Πολιτική

Οι εξοργιστικές ατάκες που έχουν ειπωθεί για το έγκλημα στα Τέμπη

Προσοχή! Ίσως χρειαστείτε ηρεμιστικά πριν την ανάγνωσή τους.

Χρυσάνθη Αρχοντίδου
οι-εξοργιστικές-ατάκες-που-έχουν-ειπω-1126031
Χρυσάνθη Αρχοντίδου

Κυνισμός, αδιαφορία και χυδαιότητες χαρακτηρίζουν έναν μεγάλο αριθμό ανεκδιήγητων δηλώσεων που έχουν γίνει από πολιτικά, νομοθετικά και πρόσωπα της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες, αναφορικά με την τραγωδία των Τεμπών.

Ατάκες που θα έπρεπε να μας σοκάρουν και να μας εξοργίζουν, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μία εθνική τραγωδία, στην οποία αφαιρέθηκαν 57 αθώες ζωές σε ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα, αλλά μάλλον έχουμε συνηθίσει στην αναισθησία και την αδιαφορία.

Ας κάνουμε λοιπόν, μια αναδρομή για να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας.

Προσοχή! Ίσως χρειαστείτε ηρεμιστικά πριν την ανάγνωσή τους.

Άδωνις Γεωργιάδης (Υπουργός Υγείας): «Σήμερα στην Ελλάδα πόσοι πιστεύετε ότι από τους 100 συμπολίτες μας ενδιαφέρονται για εξεταστική ή για προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη;»

Σε συνέντευξή του στον realfm, ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε πει, με περισπούδαστο ύφος, για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι «αντί να ασχολούνται με πράγματα που ενδιαφέρουν πραγματικά τους Έλληνες ασχολούνται με πράγματα που ενδιαφέρουν μόνο τον μικρόκοσμό τους. Δηλαδή σήμερα στην Ελλάδα πόσοι πιστεύετε ότι από τους 100 συμπολίτες μας ενδιαφέρονται για εξεταστική ή για προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη;».

Και ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε συνεχίσει τη συλλογική προσβολή συμπληρώνοντας: «Οι άνθρωποι έχουν αφήσει τον Μητσοτάκη να είναι ο μοναδικός πολιτικός που ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα – αυτό που κάνουν είναι αυτοκτονικό για τους εαυτούς τους. Ασχολούνται με θέματα που δεν αφορούν κανέναν στην Ελλάδα».

Άδωνις Γεωργιάδης 2.0: «Αν έγινε έκρηξη παράνομου υλικού, θα ήταν “καλό για την κυβέρνηση”»

Eάν το δυστύχημα «προεκλήθη λόγω έκρηξης ενός τρένου που μετέφερε παράνομο υλικό, αυτό είναι καλό για την Κυβέρνηση ή γιατί θα σήμαινε ότι δεν φταίει πια ούτε ο Καραμανλής, ούτε η σύμβαση 717» δήλωσε ο υπουργός Υγείας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, όταν είχε κάνει  λόγο για θεωρίες συνωμοσίας.

Είναι καλό γιατί, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως ούτε ο Καραμανλής φταίει αλλά ούτε και η σύμβαση 717. Παράλληλα, κατονόμασε θεωρία συνωμοσίας όσα γράφονται για παράνομα υλικά στην εμπορική αμαξοστοιχία, ενώ οι χημικές ουσίες των οποίων η ύπαρξη δεν αιτιολογείται, υπήρχαν από την πρώτη στιγμή στα αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους. Ωστόσο, ουδέποτε ορίστηκε ειδικός χημικός μηχανικός για να εξηγήσει πώς βρέθηκαν εκεί.

Άδωνις Γεωργιάδης 2.1: «Αν ψήφιζα στις Σέρρες, θα ψήφιζα Καραμανλή»

«Αν ψήφιζα στις Σέρρες, θα ψήφιζα τον κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή. Έχει κάνει ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Δεν έφταιγε όμως για το δυστύχημα», ήταν μία ακόμα από τις προκλητικές δηλώσεις που έκανε ο υπουργός στο τηλεοπτικό κανάλι του MEGA, στην εκπομπή της Ράνιας Τζίμα.

Γεωργία Αδειλίνη (Εισαγγελέας Αρείου Πάγου): «Πώς κάνετε έτσι; Είναι ένα μικρό ηθικό θέμα» 

Ο Παύλος Ασλανίδης, που έχασε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα τον 27χρονο γιο του Δημήτρη, αποκάλυψε ότι όταν τον περασμένο Αύγουστο επισκέφτηκε την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και της έδειξε φωτογραφίες από το σημείο της μετωπικής σύγκρουσης και της φωτιάς που προκλήθηκε, με την ανώτατη εισαγγελική λειτουργό να του απαντά: «Πώς κάνετε έτσι; Είναι ένα μικρό ηθικό θέμα».

Γεωργία Αδειλίνη 2.0: «Συνεχίστε τη ζωή σας, αυτά συμβαίνουν. Να πάτε στην Εκκλησία να σας βοηθήσει»

«Είναι δυνατόν να πηγαίνω στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και να της λέω αυτά τα πράγματα και αντί να μου πει “Ναι, είναι μεμπτό, δεν είναι μεμπτό, είναι ποινικά κολάσιμο” ή οτιδήποτε, να μου λέει “Τι να κάνουμε; Αυτά συμβαίνουν. Πάτε στην εκκλησία να σας βοηθήσει. Κοιτάξτε μπροστά τη ζωή σας”;» κατήγγειλε η πρόεδρος του συλλόγου συγγενών θυμάτων των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού.

Σοφία Βουλτεψή (Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου): «Μπαγιάτικο θέμα»

Η Σοφία Βούλτεψη είπε στον ΣΚΑΪ: «Βλέπω κύριε Οικονόμου ότι δεν περίμεναν ούτε να περάσει η εθνική εορτή όπου χρειάζεται εθνική ομοψυχία στη πράξη για να παρουσιάσουν το μπαγιάτικο θέμα, το περσινό. Θα μπαγιάτευε δηλαδή πολύ αν έμενε άλλη μια εβδομάδα να περάσει η σημερινή ημέρα εθνικής εορτής;», αναφερόμενη στις μονταρισμένες συνομιλίες των σταθμαρχών για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Μάκης Βορίδης (Υπουργός Επικρατείας): «Τα Τέμπη κρίθηκαν στις εκλογές» 

«Μία πολιτική επιχειρηματολογία, το πολιτικό μέρος, αναπτύχθηκε προεκλογικά… είναι αυτή που κρίθηκε πολιτικά, μέσα από τις εκλογές. Δεν λέω ότι η υπόθεση των Τεμπών δεν μένει να διερευνηθεί δικαστικά. Εφόσον το ζητά η αντιπολίτευση και το κρίνει αναγκαίο, να κάνει και περαιτέρω διερεύνηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Μάκης Βορίδης
Συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής επί του κατατεθέντος πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής με θέμα “για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό”, Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024.

Ο Άδωνις το έθεσε σε μία προτεραιότητα, ότι η ακρίβεια απασχολεί πιο πολύ, το μεταναστευτικό απασχολεί πιο πολύ, η ανεργία απασχολεί πιο πολύ. Δεν σημαίνει ότι επειδή αυτά απασχολούν πιο πολύ δεν πρέπει να ασχοληθεί η Βουλή και με αυτό… Ισχύει και η δικαστική διερεύνηση και εφόσον το κρίνει το Κοινοβούλιο προφανώς θα υπάρξει διερεύνηση και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο», είπε μιλώντας στο Mega o υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Γιώργος Φλωρίδης (Υπουργός Δικαιοσύνης): «Όσοι μιλούν για μπαζώματα είναι για τα μπάζα» 

Μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας, ο κ. Φλωρίδης τόνισε ότι “όσοι μιλούν για μπαζώματα είναι για τα μπάζα”. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ακολουθεί ένα αναξιόπιστο δημοσίευμα και πως περίμενε αυτό για να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, ενώ τα στοιχεία είναι γνωστά από την πρώτη στιγμή του συμβάντος. Μάλιστα, όπως σημείωσε, “χρησιμοποιούν όλο αυτό το θολό πράγμα για τα μπαζώματα… Αυτοί είναι για τα μπάζα”.

Νίκος Ρωμανός (διευθυντή γραφείου Τύπου της ΝΔ): «Βαρεθήκαμε να λέμε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων» 

Αυθόρμητα και αβασάνιστα κύλησε από το στόμα του Νίκου Ρωμανού, διευθυντή του γραφείου Τύπου της ΝΔ, η αδιανόητα προκλητική και κυνική φράση το νόημα της οποίας είναι ότι «βαρεθήκαμε να λέμε θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη».

«Ξεκινώ με το αυτονόητο που έχουμε βαρεθεί να επαναλαμβάνουμε, αλλά είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε αυτές τις ημέρες, τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων» ήταν τα ακριβή λόγια του Νίκου Ρωμανού που «πάγωσαν» τους παρουσιαστές της εκπομπής και τους τηλεθεατές.

Μιχάλης Ταμήλος (πρώην βουλευτής Τρικάλων): «Η ζωή συνεχίζεται. Ο καθένας έχει τα προβλήματά του» 

Σχολιάζοντας τον θάνατο 57 ανθρώπων στα Τέμπη -ανάμεσά τους και Τρικαλινοί- ο Μ. Ταμήλος είπε: «Ξέρεις πόσοι Τρικαλινοί πέθαναν το 2023; 1977 Τρικαλινοί απεβίωσαν εντός του 2023. Μεταξύ των οποίων ήταν και τα τρία παιδιά. Δεν θα πάρουν μαντήλια να κλαίνε όλα τα Τρίκαλα επειδή 1977 Τρικαλινοί πέθαναν. Η ζωή συνεχίζεται. Ο καθένας έχει τα προβλήματά του. Ψάχνει να βρει δουλειά. Ο άλλος, του σκοτώνουν το παιδί τη γυναίκα κτλ, θα πάει ο ίδιος στις αρμόδιες υπηρεσίες, στα δικαστήρια εκεί που πρέπει. Δεν μπορεί να επιβάλλεις στην κοινωνία να υποφέρει για σένα. Υπάρχει ζωή για τους άλλους. Όλα τα Τρίκαλα ασχολούνται με το θέμα αυτό;»

Ταμήλος

«Καμιά οικογένεια δεν θα τη σώσει ο Μητσοτάκης, ο Ανδρουλάκης κανένας. Μόνοι οι συγγενείς θα πρέπει να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Θα τελειώσει κι αυτό και η ζωή συνεχίζεται. Σιγά τώρα την πρόταση μομφής».

Στον απόηχο των σφοδρών αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τους νεκρούς στα Τέμπη, ακολούθησε η διαγραφή του βουλευτή από τη ΝΔ.

Άρης Πορτοσάλτε (δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ): «Η θυσία είναι θυσία»

«Έχω την αίσθηση πως όταν έγινε το ναυάγιο του Εξπρές Σαμινα και χάθηκαν άνθρωποι έξω από την Πάρο εκσυγχρονίσαμε την ακτοπλοΐα. Μπήκαν καινούρια καράβια. Όταν έγιναν τρία δυστυχήματα, δύο στα Τέμπη με τους φίλους του ΠΑΟΚ και ένα με τα μαθητούδια από την Ημαθία και το τρίτο στον Άγιο Κωνσταντίνο πάλι με μαθητές, αποφασίσαμε να κάνουμε οδικό δίκτυο, φτιάξαμε σήραγγες και τρένου και δρόμων. Άρα, έπρεπε δυστυχώς να πεθάνουν… και εκεί παιδιά. Παιδιά σχολείου. Δυστυχώς. Αν μου επιτρέπετε, η θυσία είναι θυσία, έγινε, δυστυχώς. Έχω την αίσθηση ότι θα προχωρήσουμε εκτός και αν έχουμε αποφασίσει να κλείσουμε τον ΟΣΕ και πεθάνουμε το τρένο στην Ελλάδα».

Άρης Πορτοσάλτε 2.0: «Γελοιότητες οι υπογραφές για τα Τέμπη» 

Ο δημοσιογράφος ανέφερε συγκεκριμένα για το ψήφισμα πως «αυτό που βάζουν την κοινωνία και μαζεύει υπογραφές είναι γελοιότητες. Είναι γελοιότητες πραγματικά. Είναι σα να ζούμε σε μια δημοκρατία την οποία οι ίδιοι θέλουν να την κάνουν μπανανία».

Παύλος Τσίμας (δημοσιογράφος): «Ο θάνατός τους δεν πήγε εντελώς χαμένος» 

Ο Παύλος Τσίμας είχε πει χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής του εκπομπής: «Ο θάνατος τους δεν πήγε εντελώς χαμένος!!! Γιατί ακριβώς με τα δύο αυτά συγκλονιστικά γεγονότα έγινε μια τεράστια εθνική κινητοποίηση. Αυτό (σ.σ. η τραγωδία στα Τέμπη) μπορεί να είναι το σημείο τομής, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επιτέλους ξανά σιδηρόδρομο που να λειτουργεί καλά και να λειτουργεί ασφαλώς»