Η πολιτική γεωγραφία στο νομό Θεσσαλονίκης
Ικανοποίηση σε ΝΔ και ΚΚΕ, κατήφεια σε ΣΥΡΙΖΑ και ανησυχία για την έδρα στο ΠΑΣΟΚ – Οι προειδοποιήσεις Βελόπουλου και οι «άγνωστοι» Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες.
Η πρωτιά της ΝΔ, η αύξηση ποσοστών του ΚΚΕ, η υποχώρηση της κεντροαριστεράς και η άνοδος συνολικά της «ακροδεξιάς», με τη «Νίκη» να είναι το μόνο κόμμα που αύξησε ποσοστά και αριθμό ψήφων, συνθέτουν το εκλογικό αποτέλεσμα στο νομό Θεσσαλονίκης, συγκριτικά με τις εκλογές του Μαΐου ενώ η αποχή συνολικά, ξεπέρασε το 43%.
Στην Α Θεσσαλονίκης η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές ήταν αισθητά μειωμένη και άγγιξε το 54,8% ενώ στη Β Θεσσαλονίκης κινήθηκε λίγο πάνω από το 60%. Αθροιστικά η αποχή στο νομό Θεσσαλονίκης ήταν 43,16% ενώ τον Μάιο το ποσοστό των πολιτών που δεν είχαν προσέλθει στις κάλπες ήταν 34,17%.
Δηλαδή υπήρξε μία θεματική αύξηση της αποχής καθώς τον Μάιο είχαν ψηφίσει 547.536 πολίτες ενώ την περασμένη Κυριακή στις κάλπες προσήλθαν 474.022 πολίτες. Είχαμε μία αισθητή μία αύξηση της αποχής κατά 9%. Με αυτά τα δεδομένα όλα σχεδόν τα κόμματα κατέγραψαν ζημιές σε σταυρούς και ποσοστά.
Καθαρή η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας
Η Νέα Δημοκρατία και στις εκλογές της 25ης Ιουνίου επιβεβαίωσε την πολιτική της ηγεμονία στο νομό Θεσσαλονίκης. Κατετάγη πρώτη με ποσοστό 37,12% και 174.032 ψήφους ενώ ένα μήνα πριν είχε συγκεντρώσει ποσοστό 36,38% και 193.348 ψήφους.
Ο πρόεδρος της ΔΕ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Ζήσης Ιωακείμοβιτς, μίλησε για «ώριμη επιλογή» των πολιτών ενώ το κλίμα στην τοπική Νέα Δημοκρατία είναι πανηγυρικό καθώς εξέλεξε 8 βουλευτές στην Α Θεσσαλονίκης και 3 στη Β Θεσσαλονίκης, ενώ στο νέο κυβερνητικό σχήμα μετέχουν 3 στελέχη του κόμματος από τη Θεσσαλονίκη, οι βουλευτές Ε. Ράπτη και Δ. Βαρτζόπουλος και ο Νίκος Ταχιάος, μέχρι πρότινος πρόεδρος της Αττικό Μετρό.
Να σημειωθεί ότι και στις δύο εκλογικές περιφέρειες η ΝΔ κατετάγη πρώτο κόμμα. Στη Β Θεσσαλονίκης συγκέντρωσε 40,11% και στην Α Θεσσαλονίκης συγκέντρωσε 35,28%. Επίσης πρώτο κόμμα κατετάγη και σε όλους τους δήμους της πόλης με το μεγαλύτερο ποσοστό στο δήμο Θεσσαλονίκης με 39,46%.
Απώλειες και περισυλλογή στον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης
Στην αντίπερα όχθη οι κάλπες της Κυριακής δεν ήταν γενναιόδωρες με τα κόμματα της κεντροαριστεράς ενώ το ΚΚΕ πέτυχε μία αξιοσημείωτη αύξηση ποσοστού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεύτερη πολιτική δύναμη στο νομό Θεσσαλονίκης κατέγραψε ένα από τα χαμηλά ποσοστά του στην επικράτεια, με ποσοστό 16,02% και 75.099 ψήφους ενώ ένα μήνα πριν είχε 17,98% και 95.594 ψήφους ενώ εξέλεξε μόλις 3 βουλευτές στην Α Θεσσαλονίκης και έναν στη Β Θεσσαλονίκης. Δηλαδή σε σχέση με τον Μάιο έχασε δύο ποσοστιαίες μονάδες και δύο βουλευτικές έδρες.
Το κλίμα στις Νομαρχιακές Επιτροπές και στις Οργανώσεις Μελών είναι ανησυχητικό για την πορεία του κόμματος και όλοι περιμένουν τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων για την επόμενη ημέρα, που μάλλον οδηγεί σε συνέδριο αναδιάταξης και επαναπροσδιορισμού φυσιογνωμίας και στρατηγικής ενώ δεν είναι λίγοι όσοι θέτουν πλέον και ανοιχτά θέμα ηγεσίας και ηγετικής ομάδας.
Πενιχρά τα ποσοστά στη Β Θεσσαλονίκης, όπου συγκέντρωσε ποσοστό 13,58%,. Στην Α Θεσσαλονίκης συγκέντρωσε 17,52% ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό του, το κατέγραψε στο δήμο Αμπελοκήπων με 18,96%.
Αναστάτωση λόγω της έδρας στο ΠΑΣΟΚ.
Ανάλογα και στο ΠΑΣΟΚ, τρίτο σε δύναμη κόμμα, παρότι κράτησε δυνάμεις, με ποσοστό αθροιστικά στο νομό 8,79% και 41.217 ψήφους, δεν υπάρχει ικανοποίηση για το αποτέλεσμα όταν τον Μάιο είχε συγκεντρώσει 8.78% και 46.666 ψήφους.
Ο στόχος της μεγάλης επιστροφής δεν επιτεύχθηκε καθώς όχι μόνο δεν κατέγραψε αύξηση ποσοστών αλλά έχασε και την έδρα στην Β Θεσσαλονίκης, ενώ μέχρι και χθες ανοιχτό παρέμενε το ενδεχόμενο ο νομός να μην εκπροσωπηθεί τοπικά από το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρχηγός του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, όπως και τον Μάιο, μπορεί να επιλέξει να κρατήσει την μοναδική έδρα στο νομό Θεσσαλονίκης, δηλαδή της Α εκλογικής περιφέρειας.
Οι πληροφορίες μέχρι και χθες ανέφεραν ότι σε περίπτωση που ο Ν. Ανδρουλάκης επιλέξει την έδρα της Θεσσαλονίκης, θα δημιουργηθεί γραφείο του προέδρου στην πόλη. Η επιλογή αυτή αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις ιδίως από τον Χάρη Καστανίδης, που έχει καταταγεί πρώτος σε σταυρούς, αλλά και από άλλα στελέχη που θεωρούν ότι αυτό θα αποβεί αρνητικό για το κόμμα στην πόλη και στο νομό.
Στη Β Θεσσαλονίκης το ΠΑΣΟΚ κατετάγη τρίτο κόμμα με 9,85% και δεν εξέλεξε βουλευτή, και στην Α Θεσσαλονίκης με 8.14% περιορίστηκε στην 4η θέση με τρίτο το ΚΚΕ ενώ στην πόλη το υψηλότερο ποσοστό του κατέγραψε στο δήμο Νεάπολης Συκεών με 9,77%
Ικανοποίηση αλλά και οργή από Κ. Βελόπουλο
Στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, η «Ελληνική Λύση», άντεξε τον ανταγωνισμό στην «δεξιά πολυκατοικία» και την Κυριακή στο νομό Θεσσαλονίκης, αναδείχτηκε 4η πολιτική δύναμη και συγκέντρωσε 7,96% και 37.331 ψήφους ενώ τον Μάιο είχε συγκεντρώσει 8,19% και 43.546 ψήφους.
Επιβεβαίωσε τη θέση της στον πολιτικό στίβο και τελικά εκλέγει 2 βουλευτές αντί των τριών που είχε εκλέξει ένα μήνα πριν. Χθες ο Κυριάκος Βελόπουλος απευθυνόμενος κυρίως προς τα ΜΜΕ, έκανε έκκληση, και προειδοποίησε ότι θα προσφύγει και δικαστικά, να μην ταυτίζουν την Ελληνική Λύση με τον χώρο της ακροδεξιάς.
Όπως είπε η Ελληνική Λύση είναι «ένα καθαρό, ελληνικό κόμμα που νοιαζόμαστε για τον Έλληνα και παράγουμε πρωτογενή πολιτική για την Ελλάδα, μακριά από τις πολιτικές ταμπέλες που διχάζουν τους Έλληνες» και σημείωσε πως «παρά την προσπάθεια όλων των κύκλων που μας πολεμούν λυσσαλέα και μας συκοφαντούν, δεν ανήκουμε στην «άκρα δεξιά». Δεν ανήκουμε σε σχήματα αποκλεισμού και περιθωριοποίησης».
Μάλιστα τόνισε πως «είμαστε πατριώτες, είμαστε Έλληνες και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Όσοι, λοιπόν, επιμείνουν να συκοφαντούν την Ελληνική Λύση με ψευδείς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς, θα λογοδοτήσουν ποινικά και αστικά», καταλήγει ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Στη Β Θεσσαλονίκης, συγκέντρωσε ποσοστό, 7,95% και στην Α Θεσσαλονίκης, 7,97% ενώ το υψηλότερο ποσοστό το κατέγραψε στο δήμο Κορδελιό Ευόσμου με 12,26%, όπου κατετάγη τρίτο κόμμα.
Χαρές στο ΚΚΕ για αύξηση ποσοστού
Ανάλογο και στο ΚΚΕ περισσεύουν τα χαμόγελα καθώς το κόμμα παρότι, λόγω αποχής, απώλεσε ψήφους διατήρησε και αύξησε τα ποσοστά του και κατέλαβε την 5η θέση στο νομό. Από το 6,97% και 37.048 ψήφους στις εκλογές του Μαίου, την Κυριακή συγκέντρωσε ποσοστό 7,58% με 35.551 ψήφους και εξέλεξε δύο βουλευτές.
Παρότι απώλεσε ψήφους λόγω αποχής, η αύξηση στο ποσοστό του κόμματος είναι ενδεικτική της σταθερότητας που επιδεικνύει ιδίως μεταξύ των λαικών στρωμάτων.
Από την Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκη του ΚΚΕ εκτιμούν ότι οι σταθερότητα του κόμματος, που πιο ειδικά αναδεικνύεται τρίτο κόμμα στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τρίτο κόμμα στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Θεσσαλονίκης, είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς αλλά και της πολιτικής και ιδεολογικής συνέπειας των στελεχών του. Όπως σχολίασε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Λεωνίδας Στολτίδης, οι χιλιάδες ψηφοφόροι του κόμματος «κατάφεραν να κρατήσουν ψηλά τη σημαία της εργατικής τάξης, παρά τους εκβιασμούς και τα διλήμματα».
Στη Β Θεσσαλονίκης συγκέντρωσε 6,62% και στην Α Θεσσαλονίκης 8,17% όπου το υψηλότερο ποσοστό το κατέγραψε στο δήμο Νεάπολης Συκεών με 8.8%, όπου κατετάγη 4ο.
Νίκη για την πρωτοεμφανιζόμενη Νίκη
Το κόμμα του Δημήτρη Νατσιού, 6ο σε δύναμη στο νομό Θεσσαλονίκης, όπου εκλέγει δύο βουλευτές, έναν σε κάθε εκλογική περιφέρεια, είναι το μοναδικό που σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, σημείωσε αύξηση ποσοστών και ψήφων.
Τη περασμένη Κυριακή συγκέντρωσε ποσοστό 5.95% και 26.938 ενώ τον Μάιο είχε συγκεντρώσει ποσοστό 4,97% και 26.439 ψήφους. Δηλαδή αύξησε τα ποσοστά του κατά μία μονάδα και αύξησε τις ψήφους του περίπου κατά 500.
Στη Β Θεσσαλονίκης συγκέντρωσε ποσοστό 5,32% και στην Α Θεσσαλονίκης 6,45% όπου το υψηλότερο ποσοστό του με 6,58% το πέτυχε στο δήμο Παύλου Μελά.
Στην 7η θέση οι Σπαρτιάτες
Το κόμμα «προκάλυμμα» του νεοναζί Η. Κασιδιάρη, οι «Σπαρτιάτες» κατατάσσονται στην 7η θέση του νομού Θεσσαλονίκης με ποσοστό 5,07% και 23757 ψήφους.
Συγκέντρωσαν ποσοστό 4,98% και 14.462 ψήφους στην Α Θεσσαλονίκης και 5,21% και 9.295 ψήφους στη Β Θεσσαλονίκης. Το υψηλότερο ποσοστό στην πόλης της Θεσσαλονίκης με 6.90% το καταγράφουν στο δήμο Παύλου Μελά.
Πλεύση για την Βουλή, η Ζωή, από τη Β Θεσσαλονίκης
Το κόμμα της Ζωής Κωσνταντοπούλου, «Πλεύση Ελευθερίας» κλείνει τον κύκλο των οκτώ κοινοβουλευτικών κομμάτων, με ποσοστό στο νομό Θεσσαλονίκης 3,51% και 31.529 ψήφους, ενώ στις εκλογές του Μαΐου, είχε συγκεντρώσει 3,42% και 34.597 ψήφους.
Είχε δηλαδή αύξηση ποσοστού αλλά όχι ψήφων και εκλέγει δύο βουλευτές. Το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, στην Β Θεσσαλονίκης συγκέντρωσε 3,78% και 6.737 ψήφους και στην Α Θεσσαλονίκης, ποσοστό 4,44% και 12.885 ψήφους, όπου το υψηλότερο ποσοστό, με 4,74% το κατέγραψε στο δήμο Νεάπολης Συκεών. Να σημειωθεί ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου κρατά την έδρα της Β Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα αποτελέσματα στους δήμους της Θεσσαλονίκης: