Δήμος Θεσσαλονίκης: Εκ του προχείρου διοίκηση
Είναι φανερό, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο
Λέξεις Θανάσης Παππάς*
Αποτελεί ίσως μοναδικό φαινόμενο, για ένα Δήμο σαν το Δήμο Θεσσαλονίκης να έχουμε 21 υποψήφιους Δημάρχους, στις εκλογές του 2019 και κατόπιν ένα Δημοτικό Συμβούλιο-μωσαϊκό.
Είναι γνωστό πως τα ψηφοδέλτια και οι συνδυασμοί συγκροτούνται με βάση ορισμένες σαφείς διακηρυκτικές θέσεις και με πρόσωπα που κατά κάποιο τρόπο συνδέονται με τους ίδιους οραματικούς στόχους. Διαθέτουν δε κάποια συνοχή. Εδώ είχαμε σημαίες ευκαιρίας, με μεγίστη προσδοκία πολλών την είσοδο τους στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου.
Σε αυτό το περιβάλλον ο κ. Ζέρβας το 2019 έλεγε πως ‘’η πρόθεσή μου είναι εκ των προτέρων συνθετική και σε κάθε περίπτωση θα επιδίωκα συνεργασίες και ευρύτερες συναινέσεις, όμως πάντα με βάση την πολιτική εγγύτητα, την συναντίληψη και την προγραμματική συμφωνία.’’
Η πολιτεία του έδειξε το αντίθετο.
Έτσι χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία να διοικηθεί (για πρώτη φορά στην ιστορία της Τ.Α της χώρας) ένας δήμος συναινετικά, με τη συνεργασία περισσότερων δημοτικών παρατάξεων, στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας αρχών, με την ευθύνη του εκλεγμένου δημάρχου.
Ο κ. Ζέρβας, επέλεξε να μην απευθυνθεί σε επικεφαλής παρατάξεων αλλά διά της μεθόδου του πλιάτσικου των δημοτικών συμβούλων να συγκροτήσει μία ετερόκλητη πλειοψηφία χωρίς προγραμματικούς όρους αλλά στη βάση του παζαριού έμμισθων θέσεων και πόστων λεηλατώντας τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Πραγματοποιήθηκαν τότε πολλαπλές ανταρσίες και αποσκιρτήσεις, απίστευτες συναντήσεις και προσπάθειες συνδιαλλαγής σε πολλά επίπεδα!. Άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι.
Το σίγουρο είναι πως οι προσαρτήσεις στο σχήμα διοίκησης έγιναν κατά μόνας, με μοναδικό κριτήριο την κατάληψη μιας θέσης, χωρίς κριτήρια και χωρίς συμφωνίες αρχών. Απλά παζάρια.
Ήταν δεδομένο ότι αυτή η συγκυριακή συμπόρευση δεν μπορούσε να πάει μακριά.
Στη διαδρομή αυτή είχαμε παραιτήσεις του Προέδρου Δ.Σ και Αντιδημάρχων, εκπλήξεις στη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου Δ.Σ ο οποίος λαμβάνει μόλις 20 ψήφους από ένα Σώμα 47 συμβούλων, την ουσιαστική καταψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος 2022(19 αρνητικές και 18 θετικές) από το Δ.Σ και άλλα πολλά που καταδεικνύουν πως το κύρος, της ίδιας της διοίκησης έχει αποδυναμωθεί απολύτως.
Η τελευταία αναδόμηση του σχήματος διοίκησης, στις αρχές του 2022 δεν αφήνει πια καμία αμφιβολία.
Και οι τελευταίοι εναπομείναντες που εξ αρχής είχαν στραμμένη την προσοχή τους στον αέρα που φυσούσε στους διαδρόμους και προθαλάμους του Δημαρχείου, αφού είχαν πια ξεχάσει την προέλευση τους και τον σκοπό της αρχικής τους συμμετοχής σε άλλα ψηφοδέλτια, με άλλες εξαγγελίες και πιστεύω, προσαρτήθηκαν στο ‘’νέο’’ σχήμα.
Τα αποτελέσματα όλων αυτών των επιλογών είναι ευδιάκριτα και η συγκομιδή ‘’ενδιαφέρουσα’’, που στηρίζεται στη στρατηγική μπαίνουμε στο χορό…και βλέπουμε.
Διοίκηση χωρίς πρόγραμμα, στρατηγική και όραμα.
Διοικητική ομάδα ανομοιογενής με κύριο γνώρισμα την ανάδειξη, αναρρίχηση, την δημοσιότητα της στιγμής!
Τα δομικά και λειτουργικά προβλήματα είναι εμφανή και στην πόλη και στο διοικητικό-υπηρεσιακό μηχανισμό του Δήμου.
Τα αποτελέσματα:
1) απονεύρωση των διαδικασιών και της σημασίας του δημοτικού συμβουλίου, με μετάθεση των πιο κρίσιμων και σοβαρών θεμάτων στην Οικονομική επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όπου η πλειοψηφία είναι δεδομένη. Το κυρίαρχο όργανο διοίκησης του Δήμου έχει μετατραπεί σε κομπάρσο
2) επίμονη διάθεση ρεβανσισμού απέναντι σε ενέργειες-δράσεις-έργα της προηγούμενης διοίκησης
3) επικοινωνιακή προσέγγιση των θεμάτων με κινήσεις εντυπωσιασμού, χωρίς περιεχόμενο
4) δυσανεξία στην κριτική και αποκλεισμός της αντιπολίτευσης από οποιαδήποτε διαδικασία
5) αδικαιολόγητη και διχαστική όξυνση της αντιπαράθεσης με φορείς της κοινωνίας των πολιτών που έχουν διαφορετική άποψη
6) έλλειψη συνεκτικού σχεδίου και σταθερής γραμμής πλεύσης στην χάραξη της πολιτικής
7) αποδοχή συντεχνιακών αιτημάτων, τα οποία σχετίζονται με τις βλέψεις και τα συμφέροντα ομάδων πίεσης, που έχουν αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στους δημόσιους χώρους
Απτά παραδείγματα:
= Ακύρωση της πεζοδρόμησης της οδού Αγίας Σοφίας, της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας.
= Κατάργηση των δωρεάν θέσεων των κατοίκων της Ε’ Κοινότητας στο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης.
= Ακύρωση του συστήματος φορτοεκφορτώσεων και τροφοδοσίας επιχειρήσεων και καταστημάτων. Είχε εκπονηθεί ολοκληρωμένο και λειτουργικό σχέδιο φορτοεκφορτώσεων και τροφοδοσίας επιχειρήσεων και καταστημάτων (ΦΕΚ 6178/31/12/18
= Πλημμελής διαχείριση του έργου της Ενεργειακής Αναβάθμισης του σχολικού συγκροτήματος Κλεάνθους, ουσιαστική απονέκρωση του κατασκευαστικού προγράμματος σχολικής στέγης.
= Αποξήλωση των ελαστικών πασσάλων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και εξουδετέρωση των λεωφορειοδρόμων. Απορρύθμιση των κανόνων κυκλοφορία ς-στάθμευσης και ενθάρρυνση της παρανομίας.
=Αδιαφορία για το περιβάλλον και την ανάδειξη του δημόσιου χώρου. Η ‘’νέα κανονιστική’’ για τα τραπεζοκαθίσματα αδιάψευστος μάρτυρας.
= Έλλειψη σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, καθώς επίσης και την εναλλακτική εξυπηρέτηση της μετακίνησης των δημοτών με τη δημιουργία ενιαίου δικτύου ποδηλατοδρόμων. Ουσιαστικά ακυρώθηκε το σχέδιο βιώσιμης αστικής κυκλοφορίας(ΣΒΑΚ). Παταγώδης αποτυχία ποδηλατοδρόμου Κ. Καραμανλή.
= αλλεπάλληλες «μετακινήσεις» προσωπικού των υπηρεσιών, χωρίς σχεδιασμό και αξιολογικά κριτήρια. Ένας μικρός κύκλος «συνεργατών» του δημάρχου ανακατεύεται σε υπηρεσιακά θέματα και ουσιαστικά διοικεί. Η τροποποίηση του ΟΕΥ πιστοποιεί με ασφάλεια τις προθέσεις του Δημάρχου
=όλα τα έργα που υλοποιούνται είναι τίτλοι έργων, με προετοιμασία, ωρίμανση, χρηματοδότηση από το 2019. Η μοναδική εξαίρεση είναι ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την Αριστοτέλους, που δεν έχει καμία χρηστική αξία και θα βοηθήσει μόνο στο προεκλογικό φυλλάδιο για τις εκλογές του 2023.
Όμως για τη διοίκηση του Δήμου χρειάζεται το όραμα, οι στόχοι και η στρατηγική.
Απαιτείται όμως κυρίως και η ηθική.
Η σημερινή διοίκηση διαθέτει όχι ομάδα αλλά άθροισμα που κυριαρχεί το αίσθημα της προβολής, της ανάδειξης, του καιροσκοπισμού για ίδιον όφελος.
Έτσι η στρατηγική γίνεται κάτι το αφηρημένο. Αφηρημένη έννοια, αφηρημένη ιδέα. Εκεί φτάσαμε.
Όμως η ηθική και η στρατηγική δεν διαχωρίζονται.
Με αυτή την έννοια πρέπει να επισημανθεί ακόμα μια φορά πως το σχήμα και ορισμένα πρόσωπα που επιστρατεύτηκαν σε θέσεις ευθύνης, πρόσφατα δεν αφήνουν κανένα σημάδι αισιοδοξίας.
Οι βιωματικές ενοχές ενυπάρχουν στην ‘’ανέμελη’’ κατά τα άλλα τοπική διακυβέρνηση.Στο διάστημα που απομένει η διοίκηση, είναι υποχρεωμένη να πορεύεται διαρκώς με την πλάτη στον τοίχο καθώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια ουδεμιάς νέας απώλειας.
Είναι φανερό. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο.
Δεν υπάρχει σχέδιο και η διοίκηση του Δήμου αποδεικνύεται ότι είναι ενός ανδρός αρχή. Είναι απολύτως αδύναμη να διαχειριστεί τα προβλήματα. Η φοβική αντιμετώπιση τους προκαλεί κενό.
Όμως. Εκ του προχείρου διοίκηση είναι καταστρεπτική που μας πάει πίσω.
Το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης υπερβαίνει ευκαιριακές συνευρέσεις και πρόσκαιρες – εφήμερες διοικήσεις.
Για την ουσιαστική αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων που σχετίζονται και με διαχρονικές παθογένειες της διοίκησης και αυτοδιοίκησης, απαιτείται μεγάλη προετοιμασία-χρόνος-δουλειά-μελέτη για την στοιχειοθέτηση ενός βιώσιμου προγράμματος με στόχους και χρονικό προγραμματισμό.
Η ομάδα της Πρωτοβουλίας, σε όλη της την διαδρομή αποτελεί πυξίδα προκειμένου να αξιοποιηθούν τα θετικά και να αποφευχθούν τα αρνητικά.Με αυτή την έννοια η γνώση και η εμπειρία υπόκεινται σε αξιολόγηση και αποτίμηση.
Γι’ αυτό απαιτείται ένωση δυνάμεων, του πιο ευρύτερου τόξου ιδεών και προτάσεων για την ανατροπή της επώδυνης αλλά πρόσκαιρης κατάστασης, με στόχο την διοίκηση της πόλης με όραμα, σχέδιο και χρονοδιάγραμμα.
Με άλλα λόγια χρειάζεται μια στρατηγική συμμαχία, για τη Θεσσαλονίκη.
*Ο Θανάσης Παππάς είναι πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Δήμου Θεσσαλονίκης.
Δείτε επίσης: