Πολιτική

Ακτινογραφώντας όσα είπε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Απευθυνόμενος προς τους επικριτές του, θύμισε το πρόσφατο «41% της κάλπης» - Ευχολόγια και αοριστίες για τα έργα της Θεσσαλονίκης

Φίλιππος Δεργιαδές
ακτινογραφώντας-όσα-είπε-ο-πρωθυπουρ-1057949
Φίλιππος Δεργιαδές

«Δεν συγκυβερνάμε με τα συμφέροντα, καμία ανοχή στη μεγάλη ή μικρή παραβατικότητα, μεταρρύθμιση παντού, νομιμότητα παντού» ήταν μερικά από τα «μηνύματα» που εξέπεμψε από το βήμα της 87ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.

Ο Κ. Μητσοτάκης, με μία ομιλία κατ’ εξοχήν πολιτική, με πολλές αιχμές κατά των πολιτικών του αντιπάλων, ακόμα και εντός της ΝΔ, ξεκαθάρισε ότι παραμένει προσηλωμένος στην πολιτική που έχει χαράξει και δεν θα υποχωρήσει παρά τις πιέσεις, από όπου και να προέρχονται και πως δεν θα υπάρξει κανένα καλάθι με πομπώδεις παροχές.

Παραδέχτηκε ότι υπήρξαν λάθη και πως όλα δεν λειτούργησαν σωστά κατά την αντιμετώπιση των πρόσφατων καταστροφών από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις πυρκαγιές στον Έβρο, αλλά διεμήνυσε σε όλους τους τόνους πως είναι αποφασισμένος να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε, προβάλλοντας το προφίλ του πρωθυπουργού που ενεργεί, χωρίς να επηρεάζεται από τα συμφέροντα, έχοντας μοναδικό σκοπό να υπηρετήσει τη νομιμότητα και το κοινό καλό.

«Είναι η 5η φορά που έρχομαι ως πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, είμαι 50 μήνες πρωθυπουργός της χώρας. Αντιμετώπισα πολλές κρίσεις, ποτέ δε κρύφτηκα ποτέ δε διεκδίκησα το αλάθητο, αλλά ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια όσο ανυπέρβλητα και εάν φαίνονται και αυτό θα κάνω και τώρα», τόνισε, απευθυνόμενος όχι μόνο στα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και στις φωνές που εγείρονται μέσα από την συντηρητική παράταξη για την ανάγκη αλλαγών, αλλά και στη δυσφορία που καταγράφεται από μερίδα της αστικής τάξης λόγω των «αρρυθμιών» που παρουσιάζει το επιτελικό κράτος της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Βαρύ το χρέος της δεύτερης θητείας

«Δεν είμαστε δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι και δεν προσμένουμε αντάμα σε κάποιο θαύμα», τόνισε, χρησιμοποιώντας τους στίχους του Βάρναλη, ενώ χαρακτήρισε βαρύ το χρέος της δεύτερης θητείας και πως «το 41% της κάλπης δεν είναι διαβατήριο εφησυχασμού, ούτε άλλοθι αλαζονείας, αποτελεί μία εντολή σεμνότητας και συνέπειας».

«Σε όσους καλόπιστα σχολιάζουν ότι δεν ξεκινήσαμε καλά, απαντώ ότι μπορεί να χάνουμε κάποιες μάχες αλλά θα κερδίσουμε τον πόλεμο, όπως τον κερδίσαμε και την προηγούμενη τετραετία», τόνισε και απευθυνόμενος και προς την ακροδεξιά, μίλησε για «πατριώτες του πληκτρολογίου», αλλά για «μεταρρυθμιστές της φακής».

Παράλληλα, έστειλε μηνύματα και στα «μεγάλα συμφέροντα» που έχουν αρχίσει να δυσφορούν, πως δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στην ανομία και τη παραβατικότητα. Άφησε μάλιστα αιχμές για τις ελεγκτικές αρχές ακόμα και για τη δικαιοσύνη που «δεν είναι τόσο τυφλή όταν αργεί», ενώ διαμήνυσε προς τους οικονομικούς κύκλους και τους ισχυρούς ότι «δεν συγκυβερνά μαζί τους».

«Στην αδικία, αντιτάσσουμε την ισονομία, μεταρρύθμιση παντού, νομιμότητα παντού και για τους μεγάλους και τους μικρούς», είπε και σημείωσε «ακόμη και αν πρόκειται για μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρίες ή κολοσσούς των τροφίμων. Για ισχυρούς της ενέργειας και του ποδοσφαίρου. Ή και για κομματικούς φίλους που θα ζητούν κάποιο ρουσφέτι. Δεν συγκυβερνούμε μαζί τους».

Απευθυνόμενος δεν προς όσους άσκησαν δριμεία κριτική για την αντιμετώπιση των καταστροφών στη Θεσσαλία, μίλησε για «μικρόψυχους» και «άθλιους» που «προέβλεπαν χαιρέκακα εκατόμβη νεκρών», τονίζοντας πως «δικός μας εχθρός είναι η λάσπη της πλημμύρας και αυτοί δε θα ανασυρθούν ποτέ από τη δική τους  λάσπη».

Έχουμε συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες

Παράλληλα επιχείρησε να εμφανισθεί πολιτικά αλώβητος και αμετακίνητος, λέγοντας ότι στις αποφάσεις του δεν μετρά το πολιτικό κόστος.

«Έχουμε συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες, δεν με απασχολεί το πολιτικό κόστος, έχω εντολή μεγάλων μεταρρυθμίσεων που θα ξεβολέψουν κάποιους αλλά θα ωφελήσουν του πολλούς και αυτό θα κάνω», τόνισε και σημείωσε πως είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με «κάθε συντεχνία του παρασιτισμού».

« Το καλοκαίρι χτυπήσαμε την παρανομία παντού με πρώτη τη Μύκονο», τόνισε και υποστήριξε πως η νομιμότητα θα εφαρμοστεί παντού, λέγοντας πως τα μεγάλα προβλήματα και παραβάσεις «δεν μπορούν να λειτουργούν ως άλλοθι για τα μικρά». Παράλληλα ανακοίνωσε πως αφαιρούνται 2500 αστυνομικοί από τη φύλαξη επωνύμων οι οποίοι, επιχειρηματίες και παράγοντες θα πρέπει εφεξής «να χρηματοδοτούν μόνοι τους την προστασία τους».

Μόνο ευχές και αοριστίες για τη Θεσσαλονίκη

Σε ότι αφορά τη Θεσσαλονίκη, οι αναφορές του ήταν ελάχιστες και σχεδόν λακωνικές, χωρίς χρονοδιαγράμματα για τα μικρά ή μεγάλα έργα που χρονίζουν και καμία αναφορά στα έργα που έχουν εξαγγελθεί και εκκρεμούν, όπως π.χ η ανάπλαση της ΔΕΘ, από το βήμα της οποίας μιλούσε.

Τόνισε πως μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για το Παιδιατρικό νοσοκομείο και παίρνει σειρά και το αντικαρκινικό, γενικώς και αορίστως.

Για το Μετρό Θεσσαλονίκης, είπε ότι «γίνεται πράξη», λέγοντας πως «η Θεσσαλονίκη θα έχει και μετρό και αρχαία» και προανήγγειλε την επέκταση προς τα βορειοδυτικά της πόλης, χωρίς όμως να πει κουβέντα για το πότε θα δοθεί σε λειτουργία.

Επίσης ανέφερε ότι του χρόνου την άνοιξη θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ, χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει αν ο Οργανισμός θα παραμείνει στο δημόσιο ή θα λειτουργήσει σε ένα μεικτό καθεστώς ή θα ιδιωτικοποιηθεί.

Τέλος έκανε και μία λιτή αναφορά στο περίφημο “fly over”, που όπως είπε θα δώσει κυκλοφοριακές λύσεις, ενώ ζήτησε «χρόνο και κατανόηση» για την ταλαιπωρία της πόλης από τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα απαιτηθούν για τα έργα και θα επιβαρύνουν το κυκλοφοριακό.

Οι οικονομικές εξαγγελίες και παροχές

Σε ότι αφορά το οικονομικό κομμάτι της ομιλίας Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η οικονομία είναι ισχυρή για να αντέξει το βάρος της αποκατάστασης της Θεσσαλίας και του Έβρου και των άλλων περιοχών που έχουν πληγεί και πως «η Ελλάδα  έχει το ειδικό βάρος για να διεκδικήσει σημαντική ευρωπαϊκή βοήθεια».

Ειδικότερα ανακοίνωσε τα εξής μέτρα για την οικονομία:

  • Ξεπαγώνουν από 1η Ιανουαρίου 2024 οι «τριετίες» και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρίσκονταν σε αναστολή απ’ το 2012
  • Αύξηση των αμοιβών στο Δημόσιο από 01/01/2024 κατά 10,5%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 660.000 υπάλληλοι αποκτούν έναν πρόσθετο μισθό τον χρόνο
  • Σε 1.340.000 δηλώσεις το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για παιδιά
  • Σε 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα
  • Νέα μέτρα με στόχο τη διατήρηση σταθερών και μειωμένων τιμών σε βασικά προϊόντα
  • Συνέχιση του «Market Pass» έως το τέλος του έτους στη Θεσσαλία και στον Έβρο
  • Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο
  • Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Δεκέμβριο
  • Καταβολή έκτακτης αρωγής σε όσους αδικεί η «προσωπική διαφορά» Κατρούγκαλου, με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους
  • Νέα ετήσια αύξηση στους συνταξιούχους τον Ιανουάριο
  • Επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο
  • Συνέχιση του Επιδόματος Θέρμανσης, με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά
  • Συμπληρωματική πρόνοια για το ρεύμα, για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές
  • Καταβολή μόνο μίας εισφοράς 10% επί των πρόσθετων αμοιβών από τους συνταξιούχους που εργάζονται, αντί της σημερινής επιβάρυνσης των αποδοχών τους κατά 30%
  • Εξυγίανση και ενίσχυση του ανταγωνισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, ανάδειξη και 5ου τραπεζικού πυλώνα και παροχή δανείων και από μη τραπεζικούς φορείς
  • Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των κρατικών ομολόγων ως μία νέα εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης
  • Μείωση στο μισό του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών
  • Ανάδειξη της υπηρεσίας IRIS, με την οποία ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως διακινούνται χωρίς τραπεζική προμήθεια

Ανακοίνωσε επίσης τα εξής μέτρα για την οικογένεια, τους νέους και τη στέγη:

  • Το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση 3 ή περισσότερων ακινήτων από τον Ιανουάριο θα υπόκειται σε ΦΠΑ και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια
  • Καταβολή του «Youth Pass», 150 ευρώ σε 200.000 18άρηδες και 19άρηδες
  • Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Σπίτι Μου» για πολίτες 25-39 ετών. Έχουν εγκριθεί ήδη 4.700 χαμηλότοκα δάνεια. Στόχος να αποκτήσουν σπίτι συνολικά 10.000 νέοι. Με τις παράλληλες δράσεις για τη στέγη, να ευνοηθούν τελικά 150.000 πολίτες

Ανακοίνωσε επίσης μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής:

  • Έως την άνοιξη του 2024 οι ταμειακές μηχανές 450.000 επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα POS
  • Επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά
  • Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές πληρωμές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όπου καταργούνται οριστικά τα μετρητά
  • Δρομολογούνται τα ψηφιακά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία
  • Ενεργοποίηση, από τον Ιανουάριο, του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής. Όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ
  • Τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών
  • Πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα