Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κινούμενη άμμο ή όλοι εναντίον όλων

Ομάδες, ομαδούλες, πυρ ομαδόν, ένας αρχηγός που έχει απασφαλίσει και μια κεντρική επιτροπή ναρκοπέδιο

Φίλιππος Δεργιαδές
ο-συριζα-σε-κινούμενη-άμμο-ή-όλοι-εναντ-1080231
Φίλιππος Δεργιαδές

Σε δρόμο χωρίς επιστροφή φαίνεται να κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τον ελιγμό Κασσελάκη, να ενεργοποιήσει τη βάση του κόμματος για να αποφασίσει επί των διαγραφών. Όπως όλα δείχνουν, εντός του κόμματος δεν έχει απλά «χαθεί η μπάλα», αλλά πρόκειται κυριολεκτικά για μία εσωκομματική «κλωτσοπατινάδα», όπου όλοι κινούνται εναντίον όλων χωρίς σχέδιο και στρατηγική, με την διάσπαση να αναμένεται ως αναπόφευκτη ή ευκταία λύση.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, αυτό το Σαββατοκύριακο, θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς πέρα από τις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρει για τα επόμενα βήματα, που θα οδηγήσουν στο συνέδριο, θα αναδείξει με ένα σαφή τρόπο και πως διαμορφώνονται οι συσχετισμοί και οι προθέσεις των κυρίαρχων ομάδων, σε ένα εσωκομματικό τοπίο κινούμενης άμμου και συνεχών αναταράξεων.

Εν ολίγοις όσο ο ΣΥΡΙΖΑ αναταράσσεται και συνθλίβεται από τις εσωκομματικές πιέσεις που ασκούνται, τόσο καταβυθίζεται και αφανίζεται στη συνείδηση των πολιτών που παρακολουθούν εμβρόντητοι αυτό το “παραπολιτικό” γαϊτανάκι ή οπερέτα, όπως το χαρακτηρίζουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και το οποίο εν τέλει δεν αφορά ούτε αγγίζει τα πραγματικά προβλήματα και την καθημερινότητα της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτή η εικόνα άλλωστε καταγράφεται και σε όλες τις δημοσκοπήσεις, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις μετά βίας κατορθώνει και διατηρεί την δεύτερη θέση, νιώθοντας πολύ κοντά την ανάσα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΚΚΕ που σταθερά ακουμπά το 10% , ενώ η διαφορά του από το κυβερνών κόμμα παραμένει σταθερά κοντά στις 20 μονάδες.

Πόσοι θα συμμετέχουν και η αποχή

Σημαντικό στοιχείο που θα παίξει ρόλο στις διεργασίες και στις αποφάσεις της κρίσιμης αυτής Κεντρικής Επιτροπής είναι πόσοι από τους 302 που συνθέτουν το κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσουν το παρών στη συνεδρίαση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετά στελέχη της Κ.Ε. δεν επιθυμούν να βιώσουν και να υποστούν αυτή την πολεμική ατμόσφαιρα εντός του κόμματος, θεωρώντας ότι πρόκειται για μία αδιέξοδη διαδικασία, που απλά θα επιβεβαιώσει, ίσως με τον χειρότερο τρόπο, την πολιτική και στρατηγική καθίζηση του κόμματος.

«Δεν έχω καμία διάθεση να συμμετέχω σε ένα εσωκομματικό πόλεμο χαρακωμάτων όπου τα πάντα έχουν προαποφασιστεί. Το κλίμα είναι νοσηρό και όχι με δική μου ευθύνη» τονίζει μέλος της ΚΕ από τη Θεσσαλονίκης, θεωρώντας πως δεν πρόκειται να βγει τίποτα θετικό από τη συνεδρίαση. «Δεν θα γίνει ούτε ξεκαθάρισμα λογαριασμών» τονίζει αφήνοντας να εννοηθεί πως αν υπάρξει μεγάλη αποχή, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν, δεν θα είναι πολιτικά νομιμοποιημένες.

Ποιοι φεύγουν και ποιοι μένουν

Το θέμα που αναμένεται βέβαια να αποτελέσει σημείο τριβής διαμάχης στην συνεδρίαση της ΚΕ είναι το θέμα των διαγραφών, το οποίο μετά την πρόταση Κασσελάκη για την διενέργεια δημοψηφίσματος ανοίγει νέα μέτωπα και διαμορφώνει νέα διάταξη στη σκακιέρα.

Ήδη αυτή η πρόταση έχει ξεσηκώσει έντονες αντιρρήσεις από τους «αντιρρησίες» της Ομπρέλας και τους αντιπροεδρικούς, που κάνουν λόγο για άκρατο και αγοραίο λαϊκισμό, οχλοκρατία και ρωμαϊκή αρένα.

Η πρόταση Κασσελάκη δεν βρήκε σύμφωνους ούτε μερίδα των προεδρικών (Νίκος Παππάς, Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Κώστας Ζαχαριάδης κ.α) που χθες ζήτησαν να την αποσύρει ως «ανόητη», δηλαδή χωρίς νόημα καθώς οι υπο διαγραφή έτσι κι αλλιώς αποχωρούν από το κόμμα.

Ωστόσο από την πλευρά τους, όσοι βρίσκονται δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη, όπως ο Πάυλος Πολάκης και η Θεοδώρα Τζάκρη. θεωρούν ότι η κίνηση Κασσελάκη, με την πρόταση του δημοψηφίσματος επί της ουσίας, τοποθετεί τα πράγματα σε απόλυτα σωστή βάση.

Μάλιστα σε ανάρτηση του, ο Παύλος Πολάκης, κοινοποιώντας τις σχετικές δηλώσεις του προέδρους του κόμματος, σχολιάζει “δείτε το, τα είπε όλα ο Πρόεδρος και τη λύση!”

Η επιλογή άλλωστε του Σ. Κασσελάκη να απευθυνθεί στη βάση του κόμματος, μέσω δημοψηφίσματος εκτιμάται ως ύστατη επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το θέμα αν εξεταστεί στην ΚΕ, θα εξεταστεί ως θέμα σε εκκρεμότητα διότι δεν υπάρχει η απαραίτητη αιτιολογημένη αναφορά της Επιτροπής Δεοντολογίας, ώστε η ΚΕ να αποφασίσει με ψηφοφορία.

Όπως εκτιμούν στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, «αν προχωρήσει η διαδικασία, αν και μη θεσμικά ώριμη η πρόταση, θα θεωρηθεί αντιθεσμική πράξη της ηγεσίας και το πιο πιθανό να μην πάρουν μέρος στην ψηφοφορία πολλά μέλη της ΚΕ. Αν δεν προχωρήσει, όμως, τότε δημιουργείται πολιτικό πρόβλημα για τον πρόεδρο».

Πολλοί πάντως θεωρούν ότι όλη αυτή η συζήτηση περί διαγραφών, τίθεται σε άλλη βάση ιδίως μετά τις αποχωρήσεις Σταθάκη, Βούτση, Σκουρλέτη κ.λ.π, αλλά κυρίως μετά την δημοσιοποίηση του κειμένου με τις υπογραφές 1.300 μελών του κόμματος  με τίτλο «Διέξοδος Αριστερά», μέσω του οποίου προαναγγέλλεται η μαζική αποχώρηση της Ομπρέλας.

Το ποια θα είναι η κατάληξη αυτής της πρωτοβουλίας των 1300, στους οποίους, προφανώς εντέχνως, δεν συμπεριλαμβάνονται βουλευτές πλην του Ευκλείδη Τσκαλαώτου, απομένει να αποδειχτεί στην πράξη. Η έξοδος θεωρείται σίγουρη, αλλά κάποιοι συνιστούν ψυχραιμία και προτείνουν παραμονή μέχρι το συνέδριο.

Η πλειοψηφία της Ομπρέλας φέρεται αποφασισμένη και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν κινήσεις για συνεργασία και σύμπραξη με δυνάμεις που είχαν αποχωρήσει νωρίτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχουν όμως και οι φωνές που θεωρούν ότι η προοπτική να δημιουργηθεί μία νέα πιο «ήπια» ΛΑΕ, ή ένα νέο ΜΕΡΑ25, δεν είναι και τόσο γοητευτική ενώ κάποιοι θεωρούν ότι δεν μπορεί να παραγραφεί η εμπειρία της κυβερνητικής εξουσίας.

Θολό τοπίο στου 6+6

Ανάλογες διιστάμενες απόψεις καταγράφονται στην ομάδα 6+6 των Αχτσιόγλου – Ηλιόπουλου – Τζανακόπουλου, όπου οι σκληροί της τάσης οι αφοί Τζανακόπουλοι, θεωρούν ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ρήξης με την ηγετική ομάδα Κασσελάκη ενώ οι Αχτσιόγλου και Ηλιόπουλος, θεωρούν ότι πρέπει να παραμείνουν στο παιχνίδι μέχρι και τις ευρωεκλογές και αναλόγως του αποτελέσματος να πράξουν.

Και οι δύο οι γραμμές είναι «άκυρες» πολιτικά. Θα παραμείνουν τυπικά στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα είναι εκτός, θεωρώντας ότι μετά τις ευρωεκλογές είτε η Ε. Αχτσιόγλου, είτε ο Α. Χαρίτσης θα μπορέσουν να διεκδικήσουν εκ νέου την ηγεσία, λειτουργώντας όλο αυτό το διάστημα ως ξένο σώμα.

Τεμπονέρας: Ψυχραιμία, όλα εντός τού κόμματος        

Πιο ψύχραιμος και εναλλακτικός εμφανίζεται ο Διονύσης Τεμπονέρας και το  «Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς», που προτείνουν όλα τα ζητήματα να λυθούν καταστατικά και στα όργανα του κόμματος.

Μάλιστα ο Δ. Τεμπονέρας, ο οποίος όμως απέφυγε να εκτεθεί στις εσωκομματικές εκλογές και «προφυλάχθηκε», αφήνει αιχμές κατά Ομπρέλας και ομάδας Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι η όποια διαφωνία πρέπει να συζητείται βάσει πολιτικών προτάσεων και να μην επικεντρώνεται στα πρόσωπα ενώ διατήρησε σαφείς αποστάσεις από τις επιθετικές δηλώσεις στελεχών όπως των Τζουμάκα, Φίλη και Βίτσα.

Να σημειωθεί ότι χθες όλες οι ομάδες και οι «ομαδάρχες» του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν σε αλλεπάλληλες συσκέψεις και ζυμώσεις ενόψει της συνεδρίασης της ΚΕ, οξύνοντας παραπέρα μία εσωκομματική κρίση που χαρακτηρίζεται από μία εκτός ορίων εσωστρέφεια και ένα νοσηρό κλίμα άμετρης καχυποψίας και απόλυτης έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ …συντρόφων.

Και το ερώτημα είναι, αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ σε ποιους απευθύνεται;

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα