Πόλεμος στην Ουκρανία: Aναταράξεις για σούπερ μάρκετ και βιομηχανία τροφίμων

Όλες οι τελευταίες πληροφορίες για τις επιπτώσεις του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία. 

Parallaxi
πόλεμος-στην-ουκρανία-aναταράξεις-για-916301
Parallaxi

Νέο κύκλο συγκέντρωσης, που θα επηρεάσει τον τομέα της βιομηχανίας τροφίμων αλλά και τις μικρότερου βεληνεκούς αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αναμένουν υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς.

Mε αυτά επικοινώνησε το Capital.gr. 

Την ίδια στιγμή οι ίδιες εκτιμήσεις δεν αποκλείουν και λουκέτα σε επιχειρήσεις που δεν θα καταφέρουν να αντισταθούν στις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις και αυξημένα κοστολόγια.

Σε ό,τι αφορά τα σούπερ μάρκετ, στο πρώτο τρίμηνο του 2022, η εταιρεία μετρήσεων Nielsen έχει κάνει γνωστό ότι οι πωλήσεις σε τζίρο στο οργανωμένο λιανεμπόριο ήταν μειωμένες κατά 3,5% σε επίπεδο καταστημάτων. 

Ταυτόχρονα σε επίπεδο πωλήσεων ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών σε όρους αξίας η πτώση στην περίοδο του πρώτου τριμήνου ανήλθε στο -1,4%. 

Προβλέψεις μάλιστα από στελέχη που σχετίζονται με τον κλάδο των σούπερ μάρκετ κάνουν λόγο για περαιτέρω συρρίκνωση των πωλήσεων κατά τον Απρίλιο, εκτιμώντας ότι το ποσοστό μείωσης στα καταστήματα μπορεί να φτάσει ακόμα και το -4,5%. 

Στον συγκεκριμένο αριθμό εάν κανείς προσθέσει και τον πληθωρισμό των τροφίμων, ο οποίος υπερβαίνει το 5%, η επίπτωση είναι ακόμη εντονότερη κατά τη χρονική περίοδο αναφοράς. 

Εντονότερες οι πιέσεις για τα μικρά και μεσαία σούπερ μάρκετ

Σε ό,τι αφορά τις μικρότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ –δεν ισχύει το ίδιο για τους μεγάλους ομίλους– το σκηνικό πίεσης εντείνεται, μετά από μία διετία πανδημίας του 2020 και του 2021, όπου το σύνολο του οργανωμένου λιανεμπορίου στην Ελλάδα αύξησε σημαντικά τις πωλήσεις του. Αρκετές, ωστόσο, ήταν οι επιχειρήσεις μικρότερου ή μεσαίου βεληνεκούς με οριακές τις κάτω γραμμές του ισολογισμού τους, οι οποίες αναθάρρησαν τρόπον τινά λόγω της αυξημένης ζήτησης που έφερε η COVID-19. Ωστόσο, πλέον, βρίσκονται αντιμέτωπες με αναταράξεις που φέρνει ο πληθωρισμός και, όπως πληροφορούμαστε, αργά ή γρήγορα θα υπάρξει αναδιάταξη του σκηνικού στο συγκεκριμένο επίπεδο της αγοράς.

Περιορισμός των προσφορών στα ράφια

Την ίδια στιγμή και ενώ οι περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν το καταφύγιο των προσφορών στα σούπερ μάρκετ ως αντιστάθμισμα για τις ανατιμήσεις, αυτές υλοποιούνται με μειωμένο ρυθμό σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο, όπως αναφέρει σχετικά ο Στέλιος Σαράντης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Σε ό,τι αφορά τομέα των γαλακτοκομικών το σύνολο των κατηγοριών κινούνται πτωτικά από πλευράς κατανάλωσης. Κυρίως επηρεάζεται το φρέσκο γάλα και το στραγγιστό γιαούρτι, οι χυμοί κινούνται επίσης ελαφρώς πτωτικά και λίγο πιο έντονα – αν και επίσης με μονοψήφιο ποσοστό. Σε ό,τι αφορά μία ανερχόμενη κατηγορία των τελευταίων ετών που παράγεται από τη γαλακτοβιομηχανία, τα φυτικά ροφήματα, οι τιμές λιανικής ανέρχονται σε τιμή περί τα 3 ευρώ ανά λίτρο και το τελευταίο δεκαήμερο υφίσταται ένας κύκλος προσφορών που αγγίζει ακόμα και τα 0,60 ευρώ ανά λίτρο με σκοπό τη συγκράτηση της ζήτησης.

Όπως λέει ο κύριος Σαράντης αναμένονται κι άλλες αυξήσεις στο ράφι στα γαλακτοκομικά. Εντούτοις οι περισσότερες επιχειρήσεις κινούνται με μονοψήφιες αυξήσεις στα περισσότερα είδη στον κλάδο γαλακτοκομικών, με εξαίρεση τα τυροκομικά προϊόντα. Σύμφωνα με τον ίδιο γίνεται προσπάθεια απορρόφησης όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσοστού της μεταβολής τιμών από τις γαλακτοβιομηχανίες. Στον αντίποδα και σε αντίθεση με τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα η φέτα έχει αυξηθεί κατά 35% σε σχέση με πριν από έναν χρόνο, επηρεασμένη από παράγοντες όπως υλικά συσκευασίας, ενέργεια και τη βασική πρώτη ύλη, το αιγοπρόβειο γάλα, η τιμή της οποίας αγγίζει το 1,28 ευρώ το κιλό σε ό,τι αφορά το πρόβειο και τα 0,80 ευρώ σε ό,τι αφορά το κατσικίσιο. Στα υπόλοιπα προϊόντα οι αυξήσεις κυμαίνονται από 3% έως και 5% (γάλα, γιαούρτι, χυμοί και φυτικά), ενώ το αυξημένο κόστος σύμφωνα με τον επιχειρηματία ανέρχεται σε τουλάχιστον 15%. 

Ακόμα και κερδοφόρες επιχειρήσεις βαδίζουν προς αρνητικούς ισολογισμούς

Η εικόνα που δίνει ο Πλάτων Μαρλαφέκας, πρόεδρος του επιμελητηρίου Αχαΐας και αντιπρόεδρος της βιομηχανίας αναψυκτικών, Λουξ, είναι ότι το 64% των ισολογισμών της περασμένης χρονιάς εμφάνιζαν είτε μηδενικό κέρδος για το 19% των επιχειρήσεων, είτε αρνητικά αποτελέσματα για υπόλοιπο 81% των συγκεκριμένων επιχειρήσεων εκ του προαναφερόμενου 64%. Κατά τον κύριο Μαρλαφέκα στον κλάδο της βιομηχανίας τα επιπλέον κόστη για την επιχείρηση κυμαίνονται μεταξύ 10%-15% του τζίρου, με την προϋπόθεση ότι έχουν διατηρήσει σταθερές πωλήσεις με την προ κρίσης περίοδο. “Φέτος πολλές επιχειρηματικές οντότητες μπορεί να δηλώσουν “κόκκινο” ισολογισμό ακόμα και εκείνες που είναι παραδοσιακά κερδοφόρες και οικονομικά εύρωστες τα τελευταία χρόνια. Όταν το βιομηχανικό κέρδος είναι συνήθως μονοψήφιο, φτάνοντας κατ’ ανώτερο το 10%, είναι μη βιώσιμο υπό το βάρος των υφιστάμενων πληθωριστικών πιέσεων. Την ίδια στιγμή οι καταναλωτές ζητούν φθηνότερα προϊόντα και όχι ακριβότερα. Εκ των πραγμάτων μιλάμε για μεγάλες ανακατατάξεις και κυρίως για το 64% των επιχειρήσεων που σας προανέφερα, το οποίο δεν έχει περιθώριο κέρδους ή δεν έχει συσσωρεύσει κέρδη από τα προηγούμενα έτη για να αντέξει τις πιέσεις”.

Ένα ακόμα στοιχείο στο οποίο στέκεται είναι το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις που βρίσκονται εν μέσω υλοποίησης επενδύσεων και επί παραδείγματι έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου, καλούνται να αυξήσουν την προϋπολογιζόμενη δαπάνη λόγω αυξημένου κόστους. 

“Κατηφόρα” για την καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Απρίλιο

Σημειώνεται ότι με βάση την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στις 105 μονάδες στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δώδεκα μηνών και σημαντικά χαμηλότερα από τις 112,1 μονάδες του Μαρτίου. Επίσης στη διάρκεια του Απριλίου ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης μειώθηκε στις -55,3 μονάδες από -51,4 μονάδες που ήταν τον Μάρτιο και αρκετά χαμηλότερα σε σύγκριση με τις -38,4 μονάδες που ήταν πριν από έναν χρόνο και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2017.

Πηγή: Γιώργος Λαμπίρης/ capital.gr 


Ινδία: Απαγορεύει τις εξαγωγές σιτηρών- Τι σημαίνει το κύμα προστατευτισμού στα τρόφιμα

Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε την απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών με άμεση ισχύ, καθώς η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών στον κόσμο προσπαθεί να συγκρατήσει τις τιμές στην εγχώρια αγορά.

Εξαιρούνται οι εξαγωγές σιτηρών που αφορούν παραγγελίες για τις οποίες έχουν ήδη καταβληθεί πληρωμές, διευκρίνισε η ινδική κυβέρνηση. Οι έμποροι έχουν συνάψει συμβάεις για εξαγωγές 4 εκατ. τόνων μέχρι στιγμής το 2022-23, δήλωσε το υπουργείο Τροφίμων στις 4 Μαΐου.

Επίσης, οι εξαγωγές θα εξακολουθούν να επιτρέπονται προς χώρες που χρειάζονται σιτάρι για τις ανάγκες επισιτιστικής ασφάλειας και με βάση τα αιτήματα των κυβερνήσεών τους, ανέφερε η Γενική Διεύθυνση Εξωτερικού Εμπορίου της Ινδίας σε κοινοποίηση με ημερομηνία 13 Μαΐου. Όλες οι άλλες νέες αποστολές θα απαγορευτούν με άμεση ισχύ.

Οι διεθνείς αγορές πόνταραν στην Ινδία όσον αφορά τις προμήθειες σιτηρών αφότου μειώθηκαν οι εξαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η απόφαση να σταματήσουν οι εξαγωγές σιταριού υπογραμμίζει τις ανησυχίες της Ινδίας για τον υψηλό πληθωρισμό, προσθέτοντας ένα κύμα προστατευτισμού στα τρόφιμα από την έναρξη του πολέμου, αναφέρει το Bloomberg.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τις τοπικές προμήθειες τροφίμων με τις τιμές της γεωργίας να αυξάνονται. Η Ινδονησία έχει σταματήσει τις εξαγωγές φοινικέλαιου, ενώ η Σερβία και το Καζακστάν επέβαλαν ποσοστώσεις στις αποστολές σιτηρών.

Αφού ο πόλεμος παρεμπόδισε τα logistics στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου του εμπορίου σιταριού, η Ινδία προσπάθησε να καλύψει το κενό. Η χώρα είχε στόχο να πραγματοποιήσει εξαγωγές-ρεκόρ 10 εκατ. τόνων την περίοδο 2022-2023.

Ο περιορισμός των εξαγωγών θα αποτελέσει πλήγμα στη φιλοδοξία της Ινδίας να κερδίσει χρήματα από το παγκόσμιο ράλι σίτου μετά τον πόλεμο, ο οποίος ανέτρεψε τις εμπορικές ροές. Οι χώρες εισαγωγής στράφηκαν στην Ινδία για προμήθειες, με τον κορυφαίο αγοραστή την Αίγυπτο να την εγκρίνει πρόσφατα ως χώρα προέλευσης για τις εισαγωγές σιταριού. Μετά την Αίγυπτο, η Τουρκία έδωσε επίσης έγκριση για εισαγωγή σιταριού από την Ινδία.

Οι εσωτερικές προκλήσεις στην Ινδία έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Εκατοντάδες στρέμματα καλλιέργειες σιταριού υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια του πιο ζεστού Μαρτίου που έχει καταγραφεί στη χώρα, προκαλώντας πιθανή πτώση των αποδόσεων έως και 50% σε ορισμένες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Αυτό έχει εγείρει ανησυχίες για την εγχώρια αγορά, με εκατομμύρια να εξαρτώνται από τη γεωργία ως κύρια πηγή διαβίωσης και τροφής. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι αγορές σιταριού για το πρόγραμμα επισιτιστικής της βοήθειας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, θα είναι μικρότερες από το μισό του επιπέδου του περασμένου έτους. Η απαγόρευση των εξαγωγών πιθανότατα θα βλάψει τους αγρότες και τους εμπόρους που έχουν αποθηκεύσει τα σιτηρά εν αναμονή υψηλότερων τιμών.

Πηγή: naftemporiki.gr 


Η Μόσχα κερδίζει προς το παρόν τον ενεργειακό πόλεμο με την Ευρώπη

Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, η Ρωσία εισπράττει περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα ,μόνο από την πώληση πετρελαίου. Με απλή αριθμητική:50% περισσότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο, χάρη στην αύξηση των τιμών. Το ίδιο πιθανότατα συμβαίνει και με το φυσικό αέριο, του οποίου οι τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά έχουν τετραπλασιαστεί σε σχέση με τις συνήθεις.

Η εισβολή στην Ουκρανία έχει απογειώσει ακόμη περισσότερο τις τιμές. Σε κάποιο βαθμό μάλιστα ο πόλεμος του Πούτιν φαίνεται να είναι αυτοχρηματοδοτούμενος. Κάθε μέρα η Μόσχα εισπράττει κατά μέσο όρο σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι αλήθεια ότι ορισμένα συμβόλαια είναι μακροπρόθεσμα, άρα με προκαθορισμένες τιμές, αλλά συνολικά οι συνθήκες της αγοράς είναι σήμερα πολύ ευνοϊκές για αυτούς που πωλούν υδρογονάνθρακες.

Προς το παρόν επίσης, δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές μειώσεις στις εξαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων.Και τα έσοδα της Μόσχας συνεχίζουν να αυξάνονται.

Για την Ευρώπη είναι ακόμη πιο περίπλοκο να αποφασίσει να σταματήσει την αγορά φυσικού αερίου, από το οποίο εξαρτάται περισσότερο και είναι δύσκολο να βρεθούν άμεσα εναλλακτικές προμήθειες,που σε κάθε περίπτωση θα έχουν σημαντικά υψηλότερο κόστος.

Αυτή τη στιγμή, περίπου 50 χώρες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και προϊόντα διύλισης, πληρώνοντας πάνω από 120 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Οι πρώτοι πελάτες είναι η Κίνα (33 δισ. δολάρια), η Ολλανδία (21 δισ.), η Γερμανία (8,5 δισ.), η Πολωνία (6,4 δισ.) και η Ιταλία (6 δισ.).

Στην αντίπερα όχθη, η Ευρώπη δεν μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία ούτε για το εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου ,ούτε στο ρωσικό σύστημα πληρωμών φυσικού αερίου σε ρούβλια ή όχι. Κάπου 20 ευρωπαικές εταιρείες έχουν ήδη υιοθετήσει το σύστημα πληρωμής που ζήτησε το Κρεμλίνο. «Κανείς δεν είπε ποτέ τίποτα για το γεγονός ότι οι πληρωμές σε ρούβλια παραβιάζουν τις κυρώσεις», τονίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Πολύς χρόνος για την απεξάρτηση

Η Ευρώπη αγοράζει το 75% των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και το 50% ρωσικού πετρελαίου.Η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία απαιτεί χρόνο και πολύ ισχυρή αποφασιστικότητα. Μόνο εύκολη δεν είναι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και ο Καναδάς μπορεί να αποφάσισαν να σταματήσουν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου. Αλλά οι τρεις αυτές χώρες χρησιμοποιούσαν ελάχιστο ρωσικό πετρέλαιο. Ο Καναδάς μάλιστα, ούτε ένα βαρέλι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζεται να βρει μια συμφωνία που να υιοθετεί ένα σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Αλλά η συμφωνία αυτή μπήκε ήδη στο «ράφι». Η Ουγγαρία τάχθηκε αναφανδόν κατά, αλλά και κάποιες άλλες χώρες κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Η λύση δεν φαίνεται κοντά και «η εξίσωση είναι περίπλοκη», λέει στην «Ναυτεμπορική» ευρωπαίος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες. «Το ίδιο περίπλοκος είναι και ο τρόπος πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου» προσθέτει:

«Επίσημα, η πληρωμή δεν γίνεται σε ρούβλια και έτσι «σώζεται» το καθεστώς των κυρώσεων. Αλλά με αυτόν τον τρόπο η Μόσχα παίρνει απευθείας στα χέρια της ξένο νόμισμα που δεν μπορούσε αλλιώς να το κάνει, καθώς έχουν παγώσει οι λογαριασμοί της στο εξωτερικό».

Το ρούβλι ενισχύεται

Με αυτά και μ’αυτά, προς το παρόν τουλάχιστον, φαίνεται ότι η Μόσχα κερδίζει ξεκάθαρα τον «ενεργειακό πόλεμο». Το ρούβλι επίσης ανέκτησε όλες τις απώλειες που είχε συσσωρεύσει τις πρώτες εβδομάδες αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία . Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε φυσικά να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Αν όντως ενισχυθεί η βούληση για απεξάρτηση από τη Μόσχα. Το κόψιμο όμως του ενεργειακού ομφάλιου λώρου είναι περίπλοκη και χρονοβόρα υπόθεση. Από την άλλη, το Κρεμλίνο αναζητεί με τη σειρά του άλλους πελάτες που δεν λείπουν, ειδικά αν το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο διατίθενται με έκπτωση. Η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Κορέα έχουν αυξήσει τις αγορές ρωσικών υδρογονανθράκων. Ο «ΟΠΕΚ +» ,ο οργανισμός που συγκεντρώνει τους περισσότερους από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου, έχει μέχρι στιγμής απορρίψει τα αιτήματα της Δύσης να αυξήσει την παραγωγή για να εκτονωθεί η αύξηση των τιμών στον μαύρο χρυσό. Αλλά και να αντισταθμίσει τυχόν μειώσεις στις ρωσικές ροές. Την περασμένη Δευτέρα μάλιστα, σε μια κίνηση με μεγάλο συμβολισμό , ο Σαουδάραβας μονάρχης Σαλμάν συνεχάρη τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν για την επέτειο της «Ημέρας της Νίκης»…

Πηγή: Μιχάλης Ψύλος, naftemporiki.gr 


Η Ρωσία διέκοψε τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία

Οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Φινλανδία σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς σήμερα Σάββατο έπειτα από ανακοίνωση προς αυτήν την κατεύθυνση ρωσικού παρόχου, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, η RAO Nordic, είχε ανακοινώσει χθες την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις της τα μεσάνυχτα, επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές, την ώρα που η Φινλανδία ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο NATO.

Να σημειωθεί πως η Ρωσία παρέχει το 10% του ηλεκτρισμού που καταναλώνει η Φινλανδία.

Οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάζονται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την πρόθεση της Φινλανδίας να υποβάλει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η φινλανδική κυβέρνηση διαμηνύει στη Μόσχα πως είναι έτοιμη να απαντήσει, εάν χρειαστεί, σε κάθε είδους ρωσική πίεση ή αντίποινα.

Απαντώντας στις απειλές του Κρεμλίνου, το υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας δήλωσε στο αμερικανικό περιοδικό Newsweek, ότι η Φινλανδία “είναι κυρίαρχο κράτος και λαμβάνει ανεξάρτητες αποφάσεις για την ασφάλεια και την άμυνά της”.

“Η Φινλανδία γνωρίζει τις διάφορες προκλήσεις που εμπλέκονται στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και είναι προετοιμασμένη για ποικίλες υβριδικές απειλές, κυβερνοαπειλές και στρατιωτικά μέσα πίεσης” ανέφερε χαρακτηριστικά το φινλανδικό ΥΠΕΞ.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο ανέφερε πως η Μόσχα δεν έχει καμία εχθρική πρόθεση απέναντι στη Φινλανδία και τη Σουηδία και πως δεν βλέπει “πραγματικούς” λόγους για να ενταχθούν οι δύο αυτές χώρες στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Πηγή: capital. gr 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα