Πολιτική

Η Άννα Μυκωνίου υποψήφια με τον Απόστολο Τζιτζικώστα

Η Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη. Δυναμώνουμε τη Μακεδονία».

Parallaxi
η-άννα-μυκωνίου-υποψήφια-με-τον-απόστο-1047454
Parallaxi

Η Πρόεδρος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Άννα Μυκωνίου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της με το συνδυασμό του Απόστολου Τζιτζικώστα «Αλληλεγγύη. Δυναμώνουμε τη Μακεδονία».

Στη δήλωσή της, στα social media η Άννα Μυκωνίου για την υποψηφιότητά της τονίζει: «Με χαρά καταθέτω την υποψηφιότητα μου με την «Αλληλεγγύη» του Απόστολου Τζιτζικώστα και  ζητώ τη στήριξη σας.

Αγαπώ τον τόπο μου. Πιστεύω στη Κεντρική Μακεδονία, στο ρόλο της, στους ανθρώπους της, στο μέλλον της. Οραματίζομαι μια Θεσσαλονίκη και μια Κεντρική Μακεδονία γεωπολιτική μητρόπολη του Νότου, μια  Περιφέρεια που η κοινωνική συνοχή και η αλληλεγγύη αποτελούν δομικές της αξίες και μοχλό ανάπτυξης.

Οραματίζομαι μια Περιφέρεια, κέντρο πολιτισμού και καλλιτεχνικής δημιουργίας, ανοιχτή και χωρίς προκαταλήψεις  στις τάσεις και τα μηνύματα των καιρών. Μια Περιφέρεια που αξιοποιεί το άφθονο πολιτισμικό της δυναμικό, που έχει τη δική της πολιτιστική ταυτότητα, δεμένη με την ιστορία της και τις δημιουργικές ανησυχίες των ανθρώπων της, που εξάγει τέχνη και πολιτισμό και δεν στερείται τα άξια παιδιά της, που αναγκάζονται να μετοικήσουν, για να δώσουν αλλού σάρκα και οστά στα όνειρα τους.

Τα οράματα όμως δεν φτάνουν. Απαιτείται στρατηγική και συντεταγμένα βήματα.

Υπάρχει σε όλους μας μια στιγμή που πρέπει να κάνουμε ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ και να αναλάβουμε το ρόλο που μας αντιστοιχεί, σε μια τέτοια προσπάθεια. Με χαρά δέχτηκα την πρόταση του Απόστολου Τζιτζικώστα, να είμαι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος. Έχοντας ήδη  συνεργαστεί οκτώ χρόνια με τον Περιφερειάρχη στο Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας, έχω την πεποίθηση ότι μοιραζόμαστε τα ίδια όνειρα. Έχω επίσης την βεβαιότητα ότι υπάρχει η στρατηγική οπτική και η διαχειριστική επάρκεια για την υλοποίηση και των ΝΕΩΝ ΥΨΗΛΩΝ ΣΤΟΧΩΝ, που θέτουμε στο χώρο του πολιτισμού για το ΜΕΛΛΟΝ.

Από αυτήν τη διαδικασία προσδοκώ να βγω ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΗ για να συνεχίσω, με την ίδια πάντα όρεξη και αγάπη για δημιουργία».

Η Άννα Μυκωνίου βρίσκεται στο τιμόνι του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από το 2015. Από τότε έως σήμερα το Κέντρο Πολιτισμού παρουσίασε 1050 πολιτιστικές εκδηλώσεις τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 400.000 θεατές. Από αυτές 550 με ελεύθερη είσοδο και 400 με φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Σε αυτές συμμετείχαν περισσότεροι από 5.000 καλλιτέχνες, το 90% από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Δημιούργησε το «Φεστιβάλ Επταπυργίου» που παρουσιάζει κάθε καλοκαίρι ένα μήνα εκδηλώσεων οι οποίες προσελκύουν το έντονο ενδιαφέρον και των τουριστών.

Ανέδειξε τους Κήπους της Βίλας Αλλατίνη μέσα από τις «Βραδιές Πολιτισμού», καθιέρωσε το «Επίσημο ένδυμα», μια βραδιά τιμής σε ένα σπουδαίο καλλιτέχνη, κάθε χρόνο. Επίσης ανέδειξε τα μνημεία μέσα από σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα. Υποστήριξε το ερασιτεχνικό θέατρο διοργανώνοντας από το 2016 το Φεστιβάλ Θυμέλη και το Comedy Festival.

Βιογραφικό Άννας Μυκωνίου

  • Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, φοίτησε στην Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί και είναι πτυχιούχος Γαλλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ.
  • Η αγάπη της για την λογοτεχνία την οδήγησε να συνεχίσει τις σπουδές της στο Παρίσι και μετά από τέσσερα δημιουργικά χρόνια υποστήριξε την διδακτορική της διατριβή στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris IV Sorbonne), που απέσπασε τιμητική διάκριση.
    • Τα επόμενα χρόνια επικεντρώθηκε στη διεύθυνση της οικογενειακής επιχείρησης EBIPE S.A, που δραστηριοποιείται στο Λάκκωμα Χαλκιδικής και έχει επιτυχημένη, ανοδική πορεία μέχρι και σήμερα.
    • Παράλληλα στο ίδιο διάστημα 1992-2015 δίδαξε Ελληνική, Παγκόσμια και Παιδική Λογοτεχνία στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.
    • Επιπλέον έχει δημοσιεύσει ένα βιβλίο με τίτλο «Σουρεαλισμός και Ελύτης» και σημαντικό αριθμό μελετών και άρθρων πάνω στα σύγχρονα λογοτεχνικά κινήματα και την ποίηση. Έχει επιμεληθεί  βραδιές ποίησης και μουσικής στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα και στο  Φεστιβάλ Επταπυργίου.
    • Το 2015 ανέλαβε Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, με βασικούς στόχους την οικονομική του εξυγίανση, την επαναδραστηριοποίηση του, αλλά κυρίως την δημιουργία ενός ξεχωριστού πολιτιστικού αποτυπώματος στην  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
    • Το 2018 ολοκληρώθηκε η οικονομική εξυγίανση του Κέντρου Πολιτισμού και μέχρι και σήμερα είναι ένας από τους λίγους φορείς πολιτισμού που λειτουργεί με πραγματικά ισοσκελισμένο ισολογισμό.
    • Σήμερα, το Κέντρο Πολιτισμού, εύρωστο και οικονομικά υγιές πλέον, αποτελεί έναν από τους κύριους φορείς παραγωγής πολιτιστικού προϊόντος στη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
    • Το 2019 δημιουργείται το Φεστιβάλ Επταπυργίου που παρουσιάζει κάθε καλοκαίρι ένα μήνα εκδηλώσεων στο φρούριο του Επταπυργίου, ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της Θεσσαλονίκης που έμενε μέχρι τότε αναξιοποίητο. Όλες οι εκδηλώσεις που παρουσιάζονται εκεί (όπερες, θέατρο, έργα συμφωνικής μουσικής, αφιερώματα σε σημαντικούς θεσσαλονικιούς και μη καλλιτέχνες του έντεχνου τραγουδιού κ.α) αποτελούν παραγωγές του Κέντρου Πολιτισμού με τη συμμετοχή των σημαντικότερων πολιτιστικών φορέων της πόλης, Κρατικό Θέατρο, Μέγαρο Μουσικής, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου κ.α.
    • Το 2021 εκλέχτηκε αντιπρόεδρος της Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών – Κέντρο UNESCO και από τον Μάρτιο του 2023 είναι μέλος της Επιτροπής Δράσης και κοινωνικής προσφοράς της Χ.Α.Ν.Θ.
  • Είναι παντρεμένη με τον καθηγητή Πανεπιστημίου Ευάγγελο Δρυμπέτα, πρώην Αντιπρύτανη και νυν μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΔΠΘ και είναι μητέρα δυο παιδιών, του Ραφαήλ και της Ισμήνης.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα