ΝΔ: Αποφασίζει για διαγραφή του Σαλμά – Οι δηλώσεις που ενόχλησαν τον Μητσοτάκη

Συνεδριάζει στις 12:00 η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος

Parallaxi
νδ-αποφασίζει-για-διαγραφή-του-σαλμά-1218589
Parallaxi

Στις 12:00 το μεσημέρι συνεδριάζει η Επιτροπή Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας με το ερώτημα της διαγραφής του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριου Σαλμά. Η παραπομπή του αφορά αντικοινοβουλευτική, αντικομματική και αντισυναδελφική συμπεριφορά που προκαλεί σοβαρή ζημιά στο κόμμα ή σε άλλο βουλευτή.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον βουλευτή Μάριο Σαλμά ήταν οι τελευταίες τηλεοπτικές του εμφανίσεις όπου επανέλαβε τα περί φωτογραφικών διαγωνισμών αντιπολιτευόμενος σε επίπεδο ηθικής την κυβέρνηση, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό. Το μήνυμα αυτό έστειλε ο πρωθυπουργός από τη Νέα Υόρκη παραπέμποντάς τον στην επιτροπή Δεοντολογίας για διαγραφή.

Ο κ. Σαλμάς σε δύο τηλεοπτικές εμφανίσεις τις προηγούμενες ημέρες έκανε λόγο για φωτογραφικούς διαγωνισμούς που αφορούσαν κυλικεία του υπουργείου Πολιτισμού και Υγείας, ενώ υπήρξε απάντηση και της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

«Δεν παραπέμπεται επειδή διαφοροποιήθηκε ιδεολογικά ή πολιτικά. Παραπέμπεται για τις δηλώσεις του περί αδιαφάνειας κατ’ επανάληψη, η κα Μενδώνη έχει απαντήσει εμπεριστατωμένα και δημοσίως» τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του βουλευτή, ο Μάριος Σαλμάς θα προσέλθει στην Επιτροπή Δεοντολογίας σήμερα για να δώσει εξηγήσεις.

Από τις ευρωεκλογές και μετά, ο κ. Σαλμάς, με κάθε ευκαιρία στηλιτεύει κυβερνητικές αποφάσεις και επιλογές, ενώ ήταν ο βουλευτής που αντιπαρατέθηκε μετωπικά με τον πρωθυπουργό, στη συνεδρίαση της Κ.Ο. μετά την ευρωκάλπη. Τότε, απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε διερωτηθεί αν η κυβέρνηση έκανε κάτι για τους πολλούς, για να προσθέσει: «Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας, που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια». Η παρέμβαση του βουλευτή είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού ο οποίος αντέτεινε ότι δεν δέχεται υπόνοιες πως «αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Είχε διαμηνύσει, δε, μέσω συνεργατών του ότι, στο επόμενο “φάλτσο”, ο κ. Σαλμάς θα δει την πόρτα της εξόδου.

Πριν από λίγες ημέρες, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας συνυπέγραψε την ερώτηση των «11» για τα κόκκινα δάνεια ενώ, στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών εκπομπών προέβη σε καταγγελίες για «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς από τα Υπουργεία Πολιτισμού και Υγείας ως προς τα κυλικεία των υπουργείων. Μάλιστα, το θέμα είχε θέσει εγγράφως ο κ. Σαλμάς, με ερώτηση στην κυρία Λίνα Μενδώνη, η οποία του είχε απαντήσει στο τέλος Ιουλίου. Ο γαλάζιος βουλευτής, όμως, επανήλθε.

Έτσι, ύστερα από αυτά, εκρίθη ότι ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας υπερέβη τα εσκαμμένα, γι’ αυτό και με απόφαση του πρωθυπουργού παραπέμπεται τη Δευτέρα (23/9), στις 12:00, στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Ν.Δ. με το ερώτημα της διαγραφής από την Κοινοβουλευτική Ομάδα (όχι από το κόμμα). Από τις ΗΠΑ, όπου έφτασε για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να ανακοινώσουν την αποφασή του.

Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη συνδέουν την απόφαση του πρωθυπουργού με το κλίμα έντασης που επικρατεί στο εσωτερικό της Κ.Ο της Ν.Δ. μετά τις ευρωεκλογές και το οδυνηρό ποσοστό του εκείνης της κάλπης και την κινητικότητα αρκετών βουλευτών, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να …σηκώνουν το ανάστημά τους σε αποφάσεις και πρωτοβουλίες με τις οποίες διαφωνούν.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα