Διεθνή

Politico: Άλλαξε χέρια η ενεργειακή κηδεμονία της Ευρώπης

Πώς η Αμερική έπληξε το ενεργειακό «όπλο» της Ρωσίας

Parallaxi
politico-άλλαξε-χέρια-η-ενεργειακή-κηδεμονία-950535
Parallaxi

Πριν από ένα χρόνο, η Μόσχα θεωρούσε ως σημαντικό της «όπλο» για τον πόλεμο την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Η ρωσική κυριαρχία στις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη γηραιά ήπειρο θεωρήθηκε βοηθητικός παράγοντας, για να ξεκινήσει η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» του Πούτιν στην Ουκρανία, η οποία συμπλήρωσε σήμερα 365 μέρες.

Ύστερα από 12 μήνες συγκρούσεων, αυτή η «στρατηγική» απέτυχε. «Φρένο» στα ρωσικά πλάνα έβαλε μια ροή αμερικανικής ενέργειας, δίνοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες έναν αυξανόμενο ρόλο στην οικονομία της Ευρώπης, παραμερίζοντας τη Μόσχα, σημειώνει σε δημοσίευμά του το Politico.

Συγκεκριμένα, οι αμερικανικές εταιρείες παρείχαν το 50% των προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ευρώπης το 2022, μαζί με το 12% του πετρελαίου της.

Οι ρωσικές αποστολές πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ήπειρο έχουν συρρικνωθεί στο μισό, δεχόμενες πλήγματα από τις δυτικές κυρώσεις και το πλαφόν που επέβαλε η ΕΕ.

Οι παγκόσμιοι εμπορικοί δρόμοι πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν επανασχεδιαστεί και η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει λάβει τεράστια οικονομική και πολιτική εξέλιξη.

Τα δεδομένα ανακύρηξαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τον μεγαλύτερο παραγωγό ενέργειας στον κόσμο, των οποίων τα ερείσματα στην Ασία ενισχύθηκαν επίσης τον περασμένο χρόνο.

Παράλληλα, η ΕΕ και η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεργάζονται στενότερα για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς καθαρής ενέργειας, μια μετάβαση – που δεν περιλαμβάνει τη Ρωσία – και που θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα των ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια.

«Το ενεργειακό διαζύγιο της Ευρώπης από τη Ρωσία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Andrew Lipow, πρόεδρος της πετρελαϊκής βιομηχανίας και της εταιρείας συμβούλων αγοράς Lipow Oil Associates. «Βλέπουμε μια μόνιμη αλλαγή όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη προμηθεύεται την ενέργειά της στο μέλλον. Σαν αποτέλεσμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική θα είναι πιο στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους».

Η αντίδραση της Ευρώπης ενάντια στην προσπάθεια της Ρωσίας να ανακατασκευάσει τον χάρτη της ηπείρου εισβάλοντας στην Ουκρανία, έχει φέρει τα πάνω κάτω στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Οι επιπτώσεις έγιναν έντονα αισθητές στην ήπειρο, όπου οι τιμές του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου αυξήθηκαν έως και 15 φορές, ωθώντας τις κυβερνήσεις να δαπανήσουν περισσότερα από 800 δισεκατομμύρια δολάρια για να ελαφρύνουν τα οικονομικά βάρη των καταναλωτών.

Ο γρήγορος ανασχηματισμός στις αποστολές πετρελαίου και φυσικού αερίου στο εξωτερικό ξεκίνησε μετά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 και συνεχίστηκε με την επιβολή ανώτατων ορίων τιμών στις ρωσικές αποστολές που επιβλήθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους και στις αρχές αυτού του μήνα, αλλαγές, που θα γίνουν αισθητές για χρόνια, υπογραμμίζει το Politico.

«Στρατηγικής σημασίας οι αμερικανικές εξαγωγές LNG»

«Ο ενεργειακός κόσμος έχει αλλάξει», δήλωσε η γερουσιαστής Lisa Murkowski (Αλάσκα) την περασμένη εβδομάδα σε ακρόαση της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων στον απόηχο του ενός χρόνου της εισβολής.

«Είναι εκπληκτικό αυτό που συνέβη», δήλωσε ο Βοηθός Υπουργός Ενέργειας Andrew Light στην ίδια ακρόαση. «Αυτός ο ενεργειακός αγώνας θα συνεχιστεί. Αλλάζει τον κόσμο».

«Οι εξαγωγές ορυκτών καυσίμων των ΗΠΑ, ιδιαίτερα το υγροποιημένο φυσικό αέριο, έπαιξαν τεράστιο ρόλο στη διατήρηση της ευρωπαϊκής συμμαχίας ενωμένη τον περασμένο χρόνο», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Daniel Yergin, αντιπρόεδρος της S&P Global και συγγραφέας του βιβλίου «The New Map», που εξετάζει τη γεωπολιτική της ενέργειας. «Ο Πούτιν ήλπιζε να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως όπλο για να διαλύσει την ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ουκρανίαένας λάθος υπολογισμός που μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει καρπούς», πρόσθεσε.

«Ο πόλεμος έδειξε ότι οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ δεν είναι μόνο οικονομικής ενεργειακής σημασίας. Έχουν πάρει επίσης στρατηγική σημασία. Το αμερικανικό LNG έχει γίνει ένα από τα θεμέλια της ενεργειακής ασφάλειας των ΗΠΑ και της Ευρώπης, μέρος της αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου και έχει γίνει ακόμη και μέρος του οπλοστασίου του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο Yergin.

«Η απώλεια μεγάλων αγορών από τη Ρωσία για το φυσικό της αέριο θα συνεχίσει να βλάπτει τη γεωπολιτική επιρροή του Πούτιν και θα μπορούσε να έχει περαιτέρω επιπτώσεις για τη Ρωσία», εκτίμησε από την πλευρά του ο Frank Fannon, πρώην αναπληρωτής γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τους ενεργειακούς πόρους υπό την κυβέρνηση Τραμπ.

Η Μόσχα συμφώνησε το περασμένο έτος να μεταφέρει περισσότερο φυσικό αέριο στην Κίνα, η οποία γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους «πελάτες» της στον τομέα της ενέργειας. Το γεγονός αυτό μπορεί να παρέχει στο Πεκίνο μεγαλύτερο έλεγχο στη Ρωσία, που βρίσκεται ολοένα και πιο απομονωμένη από τη Δύση» επεσήμανε ο Fannon.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα