Politico: Νέο «Qatargate» στη Βρετανία
Ακριβά ταξίδια, δώρα και «ύμνοι» για τα ανθρώπινα δικαιώματα από Βρετανούς βουλευτές μετά από ταξίδια στο Κατάρ
Νέο «Qatargate» αυτή τη φορά με πρωταγωνίστρια τη Βρετανία, βλέπει το Politico σε εκτενές του ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο Βρετανοί αξιωματούχοι άρχισαν να επαινούν το Κατάρ για τον σεβασμό που επιδεικνύει στα ανθρώπινα δικαιώματα, έπειτα από πολυτελή ταξίδια που έκαναν στο εμιράτο.
Όπως γράφει το διεθνές μέσο ενημέρωσης, Βρετανοί βουλευτές και συνεργάτες τους δέχθηκαν πιέσεις από μια ομάδα που βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου διαφθοράς που έπληξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το οποίο σχετίζεται με επισκέψεις στο Κατάρ ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA του 2022.
Μετά τις πληρωμένες επισκέψεις στο εξωτερικό, αξίας χιλιάδων λιρών, αρκετοί από τους πολιτικούς του Ηνωμένου Βασιλείου επαίνεσαν δημόσια το ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ντόχα με ομιλίες στο βρετανικό κοινοβούλιο, παρά τις ανησυχίες που εξέφρασαν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις φρικτές συνθήκες εργασίας στο Κατάρ και τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών εργατών.
Τα ταξίδια αποκαλύπτουν ένα νέο επίπεδο στο εκτεταμένο λόμπι του Κατάρ σε δυτικούς πολιτικούς κατά την προετοιμασία του περσινού Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς και μια άγνωστη πτυχή του στο Λονδίνο σχετικά με έναν οργανισμό που τώρα εμπλέκεται στο σκάνδαλο Qatargate που έχει καταλάβει τις Βρυξέλλες από τον Δεκέμβριο του 2022.
Βρετανοί πολιτικοί συμμετείχαν σε πολλές αντιπροσωπείες που φιλοξενήθηκαν από την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κατάρ (NHRC), που τώρα ελέγχεται ως ένας από τους κύριους παράγοντες στην υπόθεση του Qatargate.
Ο άνθρωπος που ηγήθηκε του NHRC για πάνω από μια δεκαετία μέχρι το 2021, ο Αλί Μπιν Σαμίχ Αλ-Μαρί, περιγράφεται σε ένταλμα σύλληψης από τη βελγική ποινική έρευνα ως ο «ελεγκτής» ενός δικτύου δωροδοκίας ευρωβουλευτών που διοχετεύεται μέσω του φερόμενου ως αρχηγού, πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Πάντσερι.
Ο Πάντσεριβρίσκεται επί του παρόντος σε κατ’ οίκον περιορισμό, αφού παραδέχτηκε ότι «συμμετέιχε στο σκάνδαλο διαφθοράς» στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας για το εάν το Κατάρ επηρέασε παράνομα το έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Φωτισμός και θέρμανση»
Δύο συνεργάτες- ο Φιλελεύθερος Δημοκρατικός Κουρμπάν Χουσεΐν και ο Πόλα Ουντίν – ταξίδεψαν στο Κατάρ τον Οκτώβριο του 2022 σε ένα ταξίδι που πλήρωσε το NHRC.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Χουσεΐν συμμετείχε σε συνέντευξη Τύπου στην οποία απέτισε φόρο τιμής στις προόδους της κυβέρνησης του Κατάρ στα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με φωτογραφίες και έκθεση που δημοσιεύτηκε από το NHRC.
Επιστρέφοντας στο Λονδίνο, ο Χουσεΐν σημείωσε σε μια συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων ότι οι ξένοι εργαζόμενοι στο Κατάρ είχαν «φωτισμό, θέρμανση και μαγειρεμένο φαγητό τρεις φορές την ημέρα». Είπε ότι «η ομάδα που επισκέπτεται συμφώνησε ομόφωνα ότι το Κατάρ έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις του».
Περιέγραψε επίσης ως «ενθαρρυντικό» το γεγονός ότι το Κατάρ είχε υπογράψει «μνημόνιο κατανόησης» με την ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η συμφωνία υπεγράφη το 2018 από το NHRC και τον Παντσέρι, αλλά το Κοινοβούλιο αποστασιοποιήθηκε από το έγγραφο, επιμένοντας ότι δεν ήταν ποτέ επίσημη συμφωνία.
Έχοντας συμμετάσχει στο ίδιο ταξίδι με τον Χουσεΐν, ο Ουντίν έκανε θετικά σχόλια στη Βουλή των Λόρδων για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 από το Κατάρ, τονίζοντας «την αποτελεσματική διαχείριση των οπαδών τους». Δεν έκανε καμία άμεση αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Και οι δύο δήλωσαν τα ταξίδια σύμφωνα με τους κανόνες της Βουλής των Λόρδων, αλλά δεν ήταν υποχρεωμένοι να αποκαλύψουν την αξία τους. Παρόμοιες επισκέψεις που έγιναν από βουλευτές εκτιμήθηκαν σε περισσότερες από 3.000 λίρες η καθεμία.
Σε ένα ξεχωριστό ταξίδι το 2020 που πληρώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, το NHRC άσκησε επίσης πιέσεις σε μια ομάδα Βρετανών βουλευτών -αρκετοί από τους οποίους συνέχισαν να επαινούν τις προσπάθειες του Κατάρ να βελτιώσει τις συνθήκες για τους εργαζόμενους σε μια κοινοβουλευτική συζήτηση.
Ταξίδι στην Ντόχα
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Αλιστέρ Καρμάικλ, εκπρόσωπος εσωτερικών υποθέσεων και δικαιοσύνης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, και η αποστολή περιλάμβανε τους συντηρητικούς βουλευτές Αλούν Κερνς, Άνταμ Χολογουέι και Τζάκι Ντόιλ-Πραις, καθώς και τον βουλευτή των Εργατικών Τζάστιν Μάντερς.
Οι φωτογραφίες της επίσκεψης δείχνουν ότι συνάντησαν τον Αλ Μαρί, ο οποίος έφυγε από το NHRC όταν διορίστηκε υπουργός Εργασίας του Κατάρ το 2021.
Ο Καρμάικλ είπε αργότερα στο βρετανικό κοινοβούλιο αναφερόμενος σε προηγούμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ: «Δεν υπήρχε ποτέ καμία δικαιολογία για αυτές τις παραβιάσεις», προσθέτοντας ότι η στέγαση και η υγειονομική περίθαλψη των εργαζομένων έχουν «βελτιωθεί σημαντικά».
Ο Χόλογουεϊ είπε ότι ήταν «πραγματικά ενδιαφέρον» να δούμε πώς «οι Καταριανοί έχουν πατάξει τους αδίστακτους εργοδότες», ενώ η Ντόιλ Πράις είπε ότι όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση της καταπίεσης «πρέπει να είμαστε λίγο πιο ιεροί γι’ αυτό – χρειάζεται πολύ καιρό για να προωθήσουμε την πολιτιστική αλλαγή».
Το POLITICO βρήκε επίσης στοιχεία για προηγούμενες επισκέψεις κατά τις οποίες Βρετανοί βουλευτές συναντήθηκαν με το NHRC το 2017 και το 2018.
Όλοι οι βουλευτές και οι συνεργάτες τους που κατονομάζονται σε αυτήν την ιστορία κλήθηκαν να σχολιάσουν, αν και κανένας δεν επέλεξε να το κάνει. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάποιος από αυτούς παραβίασε τους κοινοβουλευτικούς κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου.
Έκκληση για «επείγουσα» μεταρρύθμιση
Το λόμπι των Βρετανών νομοθετών έχει βρεθεί στο προσκήνιο αφού μια σειρά από περσινά ρεπορτάζ του Politico, καθώς και άλλα έντυπα αποκάλυψαν την έλλειψη ρύθμισης σε αυτόν τον τομέα.
Η επιτροπή προτύπων της Βουλής των Κοινοτήτων πρότεινε έκτοτε την απαγόρευση στις ξένες κυβερνήσεις να διαχειρίζονται πανκομματικές κοινοβουλευτικές ομάδες, αλλά επέλεξε να μην προτείνει αυστηρότερους περιορισμούς στις δωρεές με τη μορφή διεθνούς φιλοξενίας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα μη δεσμευτικές κατευθυντήριες γραμμές που απαγορεύουν στους ευρωβουλευτές να πραγματοποιούν επίσημα ταξίδια στο Κατάρ και το Μαρόκο όσο συνεχίζεται η έρευνα για τη διαφθορά. Οι ευρωβουλευτές καλούνται τώρα να ζητήσουν άδεια από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου πριν καλέσουν διπλωμάτες από αυτές τις δύο χώρες στις εγκαταστάσεις στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο.
Ο Ντάνιελ Μπρους, διευθύνων σύμβουλος της Transparency International UK, δήλωσε: «Αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα του γιατί οι βουλευτές και οι Λόρδοι δεν πρέπει να επιτρέπεται να δέχονται ταξίδια με όλα τα έξοδα που χρηματοδοτούνται από ξένες κυβερνήσεις και οργανισμούς. Είναι πολύ εύκολο για τα καταπιεστικά κράτη να δικάζουν βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου για να ξεπλύνουν τη φήμη τους».
Πρόσθεσε ότι οι κανόνες σχετικά με το ποιος μπορεί να πληρώσει για ταξίδια στο εξωτερικό «χρειάζονται επειγόντως αυστηροποίηση».
Πηγές: Politico / ieidiseis.gr