Όχι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές

Η Κουμουνδούρου κατέθεσε δικές της τροπολογίες για την ψήφο των αποδήμων – Τι απαντούν κυβέρνηση και Κεραμέως

Parallaxi
όχι-συριζα-και-πασοκ-στην-επιστολική-ψ-1109777
Parallaxi

Σε αλλαγή πλεύσης οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο μετά την ξαφνική τροπολογία Κεραμέως που την επεκτείνει και στις εθνικές εκλογές.

Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σε σύντομη παρέμβαση του στην Ολομέλεια, μίλησε για «εμπρηστική» και «τυχοδιωκτική» τροπολογία, ξεκαθαρίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν πρόκειται να συνηγορήσει σε ένα τέτοιο ατελές νομοσχέδιο», αποσύροντας, επί της ουσίας, την αρχική συναίνεση που είχε δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοθέτημα.

Ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε πως η κυβέρνηση «αποδείχθηκε ανάξια να αξιοποιήσει τη διάθεση συναίνεσης που έδειξε η αξιωματική αντιπολίτευση και ναρκοθέτησε την προσπάθεια ουσιαστικής σύγκλισης», τονίζοντας πως «η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την συναίνεση ως ένα πάσο ελευθέρας και αυτό αποτελεί προσβολή για την δημοκρατία μας».

Όπως εξήγησε ο Σωκράτης Φάμελλος η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε και τις τρεις τροπολογίες που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, οδηγούμενος επί της ουσίας να καταψηφίσει την επιστολική ψήφο.

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ επανακαταθέτει την τροπολογία του περασμένου Ιουλίου για την ψήφο των αποδήμων που προβλέπει δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών έτσι ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού, να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους, όπως παγίως ζητούν οι ίδιοι αλλά και η εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι η κυβέρνηση τορπιλίζει τη συναίνεση.

Η κυβέρνηση τορπιλίζει τη συναίνεση. Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύει με τη στάση του ότι τον ενδιαφέρει μόνο το μικροκομματικό του συμφέρον και δεν σέβεται τη μεγάλη εικόνα, που είναι η επίτευξη της ομοφωνίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων μπροστά σε τέτοιες μεγάλες αλλαγές», τόνισε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αναφερόμενος στη χθεσινή τροπολογία της κυβέρνησης για την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές.

Ο κ. Σπυρόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 έκανε λόγο για νομοθετικές ανακολουθίες, όπως είπε, της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα παρατηρώντας: «Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί ένας πολίτης ο οποίος ψηφίζει στο σχολείο της πόλης του, δεν θα πάει στην κάλπη και θα του δώσουμε τη δυνατότητα να ψηφίσει με επιστολική ψήφο και μάλιστα μόνο στις ευρωεκλογές».

Ως προς τις χθεσινές εξαγγελίες για το δημογραφικό, ο κ. Σπυρόπουλος επισήμανε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει μία επιδοματική πολιτική, που δεν λύνει το μεγάλο ζήτημα της υπογεννητικότητας. Αντίθετα, χρειάζονται μακροπρόθεσμες πολιτικές, που θα δώσουν κίνητρα στα νέα ζευγάρια για να μπορέσουν να κάνουν οικογένεια».

Σχετικά με το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ο κ. Σπυρόπουλος επανάλαβε την ανάγκη να κατατεθεί το τελικό κείμενο.

  • Ν. Κεραμέως: Ο κ. Κασσελάκης θα πρέπει να εξηγήσει στους αποδήμους γιατί το κόμμα του λέει «το μεγάλο όχι» στην επιστολική ψήφο

«Πώς γίνεται ο πρόεδρος σου να είναι απόδημος, να υπερασπίζεται διαχρονικά τον πιο ενεργό ρόλο των αποδήμων και ξαφνικά να υπαναχωρείς από τη στάση αυτή και να λες ένα μεγάλο όχι», απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, λίγη ώρα αφότου ο Σωκράτης Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συνηγορήσει σε ένα νομοσχέδιο το οποίο η κυβέρνηση το αφήνει ατελές, με σοβαρά δημοκρατικά προβλήματα, που προσβάλλει βασικές αρχές του Συντάγματος» και ότι προφανώς «δεν θα υπάρχει καμία ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ επειδή η αντιπολίτευση αποδείχθηκε συνεπής αλλά η κυβέρνηση αποδείχθηκε και ανεπαρκής και ασυνεπής».

«Ο πρόεδρος σας, από ό,τι καταλαβαίνω, θα περιοδεύσει σε χώρες τού εξωτερικού ενόψει ευρωεκλογών. Τώρα, φαντάζομαι το επόμενο διάστημα. Ένα ερώτημα θα έχουν για εκείνον οι απόδημοι Έλληνες. Οι πρώην συμπολίτες του στην Αμερική, για παράδειγμα. Ένα ερώτημα θα έχουν. Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψηφίζει την επιστολική ψήφο ενώ υπάρχει αυτή η δυνατότητα», είπε η Νίκη Κεραμέως, βάζοντας πλέον στο επίκεντρο της άτυπης προεκλογικής αντιπαράθεσης, ενόψει των ευρωεκλογών, την επιστολική ψήφο και τον τρόπο που στάθηκαν τα κόμματα στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Κάλεσε δε τον Σωκράτη Φάμελλο να εξηγήσει «πώς γίνεται ένα κόμμα να ψηφίζει επί της αρχής ένα νομοσχέδιο, να λέει ναι, επί της αρχής, και μια ώρα αργότερα, να ψηφίζει ναι στην πρόταση αντισυνταγματικότητας. Δηλαδή αυτό που ψήφισε είναι αντισυνταγματικό».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα