Ο Τούρκος αρχηγός του πολεμικού ναυτικού αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών
«Η Ελλάδα προσπαθεί να αποδείξει ότι τα νησιά της ανήκουν», υποστηρίζει ο ίδιος.
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας.
Δυναμιτίζοντας το κλίμα ενόψει της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στις 7 Δεκεμβριόυ ο Ερτζουμέντ Τατλίογλου σε ομιλία του στη Ναυτική Σχολή Υπαξιωματικών για την «133η επέτειο της ίδρυσης των Σχολών Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού» της Τουρκίας αμφισβήτησε ανοικτά την ελληνική κυριαρχία σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες και ζήτησε την αποστρατικοποίησή τους.
Αρχηγός τουρκικού ΠΝ: «Στόχος της Ελλάδας είναι να αναλάβει περιφερειακό ηγετικό ρόλο»
«Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν ισχυρότερη την περίοδο που το ναυτικό της ήταν ισχυρότερο. Όταν μείωσε τη σημασία που έδινε στη θάλασσα και το ναυτικό, άρχισαν οι απώλειες. Αφού ήταν αδύναμο το ναυτικό της, τα νησιά μας στο Αιγαίο δόθηκαν στην Ελλάδα χωρίς να ρίξουν ούτε μια σφαίρα. Η Ελλάδα δεν θέλει να αρκείται σε αυτά (…).
Από τα οκτώ βασικά προβλήματα με την Ελλάδα, τα επτά σχετίζονται με το Πολεμικό Ναυτικό και η Ελλάδα αντί να αναζητήσει λύσεις, εμπλέκεται διαρκώς σε δραστηριότητες που κλιμακώνουν τις τις εντάσεις. Για παράδειγμα, αυξάνει τον αμυντικό της προϋπολογισμό. Αγοράζει τέσσερις φρεγάτες Belharra απο Γαλλία. Αγοράζει 24 μαχητικά Rafale .Θα αγόραζε 18, τα αύξησε κατά 6 ακόμη . Οι ΗΠΑ έχουν γίνει ο δυτικός γείτονάς μας. Έχουν 3 μεγάλες βάσεις στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή», είπε ο Τούρκος ναύαρχος.
Τούρκος ναύαρχος: Η Ελλάδα στρατικοποίησε 19 νησιά
Ο Ερτζουμέντ Τατλίογλου υποστήριξε ότι υπάρχουν 23 νησιά με αποστρατιωκοποιημένο καθεστώς από τα οποία η Ελλάδα έχει στρατικοποιήσει τα δεκαεννέα.
«Έχουμε νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία και η κυριότητα του αμφισβητείται. Προσπαθούν να τα κάνουν δικά τους, πραγματοποιώντας επισκέψεις σε αυτά σαν να είναι δικά τους νησιά! Από τη μία προσπαθούν να υπαγορεύσουν τις δικές τους στρατηγικές, όταν υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον. Η Ελλάδα αύξησε τα χωρικά της ύδατα στα δυτικά στα 12 μίλια το 2020. Προσπαθεί να δώσει το εξής μήνυμα. Αν βρω την ευκαιρία, θα τα αυξήσω στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Προσπαθεί να διεκδικήσει τα νησιά και τους βράχους στο Αιγαίο με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνοπτικά, στόχος της Ελλάδας είναι να παίξει έναν περιφερειακό ηγετικό ρόλο», είπε ο Τούρκος ναύαρχος, σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV καταγγέλλοντας τη χώρα μας για διαρκείς παρενοχλήσεις παρενοχλήσεις τουρκικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων και πλοίων.
«Η Ελλάδα έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά σε όλες τις πρακτικές της. Για παράδειγμα, ενώ ορίζει περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την Ιταλία, δεν δίνει θαλάσσια δικαιοδοσία στα δικά της νησιά, λέγοντας ότι τα νησιά δεν έχουν θαλάσσια δικαιοδοσία. Όταν πρόκειται να κάνει μια τέτοια συμφωνία μαζί μας, θέλει 41 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας για το Καστελόριζο των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων», ισχυρίστηκε.
Τούρκος ναύαρχος: «Είμαστε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με την Ελλάδα»
Υπογραμμίζοντας την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, ο Τατλίογλου σημείωσε: «Έχουμε μια καλή αεροπορική δύναμη του Ναυτικού, περιλαμβανομένων 25 drones, 12 αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας, τριών αεροσκαφών γενικής χρήσης και 41 ελικοπτέρων.
Αν και η Ελλάδα είναι σε χαμηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με εμάς όσον αφορά στον αριθμό των πλοίων, είμαστε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο τώρα. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε πλοία και διάφορες πλατφόρμες», είπε.