Πολιτική

Ο Σαμαράς, οι Μητσοτάκηδες και το «διαζύγιο» εις διπλούν με τη Νέα Δημοκρατία

Η χθεσινή διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού από τη ΝΔ δείχνει πως η ιστορία... επαναλαμβάνεται;

Parallaxi
ο-σαμαράς-οι-μητσοτάκηδες-και-το-διαζ-1243600
Parallaxi

Εκτός Νέας Δημοκρατίας τέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (16/11) ο Αντώνης Σαμαράς, έπειτα από τη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, μέσω της οποίας εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης, ζητώντας μεταξύ άλλων, την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και προτείνοντας τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Με μια ανακοίνωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, γνωστοποίησε τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού από το κόμμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν το ειδικό προνόμιο να διατυπώνουν κατά καιρούς τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για ζητήματα πολιτικής.

Ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του, ωστόσο, δεν διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά.

Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «χαριεντίζονταν» με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας.

Τέλος, η άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους.

Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι». Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%.

Ως εκ τούτου, ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».

Στη συνέχεια, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για αλαζονεία και έλλειψη ψυχραιμίας από πλευράς Κυριάκου Μητσοτάκη, στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία. Αναλυτικά δήλωσε:

«Η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας, εξηγούν την κίνηση Μητσοτακη. Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία.

Μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι αυτά που απασχολούν την Ελλάδα. Ας μας πει λοιπόν πού κάνω λάθος. Στα ελληνοτουρκικά, όπου μόλις χθες παραιτήθηκε ο αρμόδιος γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών;

Στη δυσκολία των πολιτών να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια;

Στην woke ατζέντα, που ενώ ο ίδιος την έφερε στην Ελλάδα, μετά την εκλογή Τραμπ μιλάει ξαφνικά για την τυραννία της μειοψηφίας;

Μήπως στη σκευωρία Νοβαρτις;

Ή μήπως επειδή πρότεινα τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου.

Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία»

Βέβαια, η πόρτα της εξόδου που άνοιξε σήμερα, ο πρωθυπουργός στον πρώην πρόεδρο του κόμματος, διόλου απρόσμενα δεν φαίνεται να άνοιξε, ενώ το εν λόγω «διαζύγιο» μοιάζει με «deja vu», με τη διαφορά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται πλέον στη θέση του πατέρα του, Κωνσταντίνου.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται (;)

Οι σχέσεις του Μεσσήνιου πολιτικού με την οικογένεια Μητσοτάκη ήταν ανέκαθεν τεταμένες. Ήδη, από τον Απρίλιο του 1992, ο τότε πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, απέπεμψε τον Σαμαρά από υπουργό Εξωτερικών, εξαιτίας της στάσης που είχε υιοθετήσει ο τελευταίος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ (νυν Βόρειας Μακεδονίας), η οποία ερχόταν σε αντίθεση με την κυβερνητική γραμμή. Μετά την αποπομπή του, ο Αντώνης Σαμαράς διατήρησε τις απόψεις του σχετικά με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα και αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία.

Η ΠΟΛ.ΑΝ. και η πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Στις 30 Ιουνίου 1993, ο Αντώνης Σαμαράς ίδρυσε την «Πολιτική Άνοιξη» (ΠΟΛ.ΑΝ.), ένα κόμμα που κινήθηκε δεξιότερα της ΝΔ, με έμφαση στα εθνικά ζητήματα και κυρίως στο Μακεδονικό ονοματολογικό ζήτημα.

Τον Αντώνη Σαμαρά ακολούθησαν διάφορα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως Νικήτας Κακλαμάνης, ο Ανδρέας Λεντάκης, ο Άκης Γεροντόπουλος, ο Στάθης Παναγούλης και άλλοι.

Οι πρώτοι βουλευτές που αποχώρησαν από το τότε κυβερνών κόμμα και προσχώρησαν στην ΠΟΛ.ΑΝ., διατηρώντας τη βουλευτική τους έδρα, ήταν ο Στέφανος Στεφανόπουλος και ο Γιώργος Συμπιλίδης.

Με την αποχώρηση μάλιστα του τελευταίου και τις μαζικές παραιτήσεις βουλευτών της, η Νέα Δημοκρατία απώλεσε τη δεδηλωμένη, έχοντας μόνο 150 έδρες στην κοινοβουλευτική της ομάδα, με αποτέλεσμα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης να αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 1993. Νικητής της εκλογικής διαδικασίας αναδείχθηκε με 46,88% το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Η «Πολιτική Άνοιξη» απέσπασε το 4,88% των ψήφων και κατέλαβε 10 έδρες στη Βουλή.

Η επιστροφή και η θέση του στο «τιμόνι»

Οι σχέσεις Σαμαρά-Νέας Δημοκρατίας άρχισαν να αναθερμαίνονται στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν στην ηγεσία του κόμματος βρισκόταν ο Κώστας Καραμανλής. Ο Μεσσήνιος πολιτικός επανεντάχτηκε στη ΝΔ το 2004 και το 2007 εξελέγη βουλευτής. Το 2009, διεκδίκησε και κατέκτησε την προεδρία του κόμματος κερδίζοντας τη Ντόρα Μπακογιάννη.

Μετά τις επαναληπτικές εθνικές εκλογές του 2012, ο Μεσσήνιος πολιτικός ανέλαβε πρωθυπουργός στην τρικομματική κυβέρνηση που σχηματίστηκε, με τη σύμπραξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Η δικομματική πλέον κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ -μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ- υπό τον Αντώνη Σαμαρά κατέρρευσε στα τέλη του 2014, λόγω της αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές τον Ιανουάριο του 2015, από τις οποίες προέκυψε η πρώτη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τον Ιούλιο του ίδιου έτους ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία της ΝΔ μετά την επικράτηση του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Μεταβατικός πρόεδρος ανέλαβε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές της 10ης Ιανουαρίου 2016 στις οποίες αναδείχθηκε νικητής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

EUROKINISSI

Τα δύο «όχι» και η απουσία από τα γενέθλια

Τον τελευταίο χρόνο -και ενώ στην αρχή ο ίδιος κράτησε μια μετριοπαθή στάση απέναντι στην κυβέρνηση- ο Αντώνης Σαμαράς ψήφισε «όχι» στη ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που κατέβασε προς ψήφιση η Νέα Δημοκρατία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ο βουλευτής είπε «όχι» και σε τροπολογία για το μεταναστευτικό.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο πρώην πρωθυπουργός προχώρησε σε αιχμηρές δηλώσεις κατά της κυβέρνησης, στη διάρκεια εκδήλωσης στο Πολεμικό Μουσείο.

Να σημειωθεί εδώ ότι ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής είχαν δώσει το παρών στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο την προηγούμενη άνοιξη, ωστόσο δεν είχαν πάρει το λόγο. Βέβαια, νέες συζητήσεις πυροδότησε τον Οκτώβριο, η απουσία από τα «γαλάζια» γενέθλια του κόμματος.

Λίγες ημέρες πριν, υπήρξε μια σύντομη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», ενώ μία μέρα μετά ο πρωθυπουργός και ο Αντώνης Σαμαράς έδωσαν το παρών σε εκδήλωση για το μουσείο του Οδυσσέα Ελύτη. Ωστόσο, η παγωμένη χειραψία έδειξε πως η απόσταση δεν είχε γεφυρωθεί, με τη χθεσινή διαγραφή να αποτελεί και επισήμως την οριστική ρήξη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα