Μητσοτάκης: Να αποδώσουμε δικαιοσύνη στην καθημερινότητα ατόμων του ιδίου φύλου
Αναλυτικά η ομιλία του Πρωθυπουργού για το νομοσχέδιο σχετικά με το γάμο ομόφυλων ζευγαριών.
Υπό τον φόβο των «ανταρτών», ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, τους βουλευτές της ΝΔ που έχουν ενστάσεις, να το ξανασκεφτούν. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να τους θυμίσει την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος. «Για όσους ανησυχούν από τον δικό μας χώρο, να μας θυμίσω τι έλεγε η δικιά μας ιδρυτική διακήρυξη. Θεωρεί τους πολίτες απέναντι στον νόμο με ίσα δικαιώματα. Να προχωράμε στις νέες συνθήκες. Μπορούμε να συναντηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά στο τέλος της ομιλίας του, δείχνοντας έτσι τον προβληματισμό του για όσους θα καταψηφίσουν και όσους θα απέχουν από την ονομαστική ψηφοφορία.
«Στην Ελλάδα που οραματιζόμαστε δεν πρέπει κανείς να αισθάνεται πολίτης δεύτερης κατηγορίας», τόνισε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως η συγκεκριμένη νομοθετική μεταρρύθμιση στην πραγματικότητα κάνει δύο αλλαγές. «Πρώτον επεκτείνουμε τα δικαιώματα των παιδιών και σε εκείνα που ζουν ήδη με ομόφυλα ζευγάρια. Δεν μεταβάλουμε της παρένθετης μητέρας και δεύτερον ο νόμος εξισώνει τους πολίτες απέναντι στον πολιτικό γάμο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η μεταρρύθμιση κάνει τη ζωή πολλών συμπολιτών μας πολύ καλύτερη χωρίς να στερεί κάτι από τη ζωή των πολλών. Να γίνουν ορατοί άνθρωποι μέχρι σήμερα αόρατοι. Και πολλά παιδιά να βρουν τη θέση του δίπλα σε άλλα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως η κυβέρνηση τις θέσεις της Εκκλησίας, αλλά στόχος της είναι οι μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του γενικού καλού».
Αναλυτικά η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Είμαστε όλοι εδώ σήμερα να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη μια πραγματικότητα. Πρόκειται για μια σοβαρή ανισότητα, θέλουμε να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα των παιδιών. Θέλουμε να αποδώσουμε δικαιοσύνη στην καθημερινότητα ατόμων του ιδίου φύλου.
Η μεταρρύθμιση κάνει τη ζωή πολλών συμπολιτών μας πολύ καλύτερη χωρίς να στερεί κάτι από τη ζωή των πολλών. Να γίνουν ορατοί άνθρωποι μέχρι σήμερα αόρατοι. Και πολλά παιδιά να βρουν τη θέση του δίπλα σε άλλα. Οι γονείς των ομόφυλων ζευγαριών δεν μπορούν να προσφέρουν αυτά που χρειάζονται τα παιδιά τους. Επιτρέπουμε το κενό που έχει δημιουργηθεί και δίνουμε αν θέλουν να σφραγίσουν τη σχέση τους στο Δημαρχείο. Είναι ένα ζήτημα που δοκιμάζεται. Ζυγίζεται η δύναμη της δημοκρατίας να ενσωματώνει τον κάθε πολίτη της. Με θεσμούς δοκιμασμένους που ισχύουν σε 36 χώρες του κόσμου.
Η ίδια η οικογένεια ακολουθεί την προσταγή των εποχών. Οι μορφές της οικογένειας ανέκαθεν άλλαζαν και φτάνουμε στις μέρες μας.
Ο γάμος δεν είναι τίποτα άλλο από το επιστέγασμα της αγάπης δύο ανθρώπων. Η Πολιτεία πρέπει να λύνει τα ζητήματα που δημιουργούνται. Η μεταρρύθμιση είναι και χρήσιμη και αναγκαία. Όσο χρήσιμο και αναγκαίο είναι να εξηγηθεί το περιεχόμενό της, το οποίο εξακολουθεί να θολώνει μύθοι και υπερβολές.
Πρώτον επεκτείνουμε τα δικαιώματα των παιδιών και σε εκείνα που ζουν ήδη με ομόφυλα ζευγάρια. Δεν μεταβάλουμε της παρένθετης μητέρας.
Δεύτερον ο νόμος εξισώνει τους πολίτες απέναντι στον πολιτικό γάμο. Διότι ο θρησκευτικός γάμος είναι μυστήριο και αποκλειστική υπόθεση της Εκκλησίας, τις θέσεις της οποίας η Πολιτεία σέβεται.
Το κράτος όμως πρέπει να προχωρεί σε μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του γενικού καλού. Ή παπάς παπάς, ή ζευγάς ζευγάς. Και σε άλλες περιπτώσεις είχαμε διαφωνίες. Για την αποτέφρωση, για τον πολιτικό γάμο. Ήταν όμως τομές που δεν διατάραξαν την κοινωνία.
Το νομοσχέδιο δημιούργησε τίτλους υπερβολικούς. Η συγκυρία έδωσε την ευκαιρία να ακουστούν πολλές απόψεις. Ειδικών και κάποιων που δεν είχαν καταγραφεί. Τα βιώματα των παιδιών που μεγαλώνουν σε περιβάλλον με δύο ομόφυλους γονείς. Οδήγησαν τελικά σε πολλές συγκλήσεις. Στο νομοσχέδιο, τελικά, συμφωνεί η πλειοψηφία της κοινωνίας. Ναι, υπάρχουν επιφυλάξεις που διατρέχουν όλα τα κόμματα. Είναι καλό να εξηγηθούν οι προβλέψεις του νομοσχεδίου και να απαντηθούν οι εύλογες ανησυχίες. Να τις διαχωρίσουμε όμως από τον λόγο της μισαλλοδοξίας.
Μια ανησυχία υποστηρίζει ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να διαμορφωθούν μέσω του συμφώνου συμβίωσης. Θα δημιουργούσαμε όμως ανισότητες και νομικές αντιφάσεις. Το σύμφωνο το οποίο είχα ψηφίσει προσωπικά, αποτελεί μια χαλαρή σύμβαση η οποία λύνεται μονομερώς με μια δήλωση.
Η ανησυχία για την τεκνοθεσία έχει σαθρά επιχειρήματα, επίσης. Είναι λάθος να κατασκευάζονται ψεύτικοι στόχοι για να επιτεθούν κάποιοι. Είναι άσφαιρες οι βολές τους. Το σημαντικότερο είναι οι πολίτες να ξέρουν τι ψηφίζουμε σήμερα, μετά από μεγάλη διαβούλευση. Ο διάλογος φιλοξένησε για πρώτη φορά τις φωνές των ιδίων των ενδιαφερόμενων και των επιστημόνων. Αυτές οι μελέτες απαντούν σε κάθε καλοπροαίρετη ανησυχία.
Ερχόμαστε να άρουμε διακρίσεις. Σήμερα πια έχουμε αναμφισβήτητα δεδομένα που υπερβαίνουν τις προσωπικές μας πεποιθήσεις. Ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν σωστά με γονείς του ίδιου φύλου. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η αγάπη, η ασφάλεια και η στοργή. Και όχι η μορφή του. Η μητέρα μου έλεγε ότι κανείς δεν έπαθε τίποτα από την πολλή αγάπη. Υπάρχουν οικογένειες με έναν γονέα. Θυμάστε την προκατάληψη πριν μερικά χρόνια για τα διαζευγμένα παιδιά; Η λύση δεν βρίσκεται στην τυφλή άρνηση. Θα υπήρχαν γονείς διαφορετικών ταχυτήτων. Να μην συγχέουμε τη συντήρηση με την οπισθοδρόμηση. Η συντήρηση αποτελεί προϊόν της εξέλιξης. Η δική μας συντηρητική παράταξη είναι αληθινά προοδευτική.
Γίνονται πράξη οι προεκλογικές μας εξαγγελίες. Η στρατηγική αυτή εκπονήθηκε το 2021 με 20 πολιτικές να έχουν ήδη εφαρμοστεί, όπως την κατάργηση απαγόρευσης αιμοδοσίας σε ομοφυλόφιλους, την ένταξη διεμφυλικών ατόμων στα προγράμματα των Κέντρων Απασχόλησης.
Τι έχετε να πείτε ότι το Economist κατέτασσε τη χώρας μας στην 20η θέση σε ό,τι αφορά στο κράτος δικαίου. Αυτά γιατί δεν τα λέτε στο Ευρωκοινοβούλιο. Ψηφίζουν για να κοπούν χρήματα. Θα μας κουνάτε το δάχτυλο για το κράτος δικαίου. Πάλι καλά που δεν βλέπω τους πρωταγωνιστές των δικών σας ημερών. Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Οι περισσότεροι Έλληνες είναι χαρούμενοι για την πατρίδα τους και ότι κινούμαστε εντός ενός κράτους δικαίου.
Η κοινωνία έχει μεγαλύτερη ωριμότητα από πολλά κόμματα και πολλούς πολιτικούς. Από το 1946 επιτρέπεται σε μόνο πατέρα ή μητέρα να υιοθετήσει παιδί. Το ίδιο ισχύει και για την παρένθετη κύηση που δεν έχει σχέση με το νομοσχέδιο. Εξακολουθεί να γίνεται για γυναίκες με συγκεκριμένα προβλήματα. Στηρίξαμε τη υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στο παρελθόν. Στις μέρες μας δεν επιτρέπεται να αγνοούνται οι αντιφάσεις. Υπάρχουν παιδιά που γεννήθηκαν στο εξωτερικό από Έλληνες γονείς και δεν μπορούν να πάρουν την ελληνική υπηκοότητα. Μια πολιτεία πρέπει να τα προβλέπει αυτά. Παρά τις εντυπώσεις η πρωτοβουλία μας είναι σαφής. Στο όνομα της ισότητας του πολιτών παρέχουμε το δικαίωμα του πολιτικού γάμου. Στο όνομα της προστασίας των παιδιών διαφυλάσσουμε τα δικά τους δικαιώματα. Τόσο απλά και τόσο ανθρώπινα.
Θα ήταν εύκολο να αναλωθούμε σε μια αντιπαράθεση. Τα θέματα δικαιωμάτων είναι θέματα αρχής. Θα ήταν αντιπαραγωγικό να καυτηριάσω τις αντίθετες απόψεις. Εκεί συναντώνται τα άκρα. Θέλησα εξ αρχής να μην φορτιστεί ο διάλογος. Είναι ένα βήμα τολμηρό, αλλά όχι παράτολμο. Το νομοσχέδιο θέλει να ενώσει και όχι να διχάσει. Οι περισσότεροι πολίτες σε αυτή την κατηγορία ανήκουν. Τέτοιες εκδηλώσεις κάνουν παράδοξη την παράδοση. Ευτυχώς η κοινωνία απείχε από ακρότητες και είναι ενθαρρυντικό για το επίπεδο της κοινωνικής μας προόδου. Ο κόσμος γύρισε την πλάτη στις υπερβολές. Το νομοσχέδιο είναι μια κατάκτηση της κοινωνίας που τους απασχολεί σοβαρότερα προβλήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να καταργούνται οι ανισότητες.
Προχωράμε στη μεταρρύθμιση χωρίς χρονοτριβή. Στην Ελλάδα που οραματιζόμαστε δεν πρέπει κανείς να αισθάνεται πολίτης δεύτερης κατηγορίας.
Έχω δεχθεί από την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Απευθυνόμενος στα χιλιάδες μέλη της, θέλω να τους πω ότι ξέρω τι έχουν περάσει. Καταπιεσμένοι από την οικογένεια, το κοινωνικό περιβάλλον στα χωριά και στις πόλεις, πολιορκημένοι. Ήταν τα παιδιά ενός κατώτερου θεού. Το ‘80 το στίγμα τους έγινε διπλό με την κατάρα του HIV. Για όλους αυτούς είναι μέρα χαράς γιατί από αύριο ένας φραγμός ακόμα καταργείται.
Κλείνω επικαλούμενος όσους ανησυχούν από τον δικό μας χώρο, να μας θυμίσω τι έλεγε η δικιά μας ιδρυτική διακήρυξη. Θεωρεί τους πολίτες απέναντι στον νόμο με ίσα δικαιώματα. Να προχωράμε στις νέες συνθήκες. Μπορούμε να συναντηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Η τελική μας ψήφος δίνει το μέτρο της δημοκρατίας. Να δούμε αν θέλουμε να εκπροσωπούμε όλους τους Έλληνες. Η κάθε μας στάση αποκτά ένα βάρος ιστορικό. Σας καλώ να τη μετατρέψουμε στην αλήθεια. Ναι στη δικαιοσύνη, όχι στη μισαλλοδοξία. Μακριά από κάθε τοξικότητα. Σας καλώ να κάνουμε αυτό το βήμα μαζί».