Πολιτική

«Μπάχαλο» στον ΣΥΡΙΖΑ με τις λίστες μελών, λόγω διπλών και τριπλών εγγραφών

Διχάζει και η ηλεκτρονική ψηφοφορία – Τι αναφέρει ο γραμματέας της ΝΕ Θεσσαλονίκης

Φίλιππος Δεργιαδές
μπάχαλο-στον-συριζα-με-τις-λίστες-με-1120024
Φίλιππος Δεργιαδές

Η δυσαρέσκεια στον ΣΥΡΙΖΑ για τον χρόνο και τον τρόπο εκλογής των αντιπροσώπων των μελών στα κομματικά όργανα, δεν καταγράφεται μόνο στην κορυφή του κόμματος, όπως συνέβη χθες στην Πολιτική Γραμματεία, όπου τα αίματα άναψαν με τον πρόεδρο Σ. Κασσελάκη να απειλεί ακόμα και με δημοψήφισμα, αλλά διαπερνά οριζόντια όλο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βασική αιτία των διαφωνιών είναι αφενός ότι η ηγεσία θέλει οι εσωκομματικές εκλογές να γίνουν και ηλεκτρονικά, δηλαδή ψηφιακά, και αφετέρου το “μπέρδεμα” με τις εκλογικές λίστες, καθώς όπως διαπιστώθηκε, στις λίστες που έχουν σταλεί στις Νομαρχιακές Επιτροπές υπήρχε μία συρραφή τριών λιστών εγγεγραμμένων μελών. Υπήρχε η παλιά λίστα του ΣΥΡΙΖΑ, η λίστα των μελών που ψήφισαν για την εκλογή Τσίπρα και η πιο πρόσφατη, η λίστα των μελών που ψήφισαν για την εκλογή Κασσελάκη.

Λόγω αυτού του “μπάχαλου”, αναγκαστικά οι εκλογές που ήταν να διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο για την ανάδειξη των συντονιστικών των τοπικών «Ομάδων Μελών» και των Νομαρχιακών Επιτροπών θα γίνουν δύο εβδομάδες μετά το συνέδριο. Κανονικά όμως θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων στο συνέδριο. Να σημειωθεί ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα διεξαχθεί στις 22 Φεβρουαρίου.

Μάλιστα, όσοι από τα κεντρικά του κόμματος υποστήριζαν ότι και οι τρεις εκλογικές διαδικασίες μπορούσαν να γίνουν αυτό το Σαββατοκύριακο, πρότειναν οι τοπικές συνδιασκέψεις, οι απολογισμοί δηλαδή των Νομαρχιακών Επιτροπών να γίνουν μετά το συνέδριο.

Επί της ουσίας πρόκειται για μία ακατανόητη η παράλογη πρόταση: δηλαδή πρώτα να γίνουν οι εκλογές για τις τοπικές οργανώσεις και μετεκλογικά να ακολουθήσει η «προεκλογική» και απολογητική συζήτηση για τα πεπραγμένα των τοπικών οργανώσεων.

Να σημειωθεί βέβαια ότι αρκετοί από αυτούς που επέμειναν να γίνουν οι εκλογές άμεσα και όχι με ηλεκτρονικό τρόπο, πέρα από όσους, και ίσως εύλογα, έθεσαν θέμα για το αδιάβλητο της διαδικασίας, ήταν εκείνοι που δεν μπορούν να ελέγξουν το ανώνυμο πλήθος των ψηφοφόρων που πήγε μαζικά στις κάλπες στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές.

Όπως ανέφερε μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει άμεση σχέση με τα οργανωτικά του κόμματος και γνωρίζει από πρώτο χέρι τα γεγονότα, «το πρόβλημα είναι ότι κεντρικά δεν έχουν έλεγχο της οργανωτικής κατάστασης των μελών. Δεν ξέρουν τι υπάρχει, Αυτά που μας έχουν στείλει είναι άστα να παν… στο διάολο. Οι διπλοεγγραφές είναι σε μεγάλο βαθμό και χωρίς λόγο, όταν π.χ βλέπουν το ίδιο όνομα, το ίδιο πατρώνυμο και ίδια άλλα στοιχεία».

Προσθέτει δε πως «για τις τοπικές συνδιασκέψεις λέγαμε από τον Δεκέμβριο ότι δεν θα προλάβουμε να τις κάνουμε με αυτό το χρονοδιάγραμμα. Δηλαδή δεν μπορούσαν να γίνουν ταυτόχρονα δύο διαδικασίες δηλαδή συνέδριο και συνδιασκέψεις. Κάπου έπρεπε να εστιάσεις».

«Ήθελαν δηλαδή πρώτα να εκλεγούν οι Νομαρχιακές Επιτροπές και μετά να γίνουν οι συνδιασκέψεις, ο απολογισμός δηλαδή να ακολουθήσει. Τελικά δέχτηκαν να προηγηθούν οι συνδιασκέψεις και μετά να εκλέξουμε Νομαρχιακές Επιτροπές. Αυτή η διαδικασία θα γίνει μετά το συνέδριο. Όμως θα δούμε αν τελικά θα γίνουν. Μπάχαλο δηλαδή» σημειώνει και σχολιάζει πως «πρόκειται για μία ανάποδη διαδικασία «από τα πάνω προς τα κάτω», πρώτα θα αποφασίσει το συνέδριο και μετά τοπικά οι οργανώσεις».

Βασίλη Μπουλόκος: Εμείς ήμασταν έτοιμοι στην ΝΕ Α Θεσσαλονίκης  

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Μπουλούκος, τονίζει πως τοπικά η κορυφαία οργάνωση του κόμματος στη Θεσσαλονίκη είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις λίστες και ήταν έτοιμη για συνδιάσκεψη και εκλογές.

«Οι τοπικές εκλογές θα γίνουν μετά το συνέδριο κυρίως για λόγους πρακτικούς και προκειμένου να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή. Δηλαδή θα υπάρχουν οι κάλπες και η ψηφιακή ψηφοφορία. Η συνδιάσκεψη για την Θεσσαλονίκη θα γίνει μετά το συνέδριο και θα είναι ανοιχτή για όλα τα μέλη και όχι όπως γινόταν στο παρελθόν με αντιπροσώπους από τις ΟΜ. Τα μέλη επίσης θα εκλέξουν άμεσα και τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής» σημειώνει και αναφέρει ότι «για τις 31 θέσεις στην Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσσαλονίκης έχουν κατατεθεί 75 υποψηφιότητες καθώς λόγω ασυμβίβαστου δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι όσοι διεκδικούν θέση στην Κεντρική Επιτροπή και στα συντονιστικά των Ο.Μ.».

Σε ότι αφορά το πρόβλημα με τις λίστες των μελών τονίζει πως «οι λίστες που μας στείλανε ήταν μία συρραφή λιστών, δηλαδή ήταν η παλιά λίστα, η λίστα που είχαν ψηφίσει για την εκλογή του Α. Τσίπρα και η λίστα αυτών που ψήφισαν για τον Σ. Κασσελάκη. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν κάποια μέλη και στις τρεις λίστες ή να υπάρχουν διπλοεγγραφές ακόμα και στην ίδια την ΟΜ».

«Η εκκαθάριση ήταν πολύ δύσκολη, αλλά εμείς στη Θεσσαλονίκη κατορθώσαμε και σβήσαμε τις περιττές εγγραφές με διασταύρωση των στοιχείων. Κάναμε επίσης και μία εφαρμογή ώστε όποιος ψήφισε π.χ στη Χαριλάου, να μη μπορεί να ψηφίσει στο Κέντρο» τονίζει και δηλώνει αντίθετος στην ηλεκτρονική ψηφοφορία.

«Προσωπικά είμαι κατά της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στα πάντα, ακόμα και στην επιστολική ψήφο διότι θεωρώ ότι δεν είναι αδιάβλητη» τονίζει και επισημαίνει ότι «στο παραβάν είσαι μόνος σου με την συνείδηση σου ενώ στο κομπιούτερ δεν ξέρουμε τι γίνεται, ποιος είναι δίπλα και επηρεάζει ή μπορεί να σε εκβιάσει, η κάλπη είναι πιο ασφαλής».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα