Η Ελλάδα ξανά στις κάλπες – Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Ένας χρηστικός οδηγός για τις εκλογές της Κυριακής - Ποιοι διεκδικούν τη ψήφο μας, τι αλλάζει σε σχέση με τη διαδικασία του Μαΐου

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
η-ελλάδα-ξανά-στις-κάλπες-όσα-πρέπει-1023542
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Έναν μήνα και τέσσερις ημέρες μετά την εκλογική διαδικασία της 21ης Μαΐου, οι κάλπες στήνονται και πάλι στην ελληνική επικράτεια την Κυριακή 25 Ιουνίου.

Παρακάτω σου ετοιμάσαμε έναν χρηστικό οδηγό για όσα πρέπει να ξέρεις πριν μπεις στο παραβάν για να αποφασίσεις για το μέλλον της χώρας.

Από τις ώρες που μπορείς να ασκήσεις το εκλογικό σου δικαίωμα και τα δικαιολογητικά που πρέπει να έχεις μαζί σου μέχρι τα κόμματα που συμμετέχουν, αλλά και το τι αλλάζει σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 είναι μια ξεχωριστή, νέα εκλογική διαδικασία, ανεξάρτητη από εκείνη της 21ης Μαΐου 2023. Ως εκ τούτου, χαρακτηρισμοί όπως «δεύτερος γύρος» ή «επαναληπτικές εκλογές» δεν είναι ορθοί.

Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, εν αντιθέσει με εκείνες της 21ης Μαΐου που διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Οι επικείμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα) και όχι με σταυρό προτίμησης. Με αυτή τη διαδικασία, οι βουλευτές εκλέγονται βάσει της σειράς κατάταξης τους στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας, η οποία καθορίζεται από τα εκάστοτε κομματικά επιτελεία. Ως εκ τούτου, ΔΕΝ βάζουμε σταυρό στα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Εξάλλου, στα παραβάν των εκλογικών τμημάτων που θα δημιουργηθούν δεν θα υπάρχει στιλό.

Πότε ψηφίζουμε;

Οι κάλπες θα ανοίξουν το πρωί της Κυριακής (25/6) και θα παραμείνουν ανοιχτές έως το απόγευμα. Συγκεκριμένα, οι κάλπες ανοίγουν στις 7:00 το πρωί της Κυριακής (25/6) και οι ψηφοφόροι μπορούν να ρίξουν το ψηφοδέλτιό του ως τις 19:00 το απόγευμα, όταν και η ψηφοφορία ολοκληρώνεται.

Έτσι, όλοι οι πολίτες έχουν δώδεκα ώρες στη διάθεσή προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Παρόλα αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες φορές η ψηφοφορία παρατείνεται για λίγη ώρα σε περίπτωση που κατά την ώρα λήξης της ψηφοφορίας υπάρχουν ουρές έξω από κάποιο εκλογικό τμήμα.

Πώς ψηφίζουμε

Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους (ακόμα κι αν έχει λήξει) ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας που είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης wallet.gov.gr.

Ποιοι έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν;

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που συμπλήρωσαν το 17ο έτος της ηλικίας τους. Πιο συγκεκριμένα όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος μέχρι την 31 Δεκεμβρίου του 2023., με την προϋπόθεση ότι έχουν περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του «εκλέγειν».

«Ασταύρωτα» ψηφοδέλτια

Οι επικείμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα) και όχι με σταυρό προτίμησης. Με αυτή τη διαδικασία, οι βουλευτές εκλέγονται βάσει της σειράς κατάταξής τους στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας, η οποία καθορίζεται από τα εκάστοτε κομματικά επιτελεία. Ως εκ τούτου, την προσεχή Κυριακή οι ψηφοφόροι δεν θα χρειαστεί να «σταυρώσουν» τα ψηφοδέλτια γι αυτό άλλωστε τα παραβάν των εκλογικών κέντρων δεν θα διαθέτουν στυλό.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία θα γίνει με νέα ψηφοδέλτια, ως εκ τούτου, ψηφοδέλτια που αφορούσαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 καθίστανται άκυρα και δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν.

Πώς θα βρείτε πού ψηφίζετε

Η πλατφόρμα που πρέπει να μπείτε είναι το «Μάθε πού ψηφίζεις» (ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ) και σε λίγα δευτερόλεπτα θα δείτε τη σχολική μονάδα που πιθανότατα να έχει αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική διαδικασία το 2019.

Για να μάθετε το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζετε, πρέπει να βάλετε 5 προσωπικά στοιχεία:

  • Επώνυμο (Ολογράφως)
  • Όνομα (Τα δύο πρώτα γράμματα)
  • Όνομα μητέρας (Τα δύο πρώτα γράμματα)
  • Όνομα πατέρα (Τα δύο πρώτα γράμματα)
  • Έτος γέννησης (4 ψηφία)

Επίσης έχει μπει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο με δύο γραμμές εξυπηρέτησης (2131361500 και 2131313800) το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00.

Τι ισχύει με τους ετεροδημότες

Το Υπουργείο Εσωτερικών, προς διευκόλυνση των εκλογέων που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον Δήμο διαμονής τους στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, μερίμνησε ώστε ετεροδημότες οι οποίοι έχουν υποβάλει σχετική αίτηση στον αρμόδιο Δήμο και η οποία έχει διεκπεραιωθεί το αργότερο έως και την 30η Απριλίου 2023, να ψηφίσουν στον Δήμο διαμονής τους.

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι οποιαδήποτε αίτηση δεν διεκπεραιώθηκε έως τις 30 Απριλίου, δεν θα ληφθεί υπόψη στην επικείμενη εκλογική διαδικασία.

Κατά τα άλλα, παραμένουν σε ισχύ οι λοιπές προϋποθέσεις της εκλογικής νομοθεσίας.

Το Σάββατο ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού

Το Σάββατο 24 Ιουνίου, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του εξωτερικού θα προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις γενικές βουλευτικές εκλογές.

Οι Έλληνες εκλογείς που διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό, εφόσον το επέλεξαν, αντί να μεταβούν στην Ελλάδα (άρθρο 2 του ν. 4648/2019).

Το υπουργείο Εξωτερικών, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο είναι αρμόδιο για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, συνδράμει με τη συνεχή συνέργεια των οικείων ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών την προετοιμασία της εκλογικής διαδικασίας και τη λειτουργία των εκλογικών τμημάτων ανά τον κόσμο, σημαντικός δε αριθμός εξ αυτών θα φιλοξενηθεί σε πρεσβείες και γενικότερα χώρους ελληνικών αρχών Εξωτερικού, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Στους Ειδικούς Εκλογικούς Καταλόγους Εξωτερικού ενεγράφησαν 25.610 Έλληνες εκλογείς που διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας (έναντι 22.855 στις εκλογές της 20ης Μαΐου), σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση. Οι αιτήσεις εγγραφής τους είχαν υποβληθεί πριν από τη 17η Μαΐου 2023 (ήτοι σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 ημερών πριν από την προκήρυξη των εκλογών) και εγκρίθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με τα κριτήρια εκλογέων που προβλέπει ο νόμος.

Διευκρινίζεται πως οι εκλογείς εξωτερικού, καθώς και οι Έλληνες ναυτικοί που δεν έχουν περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους (άρθρο 6 του ν. 4648/2019), θα ψηφίσουν σε 102 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες (έναντι 99 εκλογικών Τμημάτων στις εκλογές της 20ης Μαΐου). Για τη συγκρότηση εκλογικού κέντρου σε μια πόλη, προϋπόθεση ήταν η εγγραφή τουλάχιστον 40 εκλογέων (άρθρο 7 ν. 4648/2019).

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού καλεί όλους τους Έλληνες εγγεγραμμένους εκλογείς του εξωτερικού:

  • Να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023, με διάρκεια ψηφοφορίας από 7.00 έως 19.00 τοπική ώρα κάθε χώρας.
  • Να επιβεβαιώσουν ότι έχουν συμπεριληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και να ενημερωθούν για την ακριβή διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν κάνοντας, προ της ψηφοφορίας, χρήση της εφαρμογής ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ στον ιστότοπο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, https://mpp.ypes.gov.gr/#/ συμπληρώνοντας τα πεδία Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης.
  • Να προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα τους έχοντας απαραιτήτως μαζί τους την ελληνική αστυνομική ταυτότητα ή το ελληνικό διαβατήριο τους (η Εφορευτική Επιτροπή επιβεβαιώνει τα στοιχεία ταυτότητας / διαβατηρίου και επαληθεύει την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού).

Άδεια εισόδου στους ανυπότακτους εξωτερικού

Απαλλάσσονται προσωρινά από τον έλεγχο της στρατολογικής κατάστασής τους, από τις 19 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου 2023, οι Έλληνες του εξωτερικού -πλην των λιποτακτών- που θα έλθουν στην Ελλάδα για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023.

Αυτό προβλέπει κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Στρατολογίας.

Τα κόμματα, οι συνασπισμοί και οι υποψήφιοι

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα συμμετάσχουν περισσότερα κόμματα από την εκλογική αναμέτρηση του περασμένου μήνα με τον αριθμό να φτάνει αισίως τα 32. Από αυτά τέσσερις είναι οι συνασπισμοί κομμάτων, ενώ δυο είναι οι μεμονωμένοι ανεξάρτητοι.

Σημειώνεται ότι ο Άρειος Πάγος έβαλε «μπλόκο» σε δώδεκα κόμματα.

Αναλυτικά τα 32 κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων, κ.λπ. που θα συμμετάσχουν στις επικείμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 είναι τα εξής:

Κόμματα

  1. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΚΕ)
  2. ΑΝΤΑΡΣΥΑ
  3. ΟΚΔΕ
  4. ΚΚΕ (μ-λ)
  5. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  6. ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ- ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
  7. ΜΕΡΑ 25
  8. ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
  9. ΣΥΡΙΖΑ
  10. ΝΙΚΗ
  11. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
  12. ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
  13. Μ-Λ ΚΚΕ
  14. ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-Τ.Ρ.Α.Μ.Π.
  15. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
  16. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
  17. ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ
  18. ΟΑΚΚΕ
  19. 19) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
  20. ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ.)
  21. ΟΡΑΜΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  22. ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ
  23. ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
  24. ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ
  25. ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  26. ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΝ ΤΟ ΟΛΟΝ

Συνασπισμοί κομμάτων

  1. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
  2. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
  3. ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΜΩΒ
  4. ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ

Μεμονωμένοι ανεξάρτητοι

  1. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
  2. ΣΠΕΝΤΖΑΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΑΣΥΡΜΑΤΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΠΟΘΥΤΗ 1978- ΤΡΙΓΩΝΟ ΒΕΡΜΟΥΔΩΝ -UFO- USO EXTRATERRESTIALS- EINSTEIN – ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

Ελεύθερα διόδια

Να σημειωθεί ότι η διέλευση των πολιτών σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας θα είναι ελεύθερη, χωρίς καταβολή διοδίων, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνησή τους στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξέδωσε εντολή για δωρεάν διελεύσεις επιβατικών Ι.Χ. και δικύκλων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους λόγω διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών ως εξής:

Για τους ψηφοφόρους από τις 00:00 του Σαββάτου 24 Ιουνίου 2023 (μεσάνυχτα Παρασκευής προς Σάββατο) μέχρι τις 08:00 το πρωί της Δευτέρας 26 Ιουνίου 2023.

Ειδικά για τους δικαστικούς αντιπροσώπους, οι δωρεάν διελεύσεις ισχύουν από τις 10:00 το πρωί της Πέμπτης 22 Ιουνίου 2023 έως και τις 24:00 της Δευτέρας 26 Ιουνίου 2023. Η διέλευσή τους χωρίς την επιβολή διοδίων θα γίνεται με την επίδειξη του εγγράφου τοποθέτησης δικαστικού αντιπροσώπου, καθώς και του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητάς τους.

Η διέλευση από τις λωρίδες με εισπράκτορα θα γίνεται ως συνήθως, καθώς οι μπάρες στα διόδια θα είναι σε λειτουργία. Για τον λόγο αυτό, οι οδηγοί θα πρέπει να προσεγγίζουν τους σταθμούς διοδίων με τις συνήθεις χαμηλές ταχύτητες, ώστε να μπορούν να σταματήσουν, μέχρι ο εισπράκτορας να εκτελέσει την συναλλαγή με μηδενική χρέωση.

Οι κάτοχοι πομποδεκτών μπορούν να διέρχονται από τις ηλεκτρονικές λωρίδες, όπου αυτές είναι ανοικτές, επίσης χωρίς χρέωση. Θα πρέπει να μειώνουν σημαντικά την ταχύτητά τους προκειμένου να λειτουργεί ομαλά το αυτόματο άνοιγμα της μπάρας.

Στα τμήματα όπου οι ηλεκτρονικές λωρίδες θα είναι κλειστές, η ελεύθερη διέλευση θα γίνεται μέσω των λωρίδων με εισπράκτορα.

Οι οδηγοί θα ενημερώνονται, επίσης, μέσω των φωτεινών Πινακίδων Μεταβλητών Μηνυμάτων (VMS), όπου αυτές είναι διαθέσιμες, ότι πρέπει να σταματούν στους σταθμούς διοδίων.

Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης

Με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χαράλαμπου Λαλούση, επιστρέφονται από την Πέμπτη, οι άδειες οδήγησης, οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις επικείμενες Βουλευτικές εκλογές.

Η Απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις αστυνομικές Αρχές μέχρι και την Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2023, αποκλειστικά για τις παραβάσεις:

– του άρθρου 34 του Κ.Ο.Κ. (στάση και στάθμευση)

– και της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του Κ.Ο.Κ (πινακίδα Ρ-40, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση), για την οποία προβλέπεται αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας για είκοσι (20) ημέρες, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ., όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με την παράγραφο 3 του άρθρου 31 του Ν.4530/2018.

Εξαιρούνται οι παραβάσεις που αφορούν στην παρεμπόδιση ραμπών διάβασης ατόμων με αναπηρία και στη στάθμευση σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία (άρθρο 29 παρ. 1 εδ. β΄ του Ν. 4530/2018).

Προϋπόθεση για την επιστροφή των προαναφερόμενων στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας είναι η καταβολή του διοικητικού προστίμου.

Σημειώνεται ότι η εκτέλεση αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από δικαστικές ή άλλες Αρχές εφαρμόζεται κανονικά, καθώς δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω διαδικασία επιστροφής των στοιχείων.

Μπόνους εδρών

Σύμφωνα με το νέο σύστημα που αντικαθιστά την απλή αναλογική, το πρώτο κόμμα παίρνει αυτομάτως 20 επιπλέον έδρες εφόσον συγκεντρώσει ποσοστό 25% ενώ για κάθε μισή μονάδα επιπλέον λαμβάνει έξτρα μια ακόμα έδρα. Αυτό σημαίνει ότι για να καρπωθεί το σύνολο των 50 εδρών μπόνους πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 40%.

Πότε θα βγει το αποτέλεσμα

Με βάση την εμπειρία της πρόσφατης αναμέτρησης του Μαΐου η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα θα δοθεί από τους υπεύθυνους του Υπουργείου Εσωτερικών και της Singular Logic που «τρέχει» την διαδικασία περίπου μια με μιάμιση ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης ενώ έως τις 10 το βράδυ της Κυριακής θα έχει καταμετρηθεί περίπου το 80% των ψήφων.

Γενικότερα, η διαδικασία της καταμέτρησης αναμένεται να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές καθώς αυτήν τη φορά δεν θα υπάρχουν οι «σταυροί» προτίμησης στους υποψήφιους βουλευτές.

Η εκλογή των υποψηφίων θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των εδρών που θα λάβει κάθε κόμμα σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Αν για παράδειγμα στην εκλογική περιφέρεια της Μεσσηνίας το πρώτο κόμμα αποσπάσει 4 έδρες τότε θα εκλεγούν οι υποψήφιοι τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στις 4 πρώτες θέσεις της λίστας του κόμματος.

Τι ισχύει με την εκλογική άδεια

Η εκλογική διαδικασία της 25ης Ιουνίου μετρά αντίστροφα και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα δικαιούνται τη χορήγηση ειδικής άδειας μετ’ αποδοχών για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους.

Ειδικότερα, προβλέπεται πως όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, κατά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Η υπουργική απόφαση

Ο αριθμός των ημερών αδείας που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση των εργαζομένων στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους, καθορίζεται ως εξής:

Α. Για τους μισθωτούς με καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.

Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Β. Για τους μισθωτούς με καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας

Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους

Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Για όσους εκ των μισθωτών, η Κυριακή 25 Ιουνίου (ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας), είναι εργάσιμη ημέρα, θεωρείται ως ημέρα ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που προαναφέρθηκαν.

Σημειώνεται τέλος ότι η ειδική άδεια άσκησης εκλογικού δικαιώματος δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ΄ αποδοχών.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα