Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό «αποκλεισμό» το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε το NATO για «αυτοΰπνωση».
Invading Russian troops have #blockaded the strategic Ukrainian port city #Mariupol, its mayor announced Saturday, as Moscow and #Kyiv aimed to hold new talks over the weekend. https://t.co/3HhER9RyN1
— ANews (@anews) March 5, 2022
Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, στην ανατολική Ουκρανία, βρίσκεται υπό πολιορκία, υφίσταται «αποκλεισμό» από τον ρωσικό στρατό και «ανελέητες» επιθέσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης, ζητώντας να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος.
«Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα και όλα τα πιθανά μέσα για να βγει η Μαριούπολη από τον αποκλεισμό», ανέφερε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο μέσω Telegram.
#Mariupol 9 days of shelling.#Ukraine #UkraineNow #RussiaUkraineWar #Putin_in_Hague #PutinWarCriminal pic.twitter.com/jIn1BdzIln
— Russia Vs World (@RussiaVsWorld_) March 5, 2022
Invading Russian troops blockade strategic Ukrainian port city Mariupol, as Moscow and Kyiv aim to hold new talkshttps://t.co/7rnSIhYiC4
— DAILY SABAH (@DailySabah) March 5, 2022
Η πόλη των περίπου 450.000 κατοίκων, στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, θεωρείται κρίσιμη για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων.
Sembrano scene tratte da un film apocalittico invece è il centro commerciale di #Mariupol, giorni nostri.#Ukraine #UkraineRussianWar #RussianUkrainianWar
— Luce (@LuceDeLaurentis) March 5, 2022
Tην ίδια ώρα και όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, νέες εκρήξεις ακούστηκαν τη νύχτα γύρω από την πρωτεύουσα ενώ σφοδρές μάχες μαίνονται στα βορειοδυτικά του Κιέβου, καθώς και γύρω από το αεροδρόμιο του Χοστομέλ.
Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν στο Χάρκοβο. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να μεταβούν στα καταφύγια
Σφοδρές συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη και περιμετρικά της πόλης Νικολάεφ, που αποτελεί “κλειδί” για την κατάληψη της Οδησσού.
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε το NATO για «αυτοΰπνωση»
Zelenskyj kraftig ut mot Nato https://t.co/zKJFsvM3Y0
— VG (@vgnett) March 5, 2022
Ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντέδρασε με οργή χθες Παρασκευή στην απόφαση του NATO να μην προχωρήσει στην επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία εν μέσω της εισβολής του στρατού της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι τα κράτη μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας περιέρχονται, κατ’ αυτόν, σε «αυτοΰπνωση».
«Η ηγεσία της Συμμαχίας έδωσε το πράσινο φως για τη συνέχιση των βομβαρδισμών των πόλεων και των χωριών της Ουκρανίας αρνούμενη να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», εξεμάνη σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.
«Θεωρούμε ότι οι χώρες του NATO δημιούργησαν μόνες τους το αφήγημα πως η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία θα προκαλούσε απευθείας επίθεση της Ρωσίας εναντίον τους», συνέχισε.
Πρόκειται κατά τον κ. Ζελένσκι «για μια διαδικασία αυτοΰπνωσης, για κάποιους που είναι αδύναμοι, που έχουν εσωτερική ανασφάλεια, ενώ διαθέτουν όπλα πολύ πιο ισχυρά από τα δικά μας».
Τα κράτη μέλη του NATO απέρριψαν το αίτημα του Κιέβου να επιβληθεί ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να εμπλακούν στον πόλεμο.
«Το ζήτημα συζητήθηκε και οι σύμμαχοι συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να αναπτύξουμε αεροσκάφη του NATO για να επιχειρήσουν στον ουκρανικό εναέριο χώρο ή στρατεύματα του NATO στο έδαφος, διότι θα μπορούσαμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ευρώπη», εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Τι σκεφτόσασταν σε αυτή τη συνάντηση; Όλοι όσοι θα πεθάνουν από εδώ και στο εξής θα πεθάνουν εξαιτίας σας, εξαιτίας της αδυναμίας σας, εξαιτίας της αποσύνδεσής σας», υποστήριξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας περί «αδύναμων» ηγετών του NATO που έχουν καταληφθεί από «σύγχυση».
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί σήμερα στη Γερουσία των ΗΠΑ
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθύνει ομιλία σήμερα στα μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην αμερικανική άνω Βουλή.
Η ομιλία, την οποία θα ακολουθήσει συζήτηση, θα γίνει στις 09:30 (ώρα Ουάσινγκτον· στις 16:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με συνεργάτες γερουσιαστών. Την επικοινωνία οργάνωσε η ουκρανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.
Εν μέσω κλιμάκωσης της σύρραξης στην Ουκρανία, αρκετοί αμερικανοί κοινοβουλευτικοί καλούν την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να σκληρύνει την αντίδρασή της εναντίον της Ρωσίας, ειδικά αναστέλλοντας τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, βήμα που ο Λευκός Οίκος έχει αρνηθεί να κάνει προς το παρόν.
Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ έφθασε μάλιστα στο σημείο να καλέσει «κάποιον στη Ρωσία» να δολοφονήσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να προσφέρει έτσι κατ’ αυτόν «καλή υπηρεσία» στη χώρα του και στον υπόλοιπο κόσμο.
Από την πλευρά του ο κ. Ζελένσκι αξιώνει το NATO να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη χώρα του, κόκκινη γραμμή που η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είναι διατεθειμένη να περάσει, αλλά υποστηρίζουν λιγοστοί αμερικανοί κοινοβουλευτικοί.
Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα, αυτή τη φορά για την πτυχή της ανθρωπιστικής κρίσης εξαιτίας του πολέμου
Μετά τη δημόσια συνεδρίαση του ΣΑ, θα διεξαχθούν διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών, κατόπιν αιτήματος του Μεξικού και της Γαλλίας, που καταρτίζουν σχέδιο απόφασης με περιεχόμενο ακόμη υπό διαμόρφωση, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτης που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Το γαλλομεξικανικό σχέδιο ψηφίσματος, πρωτοβουλία αρχικά της γαλλικής προεδρίας με την προοπτική πως θα διεξαγόταν ψηφοφορία την Τρίτη, που πάντως δεν έγινε, θα αξιώνει αναστολή των εχθροπραξιών, ανεμπόδιστη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασία των αμάχων.
Το σχέδιο απόφασης συνάντησε ενστάσεις, ιδίως από τις ΗΠΑ, που τόνισαν ότι δεν θα το υποστηρίξουν εάν δεν προσάπτει ρητώς την ευθύνη στη Ρωσία για την ανθρωπιστική κρίση, σημείωσε έτερη διπλωματική πηγή, επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Σύμφωνα με αρκετές πηγές, η Γαλλία αποφάσισε τελικά, μετά τις επικρίσεις των Αμερικανών και Ευρωπαίων, να μην επιμείνει να τεθεί το κείμενο σε ψηφοφορία το ταχύτερο.
Οποιοδήποτε σχέδιο ψηφίσματος κατηγορεί τη Ρωσία είναι πρακτικά καταδικασμένο σε αποτυχία, καθώς η Μόσχα έχει δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις του ΣΑ.
Για το Μεξικό, μολονότι το ρωσικό βέτο είναι βέβαιο, έχει σημασία να φανεί εκ νέου η διεθνής απομόνωση της Ρωσίας στη στρατιωτική περιπέτειά της αυτή, με ένα κείμενο που θα υποστηριχθεί από όσο περισσότερα από τα δεκαπέντε κράτη μέλη είναι δυνατόν.
Προχθές Πέμπτη η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν να οργανώσουν «ανθρωπιστικούς διάδρομους» ώστε οι άμαχοι να μπορούν να φύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες. Το εάν, το κατά πόσον και το πώς θα γίνουν πραγματικότητα οι «διάδρομοι» αυτοί μένει να αποδειχθεί.
Δυτικά μέσα ενημέρωσης αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία μετά την υιοθέτηση νόμου που ποινικοποιεί τις «ψευδείς ειδήσεις»
Major international news outlets — including the BBC, CNN and Bloomberg — will suspend operations in Russia in response to a new law criminalizing news reports that contradict the Kremlin’s version of the war in Ukraine. https://t.co/QhwRj3bTzG via @HuffPost
— DesertFox (@JoanDec97818065) March 5, 2022
Δυτικά μέσα ενημέρωσης αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία μετά την υιοθέτηση νόμου της κυβέρνησης του Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα που ποινικοποιεί τη μετάδοση «ψευδών ειδήσεων» για τον στρατό και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg News ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι αναστέλλει τις δραστηριότητες των δημοσιογράφων του στη Ρωσία.
«Με μεγάλη θλίψη αποφασίσαμε να αναστείλουμε προσωρινά το έργο της συλλογής πληροφοριών στη Ρωσία», δήλωσε ο διευθυντής σύνταξης του Bloomberg Τζον Μικλτουέιτ σε άρθρο του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο.
Ο νέος νόμος, τον οποίο υπέγραψε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προβλέπει αυστηρές ποινές κάθειρξης έως και 15 ετών για τη διάδοση «ψευδών πληροφοριών» για τον στρατό, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Το κείμενο αυτό προβλέπει επίσης ποινές κάθειρξης για όποιον ζητά να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία, με τον νόμο να στοχεύει και τους απλούς πολίτες και όχι μόνο τους δημοσιογράφους ή άλλους επαγγελματίες της ενημέρωσης.
«Η αλλαγή στον ποινικό κώδικα, η οποία φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να μετατρέψει οποιονδήποτε ανεξάρτητο δημοσιογράφο σε εγκληματία (…) καθιστά αδύνατο να συνεχίσουμε να προσποιούμαστε ότι κάνουμε δημοσιογραφία στη χώρα», πρόσθεσε ο Μικλτουέιτ.
Την ίδια απόφαση έλαβε και το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, το οποίο ανέστειλε τη μετάδοση των προγραμμάτων του στη Ρωσία «προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση».
Λίγο νωρίτερα το βρετανικό BBC και η καναδική κρατική ραδιοτηλεόραση CBC/Radio Canada επίσης ανέστειλαν τις δραστηριότητες των δημοσιογράφων τους στη Ρωσία.
Ο γενικός διευθυντής του BBC Τιμ Ντέιβι δήλωσε ότι ο νέος νόμος «φαίνεται να ποινικοποιεί την ανεξάρτητη δημοσιογραφία».
Το Κρεμλίνο έχει κατηγορήσει το BBC ότι διαδραματίζει «έναν αποφασιστικό ρόλο στην υπονόμευση της σταθερότητας και της ασφάλειας της Ρωσίας».
Κλείσιμο ανεξάρτητων ρωσικών μέσων
Χθες Παρασκευή η ρωσική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor διέταξε τον αποκλεισμό του Facebook στη Ρωσία, κατηγορώντας την πλατφόρμα ότι «κάνει διακρίσεις» σε βάρος των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, όπως το τηλεοπτικό δίκτυο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Zvezda και το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Πλέον δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο Facebook στη Ρωσία παρά μόνο μέσω VPN, με την αμερικανική εταιρεία να καταγγέλλει ότι «εκατομμύρια απλοί Ρώσοι θα στερηθούν σύντομα αξιόπιστη πληροφόρηση».
Παράλληλα η Roskomnadzor περιόρισε την πρόσβαση και στο Twitter, ενώ χθες Παρασκευή το πρωί είχε περιορίσει την πρόσβαση στο BBC, το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle, στο ρωσικό, ανεξάρτητο ειδησεογραφικό ιστότοπο Meduza, το Radio Liberty, που χρηματοδοτείται από το αμερικανικό Κογκρέσο, το Voice of America καθώς και άλλους ιστότοπους.
Την Πέμπτη το ανεξάρτητο διαδικτυακό τηλεοπτικό δίκτυο Dojd είχε ανακοινώσει την αναστολή της δραστηριότητάς του, ενώ ο εμβληματικός ραδιοφωνικός σταθμός Ηχώ της Μόσχα ανακοίνωσε την αυτοδιάλύσή του.
Ο ρωσικός οικονομικός ιστότοπος The Bell επίσης επεσήμανε χθες ότι αποφάσισε να μην καλύπτει τον πόλεμο στην Ουκρανία προκειμένου να προστατεύσει τους δημοσιογράφους του από ποινικές διώξεις.
Εξάλλου η ανεξάρτητη εφημερίδα Novaia Gazeta ανακοίνωσε ότι «αναγκάστηκε να διαγράψει περιεχόμενο» προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις, αλλά πρόσθεσε ότι επιθυμεί «να συνεχίσει τη λειτουργία της».
Έρευνες, συλλήψεις
Οι ΗΠΑ εξέφρασαν «τη βαθιά τους ανησυχία» για τα πλήγματα στην ελευθερία της έκφρασης στη Ρωσία, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.
Η χρονιά που πέρασε ήταν ήδη ιδιαίτερα σκληρή για τα ανεξάρτητα μέσα, την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών στη Ρωσία.
Πολλά μέσα και δημοσιογράφοι χαρακτηρίστηκαν «πράκτορες του εξωτερικού», ενώ η ρωσική δικαιοσύνη ζήτησε τον Δεκέμβριο τη διάλυση της εμβληματικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Memorial, πυλώνα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία και θεματοφύλακα της μνήμης των εκατομμυρίων θυμάτων της ΕΣΣΔ.
Χθες η Memorial ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκαν έρευνες στα γραφεία της, όπως και σε αυτά της ΜΚΟ αρωγής προς τους πρόσφυγες «Επιτροπή Πολιτικής Αρωγής».
Εξάλλου, σύμφωνα με την ΜΚΟ OVD-Info, περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στη Ρωσία –κυρίως στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη– επειδή διαδήλωσαν κατά της εισβολής στην Ουκρανία.
Απέναντι σε όσους αντιτίθενται στην εισβολή αυτή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εκτίμησε χθες ότι «τώρα δεν είναι ώρα να διχαζόμαστε, είναι ώρα να ενωθούμε. Και να ενωθούμε γύρω από τον πρόεδρό μας».
ΗΠΑ: Το CNN και το καναδικό CBS διακόπτουν τη μετάδοσή τους στη Ρωσία
CNN, ABC CBS, BBC, CBC, Bloomberg stop broadcasting in Russia after ‘fake news’ law comes in https://t.co/wrBa1yw7f3
— abhay kumar (@jeguru1) March 5, 2022
«Το CNN θα σταματήσει να μεταδίδει στη Ρωσία όσο θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε την κατάσταση και τα επόμενα βήματά μας», σημείωσε ο εκπρόσωπος.
Λίγο νωρίτερα, το καναδικό CBC είχε ανακοινώσει ότι σταματά «προσωρινά» η δουλειά των δημοσιογράφων του στη Ρωσία, λόγω του καινούριου νόμου που προβλέπει ποινές κάθειρξης στην περίπτωση που μεταδίδονται «ψευδείς πληροφορίες για τον στρατό», με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.
«Για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και των εργαζομένων μας στη Μόσχα, διακόπτουμε προσωρινά τις δημοσιογραφικές δραστηριότητές μας στη Ρωσία», ανέφερε. Το καναδικό κανάλι εξέφρασε έντονη ανησυχία για τον νόμο που «στοχεύει στην ποινικοποίηση της ουδέτερης και αμερόληπτης δημοσιογραφικής κάλυψης της τρέχουσας κατάστασης στην Ουκρανία και τη Ρωσία».
Μια παρόμοια απόφαση έλαβε το πρωί και το βρετανικό BBC. Το απόγευμα η Μόσχα μπλόκαρε την πρόσβαση στο Facebook και άρχισε επίσης να «περιορίζει την πρόσβαση» στο Twitter.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr, Έθνος