Πολιτική

Διήμερη επίσκεψη Κασσελάκη στις Βρυξέλλες: Συναντήσεις με Τζεντιλόνι, Αγκιλάρ και Σχοινά

"Πρώτο βήμα του ΣΥΡΙΖΑ προς τις ευρωεκλογές" χαρακτηρίζει την επίσκεψη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Όσα έγιναν στις συναντήσεις

Parallaxi
διήμερη-επίσκεψη-κασσελάκη-στις-βρυξ-1079314
Parallaxi

Σειρά επαφών και συναντήσεων είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης στις Βρυξέλλες την Τετάρτη (8/11). Στον πρόεδρο της LIBE, Χουάν Φερνάντο Λόπες Αγκιλάρ, εστίασε στην ανάγκη για στήριξη του κράτους δικαίου στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα, όπου υπονομεύεται σταθερά λόγω του σκανδάλου Predator, της συγκάλυψής του από την Κυβέρνηση και τα σοβαρά ελλείμματα στο δικαστικό σύστημα και στον πλουραλισμό των ΜΜΕ, όπως καταγράφονται σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, συναντήθηκε με τον Επίτροπο Οικονομίας και πρώην Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι, τονίζοντας ότι χρειάζεται να θεσπιστεί νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τις καταστροφές από την κλιματική κρίση.

Επίσης, τη σημασία που έχει η προώθηση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Συμφώνου, που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, στην μείωση των βαρών των χωρών πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα, στην προστασία των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλου και στην αντιμετώπιση των διακινητών, επισήμανε ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνάντηση που είχε με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Κασσελάκης: Πρώτο βήμα του ΣΥΡΙΖΑ προς τις ευρωεκλογές

Η δήλωση από τον Στέφανο Κασσελάκη για την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες:

«Πραγματοποιώ μια διήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες -ως το πρώτο βήμα του ΣΥΡΙΖΑ προς τις ευρωεκλογές- στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκα χτες με την ευρωομάδα μας, τους ευρωβουλευτές μας. Σήμερα συναντήθηκα με πολλούς αξιωματούχους, για θέματα οικονομίας, μεταναστευτικού, κλιματικής κρίσης και του κράτους δικαίου.

Σε ό, τι αφορά το κράτος δικαίου, ανέδειξα τα μεγάλα ζητήματα τα οποία βλέπουμε στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες και τα οποία έχω αναδείξει και στην Ελλάδα.

Σχετικά με τα θέματα της κλιματικής κρίσης τόνισα την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκύπτουν από αυτήν.

Στο θέμα της μετανάστευσης πρέπει να αναζητήσουμε έναν τρόπο η χώρα μας να μην επιβαρύνεται ως χώρα υποδοχής, έτσι ώστε να έχουμε ένα δίκαιο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τέλος, για το Ταμείο Ανάκαμψης, θέλουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα έχει απορροφητικότητα και διάχυση σε όλη την οικονομία και όχι μόνο σε λίγες μεγάλες εταιρείες.

Αυτές είναι οι θέσεις μας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα η ευρωομάδα μας θα αναδείξει, σε εκδήλωση στην Αθήνα, την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια κι από εκεί και πέρα θα δημιουργήσουμε δική μας ατζέντα για την Ευρωπαϊκή Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, στην πορεία προς τις ευρωεκλογές».

Συνάντηση Κασσελάκη – Αγκιλάρ: Στο «τραπέζι» υποκλοπές, δικαστικό σύστημα και πλουραλισμός ΜΜΕ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας, Χουάν Φερνάντο Λόπες Αγκιλάρ, είχε ο Στέφανος Κασσελάκης στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εστίασε στην ανάγκη για στήριξη του κράτους δικαίου στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα, όπου υπονομεύεται σταθερά λόγω του σκανδάλου Predator, της συγκάλυψής του από την Κυβέρνηση και τα σοβαρά ελλείμματα στο δικαστικό σύστημα και στον πλουραλισμό των ΜΜΕ, όπως καταγράφονται σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, ως προς το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε τη σημασία που έχει η προώθηση της θέσης του ευρωκοινοβουλίου (στη χάραξη της οποίας συνέβαλε καθοριστικά η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) ότι η αλληλεγγύη στην φιλοξενία προσφύγων πρέπει να είναι υποχρεωτική και να βασίζεται σε σημαντικό αριθμό ετήσιων μετεγκαταστάσεων, αλλιώς δεν έχει αξία για τις χώρες πρώτης υποδοχής, ειδικά σε περίοδο κρίσης. Τόνισε ότι το Σύμφωνο πρέπει να κατοχυρώνει νόμιμες και ασφαλείς οδούς με δίκαιη κατανομή στις χώρες ΕΕ όπως και ένα αποτελεσματικό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών. Πρέπει να προσανατολίζεται στην αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών αλλά κυρίως πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Όπως υπογράμμισε, «δεν μπορούμε να μιλάμε για ευρωπαϊκές αξίες και να αποδεχόμαστε ως κανονικότητα τα εγκλήματα στη Λαμπεντούζα, στην Πύλο και το Φαρμακονήσι».

«Φιλική συνομιλία με τον Στέφανο Κασελάκη και την ομάδα, πρόσφατα εκλεγμένο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ / Ελληνική Αριστερά: γύρω από κοινές ανησυχίες για την Προοδευτική στρατηγική και δεσμεύσεις για τις μελλοντικές προκλήσεις της ΕΕ», έγραψε από την πλευρά του ο πρόεδρος της LIBE, Χουάν Φερνάντο Λόπες Αγκιλάρ, για τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Κασσελάκης σε Τζεντιλόνι: Να θεσπιστεί νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τις καταστροφές από την κλιματική κρίση

Ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, με τον Επίτροπο Οικονομίας και πρώην Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθιξε τρία σημεία.

– Ως προς την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας τόνισε ότι η πρόταση της Κομισιόν είναι σε θετική κατεύθυνση και την στηρίζουμε. Αντί η κυβέρνηση να λέει μισόλογα, θα έπρεπε να τη στηρίζει ενεργά.

– Τόνισε παράλληλα τη στήριξή στην αύξηση των κονδυλίων για τη μετανάστευση και την πολιτική προστασία και κυρίως τη θέσπιση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου για τις καταστροφές που προέρχονται από την κλιματική κρίση ως προς την κάλυψη ζημιών και απωλειών.

– Παράλληλα, υποστήριξε τη σημασία μόνιμης θεσμοθέτησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Δυστυχώς, όπως αποκαλύφθηκε, από το Ταμείο επωφελούνται κυρίως μεγάλες εταιρείες. Δεν στηρίζονται επαρκώς οι δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες μένουν απέξω από την πράσινη κ ψηφιακή μετάβαση, ούτε η κοινωνική και στεγαστική πολιτική όπως στην Πορτογαλία, ενώ για την υγεία πάει 4% της χρηματοδότησης με τον μέσο όρο στην ΕΕ να είναι στο 10%.

Μετά τη συνάντησή του με τον Πάολο Τζεντιλόνι, ο Στέφανος Κασσελάκης συνάντησε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας, Χουάν Φερνάντο Λόπες Αγκιλάρ.

Κασσελάκης σε Σχοινά: Να είναι υποχρεωτική για τα μέλη της ΕΕ η φιλοξενία προσφύγων

Τη σημασία που έχει η προώθηση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού Συμφώνου, που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, στη μείωση των βαρών των χωρών πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα, στην προστασία των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλου και στην αντιμετώπιση των διακινητών, επισήμανε ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνάντηση που είχε με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ειδικά σε περίοδο κρίσης, η αλληλεγγύη στη φιλοξενία προσφύγων πρέπει να είναι υποχρεωτική για τα κράτη-μέλη και να βασίζεται σε σημαντικό αριθμό ετήσιων μετεγκαταστάσεων, αλλιώς δεν έχει αξία για τις χώρες πρώτης υποδοχής. Πρέπει να κατοχυρώνονται νόμιμες και ασφαλείς οδοί με δίκαιη κατανομή στις χώρες ΕΕ, όπως και ένας αποτελεσματικός ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται άσυλο.

Παράλληλα, η νέα Συμφωνία πρέπει να προσανατολίζεται στην αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών αλλά, κυρίως, στην προστασία των συνόρων με σεβασμό του διεθνούς δικαίου από τα κράτη μέλη, ώστε να μην επαναληφθούν τα εγκλήματα στη Λαμπεντούζα, στην Πύλο και στο Φαρμακονήσι. Τόνισε ότι στην ανωτέρω κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί και ο διάλογος για την αναθεώρηση της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

«Με χαρά υποδέχτηκα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Στέφανο Κασσελάκη στην πρώτη του επίσκεψη στις Βρυξέλλες. Συζήτηση για τις τρέχουσες ευρωπαϊκές εξελίξεις και για την ανάγκη μιας συνολικής, συνεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής για την μετανάστευση και το άσυλο», έγραψε από την πλευρά του ο Μαργαρίτης Σχοινάς μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνάντηση Κασσελάκη – Αποστολόπουλου στις Βρυξέλλες: Στο επίκεντρο το μεταναστευτικό

Με τον Ιάσωνα Αποστολόπουλο μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Τον συνάντησε στις Βρυξέλλες, καθώς ο Ιάσωνας Αποστολόπουλος ήταν στο Ευρωκοινοβούλιο για να μιλήσει σε εκδήλωση για το μεταναστευτικό.

Η ομιλία του Ιάσωνα Αποστολόπουλου πραγματοποιείται το απόγευμα της Τετάρτης (στις 17:30 ώρα Ελλάδας) και όπως σημείωσε ο ίδιος, αναφέρεται στο έγκλημα της Πύλου. Συμμετέχουν επιζώντες του ναυαγίου, δικηγόροι και δημοσιογράφοι.

Στ. Κασσελάκης και Ιάσωνας Αποστολόπουλος μίλησαν για αρκετή ώρα και συμφώνησαν να συναντηθούν και στην Αθήνα προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις.

Δείτε το βίντεο:

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ περήφανο μέλος της ευρωομάδας της Αριστεράς και γέφυρα με Σοσιαλιστές και Πράσινους Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε με τους συμπροέδρους της ευρωομάδας της Αριστεράς Martin Schirdewan και Manon Aubry. Συνομίλησαν για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, τις εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς και τις δράσεις και πρωτοβουλίες της Αριστεράς ενόψει των ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, οι συμπρόεδροι τον συνεχάρησαν και τόνισαν την εξαιρετικής σημασίας παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ευρωομάδα της Αριστεράς και στο Ευρωκοινοβούλιο γενικότερα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα εντείνει τον αγώνα του και τη συνεργασία του με τις προοδευτικές δυνάμεις ενόψει των ευρωεκλογών, τόσο ως περήφανο και ενεργό μέλος της ευρωομάδας της Αριστεράς, όσο και ως γέφυρα με τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές. Στο πλαίσιο αυτό συνομίλησε με τους συμπροέδρους της Αριστεράς για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει η ευρωομάδα στην Αθήνα για την παρουσίαση του έργου της.

Παράλληλα συζήτησαν για την περαιτέρω ανάδειξη των θέσεων της αριστεράς στους τομείς της οικονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων και του μεταναστευτικού. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της κλιματικής κρίσης καθώς και της ανάγκης για εξασφάλιση της ειρήνης στη βάση του διεθνούς δικαίου στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

Στη συνάντησή ήταν και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά.

Το απόγευμα της Τετάρτης (8/11) ο Στέφανος Κασσελάκης έχει συνάντηση με τον Συμπρόεδρο των Πρασίνων. Τον Στέφανο Κασσελάκη συνοδεύουν οι Πέτρος Κόκκαλης και Έλενα Κουντουρά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα