Κεντροαριστερά: Στον ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να βγάζουν τα μαχαίρια, στο ΠΑΣΟΚ ήδη σφάζονται

Δύσβατος και ακανθώδης αναμένεται ο δρόμος της ανασυγκρότησης για την Κουμουνδούρου – Εσωστρέφεια και δυσαρέσκεια προκαλεί η «αποπομπή» Καστανίδη στη Χ. Τρικούπη – Αντιδράσεις στη Θεσσαλονίκη.    

Φίλιππος Δεργιαδές
κεντροαριστερά-στον-συριζα-άρχισαν-ν-1028286
Φίλιππος Δεργιαδές

Δεν θα είναι εύκολη και πρόσφορη η μετεκλογική περίοδος για τα κόμματα της κεντροαριστεράς. Στον ΣΥΡΙΖΑ, η αγωνία όλων επικεντρώνεται στο κενό ηγεσίας και στρατηγικής και όλα δείχνουν ότι ο οδικός χάρτης που χαράζεται, δεν θα είναι ένας ευχάριστος περίπατος, αλλά ίσως μία δύσβατη και ανώμαλη διαδρομή. Ανάλογα και στο ΠΑΣΟΚ, η καρατόμηση Καστανίδη, μέσω του προεδρικού δικαιώματος για την επιλογή της έδρας, ανανεώνει τις παλιές διαμάχες μεταξύ εκσυγχρονιστών και σοσιαλιστών.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, η απουσία του Α. Τσίπρα, γίνεται πλέον όχι μόνο αισθητή, αλλά και καθοριστική για τη συνέχεια. Αν οι «πρωτοκλασάτοι» του κόμματος και οι διάφοροι μηχανισμοί και ομάδες, δεν κατορθώσουν να ελέγξουν τις φιλοδοξίες τους και τη δίψα τους για εξουσία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε μία αδιέξοδη περιδίνηση γύρω από τις κομματικές καρέκλες και μακριά από τα πραγματικά ζητούμενα και επίδικα. Αυτά δηλαδή που αφορούν, την ιδεολογία – φυσιογνωμία και την πολιτική ταυτότητα του κόμματος, τις προγραμματικές θέσεις αλλά και την ανάδειξη νέας ικανής ηγεσίας και αποτελεσματικών συλλογικών οργάνων που θα εγγυηθούν την μετάβαση στη νέα, μετά Τσίπρα, εποχή.

Τι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον Α. Τσίπρα; Τα εκλογικά αποτελέσματα του Μαΐου και του Ιουνίου δεν επιτρέπουν πολλές παρερμηνείες. Η ήττα είναι δομική και δεν μπορεί να χρεωθεί μόνο στην ηγεσία του Α. Τσίπρα, αλλά στο σύνολο των στελεχών που διαχειρίστηκαν, από θέσεις ευθύνης, τη στρατηγική και τακτική του κόμματος. Συνεπώς η ανασυγκρότηση ιδεολογική, πολιτική, στρατηγική και στελεχιακή, θα πρέπει να είναι ολική και να διαπερνά οριζόντια και κάθετα τον «όλο ΣΥΡΙΖΑ».

Προς αυτή τη κατεύθυνση, ήδη διατυπώνονται προτάσεις, αλλά η πρώτη σοβαρή αναμέτρηση θέσεων και απόψεων αναμένεται στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 15 και 16 Ιουλίου. Προς το παρόν έχει οριστεί η μεταβατική ηγεσία, με τον Σωκράτη Φάμελλο, βουλευτή Β Θεσσαλονίκης και έμπειρο στις διαδικασίες, να αναλαμβάνει την καθοδήγηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, τον Ν. Ηλιόπουλο, τη Θ. Τζάκρη και τον Ν. Παππά.

Η Κ.Ε. στα μέσα Ιουλίου θα κληθεί να ορίσει τον λεγόμενο οδικό χάρτη προς το συνέδριο ανασυγκρότησης του κόμματος και την συνεδρίαση αναμένεται να εκδηλωθούν και οι αναμενόμενες υποψηφιότητες για την ηγεσία. Η Πολιτική Γραμματεία έχει προτείνει στα τέλη Αυγούστου να συγκληθεί το Διαρκές Συνέδριο, του κόμματος, στο οποίο θα μετέχουν οι σύνεδροι του προηγούμενου συνεδρίου του Απριλίου του 2022.  Στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου θα γίνει η εκλογή νέας ηγεσίας, ώστε ο νέος- νεα πρόεδρος να μιλήσει στη ΔΕΘ το σαββατοκύριακο 16 – 17 του μήνα.

Το έκτακτο συνέδριο που θα αποφασίσει για τις πολιτικές, τη στρατηγική και το πρόγραμμα, θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με νεοεκλεγείς συνέδρους.

Αυτός είναι χοντρικά, ο λεγόμενος οδικός χάρτης για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο δεν είναι όλα τόσο απλά, ρόδινα και ειδυλλιακά. Ήδη οι πρώτες αψιμαχίες για τον χρόνο διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου, όπως και για το πότε θα εκλεγεί η νέα ηγεσία, καταγράφηκαν στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της Κυριακής. Η συνέχεια με τις υποψηφιότητες αναμένεται σαφώς πιο θερμή και έντονη.

Ο σκληρός πυρήνας της απερχόμενης ηγετικής ομάδας του κόμματος επιθυμεί οι διαδικασίες να τρέξουν γρήγορα και πιέζουν η εκλογή προέδρου να προηγηθεί του έκτακτου συνεδρίου, για το οποίο, ουκ ολίγοι, θα ήθελαν να γίνει fast track ακόμα και εντός του καλοκαιριού.

Η πρόταση, η εκλογή προέδρου να γίνει τον Σεπτέμβριο, με επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει με νέα ηγεσία στη ΔΕΘ, αλλά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, μπορεί να έγινε αποδεκτό στην Π.Γ. αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα «περάσει» από την Κ.Ε.

Τα απερχόμενα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούν να τρέξουν άμεσα οι διαδικασίες για την εκλογή ηγεσίας, προφανώς διακατέχονται από την αγωνία του ρόλου στην νέα κομματική πυραμίδα, η οποία σε κανονικές συνθήκες διαμορφώνεται μετά από προσυνεδριακό διάλογο και ζύμωση πάνω σε πολιτικές και προγραμματικές θέσεις.

Με την ισχύουσα πρόταση, που προβλέπει και διαρκές συνέδριο τον Αύγουστο με την σύνθεση των συνέδρων του 2022, όλο το βάρος θα δοθεί, όπως μπορεί να δοθεί σε χρόνο διακοπών, στην εκλογή προέδρου, ενώ το συνέδριο που θα ακολουθήσει κινδυνεύει να καταλήξει μία άνευρη και ανούσια διαδικασία, που απλά θα κληθεί να επικυρώσει το όραμα και την στρατηγική του νέου ηγέτη.

Κάποιοι πιθανά δεν επιθυμούν ο προσυνεδριακός διάλογος να πραγματοποιηθεί συντεταγμένα και με την συμμετοχή των προσώπων που διεκδικούν την ηγεσία, οι οποίοι στη συνέχεια θα κριθούν και μέσα από διαδικασίες ανταλλαγής απόψεων. Θέλουν δηλαδή να περιορίσουν τις διαδικασίες, αντί να τις ανοίξουν σε όλα τα επίπεδα, την ώρα μάλιστα που αυτή η διάθεση ή ο σχεδιασμός προκαλεί αρνητισμό στη βάση και κλίμα αποδρομής.

Διαφωνίες και συμφωνίες επ’ αυτών καταγράφονται οριζόντια σε όλες τις ομάδες, δηλαδή στους προεδρικούς που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν σπάσει σε 4 ομάδες, στην Ομπρέλα και στους εναπομείναντες «53», στη ΡΕΝΕ και στους «πασοκογενείς», όπως και στην ομάδα των «6 συν 6 θέσεων». Ήδη οι διαφοροποιήσεις Σπίρτζη και Τεμπονέρα, που απειλούν ακόμα και με παραίτηση από τα κομματικά όργανα, αν το συνέδριο δεν επέλθει μέσα από μία «δημοκρατική κανονικότητα», καταγράφουν εν μέρει τις διαθέσεις που διαχέονται σε όλα τα επίπεδα του κόμματος.

«Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να πάμε σε μία βιαστική διαδικασία. Με βάση και το μήνυμα των εκλογών, πρέπει πρώτα να συζητήσουμε τις αιτίες της ήττας και τις πολιτικές και μετά να βρούμε τα πρόσωπα. Η πολιτική να καθορίσουν τα πρόσωπα και όχι τα πρόσωπα να καθορίσουν την πολιτική», τονίζει το μέλος της ΚΕ και της γραμματείας του Οργανωτικού, Χάρης Τσιόκας.

«Τώρα είναι η ώρα το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να εξελιχθεί και να μετασχηματιστεί. ΟΙ υποψήφιοι πρόεδροι οφείλουν να καταθέσουν την πρόταση τους για την χώρα και για το κόμμα. Το κόμμα να το  αντιμετωπίσουν ως την μικροκοινωνία στην οποία θα ασκήσουν πολιτική, προκειμένου ο κόσμος να τους εμπιστευτεί την διακυβέρνηση της χώρα. Οφείλουμε να δουλέψουμε συλλογικά σε πολιτικές εφαρμόσιμες, σύγχρονες και ριζοσπαστικές με ματιά στην Ελλάδα του 2030 και να αναδείξουμε τα πρόσωπα που θα τις υπηρετήσουν. Η ευθύνη και το χρέος είναι όλων μας», τονίζει και το μέλος της ΚΕ και της ΝΕ Α Θεσσαλονίκης, Αντώνης Ελευθεριάδης.

ΠΑΣΟΚ: Πως ο Μητσοτάκης έβαλε τα γυαλιά στον Ανδρουλάκη, με την έδρα της Θεσσαλονίκης

Στο ΠΑΣΟΚ  ΚΙΝΑΛ, μετά το θετικό αποτέλεσμα των εκλογών, το μόνο γεγονός που ίσως να ταράζει τα εσωκομματικά νερά είναι η απόφαση του προέδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη, να κρατήσει την έδρα της Α Θεσσαλονίκης, «αποσύροντας» με αυτό τον τρόπο από τη Βουλή, τον εκλεγμένο βουλευτή του κόμματος, Χάρη Καστανίδη.

Η απόφαση Ανδρουλακη, στο αρχηγοκεντρικό πολιτικό σύστημα της χώρας, μπορεί να θεωρείται «νόμιμη» και καταστατική, αλλά για πολλούς στο ΠΑΣΟΚ, ιδίως στην Θεσσαλονίκη, δεν είναι καθόλου ηθικά αποδεκτή.

Ο λόγος της αποπομπής Καστανίδη, όπως υποστηρίζουν στελέχη του κόμματος, που γνωρίζουν τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι ο πρόεδρος Ανδρουλάκης ήθελε να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο από τυχόν διαφωνίες και διαφοροποιήσεις. «Ο πρόεδρος ήθελε να ξεφορτωθεί τον Χάρη γιατί θέλει να ελέγχει απόλυτα την Κ.Ο και να μην έχει διαφωνίες και πιέσεις εξ αριστερών» τονίζει πρώην μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.

Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν επιθυμεί μία σκληρή μετωπική αντιπαράθεση με τη ΝΔ, και υπάρχουν θέματα στα οποία θα μπορούσε να συζητήσει με την κυβέρνηση, όπως την αναθεώρηση του άρθρου του συντάγματος για την τριτοβάθμια παιδεία. Σ’ αυτό το πλαίσιο ίσως ο Χ. Καστανίδης να θεωρείται ανεπιθύμητος, κάτι που δεν ίσχυε προεκλογικά, όταν ήταν από τα πρόσωπα που μπορούσαν να προσελκύσουν ψήφους από δυσαρεστημένους του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα κάποιοι εύστοχα σχολιάζουν, πως «σε αντίθεση με τον Ανδρουλάκη, ο Μητσοτάκης από τον Μάιο είχε ανακοινώσει ότι θα κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης, ενώ ο Ανδρουλάκης πονηρά σκεπτόμενος, απέφυγε μέχρι τις εκλογές να πει οτιδήποτε για να επωφεληθεί από τις επιστροφές του ΣΥΡΙΖΑ. Του έβαλε τα γυαλιά του προέδρου Νίκου».

Οι αντιδράσεις στη Θεσσαλονίκη για την καρατόμηση Καστανίδη, σύμφωνα με πληροφορίες της Parallaxi, είναι έντονες και θα φανούν σε βάθος χρόνου. Στελέχη της ΝΕ Α Θεσσαλονίκης έχουν δεχτεί πολλές διαμαρτυρίες για την απόφαση αυτή του προέδρου και η δημιουργία του περίφημου «γραφείου του προέδρου» στη Θεσσαλονίκη, δεν έχει βοηθήσει να εκτονωθεί το κλίμα.

«Η πόλη δεν μπορεί να μην έχει βουλευτή» είναι το μήνυμα που έχει σταλεί από τη ΝΕ του κόμματος αλλά και από στελέχη όπως ο Α. Σαουλίδης και Γ. Μαγκριώτης κ.α., που θεωρούν ότι αυτή η επιλογή δεν βοηθά τοπικά το ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα