Μητσοτάκης στο BBC: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν»

«Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;», παρέθεσε σαν παράδειγμα ο Πρωθυπουργός

Parallaxi
μητσοτάκης-στο-bbc-τα-γλυπτά-του-παρθεν-1071302
Parallaxi

Συνέντευξη στο BBC παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο για τριήμερη επίσκεψη εργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τα Γλυπτά τα Παρθενώνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν».

Μάλιστα, παρέθεσε ένα παράδειγμα με τη Μόνα Λίζα για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του. «Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

«Δεν έχουμε κάνει την πρόοδο που θα θέλαμε στις διαπραγματεύσεις, αλλά έχω υπομονή και θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις», πρόσθεσε, ενώ όταν του αναφέρθηκε ότι ο αρχηγός των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, είναι θετικός στην επιστροφή των Γλυπτών, είπε: «Θα τον συναντήσω και αυτόν και τον πρωθυπουργό αύριο και θα σας πω μετά».

Συναντήσεις με Σούνακ και Στάρμερ

Αύριο το απόγευμα στις 17:00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ και την Τρίτη στις 12:45 με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ στην Downing Street. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στη συνάντηση θα γίνει μια συνολική επισκόπηση των ελληνοβρετανικών σχέσεων, ενώ οι δύο ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις για ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε εκδήλωση της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο για το «γραφείο Σεφέρη» (στην πρεσβευτική κατοικία), τον χώρο στον οποίο εργάστηκε ο Έλληνας Νομπελίστας και το Αναγνωστήριο «Roderick Beaton», τα οποία αποκτούν μουσειακό χαρακτήρα. Το αναγνωστήριο θα περιλαμβάνει έργα που σχετίζονται με τον κορυφαίο Έλληνα και θα λάβει τιμητικά το όνομα Roderick Beaton προς τιμήν του Βρετανού καθηγητή και βιογράφου του Γιώργου Σεφέρη.

Δεν αλλάζει η θέση της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι με αθόρυβες και συστηματικές ενέργειες πολιτιστικής διπλωματίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε στην πρώτη θητεία της όχι μόνο να επαναφέρει το ζήτημα της επανένωσής τους αλλά πέτυχε και τη ριζική μεταστροφή της κοινής γνώμης στο Ηνωμένο Βασίλειο για το θέμα αυτό.

Η ελληνική θέση παραμένει η ίδια. Η Ελλάδα, όπως έχει υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδιώκει τον επαναπατρισμό και την επανένωση των Γλυπτών, ώστε το μνημείο να εκτίθεται στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η εθνική θέση είναι ξεκάθαρη: Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε σε καμιά περίπτωση την ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου.

Η ελληνική πλευρά υπήρξε εποικοδομητική και επέδειξε καλή πίστη στις προηγούμενες συζητήσεις της με το Βρετανικό Μουσείο, διερευνώντας μια λύση που θα ήταν αμοιβαία επωφελής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το θέμα στις επαφές που θα έχει στο Λονδίνο, τόσο με τον πρωθυπουργό Σούνακ όσο και με τον ηγέτη των Εργατικών Στάρμερ. Η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν αναμένει άμεσα αποτελέσματα. Το ότι δεν είμαστε ακόμα κοντά σε συμφωνία, δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να θέτουμε το ζήτημα, σημειώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα