Πολιτική

Η πολιτική πρέπει να προσδιορίσει τα πρόσωπα και όχι τα πρόσωπα την πολιτική

Η εκλογική συμπεριφορά κατέγραψε αισθήματα ανασφάλειας και φόβου που παθητικοποιούν και συντηρητικοποιουν τους πολίτες

Parallaxi
η-πολιτική-πρέπει-να-προσδιορίσει-τα-π-1029236
Parallaxi

Λέξεις Χάρης Τσιόκας*

Οι εκλογικές αναμετρήσεις και τα αποτελέσματα τους έχουν καταγράψει ένα νέο περιβάλλον που πρέπει με σεβασμό και αυτοκριτική να αποτιμηθεί!

Θεωρώ κρίσιμο να επισημάνω την πρώτη ηχηρή παρατήρηση από το μήνυμα των εκλογών. Η εκλογική συμπεριφορά κατέγραψε αισθήματα ανασφάλειας και φόβου που παθητικοποιούν και περιχαρακώνουν και συντηρητικοποιούν τους πολίτες.

Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αλλαγές που συντελούνται στο γεωστρατηγικό, οικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον, έχουν διαμορφώσει σύγχρονες αντιθέσεις που επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών και απαιτούν ολοκληρωμένες και ασφαλείς προτάσεις διεξόδου.

Διαμορφώνονται νέες αντιθέσεις που προστίθενται στις παραδοσιακές!

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνδεθεί στον ελληνικό λαό με βάση τις νέες συνθήκες. Για  να παραμείνει ως εναλλακτικό κόμμα της κυβερνωσας αριστεράς και να μη διολισθήσει σε βολικό στο σύστημα κόμμα διαμαρτυρίας,  δεν μπορεί παρά να σηματοδοτήσει μια  νέα αρχή  !

Με συνέδριο μιας σύγχρονης κοινωνικής διασύνδεσης και σύνθεσης  να προσεγγίσει τις διεργασίες που συντελούνται στη κοινωνία .

  • Να δείξει ένα ασφαλή δρόμο πρόσβασης όλων των πολιτών στις κατακτήσεις της επιστήμης , της τεχνολογίας κτλ που σήμερα διαχειρίζονται λίγοι και κερδοσκόποι .
  • Να εκφράσει ένα παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο που διευρύνει την παραγωγική βάση της χώρας , δημιουργεί συνοχή και αίρει τις γεωγραφικές και κοινωνικές ανισότητες.

Η ανάγκη για νέα αρχή, όπως αναφέρθηκε και Α Τσιπρας , προκύπτει ως αίτημα και του εκλογικού αποτελέσματος  και προϋποθέτει συντεταγμένη πορεία κοινωνικού και κομματικού διαλόγου που να ξεπερνά τις ισορροπίες του χθες που κρίθηκαν εκλογικά ,και να στοχεύει ώστε :

-Να διατυπωθεί ένα πλαίσιο (alternative) που θα κατατείνει σε μια νέα μεγάλη σύγχρονη κυβερνώσα  αριστερά .

-Να συγκροτηθεί ένας  σύγχρονος φορέας που θα γίνεται τόπος  συνάντησης όλων των ρευμάτων πχ  του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστεράς, της οικολογίας κτλ,

Για να εκφραστεί η σύγχρονη κοινωνική πλειοψηφία  με συγκεκριμένα περιεχόμενα/ αιτήματα  αλλαγής για το αύριο. Συντεταγμένες διαδικασίες γιατί :

Η πολιτική πρέπει να προσδιορίσει τα πρόσωπα και όχι τα πρόσωπα την πολιτική.

Είναι μήνυμα των εκλογών αλλά και παρακαταθήκη στον Α Τσίπρα να προταχθεί η συντεταγμένη πορεία επανίδρυσης του  !

Ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ως εναλλακτικό κόμμα εξουσίας δεν ήταν παρένθεση .

Ότι το αξιακό, πολιτικό,  προγραμματικό και Οργανωτικό του στίγμα οροθετείται  απέναντι τόσο στη δεξιά σοσιαλδημοκρατία, παρακολούθημα νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων, όσο και στην οπισθοχώρηση του σε μια ανέξοδη αριστερά της διαμαρτυρίας

Για να ανοίξει ο δρόμος σε  επεξεργασίες πάνω στα νέα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον σύγχρονο άνθρωπο .

-Για το νέο πολυπολικό κόσμο και την αναδιαμόρφωση γεωστρατηγικών ζωνών επιρροής

-Την τεχνολογία και την επιστήμη που  δημιουργούν νέα δεδομένα

-Τις εταιρείες Big Data και τους αλγόριθμους που έσω αυτών συγκεκριμένα κέντρα  ελέγχουν τα πάντα

-Τη κλιματική κρίση που απειλεί τον πλανήτη και την διέξοδο που είναι να υπάρξει για τον άνθρωπο και τη ζωη !

Και σ αυτό το πλαίσιο να υπάρξει κορύφωση στην αξιολόγηση των στελεχών

Η Προοδευτική Παράταξη διαχρονικά είναι σύμβολο ελπίδας για τον πολίτη και τη χώρα στα δύσκολα .

Το συμβόλισε στους εθνικοαπελευθερωτικους αγώνες .το εξέφρασε όταν κυβέρνησε με τις μεταρρυθμίσεις ενισχυοντας τη δημοκρατία υπέρ  των μη προνομιούχων με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Αλέξη Τσίπρα .

Μπορεί και τώρα μέσα από ένα συνέδριο επανίδρυσης να συνθέσει  σε προτάσεις λύσεων  και να κυβερνήσει πάλι .

Συνέδριο νέας αρχής και οχι εσωκομματικών διευθετήσεων

Δεν χρειάζονται βιασύνες αλλά ισχυροί δεσμοί με την κοινωνία με σύγχρονα πρόσωπα που θα εγγυώνται το προγραμματικό και πολιτικό πλαίσιο  που η κοινωνία και η βάση θα διαμορφώσει για τη νέα Νίκη

*Ο Χάρης Τσιόκας είναι μέλος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, πρώην Βουλευτής. 

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα