Πολιτική

Αλλάζει η στάση της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Οι τάσεις που επικρατούν την παρούσα στιγμή στη ρωσο-ουκρανική διένεξη, στον απόηχο των δηλώσεων του "δεξιού χεριού" του Στολτενμπεργκ

Βασίλης Παπουτσής
αλλάζει-η-στάση-της-δύσης-για-τον-πόλεμ-1031745
Βασίλης Παπουτσής

Ο πόλεμος της Ουκρανίας με την Ρωσία είναι συνεχής και αδιάλειπτος. Είναι κοινό μυστικό πως αυτή η σύγκρουση έχει επηρεάσει όλο τον πλανήτη σε πάρα πολλούς τομείς, οικονομικούς, πολιτικούς, στρατιωτικούς.

Ο πόλεμος αυτός που ξεκίνησε τα ξημερώματα της 25ης Φεβρουαρίου του 2022, αποτέλεσε αρχικά σύμφωνα με τους Ρώσους μια “ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας που διαρκέσει τρεις μέρες και θα ολοκληρωθεί με την κατάληψη του Κιέβου”. Οι τρεις μέρες έγιναν μήνες, οι μήνες έγιναν χρόνος και πλέον φτάσαμε αισίως τις 540 μέρες, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα οριστική λύση.

Την οριστική διευθέτηση και λύση της διαμάχης δεν την θέλουν μόνο οι αντιμαχόμενες πλευρές αλλά και η Δύση-ΝΑΤΟ. Μάλιστα σε μια κίνηση που μας αιφνιδίασε από άποψη ρητορικής το ΝΑΤΟ, μέσα από τα χείλη του εκτελών χρέη διευθυντή του γραφείου του Γενικού Γραμματέα (Γενς Στολτενμπεργκ) του ΝΑΤΟ, Στίαν Γένσεν ειπώθηκαν τα εξής: “Μια λύση θα μπορούσε να είναι η παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία, ώστε να πάρει η Ουκρανία σαν αντάλλαγμα μια θέση μέλους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία”, προτείνοντάς το στα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης στα πλαίσια μιας εκδήλωσης που αφορά τον πόλεμο.

Μια μέρα αργότερα βέβαια προχώρησε σε μερική αναδίπλωση των λεγόμενών του, χαρακτηρίζοντάς τα “μια πιθανή συζήτηση για μελλοντικά σενάρια στην Ουκρανία”, χωρίς ωστόσο να προχωρά σε διάψευση των προθέσεων που αιωρούνται αυτό το διάστημα σε διάφορες σκέψεις υψηλών ευρωπαίων αξιωματούχων.

Αντίδραση Ουκρανίας

Με οργή αντέδρασε η Ουκρανία, δια στόματος του Μιχαήλο Ποντόλιακ, αλλά και του εκπρόσωπου του Υπουργείου Εξωτερικών. Με μακροσκελή του ανάρτηση στο Twitter, ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάνει λόγο για γελοία πρόταση και για σκόπιμη “επιλογή ήττας της δημοκρατίας”. Αναλυτικά, ο Μιχαήλο Ποντόλιακ αναφέρει:

“Ανταλλαγή εδαφών με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ; Είναι γελοίο. Αυτό σημαίνει σκόπιμη επιλογή της ήττας της δημοκρατίας, ενθάρρυνση ενός παγκόσμιου εγκληματία, διατήρηση του ρωσικού καθεστώτος, καταστροφή του διεθνούς δικαίου και μεταβίβαση του πολέμου σε άλλες γενιές. Εξάλλου, γιατί η Ρωσία να εγκαταλείψει οικειοθελώς τις προκλήσεις, τα υβρίδια και την παραδοσιακή συμπεριφορά χωρίς να χάσει;

Προφανώς, αν ο Πούτιν δεν υποστεί μια συντριπτική ήττα, το πολιτικό καθεστώς στη Ρωσία δεν αλλάξει και οι εγκληματίες πολέμου δεν τιμωρηθούν, ο πόλεμος θα επιστρέψει σίγουρα με την όρεξη της Ρωσίας για περισσότερα. Οι προσπάθειες διατήρησης της παγκόσμιας τάξης και η εγκαθίδρυση μιας “κακής ειρήνης” μέσω, ας είμαστε ειλικρινείς, του θριάμβου του Πούτιν, δε θα φέρουν ειρήνη στον κόσμο, αλλά θα φέρουν και ατίμωση και πόλεμο.

Αυτό ισχύει για κάθε μορφή μιας νέας “διαίρεσης της Ευρώπης”: συμπεριλαμβανομένης και της ομπρέλας του ΝΑΤΟ. Τότε γιατί προτείνεται το σενάριο του παγώματος, που τόσο επιθυμεί η Ρωσία, αντί της επιτάχυνσης της προμήθειας όπλων; Οι δολοφόνοι δεν πρέπει να ενθαρρύνονται με τρομακτική επιείκεια…”

Στο ίδιο “μήκος κύματος” κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, Όλεγκ Νικολένκο, με ανάρτησή του. “Απολύτως απαράδεκτη η διαμόρφωση του αφηγήματος της παραχώρησης εδαφών στη Ρωσία με αντάλλαγμα την είσοδο στο ΝΑΤΟ. Πάντα πιστεύαμε ότι η Συμμαχία, όπως και η Ουκρανία, δεν διαπραγματεύεται εδάφη”, επισήμανε ο Νικολένκο.

Αντίδραση Ρωσίας

Εκτός από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Γκαλουζίν, άμεση και σκληρή ήταν η αντίδραση και από τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. Τονίζει στο κανάλι του στο Telegram, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, ότι αν η Ουκρανία συμφωνήσει να παραχωρήσει εδάφη για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τότε θα πρέπει να εγκαταλείψει ακόμη και το Κίεβο.

“Γιατί; Η ιδέα είναι περίεργη. Το μόνο ερώτημα είναι ότι όλα τα υποτιθέμενα δικά τους εδάφη είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμα. Για να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ, οι αρχές του Κιέβου θα πρέπει να εγκαταλείψουν ακόμη και το ίδιο το Κίεβο, την πρωτεύουσα της Αρχαίας Ρωσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

Λοιπόν, τότε θα έπρεπε να μεταφέρουν την πρωτεύουσα στη Λβιβ. Εάν, φυσικά, οι Πολωνοί συμφωνήσουν”, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ποια είναι η συμπεριφορά της Δύσης;

Η αλήθεια είναι πως όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο πολύ αποτυπώνονται διαφορές στις συμπεριφορές του δυτικού κόσμου.

Ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας είναι αν μη τι άλλο οι Η.Π.Α, οι οποίες έχουν βοηθήσει με πάρα πολλούς τρόπους (πολεμοφόδια, ταμεία ενίσχυσης, δηλώσεις στήριξης) την Ουκρανική πλευρά, δεν έχουν αλλάξει καθόλου στάση από την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος. Η θέση τους είναι νίκη της Ουκρανίας και καμία διαπραγμάτευση με την Ρωσία μέχρι με την ολοκληρωτική νίκη και αλλαγή του πολιτικού καθεστώτος της Ρωσίας.

ΝΑΤΟ

Στον απόηχο των δηλώσεων του Γένσεν διαφαίνεται μια πρόθεση αλλαγής στάσης των υπόλοιπων χωρών που ανήκουν στην “Δύση” και στο ΝΑΤΟ.

Η αλήθεια είναι πως αυτό φάνηκε και από τον προηγούμενο μήνα, στην Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους, όπου για μια ακόμη φορά η ουκρανική πλευρά δεν πήρε αυτό που ήθελε, δηλαδή ένα ενταξιακό πλάνο για να αποτελέσει η ίδια μέρος της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Αντι αυτού έλαβε πάλι υποσχέσεις ασφαλείας. Γίνεται ευδιάκριτο πως το ΝΑΤΟ ξεκαθαρίζει πάλι με εμφατικό τρόπο πως οποιαδήποτε χώρα θέλει να αποτελέσει μέρος της, δεν πρέπει να βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση, λόγω του άρθρου 5, το οποίο προβλέπει άμεση στρατιωτική δράση των συμμάχων σε χώρα που βρίσκεται σε πολεμικό κλοιό.

Είναι ξεκάθαρο πως η πλειοψηφία των χωρών που εντάσσονται σε αυτόν τον περιφερειακό οργανισμό δεν επιθυμεί να ταλανίζεται από πολεμικές επιχειρήσεις.

Επομένως τα μηνύματα που στέλνει είναι μηνύματα στήριξης στην Ουκρανία για να τελειώσει επιτυχώς τον πόλεμο και να εισέλθει στο ΝΑΤΟ, αλλά οι χώρες που την βοηθούν έμπρακτα είναι όλο και λιγότερες.

Άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι, αξιοσημείωτη όμως η αλλαγή στάσης…

Πηγή: dw.com, euronews.com, tass.com, ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα