Πολιτική

Δένδιας: Στέλνουμε φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα

Για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή

Parallaxi
δένδιας-στέλνουμε-φρεγάτα-στην-ερυθρ-712181
Parallaxi

Ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτικής Επιχείρησης Prosperity Guardian, δηλαδή στη Διαφύλαξη της Ευημερίας στην Ερυθρά Θάλασσα, η Ελλάδα θα αποστείλει φρεγάτα για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, στο πλαίσιο διεθνούς ναυτικής δύναμης που θα συμμετέχει στις εκεί επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν κλιμακωθεί οι επιθέσεις των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ.

Οι επιθέσεις έχουν αναγκάσει πολλές εταιρείες να διακόψουν τη διέλευση μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, μεταξύ των οποίων η BP, η ελβετική MSC, η γαλλική CMA CGM, η δανική Maersk, η γερμανική Hapag-Lloyd και η OOCL, με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Οι επιθέσεις έχουν οδηγήσει σε αυξήσεις των ναύλων, καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες αποφεύγουν τη διώρυγα του Σουέζ και ταξιδεύουν γύρω από την Αφρική για να φτάσουν στον Ινδικό Ωκεανό. Αυτό προσθέτει έως και 14 ημέρες στο ταξίδι, ανεβάζοντας το κόστος των καυσίμων και αυξάνοντας τις δαπάνες που σχετίζονται με τις αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο υπουργός «η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μια μέγιστη πρόκληση ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του κόλπου του Άντεν. Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από drones και πυραύλους αποτελούν τεράστια απειλή ανθρώπινων ζωών, της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών».

Τόνισε, δε, πως η Ελλάδα έχει πρωταρχικό συμφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών.

«Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχο Ιωάννη Μούση, να συμμετάσχει φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική επιχείρηση για την προστασία των εμπορικών πλοίων» δήλωσε. Καταλήγοντας τόνισε πως «είναι αυτονόητο ότι η φρεγάτα η οποία θα συμμετάσχει στην επιχείρηση διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα