Επικαιρότητα

Φοιτητικές Εκλογές 2023: H αδιαφορία των φοιτητών και η «σύγκρουση» δύο παρατάξεων

Οι φοιτητικές εκλογές, φοιτητικές παρατάξεις και η στάση των νέων στην ημέρα της 10ης Μαΐου 2023.

Parallaxi
φοιτητικές-εκλογές-2023-h-αδιαφορία-των-φο-961383
Parallaxi

Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από τις φοιτητικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν αύριο στις 10 Μαΐου και μόλις μια εβδομάδα από τις εθνικές εκλογές για το 2023 που θα αναδείξουν και την πρωτοκαθεδρία του κόμματος που θα λάβει την κυβέρνηση της χώρας.

Οι εκτιμήσεις μιλούν για κλίμα έντασης στα ΑΕΙ κατά την διαδικασία της ψηφοφορίας αλλά περισσότερο εκφράζονται ανησυχίες και φόβοι για την αντιμετώπιση του εκλογικού αποτελέσματος που θα επέλθει μετά το πέρα της ψηφοφορίας. Σε μια έκρυθμη κατάσταση της χώρας μετά από όλες τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια αλλά και τις ραγδαίες αλλαγές των τελευταίων μηνών θα κληθούν να ψηφίσουν οι φοιτητές φέτος και αναμένονται επεισόδια αναταραχής τόσο κατά τις εκλογικές διαδικασίες των Πανεπιστημίων όσο και κατά τις εθνικές εκλογές που θα έρθουν στις 21 Μαΐου.

Φέτος ειδικά βλέπουμε την πανεπιστημιακή κοινότητα να βρίσκεται σε μια συνεχή αναταραχή λόγω του δυστυχήματος στα Τέμπη αλλά και και των μεταρρυθμίσεων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην τετραετή θητεία της. Πανεπιστημιακή αστυνομία, υπονόμευση τίτλων σπουδών, ιδιωτικοποίηση είναι λίγα από τα οποία έχουν δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στην φοιτητική κοινότητα για το μέλλον των πανεπιστημίων.

Πιο συγκεκριμένα ωστόσο, οι διοικήσεις των ιδρυμάτων φοβούνται για σοβαρά επεισόδια μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων, ένταση η οποία ξεκίνησε από πέρυσι μεταξύ της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΠΚΣ (ΚΚΕ) για το ποια πήρε την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των φοιτητών.

Τι συνέβη στις φοιτητικές εκλογές το 2022;

Το 2022 δημιουργήθηκε ένα μεγάλο debate ανάμεσα στην φοιτητική παράταξη της Πανσπουδαστικής (ΠΚΣ) και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, με τις δύο φοιτητικές παρατάξεις να διατείνονται πως κέρδισαν τις φοιτητικές εκλογές, αμφισβητώντας η μία το αποτέλεσμα της άλλης.

Η ΔΑΠ ΝΔΦΚ ήταν  η μόνη παράταξη που δεν έδωσε την πρωτιά στην Πανσπουδαστική (ΠΚΣ). Σύμφωνα με την ΠΚΣ η παράταξη είναι η πρώτη δύναμη μετά από 35 χρόνια ενώ σύμφωνα με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ η παράταξη διατήρησε την πρωτιά της. Αντιθέτως, στα αποτελέσματα της ΕΑΑΚ νικητής των φοιτητικών εκλογών 2022 εμφανίζεται η ΠΚΣ με 33,68%.

Το πρόβλημα της αναξιοπιστίας κατά την μέτρηση των ψήφων ωστόσο ξεκινά από πολύ παλαιότερα. Όταν δημιουργήθηκε η ΕΦΕΕ το 1967 φάνηκε σαν ένας φάρος ελπίδας και δικαιοσύνης απέναντι στα εκλογικά δικαιώματα των φοιτητών. Μερικά χρόνια αργότερα ωστόσο, το 1980, αναστάλθηκε η λειτουργία της λόγω ασυμφωνίας των φοιτητικών παρατάξεων να εκλέξουν διοικητικό συμβούλιο. Ως αποτέλεσμα αυτού δεν υπάρχει κάποιο αξιόπιστο όργανο που να καταγράφει την ψήφο των φοιτητών και έτσι η κάθε παράταξη δίνει τα δικά της αποτελέσματα προκαλώντας ένα χάος και σίγουρη μια εξαιρετικά θολή εικόνα για τις πολιτικές επιλογές των νεότερων γενιών.

Η κατάσταση αυτή έχει επηρεάσει και τους ίδιους τους φοιτητές οι οποίοι προτιμούν (σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά) να απέχουν από τις εκλογικές διαδικασίες καθώς βλέπουν ότι δεν μιλούν την ίδια «γλώσσα» με τις φοιτητικές παρατάξεις.

Τι υποστηρίζουν οι παρατάξεις

Στα επίσημα προφίλ των φοιτητικών παρατάξεων έχει ξεκινήσει ένας ψηφιακός “πόλεμος” με μοναδικό στόχο την διεκδίκηση της πρώτης θέσης στην διαδικασία της ψηφοφορίας. Από τα προφίλ τους στα social media, ανεβάζουν προεκλογικές καμπάνιες με υποσχέσεις και αιχμές το ένα κόμμα με το άλλο δημιουργώντας ένα πεδίο έντονου διχασμού και έχθρας.

Με αναρτήσεις από την Πανσπουδαστική με τίτλο 11+1 ερωτήματα για την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ερωτήσεις όπως: “πόσο κοστίζει η αξιοπρέπεια των φοιτητών;”, καθώς και σε ανακοίνωση της που αναφέρει: “Η ΔΑΠ πετάει στα σκουπίδια τη ψήφο των φοιτητών, επιλέγοντας να μην εκπροσωπήσει όσους τη στήριξαν στα όργανα του Φοιτητικού Συλλόγου”, στέκεται απέναντι η Πανσπουδαστική στην ΔΑΠ. Και αντίστοιχα σε δημοσιεύσεις απαντήσεων προχωρά η ΔΑΠ. Σε σχετική της ανάρτηση έγραψαν:

“Προφανώς, η ΠΚΣ έχει μπερδέψει τις φοιτητικές εκλογές με φεστιβάλ της ΚΝΕ και θεωρεί ότι μπορεί να τις ορίζει, όποτε αυτή το επιθυμεί.
Όπως φαίνεται στην επίσημη ανακοίνωση του Συλλόγου-φάντασμα ΣΕΥ του ΔΙΠΑΕ, η ΠΚΣ καλεί τους φοιτητές, σε «διημεράκι» φοιτητικών εκλογών, την ίδια στιγμή που ζητούσε διακαώς, οι φοιτητικές εκλογές να πραγματοποιηθούν στις 10 Μαΐου, υπογράφοντας μάλιστα, το έγγραφο του Διαπαραταξιακού Συμβουλίου. Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να αναγνωρίσουμε Συλλόγους χωρίς θεσμική νομιμοποίηση, πόσo μάλλον Συλλόγους, που πραγματοποιούν φοιτητικές εκλογές σε διαφορετική ημερομηνία. Τέτοιες κινήσεις, αποτελούν ύβρη προς κάθε δημοκρατική διαδικασία και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, να μετατρέψει αυτή τη συντονισμένη προσπάθεια ευτελισμού των φοιτητικών εκλογών, σε κανονικότητα.”

Τι λένε οι φοιτητές για τις παρατάξεις;

Σε μια μικρή έρευνα που πραγματοποίησε η parallaxi, ένα ποσοστό φοιτητών φαίνεται να μην συμμετέχει στις φοιτητικές εκλογές τα τελευταία χρόνια. Η αναξιοπιστία που έχει δημιουργηθεί σε συνδυασμό με την ελλιπή ενημέρωση, έχει οδηγήσει την φοιτητική κοινότητα σε αυτή της την στάση. Φαίνεται να αποστασιοποιούνται συνειδητά από τις εκλογικές διαδικασίες στο χώρο του πανεπιστημίου.

“Δεν έχω παρακολουθήσει τις θέσεις των κομματικών παρατάξεων για τις φοιτητικές εκλογές αλλά ελπίζω να μην χρησιμοποιήθηκε η τραγωδία στα Τέμπη ως μέσο προπαγάνδας μεταξύ των παρατάξεων. Πιστεύω ότι ο σκοπός των φοιτητικών εκλογών θα έπρεπε να είναι η ανάδειξη εκπροσώπων που όντως ενδιαφέρονται για τη σχολή και θα βοηθήσουν στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων των φοιτητών και στην επίλυση των προβλημάτων που θα προκύψουν και όχι στην προώθηση κάποιας κομματικής παράταξης.”

“Πιστεύω ότι ο σκοπός των φοιτητικών εκλογών θα έπρεπε να είναι η ανάδειξη εκπροσώπων που όντως ενδιαφέρονται για τη σχολή και θα βοηθήσουν στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων των φοιτητών και στην επίλυση των προβλημάτων που θα προκύψουν και όχι στην προώθηση κάποιας κομματικής παράταξης.”

“Από όταν ήμουν στο ΠΑΜΑΚ θυμάμαι ότι κυριολεκτικά προκειμένου να παίρνουν σημειώσεις για τα μαθήματα γράφονταν στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και μετά έρχονταν και μας μιλούσαν σχετικά με αυτή για να μπούμε κι εμείς οπότε από τότε έχω μια απέχθεια συν το ότι όταν είχαμε εκλογές γέμιζε όλο το πανεπιστήμιο.”

Στην ερώτηση επίσης για το αν είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές η απάντηση ήταν αρνητική.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα