Πολιτική

Επικράτησαν τα φαβορί στους δήμους Καλαμαριάς, Παύλου Μελά και Κορδελιού – Εύοσμου

Αλλαγή διοικήσεων στους δήμους όπου χρειάστηκαν επαναληπτικές εκλογές – Πολύ μικρή η προσέλευση στις κάλπες    

Φίλιππος Δεργιαδές
επικράτησαν-τα-φαβορί-στους-δήμους-κα-1070256
Φίλιππος Δεργιαδές

Η αλλαγή διοικήσεων στους περιφερειακούς δήμους της πόλης, όπου χρειάστηκε η επαναληπτική διαδικασία των εκλογών, αν μη τι άλλο, καταγράφει την διάθεση των πολιτών να αλλάξουν σελίδα και να δώσουν την ευκαιρία σε νέα πρόσωπα να εκφράσουν τις τοπικές κοινωνίες και τις ανάγκες τους.

Η ανατροπή που συντελέστηκε στους δήμους Καλαμαριάς, Παύλου Μελά και Κορδελιού – Εύοσμου, συνοδεύτηκε και από μεγάλη αποχή των πολιτών που δεν έδειξαν την πολιτική ευαισθησία να μπουν στα παραβάν και να ψηφίσουν.

Καθαρή νίκη της Χρύσας Αράπολγου

Στο δήμο Καλαμαριάς, ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης, δεν κατόρθωσε να πετύχει το θαύμα του 2019 και έχασε τις εκλογές από την Χρύσα Αράπογλου, που συγκέντρωσε 57,92% και 12.990 ψήφους. Από την πλευρά του ο Γ. Δαρδαμανέλης, συγκέντρωσε 42,08% και 9.439 ψήφους.

Η συμμετοχή περιορίστηκε στο 40,98% από το 52,77% του πρώτου γύρου. Η νίκη της Χρύσας Αράπογλου, ήταν αναμενόμενη καθώς η πλειοψηφία των παρατάξεων που συμμετείχαν στις εκλογές, εκτός μίας, ανήκαν στο λεγόμενο προοδευτικό χώρο. Ο δήμος Καλαμαριάς, λίγο πολύ πολιτικά επανέρχεται στο φυσικό του χώρο, αλλά η επόμενη ημέρα δεν θα είναι εύκολη για την νέα δήμαρχο και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, που θα πρέπει να αναμετρηθεί με τα ιδιωτικά συμφέροντα και το κεντρικό κράτος για να διευθετήσει τις μεγάλες προκλήσεις που αφορούν κυρίως το παραλιακό μέτωπο του δήμου, αλλά και τις αναπλάσεις υποβαθμισμένων περιοχών όπως ο Φοίνικας.

Στο δήμο Παύλου Μελά, νίκη για το φαβορί από τον πρώτο γύρο

Στο δήμος Παύλου Μελά, η νίκη του Δημήτρη Ασλανίδη, δεν ήταν έκπληξη. Η συμμετοχή κινήθηκε πολύ χαμηλά στο 37.71%, ενώ στον πρώτο γύρο είχε αγγίξει το 50,28%.

Ο Δημήτρης Ασλανίδης, κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 55,79% και 12.599 ψήφους, επιβεβαιώνοντας την τάση αλλαγής στο δήμο καθώς και στις 8 Οκτωβρίου είχε έρθει πρώτος με ποσοστό 31,72%  και 9.594 ψήφους.

Ο αντίπαλος του στον δεύτερο γύρο, απερχόμενος δήμαρχος, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, συγκέντρωσε 44,21% και 9.984 ψήφους ενώ στον πρώτο γύρο είχε συγκεντρώσει 31,36% και 9.483 σταυρούς.

Και οι δύο προέρχονται από το χώρο της ΝΔ, αλλά, όπως καταγράφεται και στο αποτέλεσμα, οι ψηφοφόροι του τρίτου των εκλογών της πρώτης Κυριακής Γιώργου Λίλτση, σε μεγάλο βαθμό κινήθηκαν προς τον Δημήτρη Ασλανίδη.

Ο νέος δήμαρχος Παύλου Μελά, θα πρέπει να βρει λύσεις για τα κυρίαρχα προβλήματα του δήμου, που είναι οι υποδομές και τα αντιπλημμυρικά έργα, η ατμοσφαιρική και περιβαλλοντική ρύπανση, η προστασία του δημόσιου χώρο και η αξιοποίηση του στρατοπέδου Καρατάσιου, οι αθλητικές και σχολικές υποδομές κ.α.

Γαλάζια υπόθεση ο δήμος  Ελευθέριο Κορδελιό – Εύοσμου,

Εσωτερική υπόθεση της «ΝΔ», ήταν και οι εκλογές στον δήμο Ελευθέριο Κορδελιό – Εύοσμου, όπου επικράτησε ο Ελευθέριος Αλεξανδρίδης με 56,73% και 12.873 ψήφους.

Δεύτερος κατετάγη ο απερχόμενος δήμαρχος, Κλεάνθης Μανδαλιανός, με 43,27% και 9.817, ψήφους. Και εδώ επικράτησε το φαβορί από τον πρώτο γύρο κατά τον οποίο είχαμε: Ελευθέριος Αλεξανδρίδης 36,06% με 10.978 ψήφους και Κλεάνθης Μανδαλιανός με 32,56% και 9.913 ψήφους.

Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι ψηφοφόροι της τρίτης του πρώτου γύρου Μαρίας Μανούκα που είχε συγκεντρώσει 23,89% και 7.272 ψήφους.

Η επόμενη μέρα θα βρει τη νέα διοίκηση του δήμου Κορδελιό Ευόσμου με μία σειρά σοβαρών προβλημάτων όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η δυσοσμία και γενικά οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, η υπογειοποίηση των πυλώνων της ΔΕΗ στην περιοχή του πάρκου Μουσών, η αναβάθμιση και ολοκλήρωση των έργων των αθλητικών εγκαταστάσεων και κυρίως το θέμα της σχολικής στέγης αλλά και η έξαρση της παραβατικότητας – εγκληματικότητας.

Να σημειωθεί πως και στον συγκεκριμένο δήμο η συμμετοχή ήταν εξαιρετικά χαμηλή με 37,27% ενώ στον πρώτο γύρο συμμετείχε το 49,86%.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα