Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στα χαμηλά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – Κωνσταντοπούλου ψηλά
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis η βουλή θα ήταν επτακομματική αν είχαμε αύριο εκλογές - Αναλυτικά οι κάρτες
Η Νέα Δημοκρατία παραμένει στην πρώτη θέση στην εκτίμηση ψήφου των πολιτών σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis ενώ η Πλεύση Ελευθερίας παραμένει δεύτερη.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis η βουλή θα ήταν επτακομματική αν είχαμε αύριο εκλογές ενώ χαμηλές πτήσεις καταγράφουν το ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται στην τρίτη θέση και ο ΣΥΡΙΖΑ που «βουλιάζει» στην έκτη θέση.
Ως προς την πρόθεση ψήφου η δημοσκόπηση δείχνει μια πολύ ελαφρά άνοδο της ΝΔ στο 20,9%, μια νέα μικρή υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στο 5,5%, μια υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ στο 9,6%, κάτω από το συμβολικό κατώφλι του 10%, μια σταθερότητα του ΚΚΕ.
Μια ελαφρά άνοδο της Ελληνικής Λύσης και μια ελαφρά άνοδο της Πλεύσης Ελευθερίας που δείχνει να σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση. Αντιθέτως χαμηλές σχετικά πτήσεις δείχνει και για τη Νίκη και για τη Φωνή Λογικής.
Ως προς την εκτίμηση ψήφου που κάνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis η ΝΔ έχει μια μικρή άνοδο στο 27,3%, παραμένοντας κάτω από το ποσοστό των ευρωεκλογών και πολύ κάτω από το κατώφλι της αυτοδυναμίας.
Στη δεύτερη θέση με εκτίμηση για 15% είναι η Πλεύση Ελευθερίας, στην τρίτη θέση με υποχώρηση στο 12,5% το ΠΑΣΟΚ, η Ελληνική Λύση στο 10,4%, το ΚΚΕ στα ίδια επίπεδα στο 8,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ σε υποχώρηση στο 6.9%, η Φωνή Λογικής οριακά εντός Βουλής, η Νίκη, το ΜεΡΑ25 και η Νέα Αριστερά δείχνουν να μένουν εκτός.
Η ελληνική κοινωνία κάθε άλλο παρά αισιόδοξη είναι αυτή τη στιγμή. Στην ερώτηση για το εάν τα πράγματα πάνε προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση, το 70% (πάνω από τα δύο τρίτα) πιστεύουν ότι πάνε προς τη λάθος και μόνο ένας στους τέσσερις (25%) πιστεύει ότι πάνω προς τη σωστή.
Με βάση τη δημοσκόπηση στον πυρήνα της κοινωνικής δυσαρέσκειας βρίσκονται η ακρίβεια (27%) και η οικονομία (27%) ενώ ακολουθεί με 10% η κρίση θεσμών.
Ως προς την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, οι αρνητικές γνώμες υπερτερούν των θετικών σε όλους τους τομείς του κυβερνητικού έργου, με την πιο αρνητική βαθμολογία (81%) να αφορά την οικονομία και να ακολουθούν τα ζητήματα δημοκρατίας και θεσμών όπου το 75% των πολιτών έχει αρνητική γνώμη και τα ζητήματα καθημερινότητας όπου οι αρνητικές γνώμες φτάνουν το 73%.
Εξαίρεση αποτελούν τα ζητήματα εξωτερικής πολιτική και άμυνας όπου ναι μεν υπάρχουν 51% αρνητικές γνώμες, όμως υπάρχουν και 31% θετικές.
Οι αρνητικές γνώμες στην αξιολόγηση του πρωθυπουργού φτάνουν το 68% και οι θετικές το 27%, με μικρή βελτίωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Ωστόσο φαίνεται ενώ η κοινωνία είναι βαθιά δυσαρεστημένη με την κυβέρνηση, είναι και ακόμη περισσότερο δυσαρεστημένη με το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση και τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Αυτό φαίνεται από το ότι οι αρνητικές γνώμες για τον τρόπο που πολιτεύεται το ΠΑΣΟΚ φτάνουν το 83% και οι θετικές υπολείπονται ακόμη και των εκλογικών προβλέψεων φτάνοντας μόλις το 9%.
Ως προς τον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη η δημοσκόπηση καταγράφει μια ολοένα και επιδεινούμενη εικόνα, καθώς οι αρνητικές γνώμες για το πώς ασκεί τα καθήκοντα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτινάσσονται στο 79% ενώ οι θετικές γνώμες υποχωρούν στο 12%.
Αρνητική εικόνα του Τραμπ στην Ελλάδα – ανησυχία για τους δασμούς
Η δημοσκόπηση δίνει και μια εικόνα του πώς βλέπουν τον νέο Αμερικανό πρόεδρο οι πολίτες. Και οι γνώμες είναι κατά βάση αρνητικές (67%) με μόνο 24% να έχει θετική γνώμη. Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον ότι όσο πιο δεξιά μετακινούμαστε στον πολιτικό άξονα, τόσο πληθαίνουν οι θετικές γνώμες και υποχωρούν οι αρνητικές.
Ως προς τους δασμούς που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση Τραμπ σε βάρος και των ευρωπαϊκών προϊόντων, έστω και με παλινωδίες, η δημοσκόπηση δείχνει ότι ένα μεγάλο κομμάτι θεωρεί ότι θα έχουν επίδραση σημαντική (16% πολύ μεγάλη και 47% αρκετά μεγάλη).
Ως προς την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωση φαίνεται ότι οι πολίτες στη χώρα έχουν αρκετά αρνητική γνώμη. Το 55% απαντά ότι έχει αρνητική γνώμη για την ΕΕ και μόνο το 39% έχει θετική. Πιο ευρωσκεπτικιστές δείχνουν να είναι όσοι δηλώνουν αριστεροί και όσοι δηλώνουν δεξιοί με την κατάσταση να βελτιώνεται στις ενδιάμεσες τοποθετήσεις. Πάντως μόνο μεταξύ όσων δηλώνουν κεντρώοι υπάρχει ένα σχετικό προβάδισμα της θετικής γνώμης για την ΕΕ.
Ο «Κανένας» παραμένει δημοφιλέστερος πρωθυπουργός
Ως προς τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, η δημοσκόπηση δείχνει ότι πιο δημοφιλής παραμένει η Ζ. Κωνσταντοπούλου, αν και με υποχώρηση σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ακολουθεί χωρίς μεταβολή στο 37%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μια μικρή βελτίωση στο 32%, ο Σωκράτης Φάμελλος είναι στα ίδια ποσοστά, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με προηγούμενες έρευνες στο 23%.
Από την άλλη ως προς την καταλληλότητα για τη θέση του πρωθυπουργού εξακολουθεί να προηγείται ο «Κανένας» με 36%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί με 26%, μετά η Ζ. Κωνσταντοπούλου με 11% και ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει υψηλότερο ποσοστό από αυτό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Διχασμένη η κοινή γνώμη ως προς το ζήτημα των πρόωρων εκλογών
Ως προς το ερώτημα εάν χρειάζονται πρόωρες εκλογές, φαίνεται ότι υποχωρεί κάπως το ισχυρό αίτημα για εκλογές τώρα και ενισχύεται η θέση για εκλογές με την ολοκλήρωση της τετραετίας που φτάνει το 50%. Και εδώ η διχοτομική γραμμή αφορά τον άξονα «αριστερά-δεξιά» με τους πιο ένθερμους οπαδούς του θέσης για αποφυγή πρόωρων εκλογών να βρίσκονται στον χώρο της κεντροδεξιάς.