Απάντηση Κακλαμάνη σε συγγενείς Τεμπών: «Η Βουλή δεν απέκρυψε καμία δικογραφία»

Οι συγγενείς είχαν καταθέσει ερώτημα για την πορεία των δικογραφιών που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή και αφορούν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών

Parallaxi
απάντηση-κακλαμάνη-σε-συγγενείς-τεμπ-1271703
Parallaxi

Με φόντο τις εξελίξεις γύρω από την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη συνεδρίασε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Ο Νικήτας Κακλαμάνης επανέλαβε, εκ νέου, πως η Βουλή δεν απέκρυψε τίποτα, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως έχουν ανακοινωθεί στην Ολομέλεια όλες οι δικογραφίες που έχουν έρθει στη Βουλή, επισημαίνοντας πως τα συμπληρωματικά έγγραφα που έρχονται προς συσχέτιση άλλης ήδη ανακοινωθείσας δικογραφίας, δεν ανακοινώνονται τουλάχιστον από το 2005 και μετά, από κανέναν πρόεδρο Βουλής. «Ουδέποτε έγγραφο συμπληρωματικό ανακοινώθηκε. Απλά ενσωματώνεται στην κύρια δικογραφία. Οποιοσδήποτε συνάδελφος από την αντιπολίτευση ήθελε, μπορούσε να δει τη δικογραφία» σημείωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Συνομιλώντας, αργότερα, με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενος στο αίτημα του Συλλόγου «Τέμπη 2023», σημείωσε πως εκ της θεσμικής του ιδιότητας «δεν είναι αρμόδιος για να απαντά σε αιτήματα πολιτών, ακόμα και σε ευαίσθητες περιπτώσεις όπως αυτή» και πως «θα τοποθετηθεί εφόσον τεθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής από την αντιπολίτευση».

Σύμφωνα με πληροφορίες που καταγράφει σε ρεπορτάζ του ο Μιχάλης Χαριάτης στο ideiseis.gr, η Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη συνεδρίαση, σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει γνώση όλων των στοιχείων από το καλοκαίρι, αφήνοντας αιχμή με αυτό τον τρόπο για την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει στο αίτημα περί προανακριτικής επιτροπής. Μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «εμείς είχαμε πάει και είχαμε δει τα συμπληρωματικά στοιχεία. Και τότε το φθινόπωρο ξανά συνεδριάσαμε αφού είχαμε δει τα συμπληρωματικά, και αυτό έχει μια παράβαση καθήκοντος για πολιτικό πρόσωπο, δηλαδή ένα πλημμέλημα και αποφασίσαμε ότι δεν είναι ώρα για σύσταση προανακριτικής. Υπήρχε και από πλευράς πολλών από των συγγενών η παρότρυνση να περιμένουμε. Κινδυνεύεις να κλείσει μια υπόθεση γρήγορα χωρίς να έχεις φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα». Ξεκαθαρίζοντας, πάντως, πως σε κάθε περίπτωση το κόμμα της θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. «Δεν λέμε όχι στην προανακριτική, η διαφωνία μας ήταν στους χρόνους» σημείωσε η Όλγα Γεροβασίλη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων η Ντόρα Μπακογιάννη, σύμφωνα με πληροφορίες, σχολίασε πως «δεν μπορούμε να φορτώνουμε τη δική μας ανεπάρκεια στον Κώστα Τασούλα».

Κατεπείγουσα αίτηση συγγενών των θυμάτων σε Κακλαμάνη για τις δικογραφίες

Κατεπείγουσα αίτηση υπέβαλαν στον πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη (με κοινοποίηση όλους τους βουλευτές), ο σύλλογος «Τέμπη 2023» και 9 μέλη του (Μαρία Καρυστιανού, Παύλος Ασλανίδης, Έλλη Παυλίδη, Σωκράτης Παυλίδης, Βασίλης Παυλίδης, Μιρέλα Ρούτσι, Πάνος Ρούτσι, Γιώργος Τσακλίδης, Ελένη Βασάρα) για να ενημερωθούν για την πορεία των δικογραφιών που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή και αφορούν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Συγκεκριμένα, έθεσαν τρία ερωτήματα προς τον Νικήτα Κακλαμάνη και εν συνόλω την εθνική αντιπροσωπεία:

Πότε διαβιβάστηκε και πρωτοκολλήθηκε κάθε δικογραφία

Ποια Εισαγγελική ή Δικαστική Αρχή διαβίβασε πρωτογενώς κάθε δικογραφία

Ποια η ακριβής πορεία αυτών;

Οι συγγενείς των θυμάτων επισημαίνουν αρχικά πως «η τραγωδία αυτή αποτελεί τρανό παράδειγμα των απότοκων της υποβάθμισης των σιδηροδρόμων, της ανυπαρξίας συστημάτων ασφάλειας, σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης, επικοινωνίας, του μειωμένου και με ανεπαρκή εκπαίδευση και εμπειρία προσωπικού, αλλά και της διαπλοκής και σειράς εγκληματικών ενεργειών που συγκαλύπτονται συστηματικά».

Όπως υπογραμμίζουν, χαρακτηριστικές ενέργειες αφορούν:

Το «μπάζωμα» του τόπου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, μέσα από το οποίο “επιτεύχθηκε” η καταστροφή κρίσιμου αποδεικτικού υλικού. Τα οστά και τα προσωπικά αντικείμενα των νεκρών μας πετάχτηκαν σε παρακείμενα οικόπεδα, ενώ πολλά από αυτά που βρέθηκαν, παραμένουν ακόμα αταυτοποίητα, όπως αναφέρεται και σε σχετικές τεχνικές εκθέσεις.

Η αλλοίωση αποδεικτικών στοιχείων, όπως συνομιλίες μεταξύ των μηχανοδηγών, σταθμαρχών και άλλων εργαζομένων στο σιδηρόδρομο καθώς και βίντεο, τα οποία παραδόθηκαν στον ορισθέντα Ειδικό Εφέτη Ανακριτή παραποιημένα.

Η παντελής απουσία συστημάτων ασφαλείας, παρά τη χρηματοδότηση των αρμόδιων φορέων από την Ευρωπαϊκή Ένωση με εκατομμύρια ευρώ για την εγκατάσταση και τη λειτουργία των συστημάτων αυτών. Εξαιτίας της μη λειτουργίας της σηματοδότησης, της τηλεδιοίκησης και του ETCS που θα ενεργοποιούσε αυτομάτως την αυτόματη πέδηση, το αποτέλεσμα ήταν οι δύο αμαξοστοιχίες να κινούνται στην ίδια γραμμή, με αντίθετη κατεύθυνση και να προκληθεί η θανατηφόρα σύγκρουση.

Η ύπαρξη άμεσα ερευνητέου παράνομου φορτίου χημικών στην εμπορική αμαξοστοιχία, το οποίο προκάλεσε σειρά εκρήξεων και πυρκαγιά που έκαψε ζωντανούς περί τους 30 επιβάτες, που συνεπώς δεν πέθαναν από τη σύγκρουση, αλλά κάηκαν ζωντανοί, όπως προκύπτει από τεκμηριωμένες πραγματογνωμοσύνες και επιβεβαιώνουν τα ηχητικά από τα κινητά τηλέφωνά τους, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Παράλληλα, στην αίτηση σημειώνουν ότι με βάσει δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή «προκύπτουν ερευνητέες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και άρα προεχόντως έπρεπε αυτές να έχουν διερευνηθεί» και έτσι θέτουν τα παρακάτω ερωτήματα στον Νικήτα Κακλαμάνη και εν συνόλω την εθνική αντιπροσωπεία:

1. Ποια ακριβώς ημερομηνία διαβιβάστηκε και πρωτοκολλήθηκε στην Ελληνική Βουλή ως εισερχόμενη εκάστη από τις σχετιζόμενες με το Έγκλημα των Τεμπών Μηνύσεις/Εγκλήσεις/Μηνυτήριες Αναφορές/Δικογραφίες, οι οποίες διαβιβάστηκαν από τις Εισαγγελικές/Ανακριτικές Αρχές και τον Υπουργό Δικαιοσύνης ή κάθε άλλη Αρχή κατά το άρθρο 86 Συντάγματος;

2. Ποια Εισαγγελική ή Δικαστική Αρχή διαβίβασε πρωτογενώς εκάστη εκ των ανωτέρω υπό τον αριθμό 1. Μηνύσεων/Εγκλήσεων/Μηνυτήριων Αναφορών/ Δικογραφιών; Πότε εκάστη εξ αυτών διαβιβάστηκε στον Άρειο Πάγο, πότε εν συνεχεία ο Άρειος Πάγος διαβίβασε εκάστη εξ αυτών στον Υπουργό Δικαιοσύνης και πότε ακριβώς ο Υπουργός Δικαιοσύνης διαβίβασε εκάστη εξ αυτών στην Ελληνική Βουλή;

3. Ποια η ακριβής πορεία εκάστης εκ των ανωτέρω υπό τον αριθμό 1. Μηνύσεων/Εγκλήσεων/Μηνυτήριων Αναφορών/Δικογραφιών από τη διαβίβασή της στη Βουλή και μέχρι σήμερα, ποια τα επιμέρους στάδια της καθ’ οιονδήποτε τρόπο γνωστοποίησης ή επεξεργασίας της, και σε ποιο στάδιο εκάστη εξ αυτών σήμερα εκκρεμεί;

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα