Πόλεμος στην Ουκρανία: «Καμία συναίνεση στις διαπραγματεύσεις» – Τι λέει το Κίεβο
Η Μόσχα εμμένει στα τελεσίγραφά της δηλώνει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία παραμένουν πολύ δύσκολες και διέψευσε τις αναφορές ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην επίλυση τεσσάρων από τα έξι βασικά ζητήματα.
«Δεν υπάρχει καμία συναίνεση με τη Ρωσία για τα τέσσερα σημεία», είπε ο Κουλέμπα σε μια ανάρτησή του στο Facebook.
«Η διαδικασία διαπραγμάτευσης είναι πολύ δύσκολη. Η ουκρανική αντιπροσωπεία έχει λάβει ισχυρή θέση και δεν παραιτείται από τις απαιτήσεις της. Επιμένουμε, πρώτα από όλα, σε κατάπαυση του πυρός, εγγυήσεις ασφαλείας και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
Ο Κουλέμπα αργότερα έγραψε στο Twitter ότι «δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση στις διαπραγματεύσεις», διαμαρτυρόμενος ότι «η Ρωσία εμμένει στα τελεσίγραφα».
Πρόσθεσε: «Για να τονώσουμε μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση χρειαζόμαστε δύο πράγματα: περισσότερες κυρώσεις και περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία».
Νωρίτερα σήμερα το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο και άλλα τουρκικά μμε μετέδωσαν πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για πρόοδο στις συνομιλίες Κιέβου και Μόσχας.
Ο Τούρκος πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία και το στάδιο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.
Μπαράζ εκρήξεων σε Οδησσό και Κίεβο- Πυραυλικές επιθέσεις στη Βινίτσια
Μπαράζ εκρήξεων σημειώθηκαν πριν από λίγα λεπτά κοντά στην πόλη της Οδησσού. Λίγο νωρίτερα, η απεσταλμένη του ΣΚΑΪ στην Οδησσό, Έλλη Κασόλη, έκανε λόγο για βροχή από αντιαεροπορικά πυρά. «Είδαμε τα τροχιοδεικτικά στον αέρα, είδαμε μικρές εκρήξεις στον αέρα και αυτή τη στιγμή πετάει ένα ουρκανικό drone».
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μέρες γίνεται μια προσπάθεια από τους Ρώσους να χαρτογραφήσουν την Οδησσό, να δουν πως λειτουργεί το σύστημα αεράμυνας της πόλης. Δυνατές εκρήξεις όμως σημειώθηκαν και στο κέντρο του Κιέβου, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ στην ουκρανική πρωτεύουσα, Μίλτος Σακελλάρης και προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες.
Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό έχουν γίνει προσπάθειες από τις ρωσικές δνάμεις σε πολλά σημεία να προχωρήσουν σε αντεπίθεση, αλλά δεν τα έχουν καταφέρει. Αντίθετα, έχουν υποσχωρήσει. Όπως λένε Ουκρανοί αξιωματούχοι η κατάσταση ελέγχεται πλήρως και οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε όλα τα σημεία.
Τονίζουν δε ότι ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να επιτεθεί στο Ιρπίν, ενώ κινήσεις υπάρχουν στο Μπροβάσκι, ωστόσο οι ουκρανικές δυνάμεις απαντούν στις επιθέσεις του και δεν μπορούν να προχωρήσουν. Μάλιστα, οι Ουκρανοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά ή χημικά όπλα, ωστόσο ακόμα δεν έχουν συγκεντρώσει σχετικές πληροφορίες.
Στη Λβιβ, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ, Σταύρος Ιωαννίδης, το απόγευμα ήχησαν οι σειρήνες της εναέριας επιδρομής. Όπως είπε, νωρίτερα η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι ρωσικοί πύραυλοι κρουζ έπληξαν πολλά κτίρια, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν να πλήξουν τη διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή Βίνιτσια. «Οι συνέπειες της πυραυλικής επίθεσης από τους κατακτητές αποσαφηνίζονται», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Κατά την επίσκεψή του στην Πολωνία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εξήρε το θάρρος του ουκρανικού λαού που, σύμφωνα με τον ίδιο, θυμίζει τα γεγονότα στην πλατεία Τιενανμέν και επανέλαβε ότι σύμφωνα με τον ίδιο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένας «εγκληματίας πολέμου».
Επαινώντας το «θάρρος» και την «αντοχή» του ουκρανικού λαού, ο Μπάιντεν, από το Ρζεσζόφ, 80 χλμ από τα σύνορα με την Ουκρανία, έκανε την εξής σύνδεση: «Όταν βλέπεις μια γυναίκα 30 χρονών να στέκεται μπροστά σε ένα τανκ με όπλο (…), μιλάμε για την πλατεία Τιενανμέν, είναι ίδιο με την Τιενανμέν» ακόμη πιο σημαντικό, εκτίμησε αναφερόμενος στις αιματηρές διαδηλώσεις του 1989 στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο.
Ο Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε επίσης, για δεύτερη φορά, τον Πούτιν έναν «εγκληματία πολέμου».
Μιλώντας σε μια συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογό του, Αντρέι Ντούντα, για την ανθρωπιστική κατάσταση ο Αμερικανός πρόεδρος είπε: «το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε (…) είναι να διατηρήσουμε την ενότητα των δημοκρατιών στην αποφασιστικότητά μας και στις προσπάθειές μας να μειώσουμε η καταστροφή που προκάλεσε ένας άνθρωπος που πιστεύω ότι είναι εγκληματίας πολέμου. Και πιστεύω ότι θα στηριχτούμε στα νομικά κριτήρια (του ορισμού αυτού) επίσης».
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, στις 23 Μαρτίου, είχε ήδη επισήμως «διαπιστώσει ότι μέλη των ρωσικών δυνάμεων έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία», σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
EE: Το CERN αυστηροποιεί τις κυρώσεις του κατά της Ρωσίας σε απάντηση στη στρατιωτική της εισβολή στην Ουκρανία
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) που διαθέτει τον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο, αυστηροποίησε σήμερα τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε απάντηση στη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.
Στις 8 Μαρτίου, τα 23 κράτη μέλη του CERN ανέστειλαν «μέχρι νεωτέρας» το καθεστώς παρατηρητή της Ρωσίας για τον επιταχυντή σωματιδίων LHC (Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων), ένας τεράστιος δακτύλιος μήκους 27 χιλιομέτρων θαμμένος υπόγεια στα γαλλο-ελβετικά σύνορα.
Στο τέλος του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου, ο Οργανισμός ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων και «καταδίκασε έντονα τις δηλώσεις ορισμένων ρωσικών ινστιτούτων που υποστήριξαν την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία», σύμφωνα με ανακοίνωση.
Μεταξύ αυτών των κυρώσεων, περιλαμβάνονται η αναστολή της συμμετοχής επιστημόνων του CERN σε «όλες τις επιστημονικές επιτροπές ινστιτούτων που βρίσκονται στη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας και αντίστροφα». Επίσης αναστέλλονται ή ακυρώνονται «όλες οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από κοινού από το CERN» και τα ίδια ινστιτούτα.
Το ίδιο ισχύει για τις σχέσεις με το Κοινό Ινστιτούτο Πυρηνικής Έρευνας (JINR), που βρίσκεται στη Ντουμπνά στην Ρωσία, που κατείχε καθεστώς παρατηρητή στο CERN και αντίστροφα. Νέα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο για να γίνει νέα εκτίμηση και απολογισμός.
«Η επίθεση που διαπράχθηκε κατά της Ουκρανίας με προμελετημένο τρόπο και ελλείψει πρόκλησης προκάλεσε πολλές ανθρώπινες απώλειες και προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση», τονίζει ο CERN. Ο οποίος επιθυμεί να «δείξει την αλληλεγγύη του στον ουκρανικό λαό και τη δέσμευσή του στην επιστήμη στην υπηρεσία της ειρήνης», μια θεμελιώδη αξία που υπερασπίζεται ο Οργανισμός που ιδρύθηκε το 1954.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΣΚΑΙ