Πολιτική

Χαβιέρ Μιλέι: Ένας παθιασμένος ακροδεξιός, φαβορί των αργεντίνικων εκλογών

Το προφίλ και οι θέσεις του 52χρονου ακροδεξιού οικονομολόγου που βαδίζει στα χνάρια των Τραμπ και Μπολσονάρο

Βασίλης Παπουτσής
χαβιέρ-μιλέι-ένας-παθιασμένος-ακροδε-1044641
Βασίλης Παπουτσής

Ο ανταγωνισμός για τις προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή ενέχει ένα στοιχείο του απρόβλεπτου, λόγω της παρουσίας του Χαβιέρ Μιλέι, ενός παθιασμένου ακροδεξιού λαϊκιστή οικονομολόγου.

Ο Μιλέι έχει συγκεντρώσει σημαντική προσοχή πλέον, αφότου αναδείχθηκε ως ο νικητής των προκριματικών εκλογών την Κυριακή.

Στα 52 του χρόνια (γεννημένος στις 22 Οκτωβρίου του 1970), ο εν λόγω πολιτικός έχει αξιοποιήσει αποτελεσματικά την απογοήτευση που νιώθει ο αργεντίνικος πληθυσμός απέναντι στο συμβατικό πολιτικό σύστημα. Η αδυναμία του συστήματος αυτού να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μακροχρόνιες οικονομικές προκλήσεις στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, συνέβαλε στην άνοδο της δημοτικότητας του Μιλέι.

Το προφίλ του Μιλέι

Ο Χαβιέρ Μιλέι γεννήθηκε στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, το Μπουένος Άιρες. Αποφοίτησε με πτυχίο οικονομικών από το πανεπιστήμιο του Μπελγκράνο και έχει λάβει και μεταπτυχιακά διπλώματα στον ίδιο τομέα.

Ο Μιλέι έχει εκτοξευθεί από τη σχετική αφάνεια πριν από λίγα χρόνια όταν μπήκε στην πολιτική σκηνή, στο ένα τρίτο των ψήφων στις προκριματικές εκλογές της Κυριακής(13/8). Οι δυναμικές συγκεντρώσεις του, που μοιάζουν με την ενέργεια ροκ συναυλιών, βρίσκουν απήχηση στους ψηφοφόρους που είναι απογοητευμένοι από τον σημαντικό πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επίπεδα φτώχειας.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής του εκδήλωσης αυτή την εβδομάδα, ο Μιλέι έκανε μια εντυπωσιακή είσοδο σε ένα στάδιο που φιλοξενούσε την ομιλία του, συνοδευόμενος από τραγούδια και τις φωνές των υποστηρικτών του. Επέκρινε με πάθος το πολιτικό κατεστημένο, το οποίο χαρακτήρισε ως “κλέφτες”, μια “παρασιτική πολιτική κάστα” που αποβλέπει να παίρνει τα χρήματα από τις τσέπες του λαού.

Ποια είναι η πολιτική του – Στα χνάρια Τραμπ και Μπολσονάρο

Ο Μιλέι έχει δεσμευτεί για έναν πολιτικό “σεισμό, έναν ριζικό μετασχηματισμό της υπάρχουσας πολιτικής τάξης, υποστηρίζοντας τη διάλυση της κεντρικής τράπεζας, την υιοθέτηση μιας οικονομίας βασισμένης ως επί το πλείστον στο δολάριο. Οι αντιλήψεις αυτές έχουν βρει απήχηση σε σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος(31,5% στις προκριματικές εκλογές), ιδίως μεταξύ των νέων που έχουν υποστεί χρόνια οικονομικής ύφεσης και αναζητούν μια νέα ελπίδα για τα οικονομικά τους.

Με παρελθόν ως πρώην ροκ μουσικός, ο Μιλέι τάσσεται κατά των δικαιωμάτων των γυναικών στην άμβλωση ακόμα και σε περίπτωση βιασμού και τάσσεται υπέρ της οπλοκατοχής. Είναι αρνητής της κλιματικής αλλαγής αλλά και κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Έχει εκφράσει έντονη κριτική κατά των φιλο-εργατικών νομοθεσιών που δίνουν προτεραιότητα στους εργαζόμενους καθώς αποτελούν την βάση του προβλήματος για αυτόν. Έχει μάλιστα επαινέσει τον περιβόητο ληστή Αλ Καπόνε ως αξιοσημείωτη προσωπικότητα.

Με αυτές τις πολιτικές θέσεις διαπιστώνει κανείς εύκολα ότι είναι “συγγενής” πολιτικά τόσο με τους Ντόναλτ Τραμπ (πρώην πρόεδρος των Η.Π.Α.) και Ζαΐρ Μπολσονάρο (πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας) όσο και ισπανικό κόμμα Βοξ, το οποίο φιγουράρει στην τρίτη θέση των ισπανικών εκλογών του Ιουλίου.

Η άνοδος του Χαβιέρ Μιλέι αντικατοπτρίζει ένα ευρύτερο μοτίβο που παρατηρείται σε ολόκληρη την περιοχή τον τελευταίο καιρό. Αυτή η τάση έχει γίνει μάρτυρας της ανάδυσης ηγετών της Λατινικής Αμερικής που λειτουργούν πέρα από τη συμβατική πολιτική και αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για την αμφισβήτηση της υπάρχουσας τάξης αφού παρουσιάζονται ως αντισυστημικοί. Το φαινόμενο αυτό έχει κερδίσει έδαφος όχι μόνο στην Αργεντινή αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Βραζιλία, η Κολομβία, το Περού και η Χιλή.

Τι έρχεται στις εκλογές του Οκτωβρίου

Οι προκριματικές εκλογές της Κυριακής που συνέβησαν που είναι μοναδικές στο είδος τους, είχαν ως σκοπό να αναδείξουν τους συνδυασμούς που θα παλέψουν για τον προεδρικό θώκο της Αργεντινής. Όπως προαναφέρθηκε, ο αυτοπροβαλλόμενος ως αντισυστημικός Χαβιέρ Μιλέι έλαβε σχεδόν το ένα τρίτο των ψήφων και είναι πλέον το φαβορί των επερχόμενων εκλογών, όταν μάλιστα οι δημοσκοπήσεις τον είχαν στην 5η θέση.

Αντίπαλοι στον πολιτικό στίβο θα είναι η πρώην υπουργό Ασφάλειας Πατρίσια Μπούλριτς που ανήκει στον συνασπισμό της συντηρητικής δεξιάς και τον νυν υπουργό Οικονομίας Σέρχιο Μάσα, ο οποίος ηγείται στον χώρο της κεντροαριστεράς των Περονιστών. Ο τελευταίος έχει καλές πιθανότητες να ξεπεράσει τον Μιλέι αν κερδίσει την εμπιστοσύνη των κεντρώων ψηφοφόρων.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως στις προκριματικές εκλογές συμμετείχε σχεδόν μόλις το 70% των αργεντινών ψηφοφόρων, το οποίο είναι το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής από την έναρξη της διαδικασίας αυτής, στην οποία την αφετηρία της, την βρίσκουμε πριν μια δεκαετία.

Πληροφορίες από: TO BHMA, Reuters, CNN, Euronews.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα