Πολιτική

Νέα Αριστερά: Στη Βουλή τα προβλήματα του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

Συγκεκριμένα το θέμα της υποστελέχωσης και λειτουργικής υποβάθμισης του νοσοκομείου

Parallaxi
νέα-αριστερά-στη-βουλή-τα-προβλήματα-τ-741967
Parallaxi

Στη Βουλή φέρνει η Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία της βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπης Τζούφη και μετά από καταγγελία του σωματείου εργαζομένων, το θέμα της υποστελέχωσης και λειτουργικής υποβάθμισης του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατατέθηκε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, με την οποία αναδεικνύεται το τεράστιο κενό στην φροντίδα υγείας της Β. Ελλάδας εξαιτίας της υποστελέχωσης του νοσοκομείου σε ιατρικές, νοσηλευτικές και άλλες ειδικότητες και των μετακινήσεων ιατρικού προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν κενά σε άλλα περιφερειακές δομές υγείας. Προσωπικό που υπό-αμείβεται και βρίσκεται στο όριο της εργασιακής εξουθένωσης, με την κατάσταση να χειροτερεύει όλο και περισσότερο, καθώς οι συμβάσεις που λήγουν δεν ανανεώνονται και οι μόνιμοι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται. Σημαντικά προβλήματα υπάρχουν ακόμη στη διαχείριση και τη διαφάνεια της λίστας χειρουργείων (οργάνωση και προγραμματισμός τακτικών χειρουργείων), στη διαθεσιμότητα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία και σε υλικοτεχνική υποδομή της οποία η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση χρηματοδοτική προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι η ταλαιπωρία των πολιτών και η διόγκωση των ακάλυπτων αναγκών υγείας και στην Β. Ελλάδα.

Με αυτά τα δεδομένα ο Υπουργός Υγείας καλείται να απαντήσει αν υπάρχει σχεδιασμός για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τι σκοπεύει να κάνει για να ενισχύσει την ποιότητα της εργασίας (αμοιβές, συνθήκες εργασίας) των εργαζόμενων στο δημόσιο σύστημα υγείας, που θα λειτουργήσει και ως κίνητρο παραμονής και στελέχωσης του ΕΣΥ, καθώς και ποιος είναι ειδικότερα ο προγραμματισμός για την ενίσχυση του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα