Η 36χρονη Θεσσαλονικιά που δραστηριοποιείται στον χώρο των βλαστοκυττάρων στην Ρουμανία
Aπό τα βλαστοκύτταρα στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο κόσμος των βλαστοκυττάρων εξελίσσεται διαρκώς. Τα βλαστοκύτταρα είναι ειδικοί τύποι κυττάρων που έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται και να μεταμορφώνονται σε διάφορους τύπους κυττάρων στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτή η ιδιότητα τα καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στην ιατρική και την επιστήμη. Ετσι ΑΝΑ το κόσμο εχουν δημιουργηθει ιδιωτικα κέντρα φύλαξης βλαστοκυττάρων γνωστά ως ιδιωτικές οικογενειακές τραπεζας βλαστικών κυττάρων.
Η 36χρονη Τζένη Συκιώτη που κατεβαίνει υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Παύλου Μελά στην παράταξη “Ευ Πόλις” στην του νυν δημάρχου Δημήτρη Δερμουτζίδη, δραστηριοποιείται στον τομέα των βλαστοκυττάρων σε εταιρία με έδρα την Ρουμανία, αγαπά την μόδα, έχει ζήσει σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, μιλά πέντε γλώσσες και μεγάλωσε στην Ηλιούπολη.
“Σπούδασα πολιτικών επιστημών στο ΑΠΘ και δραστηριοποιήθηκα σε εταιρίες βλαστοκυττάρων, παρακολουθώντας παράλληλα σεμινάρια, πάντα είχα στο μυαλό μου πως πρέπει να πάρω όσο περισσότερα εφόδια μπορούσα για να εξελιχθώ επαγγελματικά. Έτσι, αποφάσισα να κάνω μεταπτυχιακό στην διοίκηση μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας και όταν τελείωσα και αποφάσισα πως θέλω να ασχοληθώ με τα βλαστοκύτταρα, τα οποία απασχολούν εξαιρετικά την ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα. Υπάρχει μία γενική αμφισβήτηση γύρω από αυτόν τον τομέα, ωστόσο εγώ μέσα από την ενασχόληση μου έχω δει κόσμο να λέει “θα κάνουμε δεύτερο παιδί για να βοηθήσουμε το πρώτο.” Κυρίως θα δούμε να δημοσιεύουν την εμπειρία τους με τα βλαστοκύτταρα πάσχοντες λευχαιμίας. Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα κρατάμε τα βλαστοκύτταρα για 20 χρόνια, υπάρχει δυνατότητα να επεκταθεί το χρονικό τους πλαίσιο ζωής. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια συνειδητοποίησα πως είναι ένα μόσχευμα ζωής, ως ένα εργαλείο στα χέρια των γιατρών για να βοηθήσουν έναν ασθενή. Η Ρουμανία ακολουθούσε τα γερμανικά πρότυπα, έτσι κι εγώ αποφάσισα να σπουδάσω εκεί και να λάβω γνώσεις από σπουδαίους έλληνες βιολόγους και γιατρούς. Παίρνοντας όλα τα εφόδια, μπόρεσα να επεκταθώ στο διοικητικό κομμάτι. Δουλεύω με πάθος και θέλω όλα όσα αναλάβω να τα φέρνω εις πέρας με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είμαι διοικητικη σύμβουλος σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας και βιοτεχνολογίας που δραστηριοποιουνται στο χώρο της ιδιωτικής φύλαξης βλαστοκυττάρων.
Στην Ελλάδα, σε ερευνητικό επίπεδο η εφαρμογή των βλαστοκυττάρων έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια σε αρκετά ινστιτούτα. Σχετικα με τη χρήση των βλαστοκυττάρων στην Ελλάδα έχουμε αναφορές για την αναγέννηση των ιστών, τη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου, στις νευροεπιστήμες, την καρδιολογία και την οφθαλμολογία. Η φύλαξη βλαστοκυττάρων ρυθμίζεται από το Νόμο 3305/2005 “Ρύθμιση Θεμάτων Βλαστοκυττάρων Ανθρώπινης Προέλευσης”. Ο νόμος αυτός θεσπίζει τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες για την αποθήκευση και τη χρήση βλαστοκυττάρων στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η πρόοδος που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην οριοθετηση ενός νομοθετικού πλαισίου γύρω από τη φύλαξη βλαστοκυττάρων είναι αξιοσημείωτη και χρήζει αναγνώρισης καθώς οριστηκαν επίσημα οι προδιαγραφές για την ασφάλεια και την ποιότητα των αποθηκευμένων βλαστοκυττάρων και οι τράπεζες αυτές υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους προς το κοινό όφελος. Θέλω να τονίσω ότι πλέον υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο και δεν στηριζομαστε σε κοινοτικές οδηγίες. Πρέπει να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια έτσι ώστε να μπορέσει ο κόσμος με προωθητικές ενεργειες να γνωρίσει τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν τα βλαστοκυτταρα στην ζωή μας και να μπορέσει να τα εμπιστευτεί. Και τα εργαστήρια να συνεχίσουν και να αναπτύξουν την έρευνα στην χρήση των βλαστοκυττάρων.”
Όπως λέει το μικρόβιο της πολιτικής το είχε από μικρή έτσι ήθελε να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση διότι την αφορά ο τόπος που μεγάλωσε.
“Σκεπτόμενη το που προσφέρω και για ποιον λόγο η καρδιά μου χτύπησε στον δήμο μας. Δεν το κάνω για να βιοποριστώ το κάνω καθαρά από θέμα προσφοράς. Κατεβαίνω στον Δήμο που μεγάλωσα και στην γειτονιά μου. Ο Δήμος μας είναι μεγάλος και έχει ιστορία, υπάρχουν έλληνες του Πόντου, της Μικράς Ασίας και υπάρχει πολιτισμός. Πρέπει με τα εργαλεία που ήδη υπάρχουν να τον ανθίσουμε, να δώσουμε προς τα έξω τον πολιτισμό του. Ένας Δήμος που έχει αρκετούς πολιτιστικούς ομίλους και συλλόγους, χρειάζεται έναν άνθρωπο να μπορέσει να τους στηρίξει ακόμη περισσότερο. Το γεωγραφικό κομμάτι του πρέπει να το στηρίξουμε για να γίνει η προέκταση της Θεσσαλονίκης. Είμαστε πολύ κοντά στην πόλη, έχουμε στρατόπεδα και πάρκα, εφόδια που μπορούν να ανανεωθούν έτσι ώστε να κάνουμε την περιοχή πιο όμορφη. Θα ήθελα πολύ να στηρίξω την τοπική αγορά που τα τελευταία χρόνια φθίνει και οι γειτονιές ερημώνουν. Θα ήθελα να βρεθεί ένας τρόπος να κρατάμε τους πολίτες και τους επιχειρηματίες στην γειτονιά είναι πολύ σημαντικό. Θεωρώ πως τα δυτικά προάστια είναι παραγκωνισμένα, όμως έχουν γίνει προσπάθειες να ενσωματωθούν στην πόλη. Όμως η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με τους κατάλληλους ανθρώπους, οι οποίοι θα είναι νέοι και θα έχουν πάθος για να αναδειχθούν οι δυτικοί δήμοι. Η κοινωνία δεν είναι έτοιμη να δεχθεί τις γυναίκες σε ισχυρές πολιτικές θέσεις. ” Η Τζένη ασχολείται με την μόδα έχει δημιουργήσει το δικό της brand με την κολλητή της στο οποίο μπορεί να βρει κανείς ρούχα ελλήνων σχεδιαστών.
“Είχα διατροφικές διαταραχές, πέρασα από διάφορα στάδια και προσπαθώ πάντα για το καλύτερο. Ασχοληθήκαμε με την μόδα στην περίοδο της καραντίνας για ψυχολογικούς λόγους, ήταν μία περίοδος εγκλεισμού θέλαμε να βγάλουμε την δημιουργικότητα μας προς τα έξω. Είμαι εκτός μόδας ότι κάνω, το κάνω βάση της δικής μου αισθητικής, επιλέξαμε ένα μικρό e-shop προκειμένου να δείξουμε στον κόσμο ότι υπάρχουν έλληνες και ελληνίδες σχεδιαστές που μπορούν να προσφέρουν για όλο το ευρύ φάσμα, για κάθε σώμα, για κάθε γούστο. Όλες έχουμε δικαίωμα στην επιλογή. Ανακαλύψαμε τις σχεδιάστριες μέσω instagram, στο εξωτερικό για την ελληνική μόδα υπάρχει ακόμη η αμφισβίτηση.”