Οι billionaires ρίχνουν απίστευτα χρήματα στις εκλογές – Ποιοι «ψηφίζουν» Τραμπ και ποιοι Χάρις

Αυτοί είναι οι δισεκατομμυριούχοι που διοχετεύουν εκατομμύρια σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους

Parallaxi
οι-billionaires-ρίχνουν-απίστευτα-χρήματα-στις-ε-1197457
Parallaxi

Μια χούφτα ισχυρών μεγαλοχορηγών έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προεδρικής κούρσας για τις εκλογές των ΗΠΑ μέσω δωρεών-μαμούθ προς τους υποψήφιους της προτίμησής τους.

Michael Bloomberg (Bloomberg, πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης), ο Reid Hoffman (του LinkedIn) και ο Reed Hastings (του Netflix) είναι μόνο μερικοί από όσους στηρίζουν τη Χάρις.

Αντίθετα, Έλον Μασκ (TESLA, SpaceX και X), Timothy Mellon και Miriam Adelson στηρίζουν τον Τραμπ.

Σύμφωνα με μια νέα ανάλυση που δημοσίευσε η ερευνητική ομάδα OpenSecrets την περασμένη εβδομάδα και την οποία επικαλείται το Axios ο εκλογικός κύκλος αυτός είναι έτοιμος να γίνει η πιο ακριβή ομοσπονδιακή εκλογική αναμέτρηση όλων των εποχών.

Η αντικατάσταση Μπάιντεν στο ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών από την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις προκάλεσε «τεράστια ώθηση στη συγκέντρωση κεφαλαίων» μεταξύ των Δημοκρατικών, σύμφωνα με το OpenSecrets.

Η συγκέντρωση χρημάτων για την εκστρατεία της Χάρις άρχισε γρήγορα να ξεπερνά την εκστρατεία του πρώην προέδρου Τραμπ, του οποίου η επιχείρηση συγκέντρωσης χρημάτων σταμάτησε τους τελευταίους μήνες. Σε ένα εκπληκτικό κατόρθωμα, η εκστρατεία της Χάρις συγκέντρωσε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια από την έναρξή της τον Ιούλιο, ανέφεραν πολλά μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, πολλοί από τους 50 κορυφαίους μεγαλοχορηγούς τείνουν να είναι Ρεπουμπλικάνοι, σύμφωνα με την Washington Post.

Ακολουθεί μια ματιά στους μεγαλοχορηγούς που διαμορφώνουν την προεδρική κούρσα του 2024.

Έλον Μασκ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla είναι ένας από τους νεότερους μεγαλοχορηγούς των Ρεπουμπλικανών. Έχει δώσει σχεδόν 75 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε τρεις μήνες στο PAC (Επιτροπή Πολιτικής Δράσης) που υποστηρίζει τον Τραμπ.

Ο Μασκ έχει γίνει μια όλο και πιο σημαίνουσα φιγούρα στην πολιτική των Ρεπουμπλικάνων, χρησιμοποιώντας συχνά το X για να απηχεί τις ανησυχίες των Ρεπουμπλικάνων σχετικά με τη μετανάστευση και τα ζητήματα των τρανσέξουαλ.

Ο Μασκ υποστήριξε τον Τραμπ μετά την πρώτη απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου τον Ιούλιο και εμφανίστηκε σε μια συγκέντρωση του Τραμπ νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Timothy Mellon

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Timothy Mellon είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Τραμπ, έχοντας δώσει στο Super PAC Make America Great Again 125 εκατομμύρια δολάρια σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο, σύμφωνα με το OpenSecrets.

Ο Mellon δώρισε επίσης 25 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη της ανεξάρτητης προεδρικής εκστρατείας του Robert F. Kennedy Jr. και 10 εκατομμύρια δολάρια στο Congressional Leadership Fund, το οποίο υποστηρίζει τους υποψήφιους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Miriam Adelson

Η χήρα του μεγιστάνα του καζίνο Sheldon Adelson και πιστή στο Ισραήλ, η Miriam Adelson έδωσε 95 εκατομμύρια δολάρια στο Preserve America, το PAC της υπέρ του Τραμπ, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την κατάθεση της FEC που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Η Adelson επικρίθηκε από τον Τραμπ αυτό το καλοκαίρι για τη λειτουργία του Preserve America PAC, αλλά οι δύο τους τελικά άφησαν τις διαφορές τους στην άκρη, εμφανιζόμενοι μαζί σε εκδήλωση με στόχο την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Η Adelson και ο εκλιπών σύζυγός της ήταν οι μεγαλύτεροι δωρητές του Τραμπ το 2020.

Dick και Liz Uihlein

Οι Uihlein, ιδρυτές της ναυτιλιακής εταιρείας ULine, έριξαν σχεδόν 49 εκατομμύρια δολάρια στο συντηρητικό Restoration PAC τους το τελευταίο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα αρχεία της FEC (Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπη) που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.

Αυτό φέρνει τις συνολικές δωρεές τους προς το PAC ίσες με περίπου 59 εκατομμύρια δολάρια το 2024.

Το Restoration PAC κατέβαλε περισσότερα από 19,5 εκατομμύρια δολάρια σε συνεισφορές σε συντηρητικές ομάδες το τρίτο τρίμηνο, μεταξύ των οποίων η Moms for Liberty, η οποία στοχεύει στη μείωση της συζήτησης για τη φυλή, το φύλο και τη σεξουαλικότητα στην τάξη ή στο σχολικό υλικό, και η αντι-αμβλωτική οργάνωση Women Speak Out PAC, σύμφωνα με μια άλλη κατάθεση της FEC.

Το ζευγάρι έχει δώσει 10 εκατομμύρια δολάρια στο Make America Great Again super PAC, ανέφερε η Post.

Mike Bloomberg

Ο δισεκατομμυριούχος Μάικ Μπλούμπεργκ έχει δώσει 19 εκατομμύρια δολάρια σε αυτόν τον κύκλο στο Future Forward, ένα super PAC που είχε υποστηρίξει την προσπάθεια επανεκλογής του Μπάιντεν και τώρα υποστηρίζει την εκστρατεία της Χάρις, σύμφωνα με το Politico.

Έχει επίσης δωρίσει 7 εκατομμύρια δολάρια σε ένα super PAC που σχετίζεται με το Everytown for Gun Safety και 10 εκατομμύρια δολάρια στο House Majority PAC, μια ομάδα που υποστηρίζει τους Δημοκρατικούς σε αγώνες για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ανέφερε η Post.

Reid Hoffman & Michelle Yee

Ο Hoffman, συνιδρυτής του LinkedIn, και η σύζυγός του Michelle Yee είναι μεγάλοι δωρητές στους κύκλους των Δημοκρατικών.

Έχουν δώσει 10 εκατομμύρια δολάρια σε αυτόν τον κύκλο στο Future Forward PAC που υποστηρίζει την εκστρατεία της Χάρις, σύμφωνα με την Post.

Έχουν επίσης δωρίσει 6 εκατ. δολάρια στο αντι-Τραμπ Republican Accountability PAC και περισσότερα από 2 εκατ. δολάρια στην One for All Committee, ένα αριστερόστροφο super PAC που έχει ως στόχο να πείσει «μετριοπαθείς γυναίκες» να υποστηρίξουν τους Δημοκρατικούς.

Κάμαλα Χάρις: Οι δισεκατομμυριούχοι που τη στηρίζουν

Η Καμάλα Χάρις στην προεκλογική της εκστρατεία, κλίνει προς την ψήφο της μεσαίας τάξης. Οι επικριτές της έχουν πει ότι οι προτεινόμενες πολιτικές της δεν ευνοούν τις μεγάλες επιχειρήσεις ή τους πολύ πλούσιους. Ωστόσο, μια επιστολή που υπογράφεται από περισσότερους από δώδεκα δισεκατομμυριούχους που υποστηρίζουν τη Χάρις αναφέρει ότι είναι πιθανό να υποστηρίξει «δίκαιες πολιτικές» που προωθούν την οικονομική σταθερότητα, σύμφωνα με το Forbes.

Η εκστρατεία της απευθύνεται σε δισεκατομμυριούχους της Silicon Valley. Επιπλέον, μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι κλάδοι όπως η τεχνολογία, η υγειονομική περίθαλψη και η βιωσιμότητα αναμένεται να αναπτυχθούν υπό τη διοίκηση της Χάρις.

Μεταξύ των 76 δισεκατομμυριούχων, ιδού μερικά αξιοσημείωτα ονόματα που υποστηρίζουν τη Χάρις:

  • Michael Bloomberg (Bloomberg, πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης)
  • Reid Hoffman (LinkedIn)
  • Vinod Khosla (Khosla Ventures)
  • Dustin Moskovitz (Facebook)
  • John Pritzker (Hyatt Hotels)
  • Steven Spielberg (σκηνοθέτης του Χόλιγουντ)
  • Reed Hastings (Netflix)
  • Chris Larsen (Ripple)
  • Laurene Powell Jobs (Apple)
  • Christy Walton (Walmart)
  • Melinda French Gates (Microsoft)
  • Joe Gebbia (Airbnb)
  • Mark Cuban («Shark Tank» επενδυτής)
  • Hamdi Ulukaya (Chobani)

Ντόναλντ Τραμπ: Οι δισεκατομμυριούχοι που τον στηρίζουν

Σύμφωνα με το Forbes, συνολικά 49 δισεκατομμυριούχοι έχουν υποστηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ -ο ίδιος από τον κόσμο των επιχειρήσεων- για να κερδίσει τις εκλογές. Ακολουθούν ορισμένα αξιοσημείωτα ονόματα:

  • Ο Έλον Μασκ (διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX), ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο οποίος οδεύει προς το να γίνει τρισεκατομμυριούχος, υποστηρίζει ενεργά τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μασκ συμμετέχει σε συγκεντρώσεις με τον Τραμπ και προτρέπει τους ψηφοφόρους να τον υποστηρίξουν.
  • Antonio Gracias (πρώιμος επενδυτής της Tesla)
  • Linda McMahon (WWE)
  • Phil Ruffin (Treasure Island Las Vegas)
  • Kenny Troutt (ιπποδρομίες)
  • Miriam Adelson (Las Vegas Sands Corp.)
  • Diane Hendricks (ABC Supply construction)
  • Douglas Leone (Sequoia Capital)
  • Robert «Woody» Johnson (New York Jets)
  • Steve Wynn (Wynn Resorts)
  • Terry Taylor (αντιπροσωπείες αυτοκινήτων)
  • William Wrigley, Jr. (Wrigley)
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα