Πολιτική

Αποχωρούν από τη συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ Τεμπονέρας, Αχτσιόγλου και η ομάδα «Ομπρέλα»

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του κατηγόρησε την εσωκομματική αντιπολίτευση για απόπειρα διάλυσης του κόμματος.

Parallaxi
αποχωρούν-από-τη-συνεδρίαση-του-συριζ-1080392
Parallaxi

Εικόνα: Eurokinissi /  Γιώργος Κονταρίνης

Δραματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα Κασσελάκη , με στελέχη να αποχωρούν από την Κεντρική Επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της «Ομπρέλας» αλλά και της κίνησης «6+6» φεύγουν από τη διαδικασία. Ανάμεσά τους η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος. Επίσης, έχουν αποχωρήσει ο Διονύσης Τεμπονέρας (με την ομάδα του) και ο Νίκος Μπίστης αλλά και στελέχη της νεολαίας του κόμματος.

Έντονες αντιδράσεις στην ΚΕ μετά την ομιλία Κασσελάκη

Αμέσως μετά την ομιλία Κασσελάκη, ανέβηκε στο βήμα ο γραμματέας του κόμματος κ. Βασιλειάδης ο οποίος διαφώνησε με την επιλογή δημοψηφίσματος, αλλά παράλληλα κράτησε ενωτική στάση, καλώντας τους συντρόφους που αποχώρησαν να αναθεωρήσουν τη στάση τους.

Από την πλευρά τους η Έφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησαν να καταψηφιστεί τώρα η πρόταση για το δημοψήφισμα. Μάλιστα ο κ. Τεμπονέρας σε έντονο ύφος έθεσε «θέμα διαδικασίας και μίλησε για παράκαμψη της επιτροπής δεοντολογίας και της κεντρικής επιτροπής».

Ο κ. Ρήγας ως πρόεδρος του προεδρείου ξεκαθάρισε εν μέσω έντονων αντιδράσεων πως η ψηφοφορία θα γίνει στο τέλος της διαδικασίας.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αφότου ζήτησε επίσης να γίνει άμεσα η ψηφοφορία, εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Κασσελάκη, λέγοντας ότι με το δημοψήφισμα καλεί σε «λιντσάρισμα», ενώ άσκησε και σκληρή κριτική στα περί «πέμπτης φάλαγγας».

Η Όλγα Γεροβασίλη στάθηκε επίσης κατά του δημοψηφίσματος από θέση αρχής, αλλά σημείωσε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση. «Δεν είναι διαδικαστικό, είναι ουσιαστικό. Να το ψηφίσουμε αύριο το μεσημέρι», τόνισε.

Η έτερη γραμματέας του κόμματος κυρία Ράνια Σβίγγου, επεσήμανες ότι «πρώτα πρέπει να γίνει η συζήτηση για όλες τις προτάσεις και έπειτα οι ψηφοφορίες για το δημοψήφισμα.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε ότι ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης «ακύρωσε τη συζήτηση για το δημοψήφισμα μόνος του γιατί ανακοίνωσε ότι θα το προχωρήσει».

Αχτσιόγλου: Βαθιά διχαστική η πρόταση για δημοψήφισμα

Σε δηλώσεις στις κάμερες η Έφη Αχτσιόγλου μεταξύ άλλων σημείωσε: «Σήμερα έθεσα ένα ζήτημα που είναι υπαρξιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.Αφορά το διάγγελμα που απηύθυνε χθες ο πρόεδρος του κόμματος και κατά πόσο θα πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα με θέμα της διαγραφή μελών του κόμματος. Πρόκειται για μία πρόταση κατά τη γνώμη μου βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση και προσβλητική για τη λειτουργία του κόμματος ενώ είναι και άκρως διχαστική τελικά για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Έθεσα στο σώμα την ανάγκη αυτό το θέμα να ξεκαθαρίσει άμεσα. Πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση γιατί δεν έχει κανένα νόημα να συζητήσουμε για άλλα θέματα αν αυτό το ζήτημα δεν αποσαφηνιστεί.

Είπα μάλιστα ότι η συνεδρίαση είναι άνευ αντικειμένου διότι ο πρόεδρος χθες στο διάγγελμά του είπε ότι θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα ανεξαρτήτως του τι θα πει η κεντρική επιτροπή. Υπ’αυτή την έννοια είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα και για εμάς και για την ίδια τη συλλογική λειτουργία».

Tεμπονέρας: Δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία – Θα πάρουμε τις αποφάσεις μας

«Δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία», σημείωσε ο Διονύσης Τεμπονέρας κατά την αποχώρησή του από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, μετά την απόφαση του προεδρείου να μη γίνει άμεσα η ψηφοφορία για το δημοψήφισμα Κασσελάκη, αλλά μετά το τέλος της διαδικασίας.

Μάλιστα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «θα συνεδριάσουμε και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας τις επόμενες ημέρες».

Τσακαλώτος: Αποχωρούμε – Το προεδρείο δε δέχτηκε καν να μπει στην ψηφοφορία η πρότασή μας

Δηλώσεις έκανε, μετά την αποχώρησή του από τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Μετά την ομιλία του προέδρου, Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας και εγώ θέσαμε το θέμα του δημοψηφίσματος. Είπαμε πως δεν γίνεται να αναιρεθεί η ίδια η κεντρική Επιτροπή. Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε πως είναι μεγάλο ζήτημα και πρέπει να συζητηθεί. Το προεδρείο με 4-3 δεν δέχτηκε καν να μπει στην ψηφοφορία η πρότασή μας. Άρα θα συνεχίσει να υπάρχει σκιά πάνω από τους συντρόφους και την κεντρική Επιτροπή, ότι μπορεί να αναιρεθεί όποια απόφαση πάρει αυτή γιατί μπορεί να την βραχυκυκλώσει πηγαίνοντας στα μέλη του κόμματος. Η δικιά μου ομάδα αποχώρησε, όπως και η ομάδα της Έφης και του Διονύση. Για όλα τα υπόλοιπα θα μιλήσουμε εν ευθέτω χρόνο», είπε.

Διευκρινίσεις από την ομάδα 6+6: Αποχωρούν μόνο από τη διήμερη συνεδρίαση

Κατά την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιογλου, αλλά και των άλλων ομάδων, το περιβάλλον των «6+6» αποδίδουν τη δίκη τους αποχώρηση από το σώμα της συνεδρίασης και εγκαλούν την ηγεσία Κασσελακη για το γεγονός πως δεν συζητήθηκε και δεν τέθηκε σε ψήφιση το αιωρούμενο, κατά εκείνους, ζήτημα του δημοψηφίσματος.

Ακολούθησε πρόταση μομφής προς το προεδρείο από τον Νάσο Ηλιοπουλο η οποία δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία.

Από το περιβάλλον των 6+6 ξεκαθάριζαν πως αποχώρησαν μόνο από την διήμερη συνεδρίαση.

Με στίχους του Μ. Αναγνωστάκη και μια κουκίδα στο χάρτη τοποθετήθηκε η Έ. Ακρίτα για την κρίσιμη συνεδρίαση

Ένα ποίημα του Μανώλη Αναγνωστάκη «επιστράτευσε» η Έλενα Ακρίτα για να τοποθετηθεί στο διαδίκτυο ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του ΣΥΡΙΖΑ. Με το σχόλιο «πιο επίκαιρο από ποτέ» η βουλευτής Επικρατείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε για τις ιστορικές στιγμές που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη στη κρίσιμη συνεδρίαση που γίνεται σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

«Είστε υπέρ ή κατά; Έστω απαντήστε μ’ ένα ναι ή μ’ ένα όχι. Το έχετε το πρόβλημα σκεφτεί Πιστεύω ασφαλώς πως σας βασάνισε Τα πάντα βασανίζουν στη ζωή Παιδιά γυναίκες έντομα Βλαβερά φυτά χαμένες ώρες Δύσκολα πάθη χαλασμένα δόντια Μέτρια φιλμ. Κι αυτό θα σας βασάνισε ασφαλώς. Μιλάτε υπεύθυνα λοιπόν. Έστω με ναι ή όχι. Σ’ εσάς ανήκει η απόφαση. Δε σας ζητούμε φυσικά να πάψετε Τις ασχολίες σας να διακόψτε τη ζωή σας Τις προσφιλείς εφημερίδες σας τις συζητήσεις Στο κουρείο τις Κυριακές σας στα γήπεδα. Μια λέξη μόνο. Εμπρός λοιπόν: Είστε υπέρ ή κατά ; Σκεφτείτε το καλά. Θα περιμένω. Μανώλης Αναγνωστάκης (1925-2005) Πιο επικαιρο από ποτέ…»

*Με πληροφορίες από ΕΘΝΟΣ, ieidiseis, ΕΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα