Η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη – Κασσελάκη
Τι συζήτησαν μπροστά στις κάμερες
Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη στη Βουλή, το πρωί της Τετάρτης.
O κ. Κασσελάκης έφτασε στις 10 το πρωί στη Βουλή και αμέσως κατευθύνθηκε προς το γραφείο του πρωθυπουργού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ευχήθηκε καλή αρχή στον Στέφανο Κασσελάκη.
Οι δυο πολιτικοί μπροστά στις κάμερες, μίλησαν για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων.
Ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε οι απόδημοι να έχουν δικαίωμα να εκλεγούν τον δικό τους βουλευτή. «Θα τα συζητήσουμε όλα» του απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στον διάλογο μεταξύ τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε τον Στέφανο Κασσελάκη, αν έχει εξοικειωθεί στα πράγματα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι έχει σίγουρα εξοικειωθεί στο κομματικό περιβάλλον και στην Ελλάδα.
«Έχουμε ευθύνη να έρθει όλος ο κόσμος πίσω, οι απόδημοι να μπορούν να προσφέρουν στην πατρίδα τους», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Πόθεν έσχες και ΕΥΠ στο επίκεντρο της ατζέντας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ
Ζητήματα θεσμικού χαρακτήρα, αλλά και θέματα αιχμής ως προς την αντιπολιτευτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τα τελευταία τέσσερα χρόνια έθεσε ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης κατά την ωριαία συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στην πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον πρωθυπουργό το κλίμα ήταν καλό, όπως μετέδιδαν πηγές από το περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με τον κ. Κασσελάκη να θέτει τέσσερα ζητήματα θεσμικού χαρακτήρα, με επίκεντρο τη διαφάνεια.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να διευκολύνει τη διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών εγκρίνοντας ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ την άρση απορρήτου για τους υπαλλήλους της ΕΥΠ, προκειμένου να καταθέτουν ενώπιον των δικαστικών αρχών τουλάχιστον ως μάρτυρες. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενεχείρησε στον κ. Μητσοτάκη σχετικό άρθρο, σύμφωνα με τον Νόμο 3649/2008 (Άρθρο 14 παράγραφος 4), που έδινε στον υπουργό Εσωτερικών τη δυνατότητα να εγκρίνει την κατάθεση των υπαλλήλων της ΕΥΠ στις δικαστικές αρχές.
Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που έλαβε χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα για το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, όλοι οι διορισμοί των διοικητών στους δημόσιους οργανισμούς να γίνονται αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ φέρεται να αιτήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη ο κ. Κασσελάκης.
Ζήτησε αλλαγές στον νόμο για το «Πόθεν Έσχες»
Ακόμη ο κ. Κασσελάκης έθεσε προς τον πρωθυπουργό πρόταση αλλαγής νόμου για το Πόθεν Έσχες, δηλαδή για πραγματικές και όχι εικονικές δηλώσεις πόθεν Έσχες, με δημοσίευση όλων των στοιχείων δανείων και όχι μόνο του εκάστοτε ποσού (δηλαδή να συμπεριλαμβάνονται τα ποσά επιχορήγησης και αποπληρωμής, παρατάσεις, αναχρηματοδοτήσεις κτλ).
Τέλος, ο κ. Κασσελάκης έθεσε ως ζητούμενο την κατάργηση κάθε υφιστάμενης ασυλίας και οποιασδήποτε άλλης διάταξης που δίνει στα στελέχη τραπεζών, ταμείων, δημοσίων οργανισμών, επιτροπών κά δικαίωμα ασυλίας.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Γάζα σε συνέχεια των παρεμβάσεων του όλο το τελευταίο διάστημα, ενώ έκανε αναφορά και στα ζητήματα οικονομίας και ακρίβειας.
Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνόδευαν ο διευθυντής του γραφείου του, Μανώλης Καπνισάκης και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη.