Ο στόχος τα 165 «ναι» στον Τασούλα για την ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Parallaxi
ο-στόχος-τα-165-ναι-στον-τασούλα-για-την-1267356
Parallaxi

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πρώτη ψηφοφορία που θα αφορά την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς η 25η Ιανουαρίου απέχει μια μόλις ημέρα από την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως ο «εκλεκτός» του θα είναι ο Κώστας Τασούλας.

Λίγα μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, με το οποίο οριστικοποιήθηκε η προτίμησή του να κινηθεί στο ασφαλές μονοπάτι μιας κομματικής υποψηφιότητας, σπάζοντας την πολιτική παράδοση που θέλει ο ΠτΔ να προέρχεται από το αντίπαλο «στρατόπεδο», από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρός της έκανε και την πρώτη σχετική ανακοίνωση.

Η επιλογή ενός καθαρόαιμου δεξιού ικανοποιεί απολύτως τη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία αναμένεται να υπερψηφίσει σύσσωμη την υποψηφιότητα Τασούλα, αλλά φέρνει απέναντι από την κυβέρνηση όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, περιλαμβανομένου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατ’ επανάληψη ο κ. Μητσοτάκης έχει καλέσει να συναινέσει στις μεγάλες και κρίσιμες αποφάσεις.

Αυτό σημαίνει ότι ο νυν πρόεδρος της Βουλής θα αναδειχθεί στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα -για πρώτη φορά τα τελευταία πολλά χρόνια- αποκλειστικά με τις ψήφους της ΝΔ και ενδεχομένως κάποιων από τους ανεξάρτητους βουλευτές, που προέρχονται από το κόμμα των Σπαρτιατών. Δηλαδή, θα εκλεγεί πρόεδρος κατά την τέταρτη ψηφοφορία, όπου απαιτείται απλή πλειοψηφία, 151 ψήφων.

Τασούλας: Kορυφαία τιμή και ευθύνη η πρόταση για ΠτΔ

«Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί για εμένα μια κορυφαία τιμή και ευθύνη», δήλωσε ο Κώστας Τασούλας στην Ολομέλεια της Βουλής, λίγο μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού.

«Οι προϋποθέσεις της ενότητας και της αρμονικής λειτουργίας των θεσμών ανάγονται στην αποστολή που αναθέτει το Σύνταγμα στον ΠτΔ. Γι’ αυτό και ο όρκος που δίδει περιλαμβάνει την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Τον λόγο έχει η πλειοψηφία, εσείς», σημείωσε.

Επίσης, ενημέρωσε το Σώμα πως θέτει άμεσα τις διαδικασίες ψηφοφορίας για την εκλογή ΠτΔ, με την πρώτη να ορίζεται για τις 25 Ιανουαρίου.

ΠτΔ: Ποιοι αναμένεται να πουν «ναι» σε Τασούλα

Η τέταρτη ψηφοφορία πρόκειται να διεξαχθεί στις 12 Φεβρουαρίου. Συνεπώς, ο Κώστας Τασούλας θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της Βουλής για περίπου ακόμη έναν μήνα.

Ο κ. Τασούλας αναμένεται να λάβει τη θετική ψήφο των 156 βουλευτών της ΝΔ, όπως και ορισμένων ανεξάρτητων βουλευτών.

Από τη «δεξαμενή» των ανεξάρτητων βουλευτών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η στάση που θα κρατήσει ο Αντώνης Σαμαράς, πολιτικός με ισχυρές αναφορές στον Ευάγγελο Αβέρωφ, όπως άλλωστε και ο Κώστας Τασούλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «ναι» στην υποψηφιότητα του Γιαννιώτη πολιτικού και δικηγόρου αναμένεται να πει και ο διαγραφείς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, Μάριος Σαλμάς.

Θετικά διακείμενοι προς το πρόσωπο του κ. Τασούλα αναμένεται να είναι και προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες βουλευτές, όπως οι Χάρης Κατσιβαρδάς, Γιώργος Ασπιώτης και Μιχάλης Γαυγιωτάκης, οι οποίοι πρόσφατα είχαν υπερψηφίσει στη Βουλή και τον προϋπολογισμό. Μάλιστα, θετικά για τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου εκφράστηκε και ο Βασίλης Στίγκας.

Αντιθέτως, η Ελληνική Λύση δεν φέρεται διατεθειμένη να στηρίξει την επιλογή Μητσοτάκη, ενώ η Νίκη έχει προτείνει δικό της υποψήφιο.

Από την πλευρά τους, οι Μιχάλης Χουρδάκης και Αρετή Παπαϊωάννου έσπευσαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πρόταση Τασούλα.

Η πρώην βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι θα ψηφίσει την εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ, Λούκα Κατσέλη, ενώ ερωτηθείσα για το τι θα πράξει ο γιος της ( ο κ. Χουρδάκης), απάντησε πως δεν γνωρίζει, καθώς ο καθένας τους έχει τις απόψεις του.

Σε ανάρτησή του, ο Μιχάλης Χουρδάκης, αφού χαρακτήρισε τον Κώστα Τασούλα «επιτομή του επαγγελματία – ανεπάγγελτου – πολιτικού», συμπλήρωσε ότι λυπάται που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την κομματική πεπατημένη αντί για μια «ρηξικέλευθη επιλογή».

Βάσει όλων των παραπάνω, 165 βουλευτές πιστεύεται ότι θα στηρίξουν την πρόταση του Κώστα Τασούλα.

Τα ονόματα που συζητήθηκαν για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Το προηγούμενο διάστημα, στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου έπεσαν αρκετά ονόματα, προερχόμενα όλα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί Λουκάς Παπαδήμος και Γιάννης Σαρμάς, η Μαρία Δαμανάκη, η Άννα Διαμαντοπούλου κ.α., καθώς και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα είχε πάρει «κεφάλι» έναντι όλων των προηγούμενων.

Μάλιστα, η αίσθηση που υπήρχε, είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να αποφασίσει ανάμεσα στις υποψηφιότητες του Κώστα Τασούλα και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Το παρασκήνιο της επιλογής Τασούλα για ΠτΔ

Ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο, επέλεξε ένα πρόσωπο το οποίο εμπιστεύεται απολύτως και είναι βέβαιο ότι δεν θα τον φέρει ποτέ σε δύσκολη θέση. Ταυτοχρόνως, λόγω του καθαρά δεξιού προφίλ του του κ. Τασούλα, ο πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι στέλνει ένα σήμα προς τη δεξιά της ΝΔ, αλλά και πέραν αυτής.

Ο πρωθυπουργός δικαιολόγησε την απόφασή του να μην προτείνει την ανανέωση της θητείας της νυν προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο ταραγμένο διεθνές περιβάλλον και την ανάγκη -κατά τον ίδιο- ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι πολιτικό πρόσωπο.

Προκαλεί, ωστόσο, εύλογη απορία, γιατί μόλις μισή ώρα πριν τη συνάντησή του με την κυρία Σακελλαροπούλου την ανέβαλε, ενώ άπαντες γνώριζαν τα τελευταία 24ωρα ότι διάδοχος της νυν Προέδρου θα είναι ο κ. Τασούλας.

Από την Προεδρία της Δημοκρατίας, πάντως, διέρρευσε ότι η αναβολή της συνάντησης Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου, είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας

  • 1. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον πρόεδρο της Βουλής έναν τουλάχιστο μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία ΠτΔ, κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής. Σε περίπτωση οριστικής αδυναμίας του Προέδρου της Δημοκρατίας να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, κατά τους ορισμούς του άρθρου 34 παράγραφος 2, καθώς επίσης και σε περίπτωση που ο Πρόεδρος παραιτηθεί, πεθάνει ή κηρυχθεί έκπτωτος κατά τις διατάξεις του Συντάγματος, η συνεδρίαση της Βουλής για την εκλογή νέου ΠτΔ συγκαλείται μέσα σε 10 ημέρες το αργότερο αφότου έληξε πρόωρα η θητεία του προηγούμενου ενοίκου της Ηρώδου Αττικού.
  • 2. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται σε κάθε περίπτωση για πλήρη θητεία.
  • 3. Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Εάν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από 5 ημέρες. Εάν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
  • 4. Εάν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Εάν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης παραγράφου.
  • 5. Εάν η Βουλή είναι απούσα, συγκαλείται εκτάκτως για να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τους ορισμούς της παραγράφου 4. Εάν η Βουλή έχει διαλυθεί με οποιονδήποτε τρόπο, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναβάλλεται, ώσπου να συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Βουλή και μέσα σε είκοσι ημέρες, το αργότερο, από τη συγκρότησή της, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις παραγράφους 3 και 4, αφού τηρηθούν και οι ορισμοί της παραγράφου 1 του άρθρου 34.
  • 6. Αν η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου, που ορίζεται στις προηγούμενες παραγράφους, δεν περατωθεί εγκαίρως, ο ήδη ένοικος της Ηρώδου Αττικού εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του και μετά τη λήξη της θητείας του ώσπου να αναδειχθεί νέος ΠτΔ.

Ο όρκος του Προέδρου της Δημοκρατίας

«Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για Τασούλα

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην των Σπαρτιατών, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κατηγορούν τον πρωθυπουργό για «στενά κομματική επιλογή» και πως «αξιοποιεί αυτή την αλλαγή για κομματικό του όφελος και για να φέρει τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό στα προσωπικά και κομματικά του μέτρα».

ΠΑΣΟΚ: Ο πρωθυπουργός απέδειξε ότι δεν έχει συναίσθηση

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ο Κώστας Τασούλας είναι μια «στενά κομματική επιλογή» και πως θα καταθέσει τη δική του πρόταση».

Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Κώστας Τσουκαλάς, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός »απέδειξε σήμερα ότι δεν έχει συναίσθηση τι σημαίνει συναίνεση ακόμα και σε ύψιστα θεσμικά ζητήματα, όπως αυτή είχε κατοχυρωθεί εδώ και δεκαετίες για την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Επέκρινε, δε, τον Κ. Μητσοτάκη διότι «κάνει μια στενά κομματική επιλογή, επιλέγοντας έναν εν ενεργεία βουλευτή του κόμματός της Νέας Δημοκρατίας για το ύπατο αξίωμα. Λειτούργησε μονοκομματικά σπάζοντας τις πολιτικές παραδόσεις και αποκαλύπτοντας τη βαθιά πολιτική του ανασφάλεια».

Ο κ. Τσουκαλάς πρόσθεσε: «Ο ρυθμιστής του πολιτεύματος, σύμφωνα με το πνεύμα του Συντάγματος, δεν μπορεί προφανώς να είναι ένα πρόσωπο ταυτισμένο απόλυτα με την κυβερνητική παράταξη. Η πρόσφατη συνταγματική αλλαγή είχε στόχο να μη γίνεται “παιχνίδι εκλογών” ο θεσμός της Προεδρίας της Δημοκρατίας και είναι λυπηρό ότι ο κ. Μητσοτάκης αξιοποιεί αυτή την αλλαγή για κομματικό του όφελος και για να φέρει τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό στα προσωπικά και κομματικά του μέτρα.

Το ΠΑΣΟΚ κράτησε όλο αυτό το διάστημα μια βαθιά θεσμική στάση σεβόμενο τη διαδικασία αλλά και το πρόσωπο της σημερινής Προέδρου. Με αίσθημα ευθύνης θα καταθέσουμε δική μας πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με όλα τα χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται με βάση το πνεύμα του Συντάγματος. Αφήνουμε τον κ. Μητσοτάκη μόνο, με πιθανούς συνοδοιπόρους κάποιους βουλευτές της Ακροδεξιάς, στον δρόμο που επέλεξε».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων

Σφοδρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Σωκράτης Φάμελλος, τονίζοντας πως «υποτάσσει τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό στα εσωκομματικά του θέματα και προβλήματα».

«Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας έναν εν ενεργεία βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Σε αντίθεση με το πνεύμα του Συντάγματος και τις παραδόσεις της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Προχώρησε σε μία στενά κομματική επιλογή, υποτάσσοντας τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό στα εσωκομματικά του θέματα και προβλήματα. Αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων», ανέφερε σε δήλωση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως πρόσθεσε: «Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κινηθήκαμε απολύτως θεσμικά. Πήραμε πρωτοβουλίες στον κατάλληλο χρόνο με σοβαρότητα και με σεβασμό στον θεσμό. Επισημάναμε ότι η υποψηφιότητα δεν μπορεί να είναι στενή κομματική επιλογή. Καταθέσαμε πρόταση με προοδευτική προοπτική και κατάλληλο πρόσωπο. Η κυρία Λούκα Κατσέλη είναι μία υποψηφιότητα με μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό αποτύπωμα και με διεθνή και ακαδημαϊκή εμπειρία. Είναι μια υποψηφιότητα που μπορεί να ενώσει και δίνει τη δυνατότητα για ευρύτερη υποστήριξη».

ΚΚΕ: Δεν εστιάζουμε στο πρόσωπο του ΠτΔ

«Είναι γνωστή η θέση του ΚΚΕ για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος λειτουργεί ως θεματοφύλακας της κυρίαρχης πολιτικής και ουσιαστικά επικυρώνει όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης», ανέφερε σε δήλωσή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό και το Κόμμα μας δεν εστιάζει στο πρόσωπο που κάθε φορά προτείνεται για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εφόσον λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο στα πλαίσια της Προεδρευομένης Δημοκρατίας».

Ελληνική Λύση: Δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά πολιτικών

«Η Ελληνική Λύση δεν θα ψηφίσει τον Κώστα Τασούλα ούτε άλλον υποψήφιο. Δεν βλέπουμε το δέντρο αλλά το δάσος», ανέφερε στο Mega πριν ανακοινωθεί η υποψηφιότητα Τασούλα ο Κυριάκος Βελόπουλος και πρόσθεσε: «Δεν είναι θέμα προσώπων αλλά πολιτικών. Δε στηρίζουμε την κυβέρνηση σε καμία πολιτική της». Η Ελληνική Λύση θα επιλέξει το παρών».

Νέα Αριστερά: Η πρόταση Τασούλα εκφράζει την ιδιοκτησιακή λογική της ΝΔ

«Η Δεξιά δεν αλλάζει. Η πρόταση του πρωθυπουργού για το πρόσωπο του κυρίου Τασούλα εκφράζει τη βαθιά συντηρητική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας και την ιδιοκτησιακή λογική που έχει για το κράτος και τους θεσμούς του», σημείωσε σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά.

«Η έγνοια του κυρίου Μητσοτάκη είναι να ικανοποιήσει τη Δεξιά πολυκατοικία και τους ακροδεξιούς ενοίκους της. Πρόκειται για μια επιλογή στενά παραταξιακή και κοινωνικά αδιάφορη. Ο κύριος Τασούλας σε όλα τα κρίσιμα θέματα για το κράτος δικαίου – σκάνδαλο υποκλοπών και έγκλημα Τεμπών- έκανε τα πάντα για να στηρίξει τον κύριο Μητσοτάκη και όχι τη διερεύνηση της αλήθειας. Με αυτήν την προϋπηρεσία είναι ιδανικός υποψήφιος για τη ΝΔ, αλλά όχι για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας», επισήμανε σε ανακοίνωσή του το κόμμα με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση.

Καταληκτικά προσθέτει: «Οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες ξέρουν πόσο διαφορετική θα ήταν η εικόνα σήμερα αν οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αντί να υπεκφεύγουν είχαν κάνει το αυτονόητο στηρίζοντας την υποψηφιότητα του κυρίου Ράμμου για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου. Οι μικροκομματικές τους επιλογές αποδυνάμωσαν τη δυνατότητα αμφισβήτησής του σχεδίου του κυρίου Μητσοτάκη για την υπαγωγή των θεσμών της χώρας στη Νέα Δημοκρατία».

Πλεύση Ελευθερίας: Δικαίωση που δεν ψηφίσαμε Τασούλα για πρόεδρο της Βουλής

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε επίθεση στον Κωνσταντίνο Τασούλα λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα τού πρωθυπουργού. «Ο προτεινόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που είναι και πρόεδρος της Βουλής ανεβαίνει στο βήμα και ορίζει μονομερώς για τον εαυτό του ημερομηνία πρώτης εκλογής, χωρίς να συγκαλέσει τα όργανα της Βουλής, χωρίς να συγκαλέσει τη διάσκεψη των προέδρων, χωρίς καμία δημοκρατική διαδικασία», ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Πρόσθεσε ότι «είναι βεβαίως ο ίδιος πρόεδρος της Βουλής που έδωσε ειδικό προνόμιο στους Σπαρτιάτες, να έχουν διπλή εκπροσώπηση ως δήθεν ανεξάρτητοι, στη Διάσκεψη των προέδρων και είναι ο ίδιος πρόεδρος της Βουλής ο οποίος σε όλη αυτή τη διάρκεια διαπραγματεύεται με τους Σπαρτιάτες, ως δήθεν ανεξάρτητους, για να αλλάξουν οι ανεξάρτητες αρχές και να τις ορίζει και αυτές η Νέα Δημοκρατία».

Καταληκτικά η κυρία Κωνσταντοπούλου δήλωσε: «Είναι δικαίωση για την Πλεύση Ελευθερίας το γεγονός ότι δεν ψήφισε τον κ. Τασούλα για Πρόεδρο της Βουλής, επιφυλασσόμενη στην έναρξη αυτής της διαδικασίας» και σημείωσε επίσης ότι «εφάρμοσε ακραία σεξιστικές και αγρίως κομματικές διαδικασίες».

Σπαρτιάτες: Ο Τασούλας θα είναι ένας Πρόεδρος, όπως αρμόζει στην Ελλάδα

«Συγχαρητήρια στον αξιότιμο πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, μετά την πρόταση του κόμματός του για να ανέλθει στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, ένας άνθρωπος που έχει μεγάλη πολιτική εμπειρία, με καλή αίσθηση του χιούμορ, και θεωρώ ότι θα ανεβάσει αρκετά επίπεδα την Προεδρία της Δημοκρατίας. Θα είναι ένας Πρόεδρος, όπως αρμόζει στην Ελλάδα», είπε ο Βασίλης Στίγκας στη Βουλή.

Κίνημα Δημοκρατίας: Δεν θα συναινέσουμε στην κομματικοποίηση του θεσμού

Ένα μεγάλο «όχι» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στην υποψηφιότητα Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας γνωστοποίησε τις προθέσεις του. «Εμείς ως Κίνημα Δημοκρατίας δεν θα συναινέσουμε στην κομματικοποίηση του θεσμού», ανέφερε -μεταξύ άλλων- στην ανάρτησή του.

Αναλυτικά έγραψε: «Όχι. Αυτή είναι η απάντηση που έλαβε ο Κ. Μητσοτάκης στις ευρωεκλογές πριν από μόλις 7 μήνες από τον ελληνικό λαό, όταν το αλαζονικό «41 τακατο» έγινε 28%. Αυτή είναι η απάντηση που δίνει τώρα ο ίδιος στον σεβασμό στους θεσμούς. Ο δήθεν φιλελεύθερος πολιτικός που η κυβέρνησή του πατάει σε δύο βάρκες, σε αυτή της ακροδεξιάς του πτέρυγας και σε αυτή του σημιτικού ΠΑΣΟΚ, σήμερα ανακοίνωσε τον κ. Τασούλα ως υποψήφιο για ΠτΔ. Ο Κ. Μητσοτάκης τελικά επέλεξε να “παίξει” με τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας για να ισορροπήσει στο εσωτερικό του κόμματός του. Μετατρέπει τον πρώτο πολίτη της χώρας από παράγοντα ισορροπίας του πολιτικού συστήματος σε παράγοντα ισορροπίας της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς ως Κίνημα Δημοκρατίας δεν θα συναινέσουμε στην κομματικοποίηση του θεσμού».

Σακελλαροπούλου: Εύχομαι κάθε επιτυχία στον κ. Τασούλα

Την πρώτη της δήλωση έκανε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως η επιλογή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι ο Κώστας Τασούλας.

Η απερχόμενη ΠτΔ ανέφερε στη δήλωσή της: «Πριν από πέντε χρόνια η Βουλή των Ελλήνων με εξέλεξε στο αξίωμα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, μετά από πρόταση του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη. Τους ευχαριστώ για την τιμή και την εμπιστοσύνη.

»Στη διάρκεια της θητείας μου, προσπάθησα να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου με τη μεγαλύτερη δυνατή ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό και τη συνείδησή μου, σεβόμενη τις αρμοδιότητες και τον θεσμικό ρόλο που αναγνωρίζει το Σύνταγμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στον Πρόεδρο που θα επιλεγεί από τη Βουλή των Ελλήνων για την επόμενη 5ετία».

Φαβορί ο Νικήτας Κακλάμανης για διάδοχος του Κώστα Τασούλα

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε το μεσημέρι της Τετάρτης (15/1) ο Νικήτας Κακλαμάνης, γεγονός που τον καθιστά ως το μεγάλο φαβορί για τη θέση του προέδρου της Βουλής, την οποία αφήνει ο Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ανάμεσα στα ονόματα που «έπαιξαν» -έστω και για λίγο- για την προεδρία της Βουλής, ήταν και αυτό του Γιάννη Πλακιωτάκη, ωστόσο η επίσκεψη Κακλαμάνη στο Μαξίμου αμέσως μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη, φαίνεται πως είναι αρκετά ενδεικτική των προθέσεων του πρωθυπουργού.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Κακλαμάνης απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τον αν θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής: «Όλα θα γίνουν στην ώρα τους», απάντησε λακωνικά.

Και κάπως έτσι, από τη μία με την επιλογή Τασούλα για ΠτΔ και από την άλλη με Κακλαμάνη για ΠτΒ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως προσπαθεί να στείλει μήνυμα στη δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και να κλείσει τα εσωκομματικά μέτωπα.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι ο κ. Κακλαμάνης το προηγούμενο διάστημα ασκούσε αιχμηρή κριτική στην κυβέρνηση, ενώ είχε συνυπογράψει και την ερώτηση βουλευτών προς τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Πηγη – ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα