Πολιτική

Μητσοτάκης για φωτιές: Δεν έχουν κομματικό χρώμα, όλοι είμαστε πληγωμένοι

Τι είπε για evrospass, νέα καναντέρ και 112

Parallaxi
μητσοτάκης-για-φωτιές-δεν-έχουν-κομμα-1037760
Parallaxi

«Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα (…) Όλοι μας είμαστε πληγωμένοι από όσα προηγήθηκαν. Να συμφωνήσουμε σε μια παραδοχή. Να συνειδητοποιήσουμε ότι οι κλιματικές απειλές βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά την τοποθέτησή του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, ακόμη: «Δυστυχώς η κλιματική κρίση είναι εδώ ολοένα πιο επικίνδυνη για όλους. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους. Οι πολίτες δεν περιμένουν κοινοβουλευτική κοκορομαχία, αλλά ωριμότητα, σοβαρότητα. Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα.

Θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου σε όλους που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται ακόμη από την πύρινη λαίλαπα και να βεβαίωσω ότι το κράτος θα ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες αποζημιώσεων και την αποκατάσταση των περιοχών.

(…) Στις ΗΠΑ κάηκε μια ολόκληρη πόλη στη Χαβάη χωρίς να προλάβουν οι αρχές να την εκκενώσουν, χωρίς να ξέρουμε καν πόσοι είναι οι νεκροί. Ολος ο ευρωπαϊκός νότος δοκιμάστηκε, στην Τενερίφη μια πυρκαγιά έκαψε το μισό νησί.

(…) Πρέπει να μας προβληματίσει τι είναι αυτό που κάνει μια χρονιά καλή και τι κακή, μιας και φέτος είχαμε περισσότερα μέσα από πέρυσι (…)

Συχνά ακούμε αναλύσεις για την προετοιμασία που μπορούμε να κάνουμε. Υπάρχουν όρια στο πώς μπορεί κανείς να διαχειριστεί μια φωτιά στο πεδίο. Στη φωτιά του Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας. Φαινόμενο που είχε να εμφανιστεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια (…) Σήμερα το κράτος είναι παρόν, αλλά η φωτιά επιμένει.

Τίποτα πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές (…) Τις φωτιές τις σβήνουν οι άνθρωποι που βρίσκονται στο πεδίο. Λίγο προσοχή στο λόγο σας. Αυτά που θα λεχθούν σε αυτή την αίθουσα θα τα ακούσουν και όσοι παραμένουν ξάγρυπνοι.

Αν και προετοιμαστήκαμε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με γεγονότα χωρίς προηγούμενο. Ηταν αυτό το καλοκαίρι το πιο θερμό, είχαμε έναν από τους πιο έντονους και διαρκείς καύσωνες, είχαμε το φαινόμενο hot, dry, windy. Είχαμε εβδομάδες με πάνω από 500 πυρκαγιές. Οι περισσότερες έσβησαν με ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον επειδή υπήρξε γρήγορη προσβολή.

Το 95% των πυρκαγιών σβήνονται εν τη γεννέσει τους. Οχι μόνες τους, αλλά γιατί κάποιοι άνθρωποι έτρεξαν. Όπως έγινε στον Αυλώνα, από συνειδητό εμπρηστή όπως φαίνεται.

(…) Συχνά ακούμε αναλύσεις για την προετοιμασία που μπορούμε να κάνουμε. Υπάρχουν όρια στο πώς μπορεί κανείς να διαχειριστεί μια φωτιά στο πεδίο. Στη φωτιά του Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας. Φαινόμενο που είχε να εμφανιστεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια (…) Σήμερα το κράτος είναι παρόν, αλλά η φωτιά επιμένει. Τίποτα πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές (…) Τις φωτιές τις σβήνουν οι άνθρωποι που βρίσκονται στο πεδίο. Λίγο προσοχή στο λόγο σας. Αυτά που θα λεχθούν σε αυτή την αίθουσα θα τα ακούσουν και όσοι παραμένουν ξάγρυπνοι.

Όλες οι φωτιές δεν έχουν την ίδια οικολογική σημασία (…) Αυτό το οποίο αποκαλούμε “mega fires” κράτη που έχουν μεγαλύτες δυνατότητες από εμάς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν.

(…) Δική μας προτεραιότητα ήταν είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής (…) Εμείς θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε το 112 και να σώζουμε ανθρώπινες ζωές. Δεν ήταν καθόλου αυτονόητο αυτό που έχουμε καταφέρει να πετύχουμε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελληνική Αστυνομία (…) Όταν μας υποδείχθηκε από τους ειδικούς της Πυροσβεστικής ότι έπρεπε να εκκενωθεί το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, η φωτιά ήταν πολύ μακριά. Απαιτείται εμπειρία και κρίση. Στη Ρόδο έφυγαν με ασφάλεια 20.000 κάτοικοι και τουρίστες, επιχείρηση που εκθειάστηκε στο εξωτερικό, από κάποιους εδώ λοιδωρήθηκε».

Θα μας πουν πολύ για την πρόληψη. Είναι απαραίτητη. Διαθέσαμε πόρους περισσότερους από κάθε άλλη χρονιά. Κάποιοι δήμοι έκαναν εξαιρετική δουλειά και άλλοι όχι, δεν πράττουν το αυτονόητο. Ανέχονται παράνομες χωματερές, το κράτος θα τους ελέγξει, αλλά και οι δημότες στις προσεχείς εκλογές. Για το πόρισμα Γκολντάμερ. Βασική αρχή ήταν μεγαλύτερη συνεργασία όλων των φορέων, να υιοθετηθεί το αντιπύρ. Τι κάναμε; Δημιουργήσαμε ένα υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αντί ενός γραφείου που βρισκόταν σε ένα κτίριο ετοιμόρροπο. 227 εκατ. διατέθηκαν για δράσεις πρόληψης, έναντι 20 εκατ. το 2019. Προχωρούν οι δασικοί χάρτες. έχουμε 500 δασοκομάντος που μπορούν να μπουν μέσα στο δάσος να σβήσουν τη φωτιά. Πού ήταν οι δασικές υπηρεσίες; Στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, ακέφαλες. Τώρα είναι στο υπουργείο περιβάλλοντος και τώρα συνεργάζονται οι τοπικοί δασάρχες στην αντιμετώπιση μιας φωτιάς, όπως έλεγε η επιτροπή Γκολντάμερ. Ενεργοποιήθηκε πλήρως το σύστημα “engage”, ξέρουμε ανά πάσα στιγμή που είναι τα μέσα. Εκπαιδεύουμε τους εθελοντές. Ξέρω ότι οι περισσότεροι αγνοούν όλα όσα έγιναν και γίνονται.

Για τις αποζημιώσεις όσων επλήγησαν η διαδικασία ξεκινά. Θα δημιουργήσουμε ένα συνολικό πλαίσιο προστασίας».

Θεσμοθετούμε το evrospass – Μακροπρόθεσμο σχέδιο ανασυγκρότησης έως το τέλος του 2023 για τον Έβρο

Στην περίπτωση του Έβρου θεσμοθετούμε το evrospass όπως έγινε και στην περίπτωση της Εύβοιας ενώ έως το τέλος του έτους θα δημοσιοποιηθεί και ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανασυγκρότησης, γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός. Είναι αδιέξοδο να προβάλλουμε τη σκοτεινιά της συγκυρίας στο μέλλον, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή τη στιγμή στην Εύβοια εγκαινιάζεται ένα ακμαίο δασικό χωριό, αυτή η έκταση πριν από δύο χρόνια ήταν ολοσχερώς καμένη.

Νέα Καναντέρ έως το 2027 στην Ελλάδα – Προμήθεια drones και θερμικών καμερών 31/08/2023

Ορισμένοι Δήμοι έκαναν την δουλειά τους, και ορισμένοι όχι, όλοι οι τοπικοί άρχοντες θα αξιολογούνται με βάση συγκεκριμένους δείκτες σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις τους και θα συνδέονται με την απορρόφηση κονδυλίων, τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιούνται και ο καθένας πλέον αναλαμβάνει τις ευθύνες του, διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφορικά με την έκθεση Γκολντάμερ, ο πρωθυπουργός επέμεινε πως το μεγαλύτερο μέρος της υιοθετήθηκε και υπενθύμισε πως δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο Υπουργείο αντί ενός ερειπωμένου γραφείου που ήταν το έως το 2019 η Πολιτική Προστασία.

Επέμεινε δε πως το αντιπυρικό σχέδιο εφαρμόζεται και ότι υπάρχει πλέον σώμα δασοκομάντος που επιχειρούν μέσα στα δάση. Αναφέρθηκε δε τόσο στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών όσο και στην τυποποίηση της διαδικασίας της κρατικής αρωγής, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση προσέθεσε και τον θεσμό του αναδόχου, που ενεργοποιεί και την πλευρά των ιδιωτών.

Το αργότερο έως το 2027 θα προμηθευθεί η Ελλάδα -πρώτη από όλες τις ευρωπαικές χώρες- τα νέα Καναντέρ. Δεν μασάω τα λόγια μου, η δυνατότητα μας για έγκαιρη παρέμβαση στις πυρκαγιές μπορεί να βελτιωθεί μέσω της προμήθειας drones και θερμικών καμερών, συνέχισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός. Επίσης, προανήγγειλε αύξηση του αριθμού των δσσοκομάντος, αλλά και την κρίσιμη ανακατεύθυνση πόρων προς την Πολιτική Προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έχω μιλήσει με την Πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής και συμφωνήσαμε πως θα δοθούν κοινοτικοί πόροι για τις αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και για την φροντίδα της δασικής έκτασης στη Δαδιά,είπε.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής- Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το 112

“Είναι καιρός λοιπόν να σταματήσει αυτό το παραμύθι των προσλήψεων, που δημιουργείται απ΄ αυτούς που αρέσκονται σε αλχημείες.Το θέμα δεν είναι αριθμητικό, αλλά καλύτερης εκπαίδευσης και μεγαλύτερης παρουσίας του πυροσβεστικού σώματος στα δάση που θα κάνουμε στο μέλλον” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά στην επιλογή των οργανωμένων εκκενώσεων, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, μαζί φυσικά και των ζώων. Ακολουθεί η προστασία της περιουσίας, των κρίσιμων υποδομών και φυσικού περιβάλλοντος, μιλώ φυσικά για μία ιεράρχηση αξιών και απωλειών.

«Όποιος διαφωνεί με αυτήν την ιεράρχηση να το δηλώσει ευθέως εμείς θα συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε το 112 και να σώζουμε ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είμαστε υπερήφανοι ότι μετακινήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη 15.000 άνθρωποι και ότι εκκενώθηκε ένα ολόκληρο νοσοκομείο, τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως αυτοί που βρίσκονται στο συντονιστικό της πυροσβεστικής κάνουν πολύ καλή δουλειά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εκκένωση 20.000 ανθρώπων στη Ρόδο , λέγοντας ότι η επιχείρηση εκθειάστηκε στο εξωτερικό αλλά λοιδορήθηκε δυστυχώς στο εσωτερικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η πρόληψη είναι απαραίτητη και γνωστοποίησε πως 160 εκατομμύρια ευρώ μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης διατέθηκαν στην πρόληψη, ήτοι καθαρισμό και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα