Πολιτική

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε τα στελέχη μετά το σοκ των αποτελεσμάτων

Ποια η επόμενη μέρα του Αλέξη Τσίπρα - Οι πρώτες δηλώσεις

Parallaxi
η-επόμενη-μέρα-στον-συριζα-τι-λένε-τα-1013506
Parallaxi

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει δεύτερο κόμμα, αλλά με ποσοστό όπως φαίνεται κάτω του 20% σύμφωνα με το τελικό EXI POLL, η απογοήτευση των στελεχών του κόμματος είναι εμφανής, με κορυφαία στελέχη να κάνουν ήδη τις πρώτες δηλώσεις τους, καθώς κάποιοι να δίνουν και στίγμα της επόμενης μέρας για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έφη Αχτσιόγλου: Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ

Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε η Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, στο OPEN, σχολιάζοντας το exit poll για τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023 και βάζοντας φρένο στα σενάρια για αλλαγή ηγεσίας στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Κληθείσα να σχολιάσει αν και κατά πόσο η ηγεσία του κόμματος ευθύνεται για το δυσάρεστο αποτέλεσμα και αν τίθεται θέμα αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα, η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε πως στον ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν ήταν η νίκη ή η ήττα θέμα ατομικής ευθύνες, αλλά μόνο συλλογικής.

Μάλιστα επέμεινε σε αυτό, επαναλαμβάνοντας πως η ευθύνη για την ήταν είναι συλλογική και θα πρέπει να εξεταστεί στις εσωτερικές διαδικασίες του κόμματος που θα ξεκινήσουν την επόμενη μέρα των εκλογών. «Είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση και πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί», είπε η κα Αχτσιόγλου.

Γεροβασίλη: «Δεν μπαίνει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ»

Την ίδια άποψη εξέφρασε και η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN λέγοντας χαρακτηριστικά «Προφανώς είναι μία ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά το σοκ της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης. Σήμερα (25/06), ήταν μία βαριά ήττα. Δεν μπαίνει θέμα ηγεσίας, δεν έχει “ανοίξει” τέτοιο θέμα. Δεν αρκούμαστε σε επιφανειακές αναλύσεις. Σε εμάς, θα ακολουθήσουν διαδικασίες στον χρόνο τους, είμαι σε σοκ. Παραμένουμε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η επόμενη μέρα στη χώρα δεν είναι εύκολη, αλλά εμείς θα είμαστε εδώ»

Σπίρτζης: «Θα συζητήσουμε τα πάντα για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ»

Από την άλλη, ο Χρήστος Σπίρτζης, εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός μετά τα αποτελέματα του EXIT POLL μιλώντας για συζήτηση την επόμενη μέρα.

«Θα τα συζητήσουμε όλα» είναι η ενδεικτική δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη στη σκιά της συντριπτικής ήττας.

«Κατά τη γνώμη μου, θα συζητήσουμε τα πάντα. Έχουμε χρόνο. Έχουμε συγκεκριμένο πολιτικό στόχο, να μην αφήσουμε τη χώρα και τον λαό να καταντήσει σαν την Γαλλία. Δεν θα αφήσουμε τη ΝΔ και τη συντήρηση να διολισθήσει την Ελλάδα σαν την Γαλλία», τόνισε ο Χρήστος Σπίρτζης για τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο MEGA, με την προσοχή στραμμένη στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Ακόμη, ο ίδιος ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για όλο τον προοδευτικό κόσμο, αλλά και στη δημιουργία μίας νέας λογικής πολιτικών και κοινωνικών προσεγγίσεων.

«Εμείς θα δώσουμε τη μάχη μας μέσα στη Βουλή και μέσα στην κοινωνία», κατέληξε.

Τσακαλώτος: «Μεγάλη ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ»

Για «καθαρή νίκη» της ΝΔ και «πολύ μεγάλη ήττα» για τον ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στον απόηχο του αποτελέσματος των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Ο ίδιος έστειλε το μήνυμα «αναστοχασμού» στην Κουμουνδούρου στη «σκιά» της πανωλεθρίας του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα στην κάλπη.

Μάλιστα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφερόμενος σε πιθανές αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ στη σκιά των εκλογών, τόνισε χαρακτηριστικά πως «είμαι σίγουρος ότι ο Αλέξης θέλει να αναστοχαστεί, δεν είναι η ώρα, είμαστε δημοκρατικό κόμμα».

«Ο τρόπος που η ΝΔ διαχειρίστηκε διάφορα ζητήματα έφτιαξε μία ατζέντα», συμπλήρωσε ο ίδιος και συνέχισε: «Έχουμε χρέος και ευθύνη να αντιπροσωπεύσουμε τους ανθρώπους που μας ψήφισαν».

Τσαπανίδου: “Σήμερα εμείς παίρνουμε τα μηνύματα και τα μαθήματά μας”

Για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των εκλογών και τα ποσοστά που φαίνεται να καταλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο MEGA η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πόπη Τσαπανίδου.

«Είναι μία ήττα που φαινόταν από την προηγούμενη κάλπη, του Μαΐου. Θα περιμένουμε να δούμε τα τελικά αποτελέσματα» σημείωσε αρχικά η κ. Τσαπανίδου.

«Δεν είχαμε τον χρόνο για να κάνουμε τις αλλαγές. Σήμερα εμείς παίρνουμε τα μηνύματα και τα μαθήματά μας. Θα πάμε να εφαρμόσουμε στην πράξη αυτά που ο κόσμος ζητά από εμάς να κάνουμε», δήλωσε η Πόπη Τσαπανίδου. «Το βέβαιο επίσης είναι ότι είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση» συνέχισε.

«Θα έπρεπε όλοι να συζητάμε, να ζητάμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει αντιπολίτευση και μάλιστα ισχυρή αντιπολίτευση σε ένα σύστημα το οποίο αρχίζει να γέρνει κατά πολύ προς την άκρα δεξιά» επεσήμανε σχετικά με την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων και συνέχισε: «Για πρώτη φορά έχουμε τόσο μεγάλα ποσοστά και τόσο πολλά κόμματα της άκρας δεξιάς στη Βουλή, πρέπει όλους να μας κάνει να ανησυχούμε για την επόμενη μέρα».

Τέλος, δήλωσε σχετικά με τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ: «είμαστε ένα κόμμα που και έχει κυβερνήσει, και έχει ασκήσει αντιπολίτευση αποτελεσματική και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Παπαδημούλης: «Ο Τσίπρας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου, που βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα πιο χαμηλά από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται τρία «Αλφα»: «αποτίμηση, αλλαγές, ανασύνταξη».

Ολα τα παραπάνω «θα γίνουν συλλογικά και συντεταγμένα, με περισσότερη συνοχή και περισσότερη συλλογικότητα και με την καθοριστική συμμετοχή του ηγέτη μας, Αλέξη Τσίπρα για το πλάνο της επόμενης τετραετίας» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Alpha.

Ο μεγάλος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι «οι αυτοδιοικητικές εκλογές, να μην είναι πάλι ο χάρτης μπλε και το «δεύτερο και πιο σημαντικό κρας τεστ είναι στις Ευρωεκλογές» και πρόσθεσε πως από όλες αυτές τις ζυμώσεις θα προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη μέρα, έχοντας πάρει το μήνυμα των εκλογών.

Το σχόλιο Παπαδημούλη για το αποτέλεσμα του exit poll

Οσον αφορά στο μέλλον του Αλέξη Τσίπρα στον προεδρικό θώκο είπε: «Να περιμένουμε τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα. Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει καθοριστικό ρόλο στη δρομολόγηση αυτής της συλλογικής δημοκρατικής πορείας. Καταλαβαίνω τις ορέξεις κομμάτων και οικονομικών συμφερόντων να τελειώνουν με τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ… Ο Τσίπρας θα τιμήσει αυτό που είπε προεκλογικά» τόνισε ο κ. Παπαδημούλης.

(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Ενδιαφέρον έχει απόψε τι θα γίνει στην Κουμουνδούρου. Σε λίγη ώρα αναμένεται και η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα