Συνεχίζεται η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – Πατούλη για το διδακτορικό του Περιφερειάρχη Αττικής

Αυγή: Είναι προϊόν λογοκλοπής – Με εξώδικο απάντησε ο περιφερειάρχης

Parallaxi
συνεχίζεται-η-κόντρα-συριζα-πατούλη-898286
Parallaxi

Σάλος και έντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του Γιώργου Πατούλη, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «η Αυγή», σύμφωνα με το οποίο, το διδακτορικό του Περιφερειάρχη Αττικής δεν είναι αυθεντικό, αλλά είναι προιόν λογοκλοπής.

Όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε και στο avgi.gr, στη διδακτορική του διατριβή, ο Γιώργος Πατούλης προέβη σε εκτεταμένη λογοκλοπή. Η αποκάλυψη της «Αυγής της Κυριακής», για τον Γιώργο Πατούλη, και τη λογοκλοπή που έκανε στο διδακτορικό του, καθώς στις 130 σελίδες εντοπίζεται πλήθος αυτολεξεί αποσπασμάτων από προγενέστερα διδακτορικά εννέα άλλων επιστημόνων, προκάλεσε θόρυβο στο πολιτικό σκηνικό και το διαδίκτυο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε μονόδρομο την παραίτηση του «άριστου» Πατούλη, μετά τις αποκαλύψεις για λογοκλοπή, επισημαίνοντας πως «πρόκειται για αδίκημα» αλλά και για συνειδητή εξαπάτηση της ακαδημαϊκής κοινότητας με προφανή στόχο να εμφανίζεται ο κύριος Πατούλης ως διδάκτωρ ιατρικής».

Την παραίτηση του Περιφερειάρχη ζήτησε και η επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Ζωής», Ρένα Δούρου, την ίδια ώρα που στα social media οι χρήστες διατυπώνουν οργισμένα αλλά και καυστικά σχόλια για τη λογοκλοπή Πατούλη.

Τι αναφέρει το ρεπορτάζ της Αυγής

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, απόσπασμα του ρεπορτάζ: «έχουμε να κάνουμε με μια διδακτορική διατριβή που στις σελίδες της ένας προσεκτικός αναγνώστης θα συναντήσει και θα εντοπίσει πλήθος αυτολεξεί αποσπασμάτων από προγενέστερα διδακτορικά οκτώ άλλων επιστημόνων, χωρίς κανένα από αυτά να βρίσκεται εντός εισαγωγικών και χωρίς την παραμικρή παραπομπή σε πηγή … Με τη συνδρομή ομάδας ανεξάρτητων ερευνητών “τρέξαμε” τη διατριβή του Γ. Πατούλη σε λογισμικό εντοπισμού λογοκλοπής για να διαπιστώσουμε ότι από τις 77 σελίδες τού κυρίως κειμένου οι 62 είναι απλώς αντιγραφές τμημάτων ή συρραφές αυτολεξεί τμημάτων κυρίως από άλλες διατριβές».

Όπως είναι λογικό, η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε σάλο και δεν είναι λίγοι αυτοί που ήδη φωνάζουν για παραίτηση του Περιφερειάρχη Αττικής.  Όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα:

Στην περίπτωσή μας έχουμε να κάνουμε με μια διδακτορική διατριβή που στις σελίδες της ένας προσεκτικός αναγνώστης θα συναντήσει και θα εντοπίσει πλήθος αυτολεξεί αποσπασμάτων από προγενέστερα διδακτορικά οκτώ άλλων επιστημόνων, χωρίς κανένα από αυτά να βρίσκεται εντός εισαγωγικών και χωρίς την παραμικρή παραπομπή σε πηγή. Η περίπτωσή μας, όμως, γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη, καθώς σκιάζεται και από μια σειρά γκρίζων σημείων στα οποία ο υπογράφων τη διατριβή οφείλει απαντήσεις, καθώς ο τίτλος του διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας απαιτεί πλήρη διαφάνεια και δεν μπορεί να επιδέχεται αμφισβητήσεων.

Και τις απαντήσεις καλείται να δώσει ο Γιώργος Πατούλης, που τον Ιανουάριο του 2020 παρουσίασε τη διατριβή του και ορκίστηκε παρουσία του προέδρου της Ιατρικής Σχολής Πέτρου Σφηκάκη και του αντιπρόεδρου Γεράσιμου Σιάσου. Η «διατριβή» του Γ. Πατούλη έχει έκταση 130 σελίδων. Το κυρίως κείμενο έχει έκταση 77 σελίδων (από τη σελίδα 15 έως τη σελίδα 92). Τα υπόλοιπα είναι εισαγωγικές σελίδες (ευχαριστίες, όρκος του Ιπποκράτη, περιεχόμενα κ.λπ.) και βιβλιογραφικός πίνακας.

Ο βιβλιογραφικός πίνακας περιέχει μόνο ξενόγλωσσα έργα, είναι σχετικά πλούσιος (330 εγγραφές), όμως ο υπομνηματισμός εντός της «διατριβής» είναι πενιχρότατος, σχεδόν ανύπαρκτος – η βιβλιογραφία που παρατίθεται στον πίνακα δεν παραπέμπεται εντός κειμένου.

Το σημαντικότερο όμως είναι η λογοκλοπή. Με τη συνδρομή ομάδας ανεξάρτητων ερευνητών “τρέξαμε” τη διατριβή του Γ. Πατούλη σε λογισμικό εντοπισμού λογοκλοπής για να διαπιστώσουμε ότι από τις 77 σελίδες τού κυρίως κειμένου οι 62 είναι απλώς αντιγραφές τμημάτων ή συρραφές αυτολεξεί τμημάτων κυρίως από άλλες διατριβές. Δεν ανήκουν δηλαδή στον Γ. Πατούλη, αλλά, μεταξύ άλλων, ιδίως στους Ιωάννη Δ. Παπαναστασίου («Εμβιομηχανική και κλινική μελέτη της οστεοσύνθεσης υποκεφαλικών καταγμάτων μηριαίου με τρεις αποκλίνοντες αυλοφόρους κοχλίες δίκην ριπιδίου», Αθήνα, 2012), Ιωάννη Π. Γαλανόπουλο («Κλινική και εμβιομηχανική μελέτη των ανάστροφα λοξών καταγμάτων του ισχίου», Αθήνα, 2019), Κωνσταντίνο Γ. Μακρίδη («Προοπτική μελέτη της μετεγχειρητικής εξέλιξης των ασθενών με κάταγμα ισχίου και εκτίμηση των παραγόντων που μπορεί να την επηρεάζουν», Λάρισα, 2016), Χρήστο Θ. Βώττη (Αθήνα, 2019), Βασιλική Β. Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, 2005), Γεώργιο Σ. Τρελλόπουλο («Μελέτη φλεγμονώδους αντίδρασης και διαταραχών πηκτικού μηχανισμού μετά από ενδοαγγειακή αντιμετώπιση ανευρισμάτων της κοιλιακής αορτής», 2015), Χαράλαμπο Σπ. Πατά («Παράγοντες που προδιαθέτουν για θρομβοεμβολική νόσο σε ορθοπεδικές επεμβάσεις αντικαταστάσεως της περιοχής ισχίου», Αθήνα, 1993), Μιχάλη Γκιώνη [«Εκτίμηση της πηκτικότητας του αίματος σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για θρομβοεμβολική νόσο που λαμβάνουν προφύλαξη με ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους (ερευνητικό πρωτόκολλο διδακτορικής διατριβής), 2015], Μαριάννα Πολίτου («Μαθήματα Αιματολογίας», 2015). Στη συνέχεια παραθέτουμε ενδεικτικά ορισμένες σελίδες της «διατριβής» δίπλα στις σελίδες από τις οποίες εκλάπη το περιεχόμενό τους.

Επίσης η « ΑΥΓΗ», αναφέρει ότι έχει στη διάθεσή της -και στη διάθεση κάθε ακαδημαϊκής, πολιτικής ή και δικαστικής αρχής, καθώς και κάθε προσώπου που έχει έννομο συμφέρον- τη «διατριβή» του Γ. Πατούλη και τις διατριβές και λοιπές δημοσιεύσεις των συγγραφέων απ’ όπου έγιναν οι αντιγραφές.

Γιώργος Πατούλης: Εξώδικο σε «Αυγή», Ηλιόπουλο, Δούρου και άλλους τρεις για τις κατηγορίες περί λογοκλοπής στο διδακτορικό του

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Αττικής απάντησε με εξώδικο προς την «Αυγή». «Επιστρέφω στο ΣΥΡΙΖΑ, στα στελέχη του και την κομματική του εφημερίδα, τη λάσπη που εκτόξευσαν προς το πρόσωπό μου», απαντά ο περιφερειάρχης Αττικής και προσκομίζει έγγραφη βεβαίωση από την Ιατρική Σχολή ότι η διατριβή του είναι αυθεντική.

Συγκεκριμένα, όπως ο ίδιος αναφέρει σε ανακοίνωσή του, δέχεται «διαρκή, ανήθικη και συκοφαντική επίθεση» σημειώνοντας πως «στο επίκεντρο της επίθεσης, βρίσκεται ο αβάσιμος ισχυρισμός τους πως η διδακτορική μου διατριβή αποτελεί αποτέλεσμα λογοκλοπής».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής παράλληλα, στην ανακοίνωση του σημειώνει πως μετά από αίτημά του, του χορηγήθηκε και σχετικό έγγραφο από την Ιατρική Σχολή Αθηνών. Όπως αναγράφει το έγγραφο, χαρακτηρίζεται «πρωτότυπη και αυθεντική η αξιολόγηση του ειδικού μέρους της διδακτορικής διατριβής».

«Έχουμε λοιπόν από τη μια το έγγραφο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κι από την άλλη τους ανώνυμους συντάκτες της ΑΥΓΗΣ και τα επώνυμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσαν να ζητήσουν με δηλώσεις και άρθρα τους την παραίτησή μου», αναφέρει ο Γιώργος Πατούλης.

ΣΥΡΙΖΑ :Η απάντηση της Ιατρικής Σχολής επιβεβαιώνει το δημοσίευμα για το Γ. Πατούλη,

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντώντας στον Περιφερειάρχη, υπογράμμισε πως όσο η κυβέρνηση υπερασπίζεται τη λογοκλοπή του περιφερειάρχη, τόσο θα βουλιάζει μαζί του στο βούρκο

Η απάντηση της Ιατρικής Σχολής «επιβεβαιώνει το δημοσίευμα της ‘Αυγής’» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που σημείωσε πως «το ζήτημα δεν είναι οι κραυγές του κ. Πατούλη, άλλωστε μόνο αυτό γνωρίζει. Το θέμα είναι η σιωπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Η αξιωματική αντιπολίτευση, σε ανακοίνωσή της, τόνισε για τη ΝΔ ότι «όσο υπερασπίζεται τη λογοκλοπή του περιφερειάρχη και κεντρικού στελέχους της τόσο θα βουλιάζει μαζί του στο βούρκο». «Η αριστεία τελικά ήταν άλλη μία από τις απάτες του κ. Μητσοτάκη», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα