Πολιτική

Χατζηδάκης: Περιθώρια για βελτιώσεις στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών

«Δεν αλλάζει όμως η φιλοσοφία»

Parallaxi
χατζηδάκης-περιθώρια-για-βελτιώσεις-1031992
Parallaxi

Περιθώρια για βελτιώσεις στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών άφησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, αν και επέμεινε στη ρύθμιση, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Μιλώντας στο MEGA, ο υπουργός επανέλαβε πως «δεν μπορεί ο μισθωτός να πληρώνει περισσότερα από έναν ελεύθερο επαγγελματία».

Περιθώρια για βελτιώσεις

Τόνισε δε πως «δεν είναι φοροκαταιγίδα είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης» και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για αλλαγές, μικρές όμως, στις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου: «Συζητήσαμε, συζητάμε και θα συνεχίζουμε να συζητάμε με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και αύριο στη Βουλή έχουμε την ακρόαση των φορέων. Δεν είμαστε δογματικοί».

Ο κ. Χατζηδάκης απαρίθμησε τις αλλαγές που προηγήθηκαν στο προτεινόμενο νομοθετικό κείμενο: «Έγιναν αλλαγές, όπως μειώσαμε κατά 50% το τέλος επιτηδεύματος, έγιναν διευκρινίσεις για το τι σημαίνει μαχητό τεκμαρτό εισόδημα και προτάθηκαν και εξαιρέσεις». Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών αλλά με αστερίσκους: «Πάντοτε υπάρχουν περιθώρια να βελτιωθεί το νομοσχέδιο αλλά όχι να αλλάξει η φιλοσοφία του», επισήμανε.

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τις κινητοποιήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών είπε: «Σέβομαι την άποψη τους το δικαίωμα τους να απεργήσουν και να διαμαρτυρηθούν»

Για τεκμαρτά

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξήγησε πως με τη θέσπιση του τεκμαρτού εισοδήματος δίνεται η δυνατότητα στην ΑΑΔΕ να στοχεύσει σε ελέγχους μεγάλων φοροφυγάδων: «Με την προσπάθεια που κάνουμε μένουν παραπάνω ανθρώπινοι πόροι της ΑΑΔΕ ώστε να στραφούν στα μεγαλύτερα ψάρια. Μέχρι τώρα μερικοί χιλιάδες εφοριακοί προσπαθούν να ελέγχουν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες».

Ερωτηθείς για την καθιέρωση του τεκμαρτού εισοδήματος απάντησε ότι «με αυτό που κάνουμε επιδιώκουμε το κράτος να εισπράξει κάτι και τα έσοδα να κατευθύνονται σε άλλους πολίτες. Το τεκμαρτό μπαίνει στο ύψος του κατώτατου μισθού».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ανάλογη διαδικασία υπάρχει από την ΑΑΔΕ για τα τεκμήρια διαβίωσης, διευκρινίζοντας ότι το περασμένο έτος μόνο 46 άνθρωποι προσέφυγαν προκειμένου να εξαιρεθούν.

Ο υπουργός υπεραμύνθηκε των αλλαγών στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών: «Η κυβέρνηση δεν ξύπνησε μια ημέρα και είπε να φέρει το νέο σύστημα. Το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωσε εισόδημα κατώτερο από τον κατώτατο μισθό. Το 54% των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωσε μηδενικό εισόδημα. Και το 27% δήλωσε για πέντε συναπτά έτη μηδέν εισόδημα ή ζημιές», τόνισε και συνέχισε: «Και ρωτάω τι πρέπει να κάνω; Να πληρώνει ο μέσος μισθωτός 1.100 ευρώ φόρο και ο ελεύθερος επαγγελματίας να πληρώνει 867 ευρώ; Αν συμφωνούμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί».

Ο ίδιος απάντησε επίσης σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ ότι «είχαμε πει πως θα καταργήσουμε το τέλος επιτηδεύματος σε τρία χρόνια. Και το κάνουμε νωρίτερα. Και είπαμε πως θα συνδυαστεί με τη φορολογική συμμόρφωση. Δεν είπαμε άλλα πράγματα. Ούτε είναι αυτό που συμβαίνει τώρα στο πνεύμα της φορολογικής δικαιοσύνης: Περίπου 21.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν τέτοιο χαμηλό εισόδημα ώστε να παίρνουν και επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα