μια πυρηνική καταστροφή, πριν να πυρποληθεί όλη η Ευρώπη», είπε.

Την επομένη της εισβολής στην Ουκρανία, το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας από τα κυριότερα όργανά του, εκτός από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αύριο το βράδυ, αφού ολοκληρωθεί η έκτακτη συνεδρίασή του (κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του), το Συμβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει ένα κείμενο που θα ζητά από την Επιτροπή των Υπουργών «να καλέσει την Ομοσπονδία της Ρωσίας να αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης».

«Είναι το αυστηρότερο μέτρο που μπορεί να λάβει ο οργανισμός», εξήγησε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρός του, ο Ολλανδός Τίνι Κοξ, επιμένοντας πολλές φορές ότι η Ρωσία «πέρασε την κόκκινη γραμμή».

Λίγο νωρίτερα ωστόσο το ρωσικό πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης αναστέλλει την συμμετοχή της και δεν θα λαμβάνει μέρος στις συνεδριάσεις.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα