Αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάζεται το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια
Θα συζητηθούν συνολικά τέσσερα νομοσχέδια.
Το υπουργικό συμβούλιο που αναβλήθηκε λόγω της ασθένειας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τελικά θα διεξαχθεί την Τετάρτη (24/01) και σε αυτό θα παρουσιαστεί – μεταξύ άλλων – το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα συνεδριάσει την Τετάρτη (24/01) στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργικό συμβούλιο.
Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι τα εξής:
- Παρουσίαση από τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο. του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο
- Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, και τον υφυπουργό, Γιάννη Μπούγα, του νομοσχεδίου για τον δικαστικό χάρτη
- Παρουσίαση από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, και τον υφυπουργό, Γιώργο Κώτσηρα, του στρατηγικού σχεδίου για τον σπόδημο Ελληνισμό
- Παρουσίαση από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών
«Κανένα σχόλιο» η απάντηση στην Ιερά Σύνοδο
«Ουδέν σχόλιο» είναι η απάντηση της κυβέρνησης στην ομόφωνα αρνητική απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ελλαδικής Εκκλησίας σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, που έγινε γνωστή την Τρίτη (23/01), τονίζοντας παράλληλα ότι «οι απόψεις της Εκκλησίας είναι σεβαστές».
Τι απόφασισε η Ιερά Σύνοδος για τα ομόφυλα ζευγάρια
Κατηγορηματικά «όχι» λέει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, διαφωνώντας τόσο με το γάμο όσο και με τη δυνατότητα τεκνοθεσίας.
Οι μητροπολίτες αποφάσισαν να αναγνωστεί σχετικό καταδικαστικό κείμενο στους ναούς, το πιθανότερο στις 4 Φεβρουαρίου, ενώ θα αποσταλεί επιστολή και στους βουλευτές, στην οποία θα αποτυπώνονται οι λόγοι που η Εκκλησία είναι αντίθετη στο νομοσχέδιο. Παράλληλα εξουσιοδοτούνται και οι Μητροπολίτες κάθε επαρχίας να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ενημέρωση του ποιμνίου και την προάσπιση της οικογένειας.
Όπως τόνισε ο μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος, οι ιεράρχες με αυτόν τον τρόπο θέλουν να εκφράσουν δημόσια και προς τους πιστούς τη διαφωνία τους για το γάμο ομόφυλων και την τεκνοθεσία. Η ολιγοήμερη καθυστέρηση της συγκεκριμένης κίνησης, οφείλεται, όπως υπογράμμισε, στο γεγονός πως η εκκλησία επιθυμεί να προετοιμαστεί κατάλληλα το συγκεκριμένο μήνυμα.
Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να συσταθεί τριμελής επιτροπή για τη σύνταξη του κειμένου με τις βασικές αρχές της Εκκλησίας. Αυτή θα αποτελείται από τους μητροπολίτες Ναυπάκτου, Φθιώτιδος και Κομοτηνής.
«Κάθε ανατροπὴ της ηθικής αποδομεί την αξία του ανθρώπου», υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, κεντρικός εισηγητής επί του θέματος. «Κάθε παραβίαση της φυσιολογίας αντιβαίνει στην ηθική», πρόσθεσε.
Ο Αρχιεπίσκοπος στην αρχή της συνεδρίασης αναφέρθηκε στους λόγους που αποφάσισε να συγκαλέσει την Σύνοδο και τόνισε την ενότητα που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των μελών της Ιεραρχίας απέναντι στο ζήτημα. Κατά την εισήγησή του ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος ως Πρόεδρος της ειδικής Συνοδικής επιτροπής Βιοηθικής ανέπτυξε τις διαφωνίες της Εκκλησίας. Αμέσως μετά οι ιεράρχες συζήτησαν έτσι ώστε στο ανακοινωθέν να εκφράζεται ξεκάθαρα η θέση της Εκκλησίας.
Πάντως, η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση να υποχωρήσει από τις βασικές της αρχές και προτεραιότητες στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, οι οποίες είναι η ισότητα στον πολιτικό γάμο και η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών».
Εκκλησιαστικοί κύκλοι, τους οποίους επικαλείται το ekklisiaonline.gr, σχολιάζουν ότι την ίδια ώρα που η Πολιτεία νομοθετεί, η Εκκλησία νουθετεί το πλήρωμά της, βάσει των διακριτών ρόλων, που υπάρχουν μεταξύ των δύο εξουσιών. Εξυπακούεται, αναφέρουν, πως όλοι έχουν την ελευθερία των επιλογών τους, εάν όμως απέχουν από την πάγια στάση της Εκκλησίας να περιφρουρεί το θεσμό της παραδοσιακής οικογένειας, καλύπτονται από την Πολιτεία και μόνο – είτε είναι ομοφυλόφιλοι, είτε είναι άθεοι ή ό,τι άλλο.
Επιπλέον, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, στη διάρκεια των σημερινών εργασιών της Συνόδου, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της παρένθετης μητέρας και τον κίνδυνο να «εργαλειοποιηθεί» ως «αναπαραγωγική μηχανή» μπαίνοντας σε μία διαδικασία «εμπορευματοποίησης» φέρνοντας στον κόσμο παιδιά «κατά παραγγελία». Σε ό,τι αφορά το θέμα του δημοψηφίσματος, το οποίο ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος είχε θέσει προ ημερών, υπογραμμίζεται πως δεν πρόκειται να δοθεί συνέχεια.
Πηγή ieidiseis