Πολιτική

Μητσοτάκης: Το σχέδιο για την επόμενη ημέρα σε Θεσσαλία και Έβρο

Φάμελλος σε Μητσοτάκη: «Αφήσατε αθωράκιστη την χώρα απέναντι στην κλιματική αλλαγή»

Parallaxi
μητσοτάκης-το-σχέδιο-για-την-επόμενη-η-1037760
Parallaxi

«Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα που δεν πρέπει να εμπεριέχει κομματικές αντιπαραθέσεις, αλλά συναινέσεις και κοινές δράσεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, ενώ παρουσίασε όλο το πλέγμα των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί τόσο στη Θεσσαλία όσο και στον Έβρο.

«Θα είμαι ο τελευταίος που θα δηλώσω ικανοποιημένος από τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων. Θα υπερασπιστώ, όμως, την προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή αλλά και των εθελοντών που έδρασαν στην πρώτη γραμμή», είπε και προσέθεσε ότι οι εκταμιεύσεις έχουν προχωρήσει γρήγορα. Συγκεκριμένα, «έχουμε εκταμιεύσει 120. εκ ευρώ σε λογαριασμούς 33.000 πληγέντων. Συνεχίζονται υπό την εποπτεία του αρμόδιου υπουργείου».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινά το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης που θα κρατήσει έως και 2 χρόνια. Παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί 50 οικίσκοι και έχουν παραγγελθεί 700 προκειμένου να μείνουν όσοι έχασαν τις περιουσίες τους.

«Θέλουμε να φτιάξουν τα σπίτια τους, να καλυφθεί το 80% της αποκατάστασης και το υπόλοιπο 20 θα μπορούν να το πάρουν με άτοκο δάνειο», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι οι αποζημιώσεις που έχουν εγκριθεί φτάνουν τα 260 εκ. ενώ ήδη 107 έχουν κατατεθεί στους δικαιούχους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς. «Για τις επιχειρήσεις προχωράμε πριν από τις γιορτές στην προκαταβολή του 15% της ζημιάς τους από το συνολικό 70», είπε.

Παράλληλα, όπως είπε θα ανακατασκευαστούν 25 σχολεία ώστε αυτά που έπαθαν ζημιές να γίνουν καλύτερα από πριν. Για το σιδηροδρομικό δίκτυο τόνισε ότι έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή, αλλά μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα αποκατασταθεί με μονή γραμμή το Λάρισα – Λιανοκλάδι και αντίστοιχη παρέμβαση σχεδιάζεται από το τμήμα Λάρισα με Βόλο. «Μεγάλος στόχος η σιδηροδρομική Αθήνα Θεσσαλονίκη να γίνει καλύτερη και πιο ασφαλής», σημείωσε χαρακτηριστικά. Αθροίζοντας τα ποσά υπογράμμισε ότι οι αποζημιώσεις θα ξεπεράσουν τα 2,3 δις, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις αλλά «θα συνδράμει και ο προϋπολογισμός».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα. «Αυτή η τραγωδία είναι αφορμή για μεγάλες μεταρρύθμισες. Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση αντιπαρατάσσει 3 προτεραιότητες.

  • άμεση κινητοποίηση για να μην υπάρχει απώλεια ζωών
  • μεγαλύτερη εξασφάλιση πόρων
  • συνεκτικό σχέδιο άμυνας στην κλιματική επίθεση».

Νωρίτερα, πάντως, ξεκαθάρισε ότι θα είναι ο τελευταίος που θα δηλώσει ικανοποιημένος από τη διαχείριση των πρόσφατων καταστροφών από το κράτος μας. Θύμισε όμως ότι στη Γερμανία σε κακοκαιρία μικρότερη από τον Ντάνιελ χάθηκαν πριν από τρία χρόνια σχεδόν 200 άνθρωποι.

Σχετικά με την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ο πρωθυπουργός είπε: «Εκατοντάδες πολίτες απεγκλωβίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε χώρους υποδοχής που δημιουργήθηκαν άμεσα, υπήρξε ιατρική βοήθεια. Μέτρα ελήφθησαν για την αποτροπή μεγάλης υγειονομικής κρίσης. Δεν υπήρχε στον κρατικό μηχανισμό εμπειρία και θεσμική μνήμη για το πώς αντιμετωπίζει κανείς μια τέτοια κατάσταση. Παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες κάηκαν 70.000 νεκρά ζώα και 110.000 νεκρά πτηνά. Πήραν μέρος και ευχαριστώ και οι Ένοπλες Δυνάμεις, που δεν όφειλαν, αλλά βοήθησαν αποτελεσματικά. Δόθηκαν οδηγίες για τη σωστή κατανάλωση νερού και φαγητού, έγιναν εμβολιασμοί, όλα σε συνθήκες ακραίες και πρωτόγνωρες για τη χώρα. Μαζί και 8 μονάδες ψυχικής υγείας εδρεύουν πλέον στη Θεσσαλία».

Στο μεταξύ ισχυρίστηκε ότι πλέον «δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτι που είναι σεισμογενής και ευάλωτη σε φωτιές και πυρκαγιές».

«Το ίδιο ισχύει και για τους αγρότες μας έχουν λάβει ποσά που ξεπερνούν τα έσοδα του ΕΛΓΑ σε ασφαλιστικές εισφορές. Ο κρατικός προϋπολογισμός έδωσε 500 εκ έξτρα για τις αποζημιώσεις», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει οι πολίτες να ασφαλίζουν τις περιουσίες τους. «Οι Ολλανδοί μας τον λένε ξεκάθαρα. Το κλειδί είναι η διαχείριση και η στενή συνεργασία πέραν των ορίων ενός δήμου ή μιας περιφέρειας. Χωρίς αποσπασματικά έργα. Η κυβέρνηση θα συστήσει φορέα διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας», τόνισε και κλείνοντας ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα δεν έχει ούτε κόμμα ούτε χρώμα.

Φάμελλος σε Μητσοτάκη: «Αφήσατε αθωράκιστη την χώρα απέναντι στην κλιματική αλλαγή»

Με κριτική στον πρωθυπουργό γιατί «άφησε την χώρα αθωράκιστη απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι αντίθετα με το θέμα της συζήτησης στη Βουλή δεν «δεν ακούσαμε από τον πρωθυπουργό για το σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και πως θα ξαναπάρει μπρος η οικονομία και η αναπτυξιακή διαδικασία. Το αναπτυξιακό μοντέλο και η αναπτυξιακή πορεία δεν συζητήθηκε. Άλλο πράγμα ζητήσατε να συζητήσουμε και άλλο καταθέσατε στην ομιλία σας. Είδα τους βουλευτές να να χειροκροτούν για την μετεγκατάσταση του οικισμού της Μεταμόρφωσης.

Ωστόσο δεν έχουν δοθεί ακόμη τα επιδόματα ενοικίου, μιλάτε στους πολίτες που ακόμη ζουν σε κοντέινερ και τους λέτε ότι θα κάνουμε κάτι για τους οικισμούς».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Ζητήσαμε μία συζήτηση για την κλιματική κρίση και την ανθεκτικότητα τον Αύγουστο. Ζητήσαμε συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, και κάνετε μία συζήτηση για όλα και για τίποτε συγκεκριμένο. Πρέπει να γίνει ουσιαστική συζήτηση για την επανεκκίνηση για την Θεσσαλία και τον Έβρο όπως και για την κλιματική κρίση».

Ακολούθως εξαπέλυσε επίθεση λέγοντας ότι «ανακαλύπτετε τον τροχό το 2023. Αφήσατε αθωράκιστη την χώρα στις φυσικές καταστροφές ενώ υπήρχαν τα εργαλεία που ζητούσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από το 2018 και 2019. Υποτιμήσατε την επιστήμη αλλά και την κλιματική κρίση και υποτιμήσατε την ανασυγκρότηση αλλά και την αγωνία των πολιτών. Θα καταθέσουμε προτάσεις όπως έχουμε κάνει, υπάρχουν προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ από το 2019. Αν είχατε ακούσει τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ οι φυσικές καταστροφές θα συνέβαιναν αλλά οι επιπτώσεις για τους πολίτες και για την χώρα θα ήταν μικρότερες. Για ποιο λόγο αυτά που παραδόθηκαν το 2018 και 2019 δεν εφαρμόστηκαν, πρέπει να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης».

Τέλος ανέφερε: «Σήμερα έχουμε υποκύψει στο σενάριο πάμε και όπου βγει».

Ο κ. Φάμελλος έκανε αναφορά επίσης στη συμφωνία στο Ισραήλ ασκώντας παράλληλα κριτική στον πρωθυπουργό για την μέχρι τώρα στάση του: «Πράγματι είναι θετική η συμφωνία αλλά υποκριτικό να ακούγεται από τον Μητσοτάκη που κρύφτηκε και δεν προσυπέγραψε την συμφωνία του ΟΗΕ με την πρωτοβουλία της Γαλλίας».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα