Πολιτική

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών σε Καλαμαριά, Παύλο Μελά και Κορδελιό Εύοσμου

Οι μονομάχοι της κάλπης, οι τάσεις στο εκλογικό σώμα και οι «συνεργασίες»

Φίλιππος Δεργιαδές
ο-δεύτερος-γύρος-των-εκλογών-σε-καλαμα-1068303
Φίλιππος Δεργιαδές

Πολλοί πιστεύουν ότι η Χρύσα Αράπογλου, δεν θα έχει την τύχη του Θεοδόση Μπακογλίδη, και θα καταφέρει να νικήσει τον Γιάννη Δαρδαμανέλη στο δεύτερο γύρο των εκλογών στην Καλαμαριά. Πιο αμφίρροπες δείχνουν οι αναμετρήσεις του δεύτερου γύρου στο δήμο Παύλου Μελά, μεταξύ του Δημήτρη Δεμουρτζίδη και του Δημήτρη Ασλανίδη, και στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, όπου αντίπαλοι είναι ο Κλεάνθης Μανδαλιανός και ο Λευτέρης Αλεξανδρίδης.

  • Η «χρυσή» ευκαιρία της Χρύσας Αράπογλου   

Οι πολιτικοί συσχετισμοί στο δήμο Καλαμαριάς, σαφώς κλίνουν υπέρ της πρώην βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, αλλά όπως εκτιμάται, όλα θα κριθούν από τη στάση που θα κρατήσει έναντι των συνοδοιπόρων της στην κεντροαριστέρα και φυσικά από τη συμμετοχή στις κάλπες.

Από την πλευρά του, ο νυν δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, προερχόμενος από το χώρο της ΝΔ, μπορεί να θεωρείτε ο αδύναμος κρίκος αυτής της αναμέτρησης, παρότι κέρδισε τον πρώτο γύρο, με 29,12% και 8.557 ψήφους, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με το 2019, αύξησε τη δύναμη του. Τότε είχε λάβει 23,56% και 7.911. σταυρούς.

Η Χρύσα Αράπογλου, δεύτερη έλαβε 22,45% με 6.598 ψήφους. Η μεταξύ τους διαφορά είναι 1.959 ψήφοι και ποσοστιαία στο 6,67%.

Η διαφορά δεν είναι μεγάλη και παρότι ο νυν δήμαρχος ελπίζει για ενισχύσεις μόνο από την παράταξη του «ανεξάρτητου» Δημήτρη Παπαδόπουλου, που συγκέντρωσε 4,7%, όλα τελικά θα εξαρτηθούν από τη συμμετοχή στις κάλπες και τις πρωτοβουλίες των ίδιων των υποψηφίων. Ο Γ. Δαρδαμανέλης θα μπορούσε να κερδίσει και αυτή την κούρσα, αν ενεργοποιηθεί η βάση της ΝΔ, αυξηθεί η προσέλευση στις κάλπες και δεν κατορθώσει η Χ. Αράπογλου να συσπειρώσει τον χώρο της κεντροαριστεράς, που στα δημοτικά πράγματα εμφανίζεται ως κυρίαρχη.

Ήδη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και από την παράταξη του τρίτου στην κατάταξη, Αρη Τεμεκενίδη (13,15%), έχουν εμφανιστεί υπέρ της προοδευτικής λύσης στο δήμο Καλαμαριάς, αλλά ζητούν  από την Χ. Αράπογλου να καταθέσει πρόταση προγραμματικής συμφωνίας και να απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους πολίτες, με ξεκάθαρο πολιτικό πρόταγμα.

«Οι εξελίξεις είναι στα χέρια της. Πρέπει να κινηθεί η ίδια προς τους ψηφοφόρους και να κάνει σαφές ένα συνεκτικό όραμα για την προοδευτική αλλαγή στον δήμο», τονίζει ο Νίκος Γαβριήλ, δημοτικός σύμβουλος Καλαμαριάς και τοπικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιάζον θεωρείται το κλίμα και η σχέση με τον τέταρτο της κατάταξης, Χρήστο Βάρδα (12,21%), που επίσης προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά φέρεται να διατηρεί επιφυλάξεις έναντι της Χ. Αράπολγου. Πιο χαλαρή είναι η διάθεση του επίσης πασοκογενούς, Ματθαίου Αμπατζίδη (5,81%), ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση θα αποφύγει την ανάμειξη στις εκλογές του δεύτερου γύρου. Αδιευκρίνιστη είναι η διάθεση του ανεξάρτητου Αβραάμ Περσίδη (4,90%).

Θα κατορθώσει η Χρύσα Αράπογλου, να συνενώσει δυνάμεις και να πετύχει την προοδευτική πλειοψηφία που θα της χαρίσει τη νίκη ή ο Γιάννης Δαρδαμανέλης, θα αποδειχτεί και πάλι «πολύ σκληρός για να πεθάνει». Το πέτυχε το 2019, όταν ο Θ. Μπακογλίδης είχε συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο 35,41% και ο λεγόμενος προοδευτικός χώρος συγκέντρωνε θεωρητικά πάνω από 60%, αλλά τελικά λόγω αποχής της αριστεράς, είχε κερδίσει το δήμο με ποσοστό 57,65%!

Τι λένε οι δύο μονομάχοι

Ο νυν δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης, θεωρεί ότι το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, χάρισε μία «ξεκάθαρη νίκη» στην παράταξής του και πως «η κάλπη την Κυριακή 15 Οκτωβρίου ξεκινάει «άδεια» και πρέπει να γεμίσει με «Γενιά Δημιουργίας» και με την ελπίδα που δίνει η ομάδα μας για να γίνουν περισσότερα έργα στην Καλαμαριά μας».

Από την πλευρά της η Χ. Αράπογλου, επισήμανε ότι το μήνυμα της πρώτης κάλπης ήταν μήνυμα αλλαγής στο δήμο. «Λιγότεροι από το 30% των πολιτών της Καλαμαριάς επιθυμούν την ανανέωση της θητείας του, ένα ποσοστό που είναι το μικρότερο που έχει λάβει ποτέ εν ενεργεία δήμαρχος στην Καλαμαριά», τόνισε και πρόσθεσε πως «δεσμεύομαι πως θα κάνω ό,τι είναι δυνατό για να πειστούν όσο γίνεται περισσότεροι από αυτούς που δεν μετείχαν να προσέλθουν στις κάλπες για να δυναμώσουν εισέτι την προσπάθεια μας που θα ξεκινήσει από την επόμενη Κυριακή».

  • Μάχη χαρακωμάτων στο δήμο Παύλου Μελά

Στο δήμο Παύλου Μελά, η πρωτιά του Δημήτρη Ασλανίδη, από τον πρώτο γύρο αποτελεί ένα πρώτο βήμα που ενδεχομένως να οδηγήσει στην αλλαγή διοίκησης, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση του τρίτου της αναμέτρησης, Γιώργου Λίλτση.

Η ιδιαιτερότητα της αναμέτρησης στον δήμο Παύλου Μελά, είναι ότι και οι τρεις πρώτοι της αναμέτρησης της 8ης Οκτωβρίου, προέρχονται από το χώρο της ΝΔ, με το κυβερνών κόμμα να μην έχει εκφράσει καμία προτίμηση, άμεση ή έμμεση, αφήνοντας «όλα τα άνθη να ανθίσουν».

Δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι οι δύο πρώτοι και διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου βρίσκονται πολύ κοντά. Ο Δημήτρης Ασλανίδης συγκέντρωσε ποσοστό 31,72% και 9.594 σταυρούς ενώ ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Δερμουτζίδης 31,36% και 9.483 ψήφους.

Βρίσκονται δηλαδή σε απόσταση αναπνοής, με τον τρίτο και ρυθμιστή της εκλογικής εξέλιξης, Γιώργο Λίλτση, να συγκεντρώνει ποσοστό 25,76% και 7.790 σταυρούς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά Λίλτση, ήδη στελέχη και υποψήφιοι κινούνται προς την παράταξη Ασλανίδη, και στο χώρο της ΝΔ υπάρχει η πεποίθηση ότι ο πρώτος του πρώτου γύρου, θα πετύχει μία άνετη νίκη στην επανάληψη.

Το ΚΚΕ και η Λαική Συσπείρωση με επικεφαλής τον Μάριο Παλάντζα, που συγκέντρωσε 6,84% και 2.068 σταυρούς. δεν θα αναμειχθεί στα του δεύτερου γύρου ενώ υπέρ του νυν δημάρχου Δημήτρη Δερμουτζίδη, κινείται η παράταξη του Ιάκωβου Αβραμίδη, που υποστηρίχθηκε από την κεντροαριστερά και συγκέντρωσε ποσοστό 4,32% και 1.307 ψήφους.

Αν επαληθευθεί αυτή η τάση που διαμορφώνεται στην παράταξη Λίλτση, ο Δημήτρης Ασλανίδης φαίνεται να αποκτά ένα σαφές προβάδισμα έχοντας συνθέσει ένα πολιτικά σύνθετο ψηφοδέλτιο. Όμως οι ελπίδες για τον Δημήτρη Δεμερτιζίδη δεν έχουν εξανεμιστεί καθώς φαίνεται να συγκεντρώνει τις προτιμήσεις αρκετών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που με τη συμμετοχή τους θα μπορούσαν να αλλάξουν τους συσχετισμούς.

Δεμουρτζίδης: Όχι στους πολιτικούς μεσσίες και αυτοδιοικητικούς μάγους  

Σε μήνυμα του προς τους δημότες του δήμου Παύλου Μελά, ο απερχόμενος δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του αντιπάλου του, κάνοντας λόγο για «πολιτικούς μεσσίες και αυτοδιοικητικούς μάγους».

“Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου θα αποφασίσουμε αν παραδώσουμε την Σταυρούπολη, την Πολίχνη, την Ευκαρπία σε πολιτικούς μεσσίες που υπόσχονται τα πάντα στους πάντες και θέλουν να προσδώσουν ετσιθελικά στην πόλη μας την εικόνα της απογοήτευσης, της μιζέριας και της παρακμής. Αυτοδιοικητικοί μάγοι που προσπαθούν με πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας να δεσμεύσουν το αύριο και να υφαρπάξουν την ψήφο σας», τόνισε και υποστήριξε πως «ελάτε να εξασφαλίσουμε τη διαφάνεια, τη χρηστή διοίκηση. Μην αφήσουμε στην τύχη την προοπτική της πόλης μας και των ανθρώπων της».

Ασλανίδης: Να μη μετέχουμε σε τοξικές συζητήσεις

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Ασλανίδης, απέφυγε να απαντήσει στις επιθέσεις Δεμουρτζίδη, και άφησε αιχμές για «τοξική και αρρωστημένη συζήτηση και κατηγόριες» που «δεν ωφελούν τον τόπο να πάει μπροστά».

«Την επόμενη μέρα θα έχουμε να συνεργαστούμε όλοι μαζί ενωμένοι για το καλό του Δήμου μας» σημείωσε και τόνισε πως «με το χαμόγελο μας, με το όραμα μας, με την αγάπη μας για τον άνθρωπο θα βαδίσουμε και να είστε βέβαιοι ότι το βράδυ της Κυριακής όλοι μαζί θα πανηγυρίσουμε την ιστορική Αλλαγή».

  • Στον δήμο Κορδελιό – Ευόσμου ρυθμιστής η Μαρία Μανούκα

Στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο του νομού Θεσσαλονίκης, στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, η επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση, επίσης, αφορά υποψήφιους από τον χώρο της Ν.Δ., κανείς εκ των οποίων δεν διαθέτει την κομματική προτίμηση ή χρίσμα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νυν δήμαρχος Κλεάνθης Μανδαλιανός, που συγκέντρωσε ποσοστό 32,56% και 9.913 ψήφους, δύσκολα θα κατορθώσει την επανεκλογή του αν επαληθευτεί το σενάριο προσέγγισης του Ελευθέριου Αλεξανδρίδη και της Μαρίας Μανούκα.

Ο Δημήτρης Αλεξανδρίδης νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών, με ποσοστό 36,06% και 10.978 ψήφους, φέρεται να έχει προσεγγίσει την τρίτη της κατάταξης Μαρία Μανούκα, που είχε συγκεντρώσει 23,89%  και 7.272 ψήφους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μαρία Μανούκα επιλέγει την παράταξη Αλεξανδρίδη, θεωρώντας μακροπρόθεσμα θα μπορεί από καλύτερη θέση να διεκδικήσει τη διοίκηση του δήμου, λόγω του ότι η παράταξη Μανδαλιανού αποτελεί μία πιο σύνθετη πολιτικά παράταξη.

Ωστόσο και σ΄αυτό το δήμο, τίποτα δεν έχει κριθεί εκ των προτέρων και όλα παραμένουν ανοιχτά λόγω της μικρής σχετικά συμμετοχής στον πρώτο γύρο, που δεν ξεπέρασε το 50%. Δεδομένη επίσης και σε αυτό το δήμο θεωρείται η αποχή από τις εξελίξεις στο δεύτερο γύρο της παράταξης του ΚΚΕ -Λαικής Συσπείρωσης του Αθανάσιου Κοκόνα.

  • Στο μήνυμα του πάντως ο Κλεάνθης Μανδαλιανός, μίλησε για κρίσιμο δίλημμα στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου, τονίζοντας πως «ή προχωράμε μπροστά με νέους άφθαρτους ανθρώπους ή γυρνάμε πίσω σε εκείνους που διοικούσαν το Δήμο για 30 χρόνια και προσπαθούν με ψεύτικες υποσχέσεις, ταξίματα και χρεωκοπημένες πολιτικές τακτικές να «παίξουν» με την ελπίδα των πολιτών».
  • «Υπόσχομαι να είμαι δήμαρχος όλων. Η πόρτα του γραφείου μου θα είναι πάντοτε ανοιχτή», τόνισε στο δικό του μήνυμα ο Λευτέρης Αλεξανδρίδης, σημειώνοντας πως ήρθε η ώρα ο τόπος μας να αλλάξει σελίδα. Ήρθε η ώρα ο δήμος Ελευθερίου Κορδελιού – Ευόσμου από ουραγός να γίνει πρωταγωνιστής».
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα