Ενώσεις Συντακτών: Η παρακολούθηση δημοσιογράφων από την ΕΥΠ ταιριάζει σε μη δημοκρατικά καθεστώτα

Ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει άμεσα εξηγήσεις

Parallaxi
ενώσεις-συντακτών-η-παρακολούθηση-δη-845352
Parallaxi
εικόνα SOOC

Την παρέμβαση της κεντρικής ένωση συντακτών της χώρας της ΕΣΗΕΑ, αλλά και της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδας, προκάλεσαν τα δημοσιεύματα περί παρακολούθησης δημοσιογράφων από την ΕΥΠ.

Σε ψήφισμα της τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών της ΕΣΗΕΑ, τονίζεται ότι: «η παρακολούθηση δημοσιογράφων από την ΕΥΠ δεν ταιριάζει σε δημοκρατικά καθεστώτα» και καταδικάζεται απερίφραστα η παρακολούθηση οποιουδήποτε δημοσιογράφου. Επίσης η Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, καταδικάζει κατηγορηματικά την παρακολούθηση δημοσιογράφων στη Ελλάδα και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να δώσει «άμεσες και ικανοποιητικές απαντήσεις για το ζήτημα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση – ψήφισμα της ΕΣΗΕΑ:

«Η παρακολούθηση δημοσιογράφων από την ΕΥΠ δεν ταιριάζει σε δημοκρατικά καθεστώτα.Πρόσφατο δημοσίευμα αποκάλυψε διαβιβαστικά έγγραφα της ΕΥΠ, ένα εκ των οποίων αφορούσε την εντολή παρακολούθησης του δημοσιογράφου Σταύρου Μαλιχούδη.

Ο συνάδελφος βρέθηκε στο στόχαστρο της ΕΥΠ εξαιτίας ρεπορτάζ του για την ιστορία ενός 12χρονου παιδιού από τη Συρία, που βρισκόταν μαζί με την οικογένεια του υπό διοικητική κράτηση στην Κω.

Η αντιμετώπιση της δημοσιογραφικής έρευνας ως απειλής είναι πρωτοφανής και δεν αρμόζει σε δημοκρατικά καθεστώτα. Πιστή στη ρήση ότι η δημοσιότητα είναι η ψυχή της δικαιοσύνης, η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει απερίφραστα την παρακολούθηση οποιουδήποτε δημοσιογράφου από την ΕΥΠ».

Η ανακοίνωση της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδας:

«Σημειώσαμε με μεγάλη ανησυχία την αναφερόμενη παρακολούθηση δημοσιογράφων από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ελλάδας, ΕΥΠ. Πρόσφατο ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην ελληνική καθημερινή Η Εφημερίδα των Συντακτών , το οποίο δεν έχει ακόμη διαψευστεί, αποκάλυψε διαβαθμισμένες μεταδόσεις της ΕΥΠ, μία εκ των οποίων αφορούσε εντολή παρακολούθησης του συναδέλφου μας Stavros Ma λιχούδης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Σταύρος παρακολουθείτο ενώ εργαζόταν πάνω σε μια ιστορία για έναν 12χρονο ανήλικο από τη Συρία που ζει με την οικογένειά του υπό διοικητική κράτηση στην Κω. Η ΠΠΑ καταδικάζει κατηγορηματικά την παρακολούθηση δημοσιογράφων σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα και την αντιμετώπιση των ερευνών στα ΜΜΕ ως πιθανές απειλές. Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές να δώσουν άμεσες και ικανοποιητικές απαντήσεις για το ζήτημα. Το συμβούλιο της FPA».

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα