Ελλάδα

Politico: Με «λαγό» τον Μητσοτάκη η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να «αγοράσει» το Μουντιάλ

Για «μυστικό σχέδιο» και προσωπικές επαφές του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και του Κ. Μητσοτάκη κάνει λόγο το ρεπορτάζ

Parallaxi
politico-με-λαγό-τον-μητσοτάκη-η-σαουδική-α-935823
Parallaxi

Σε μία αποκάλυψη που θα ταράξει τα νερά και θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων προχώρησε το Politico και αφορά στην ανάμιξη της Ελλάδας και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να «εξαγοράσει» το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030.

Το άρθρο του Politico που υπογράφεται από τον δημοσιογράφο, Ali Walker, αναφέρει πως η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να πληρώσει για την κατασκευή σταδίων σε Ελλάδα και Αίγυπτο, αν συμφωνούσαν να συνεργαστούν με το κράτος της Μέσης Ανατολής προκειμένου να διοργανώσουν από κοινού το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2030.

Σε αντάλλαγμα, οι Σαουδάραβες θα φιλοξενούσαν στη χώρα τους τα τρία τέταρτα όλων των ποδοσφαιρικών αγώνων, σύμφωνα με τη συμφωνία που κατέθεσαν.

Το Politico αποκαλύπτει και τον τόπο διεξαγωγής της προσφοράς στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως η «δραματική προσφορά» – πιθανότατα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ – έγινε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο Διάδοχος του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη το καλοκαίρι του 2022. Την πληροφορία μετέφερε στο Politico, ανώτερος αξιωματούχος.

Δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος, που έλαβε γνώση των συζητήσεων, ανέφερε πως η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη «να αναλάβει πλήρως το κόστος» της φιλοξενίας της διοργάνωσης σε Ελλάδα και Αίγυπτο, με το 75% του τουρνουά να διεξαχθεί στα στάδια της.

Προς το παρόν, δεν είναι σαφές αν η προσφορά του Σαλμάν έγινε δεκτή από Ελλάδα και Αίγυπτο, αλλά όπως υπογραμμίζει το Politico, οι τρεις χώρες εργάζονται σε μία κοινή πρόταση για τη διοργάνωση του τουρνουά του 2030, η οποία είναι σίγουρο πως θα προκαλέσει αντιδράσεις κατά της Ελλάδας.

Το mega deal που ετοιμάζεται, στην ουσία είναι μία προσπάθεια, σχολιάζει το Politico, η χώρα του Κόλπου να «αγοράσει» καταβάλλοντας αστρονομικό ποσό τη διοργάνωση, δημιουργώντας έναν διηπειρωτικό συνασπισμό.

Θα προσπαθήσει να πείσει τα μέλη της FIFA, για τα προτερήματα της προσφοράς υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία θα περιλαμβάνει σε τρεις ηπείρους, παρέχοντας γεωγραφική ισορροπία.

Άλλωστε η Σαουδική Αραβία γνωρίζει πως μια προσφορά για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου μόνο στη Μέση Ανατολή θα ήταν απίθανο να πετύχει μόλις οκτώ χρόνια αφότου το Κατάρ φιλοξένησε το τουρνουά το 2022.

Το POLITICO προσέγγισε και τις τρεις κυβερνήσεις, ώστε να σχολιάσουν την είδηση.

Η ελληνική και η σαουδαραβική κυβέρνηση αρνήθηκαν να σχολιάσουν και η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν απάντησε στα αιτήματα του POLITICO.

Η FIFA αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

Η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, θα ήταν το αποκορύφωμα της φιλόδοξης στρατηγικής τη χώρας να κυριαρχήσει σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα.

Το Politico καταλήγει «καυτηριάζοντας» τις αθλητικές υποδομές της Ελλάδας, λέγοντας πως τα γήπεδα που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και κόστισαν 9 δισ. ευρώ έχουν αφεθεί στη μοίρα τους.

«Στην Ελλάδα, οι επενδύσεις για αθλητικές υποδομές είναι ένα ευαίσθητο θέμα», γράφει.

Αναφέρεται επίσης και στις σχέσεις που έχει η Νέα Δημοκρατία με τη Σαουδική Αραβία, « από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2019, η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιδίωξε να εμβαθύνει τους δεσμούς με τους Σαουδάραβες και άλλες χώρες του Κόλπου, ως απάντηση στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή».

Ο Μητσοτάκης, σύμφωνα με το Politico, έχει επισκεφθεί το Ριάντ πολλές φορές, ενώ η Ελλάδα έχει παραδώσει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Σαουδική Αραβία. Τον περασμένο Ιούλιο, η Αθήνα έγινε η πρώτη πρωτεύουσα της ΕΕ που επισκέφθηκε ο Μπιν Σαλμάν από τότε που ενέκρινε προσωπικά, σύμφωνα με τις αποχαρακτηρισμένες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο Μπιν Σαλμάν, υπέγραψε μια σειρά διμερών συμφωνιών στην Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι, ενώ δεσμεύτηκε να κάνει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.

Από την άλλη, η Σαουδική Αραβία έχει παραδοσιακά στενούς διπλωματικούς δεσμούς με την Αίγυπτο. Ο Μπιν Σαλμάν συνάντησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στο Κάιρο τον περασμένο Ιούνιο, όπου υπέγραψε επενδυτικές συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ και συζήτησε «διμερή, περιφερειακή συνεργασία».

Η απόφαση για τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030 θα ληφθεί το 2024, με τη διαδικασία υποβολής προσφορών να ανοίγει επίσημα αργότερα φέτος.

ΠΗΓΗ: Politico / ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα