Πολιτική

Εύα Καϊλή: Όρος για την αποφυλάκισή της η απαγόρευση επικοινωνίας με τα ΜΜΕ

Αυτή η απόφαση λήφθηκε στο πλαίσιο της υπόθεσης διαφθοράς -Qatar Gate- που αφορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Parallaxi
εύα-καϊλή-όρος-για-την-αποφυλάκισή-της-1113875
Parallaxi

Η ανακρίτρια δικαστίνα Ορελί Ντελζέφ αποφάσισε εκ νέου την απαγόρευση επικοινωνίας με τα ΜΜΕ ως όρο για την απελευθέρωση της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή.

Αυτή η απόφαση λήφθηκε στο πλαίσιο της υπόθεσης διαφθοράς –Qatar Gate– που αφορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τη διαταγή της ανακρίτριας Ορελί Ντελζέφ, εάν η κυρία Καϊλή δεν συμμορφωθεί με τον όρο της απαγόρευσης επικοινωνίας με τον Τύπο, μπορεί να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. «Ενδείκνυται να προστεθεί ένας όρος που να απαγορεύει την επαφή με τον Τύπο για οτιδήποτε αφορά αυτήν την έρευνα, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και πρέπει να συνεχιστεί σε ήρεμο κλίμα», επισημαίνεται στη διαταγή της κ. Ντελζέφ.

Οι άλλοι όροι που ανανεώνονται μέχρι τις 21/3/2024 περιλαμβάνουν τις ακόλουθες υποχρεώσεις για την κυρία Καϊλή:

Υποχρέωση να διαμένει στην κατοικία της και να μην τροποποιεί τον χώρο διαμονής της χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση του δικαστή. Απαγόρευση εγκατάλειψης του χώρου Σένγκεν χωρίς την προηγούμενη άδεια του δικαστή. Απαγόρευση επαφής με τα άτομα που εμπλέκονται στον φάκελο της έρευνας, εκτός από το σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι. Οι δικηγόροι υπεράσπισης της βουλευτικής ασυλίας τής Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με επιστολή τους προς την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρουν τη δικαστική διαταγή με την οποία «η κυρία Καϊλή απειλείται ότι θα οδηγηθεί ξανά στη φυλακή, εάν κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, άμεσο ή έμμεσο για την υπόθεσή της στα μέσα ενημέρωσης» και επισημαίνουν ότι η διαταγή αυτή «επηρεάζει το δικαίωμά της κ. Καϊλή στην ελευθερία της έκφρασης».

Υπενθυμίζεται ότι η Ορελί Ντελζέφ είναι η δικαστής ανακρίτρια που διαδέχθηκε στη λεγόμενη υπόθεση «Qatargate», το δικαστή Μισέλ Κλεζ, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Ιούνιο του 2023 λόγω πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων. Ο γιος του Μισέλ Κλεζ είχε ιδρύσει από το 2018 μια εταιρεία φαρμακευτικής κάναβης με το γιο της βελγίδας ευρωβουλευτού, Μαρί Αρενά, η οποία επίσης εμπλέκεται στην υπόθεση, λόγω του στενού δεσμού της με το φερόμενο ως «εγκέφαλο», Αντόνιο Παντσέρι.

Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, ο Μισέλ Κλεζ προσπάθησε να καλύψει τη Μαρί Αρενά, όταν στην ανάκριση ανέφερε το όνομά της ο Παντσέρι. Τον περασμένο Ιούλιο οι βελγικές Αρχές βρήκαν στο σπίτι του γιού της Μαρί Αρενά 280.000 ευρώ σε μετρητά. Η Μαρί Αρενά μέχρι σήμερα δεν έχει ανακριθεί από τις βελγικές Αρχές.

Η εισαγγελία Βρυξελλών δεν έχει υποβάλλει αίτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αρθεί η ασυλία της, όπως έκανε με τους ευρωβουλευτές Ταραμπέλα και Κοτσολίνο.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο πρώην δικαστής της υπόθεσης «Qatargate», ο 68χρονος Μισέλ Κλεζ, είναι πλέον συνταξιούχος και θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές στο Βέλγιο τον Ιούνιο του 2024.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα